Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૫] ૫. પઞ્ચાવુધજાતકવણ્ણના

    [55] 5. Pañcāvudhajātakavaṇṇanā

    યો અલીનેન ચિત્તેનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં ઓસ્સટ્ઠવીરિયં ભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ ભિક્ખું સત્થા આમન્તેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઓસ્સટ્ઠવીરિયોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ પુબ્બે પણ્ડિતા વીરિયં કાતું યુત્તટ્ઠાને વીરિયં કત્વા રજ્જસમ્પત્તિં પાપુણિંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Yoalīnena cittenāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ossaṭṭhavīriyaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā āmantetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ossaṭṭhavīriyosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhagavā’’ti vutte ‘‘bhikkhu pubbe paṇḍitā vīriyaṃ kātuṃ yuttaṭṭhāne vīriyaṃ katvā rajjasampattiṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ રઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિસ્મિં નિબ્બત્તિ. તસ્સ નામગ્ગહણદિવસે અટ્ઠસતે બ્રાહ્મણે સબ્બકામેહિ સન્તપ્પેત્વા લક્ખણાનિ પુચ્છિંસુ. લક્ખણકુસલા બ્રાહ્મણા લક્ખણસમ્પત્તિં દિસ્વા ‘‘પુઞ્ઞસમ્પન્નો, મહારાજ, કુમારો તુમ્હાકં અચ્ચયેન રજ્જં પાપુણિસ્સતિ, પઞ્ચાવુધકમ્મે પઞ્ઞાતો પાકટો જમ્બુદીપે અગ્ગપુરિસો ભવિસ્સતી’’તિ બ્યાકરિંસુ. રાજા બ્રાહ્મણાનં વચનં સુત્વા કુમારસ્સ નામં ગણ્હન્તો ‘‘પઞ્ચાવુધકુમારો’’તિ નામં અકાસિ. અથ નં વિઞ્ઞુતં પત્વા સોળસવસ્સુદ્દેસે ઠિતં રાજા આમન્તેત્વા ‘‘તાત, સિપ્પં ઉગ્ગણ્હાહી’’તિ આહ. ‘‘કસ્સ સન્તિકે ઉગ્ગણ્હામિ, દેવા’’તિ? ‘‘ગચ્છ, તાત, ગન્ધારરટ્ઠે તક્કસિલનગરે દિસાપામોક્ખસ્સ આચરિયસ્સ સન્તિકે ઉગ્ગણ્હ, ઇદઞ્ચસ્સ આચરિયભાગં દજ્જેય્યાસી’’તિ સહસ્સં દત્વા ઉય્યોજેસિ. સો તત્થ ગન્ત્વા સિપ્પં સિક્ખિત્વા આચરિયેન દિન્નં પઞ્ચાવુધં ગહેત્વા આચરિયં વન્દિત્વા તક્કસિલનગરતો નિક્ખમિત્વા સન્નદ્ધપઞ્ચાવુધો બારાણસિમગ્ગં પટિપજ્જિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa rañño aggamahesiyā kucchismiṃ nibbatti. Tassa nāmaggahaṇadivase aṭṭhasate brāhmaṇe sabbakāmehi santappetvā lakkhaṇāni pucchiṃsu. Lakkhaṇakusalā brāhmaṇā lakkhaṇasampattiṃ disvā ‘‘puññasampanno, mahārāja, kumāro tumhākaṃ accayena rajjaṃ pāpuṇissati, pañcāvudhakamme paññāto pākaṭo jambudīpe aggapuriso bhavissatī’’ti byākariṃsu. Rājā brāhmaṇānaṃ vacanaṃ sutvā kumārassa nāmaṃ gaṇhanto ‘‘pañcāvudhakumāro’’ti nāmaṃ akāsi. Atha naṃ viññutaṃ patvā soḷasavassuddese ṭhitaṃ rājā āmantetvā ‘‘tāta, sippaṃ uggaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Kassa santike uggaṇhāmi, devā’’ti? ‘‘Gaccha, tāta, gandhāraraṭṭhe takkasilanagare disāpāmokkhassa ācariyassa santike uggaṇha, idañcassa ācariyabhāgaṃ dajjeyyāsī’’ti sahassaṃ datvā uyyojesi. So tattha gantvā sippaṃ sikkhitvā ācariyena dinnaṃ pañcāvudhaṃ gahetvā ācariyaṃ vanditvā takkasilanagarato nikkhamitvā sannaddhapañcāvudho bārāṇasimaggaṃ paṭipajji.

    સો અન્તરામગ્ગે સિલેસલોમયક્ખેન નામ અધિટ્ઠિતં એકં અટવિં પાપુણિ. અથ નં અટવિમુખે મનુસ્સા દિસ્વા ‘‘ભો માણવ, મા ઇમં અટવિં પવિસ, સિલેસલોમયક્ખો નામેત્થ અત્થિ, સો દિટ્ઠદિટ્ઠે મનુસ્સે જીવિતક્ખયં પાપેતી’’તિ વારયિંસુ. બોધિસત્તો અત્તાનં તક્કેન્તો અસમ્ભીતકેસરસીહો વિય અટવિં પાવિસિયેવ. તસ્મિં અટવિમજ્ઝં સમ્પત્તે સો યક્ખો તાલમત્તો હુત્વા કૂટાગારમત્તં સીસં પત્તપ્પમાણાનિ અક્ખીનિ, દકલિમકુળમત્તા દ્વે દાઠા ચ માપેત્વા સેતમુખો કબરકુચ્છિ નીલહત્થપાદો હુત્વા બોધિસત્તસ્સ અત્તાનં દસ્સેત્વા ‘‘કહં યાસિ, તિટ્ઠ ભક્ખોસિ મે’’તિ આહ. અથ નં બોધિસત્તો ‘‘યક્ખ, અહં અત્તાનં તક્કેત્વા ઇધ પવિટ્ઠો, ત્વં અપ્પમત્તો હુત્વા મં ઉપગચ્છેય્યાસિ. વિસપીતેન હિ સરેન તં વિજ્ઝિત્વા એત્થેવ પાતેસ્સામી’’તિ સન્તજ્જેત્વા હલાહલવિસપીતં સરં સન્નય્હિત્વા મુઞ્ચિ, સો યક્ખસ્સ લોમેસુયેવ અલ્લીયિ. તતો અઞ્ઞં, તતો અઞ્ઞન્તિ એવં પઞ્ઞાસ સરે મુઞ્ચિ, સબ્બે તસ્સ લોમેસુયેવ અલ્લીયિંસુ. યક્ખો સબ્બેપિ તે સરે ફોટેત્વા અત્તનો પાદમૂલેયેવ પાતેત્વા બોધિસત્તં ઉપસઙ્કમિ.

    So antarāmagge silesalomayakkhena nāma adhiṭṭhitaṃ ekaṃ aṭaviṃ pāpuṇi. Atha naṃ aṭavimukhe manussā disvā ‘‘bho māṇava, mā imaṃ aṭaviṃ pavisa, silesalomayakkho nāmettha atthi, so diṭṭhadiṭṭhe manusse jīvitakkhayaṃ pāpetī’’ti vārayiṃsu. Bodhisatto attānaṃ takkento asambhītakesarasīho viya aṭaviṃ pāvisiyeva. Tasmiṃ aṭavimajjhaṃ sampatte so yakkho tālamatto hutvā kūṭāgāramattaṃ sīsaṃ pattappamāṇāni akkhīni, dakalimakuḷamattā dve dāṭhā ca māpetvā setamukho kabarakucchi nīlahatthapādo hutvā bodhisattassa attānaṃ dassetvā ‘‘kahaṃ yāsi, tiṭṭha bhakkhosi me’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto ‘‘yakkha, ahaṃ attānaṃ takketvā idha paviṭṭho, tvaṃ appamatto hutvā maṃ upagaccheyyāsi. Visapītena hi sarena taṃ vijjhitvā ettheva pātessāmī’’ti santajjetvā halāhalavisapītaṃ saraṃ sannayhitvā muñci, so yakkhassa lomesuyeva allīyi. Tato aññaṃ, tato aññanti evaṃ paññāsa sare muñci, sabbe tassa lomesuyeva allīyiṃsu. Yakkho sabbepi te sare phoṭetvā attano pādamūleyeva pātetvā bodhisattaṃ upasaṅkami.

    બોધિસત્તો પુનપિ તં તજ્જેત્વા ખગ્ગં કડ્ઢિત્વા પહરિ, તેત્તિંસઙ્ગુલાયતો ખગ્ગો લોમેસુયેવ અલ્લીયિ. અથ નં કણયેન પહરિ, સોપિ લોમેસુયેવ અલ્લીયિ. તસ્સ અલ્લીનભાવં ઞત્વા મુગ્ગરેન પહરિ, સોપિ લોમેસુયેવ અલ્લીયિ. તસ્સ અલ્લીનભાવં ઞત્વા કુન્તેન પહરિ, સોપિ લોમેસુયેવ અલ્લીયિ. તસ્સ અલ્લીનભાવં ઞત્વા ‘‘ભો યક્ખન, તે અહં ‘પઞ્ચાવુધકુમારો નામા’તિ સુતપુબ્બો, અહં તયા અધિટ્ઠિતં અટવિં પવિસન્તો ન ધનુઆદીનિ તક્કેત્વા પવિટ્ઠો, અત્તાનંયેવ પન તક્કેત્વા પવિટ્ઠો, અજ્જ તં પોથેત્વા ચુણ્ણવિચુણ્ણં કરિસ્સામી’’તિ ઉન્નાદેન્તો અત્તાનં તક્કેત્વા દક્ખિણહત્થેન યક્ખં પહરિ, હત્થો લોમેસુયેવ અલ્લીયિ. વામહત્થેન પહરિ, સોપિ અલ્લીયિ. દક્ખિણપાદેન પહરિ, સોપિ અલ્લીયિ. વામપાદેન પહરિ, સોપિ અલ્લીયિ. ‘‘સીસેન તં પોથેત્વા ચુણ્ણવિચુણ્ણં કરિસ્સામી’’તિ સીસેન પહરિ, તમ્પિ લોમેસુયેવ અલ્લીયિ. સો પઞ્ચોડ્ડિતો પઞ્ચસુ ઠાનેસુ બદ્ધો ઓલમ્બન્તોપિ નિબ્ભયો નિસ્સારજ્જોવ અહોસિ.

    Bodhisatto punapi taṃ tajjetvā khaggaṃ kaḍḍhitvā pahari, tettiṃsaṅgulāyato khaggo lomesuyeva allīyi. Atha naṃ kaṇayena pahari, sopi lomesuyeva allīyi. Tassa allīnabhāvaṃ ñatvā muggarena pahari, sopi lomesuyeva allīyi. Tassa allīnabhāvaṃ ñatvā kuntena pahari, sopi lomesuyeva allīyi. Tassa allīnabhāvaṃ ñatvā ‘‘bho yakkhana, te ahaṃ ‘pañcāvudhakumāro nāmā’ti sutapubbo, ahaṃ tayā adhiṭṭhitaṃ aṭaviṃ pavisanto na dhanuādīni takketvā paviṭṭho, attānaṃyeva pana takketvā paviṭṭho, ajja taṃ pothetvā cuṇṇavicuṇṇaṃ karissāmī’’ti unnādento attānaṃ takketvā dakkhiṇahatthena yakkhaṃ pahari, hattho lomesuyeva allīyi. Vāmahatthena pahari, sopi allīyi. Dakkhiṇapādena pahari, sopi allīyi. Vāmapādena pahari, sopi allīyi. ‘‘Sīsena taṃ pothetvā cuṇṇavicuṇṇaṃ karissāmī’’ti sīsena pahari, tampi lomesuyeva allīyi. So pañcoḍḍito pañcasu ṭhānesu baddho olambantopi nibbhayo nissārajjova ahosi.

    યક્ખો ચિન્તેસિ ‘‘અયં એકો પુરિસસીહો પુરિસાજાનીયો, ન પુરિસમત્તોવ, માદિસેન નામસ્સ યક્ખેન ગહિતસ્સ સન્તાસમત્તમ્પિ ન ભવિસ્સતિ, મયા ઇમં મગ્ગં હનન્તેન એકોપિ એવરૂપો પુરિસો ન દિટ્ઠપુબ્બો, કસ્મા નુ ખો એસ ન ભાયતી’’તિ. સો તં ખાદિતું અવિસહન્તો ‘‘કસ્મા નુ ખો, ત્વં માણવ, મરણભયં ન ભાયસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘કિંકારણા, યક્ખ, ભાયિસ્સામિ. એકસ્મિઞ્હિ અત્તભાવે એકં મરણં નિયતમેવ, અપિચ મય્હં કુચ્છિમ્હિ વજિરાવુધં અત્થિ. સચે મં ખાદિસ્સસિ, તં આવુધં જીરાપેતું ન સક્ખિસ્સસિ, તં તે અન્તાનિ ખણ્ડાખણ્ડિકં છિન્દિત્વા જીવિતક્ખયં પાપેસ્સતિ. ઇતિ ઉભોપિ નસ્સિસ્સામ, ઇમિના કારણેનાહં ન ભાયામી’’તિ. ઇદં કિર બોધિસત્તો અત્તનો અબ્ભન્તરે ઞાણાવુધં સન્ધાય કથેસિ. તં સુત્વા યક્ખો ચિન્તેસિ ‘‘અયં માણવો સચ્ચમેવ ભણતિ, ઇમસ્સ પુરિસસીહસ્સ સરીરતો મુગ્ગબીજમત્તમ્પિ મંસખણ્ડં મય્હં કુચ્છિ જીરેતું ન સક્ખિસ્સતિ, વિસ્સજ્જેસ્સામિ ન’’ન્તિ મરણભયતજ્જિતો બોધિસત્તં વિસ્સજ્જેત્વા ‘‘માણવ, પુરિસસીહો ત્વં, ન તે અહં મંસં ખાદિસ્સામિ, ત્વં અજ્જ રાહુમુખા મુત્તચન્દો વિય મમ હત્થતો મુચ્ચિત્વા ઞાતિસુહજ્જમણ્ડલં તોસેન્તો યાહી’’તિ આહ.

    Yakkho cintesi ‘‘ayaṃ eko purisasīho purisājānīyo, na purisamattova, mādisena nāmassa yakkhena gahitassa santāsamattampi na bhavissati, mayā imaṃ maggaṃ hanantena ekopi evarūpo puriso na diṭṭhapubbo, kasmā nu kho esa na bhāyatī’’ti. So taṃ khādituṃ avisahanto ‘‘kasmā nu kho, tvaṃ māṇava, maraṇabhayaṃ na bhāyasī’’ti pucchi. ‘‘Kiṃkāraṇā, yakkha, bhāyissāmi. Ekasmiñhi attabhāve ekaṃ maraṇaṃ niyatameva, apica mayhaṃ kucchimhi vajirāvudhaṃ atthi. Sace maṃ khādissasi, taṃ āvudhaṃ jīrāpetuṃ na sakkhissasi, taṃ te antāni khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā jīvitakkhayaṃ pāpessati. Iti ubhopi nassissāma, iminā kāraṇenāhaṃ na bhāyāmī’’ti. Idaṃ kira bodhisatto attano abbhantare ñāṇāvudhaṃ sandhāya kathesi. Taṃ sutvā yakkho cintesi ‘‘ayaṃ māṇavo saccameva bhaṇati, imassa purisasīhassa sarīrato muggabījamattampi maṃsakhaṇḍaṃ mayhaṃ kucchi jīretuṃ na sakkhissati, vissajjessāmi na’’nti maraṇabhayatajjito bodhisattaṃ vissajjetvā ‘‘māṇava, purisasīho tvaṃ, na te ahaṃ maṃsaṃ khādissāmi, tvaṃ ajja rāhumukhā muttacando viya mama hatthato muccitvā ñātisuhajjamaṇḍalaṃ tosento yāhī’’ti āha.

    અથ નં બોધિસત્તો આહ – ‘‘યક્ખ, અહં તાવ ગચ્છિસ્સામિ, ત્વં પન પુબ્બેપિ અકુસલં કત્વા લુદ્દો લોહિતપાણિ પરરુહિરમંસભક્ખો યક્ખો હુત્વા નિબ્બત્તો. સચે ઇધાપિ ઠત્વા અકુસલમેવ કરિસ્સસિ, અન્ધકારા અન્ધકારમેવ ગમિસ્સસિ, મં દિટ્ઠકાલતો પટ્ઠાય પન ન સક્કા તયા અકુસલં કાતું, પાણાતિપાતકમ્મં નામ નિરયે તિરચ્છાનયોનિયં પેત્તિવિસયે અસુરકાયે ચ નિબ્બત્તેતિ, મનુસ્સેસુ નિબ્બત્તનિબ્બત્તટ્ઠાને અપ્પાયુકસંવત્તનિકં હોતી’’તિ એવમાદિના નયેન પઞ્ચન્નં દુસ્સીલ્યકમ્માનં આદીનવં, પઞ્ચન્નં સીલાનં આનિસંસઞ્ચ કથેત્વા નાનાકારણેહિ યક્ખં તજ્જેત્વા ધમ્મં દેસેત્વા દમેત્વા નિબ્બિસેવનં કત્વા પઞ્ચસુ સીલેસુ પતિટ્ઠાપેત્વા તસ્સાયેવ નં અટવિયા બલિપટિગ્ગાહકં દેવતં કત્વા અપ્પમાદેન ઓવદિત્વા અટવિતો નિક્ખમિત્વા અટવિમુખે મનુસ્સાનં આચિક્ખિત્વા સન્નદ્ધપઞ્ચાવુધો બારાણસિં ગન્ત્વા માતાપિતરો દિસ્વા અપરભાગે રજ્જે પતિટ્ઠાય ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તો દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.

    Atha naṃ bodhisatto āha – ‘‘yakkha, ahaṃ tāva gacchissāmi, tvaṃ pana pubbepi akusalaṃ katvā luddo lohitapāṇi pararuhiramaṃsabhakkho yakkho hutvā nibbatto. Sace idhāpi ṭhatvā akusalameva karissasi, andhakārā andhakārameva gamissasi, maṃ diṭṭhakālato paṭṭhāya pana na sakkā tayā akusalaṃ kātuṃ, pāṇātipātakammaṃ nāma niraye tiracchānayoniyaṃ pettivisaye asurakāye ca nibbatteti, manussesu nibbattanibbattaṭṭhāne appāyukasaṃvattanikaṃ hotī’’ti evamādinā nayena pañcannaṃ dussīlyakammānaṃ ādīnavaṃ, pañcannaṃ sīlānaṃ ānisaṃsañca kathetvā nānākāraṇehi yakkhaṃ tajjetvā dhammaṃ desetvā dametvā nibbisevanaṃ katvā pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā tassāyeva naṃ aṭaviyā balipaṭiggāhakaṃ devataṃ katvā appamādena ovaditvā aṭavito nikkhamitvā aṭavimukhe manussānaṃ ācikkhitvā sannaddhapañcāvudho bārāṇasiṃ gantvā mātāpitaro disvā aparabhāge rajje patiṭṭhāya dhammena rajjaṃ kārento dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    સત્થાપિ ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Satthāpi imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –

    ૫૫.

    55.

    ‘‘યો અલીનેન ચિત્તેન, અલીનમનસો નરો;

    ‘‘Yo alīnena cittena, alīnamanaso naro;

    ભાવેતિ કુસલં ધમ્મં, યોગક્ખેમસ્સ પત્તિયા;

    Bhāveti kusalaṃ dhammaṃ, yogakkhemassa pattiyā;

    પાપુણે અનુપુબ્બેન, સબ્બસંયોજનક્ખય’’ન્તિ.

    Pāpuṇe anupubbena, sabbasaṃyojanakkhaya’’nti.

    તત્રાયં પિણ્ડત્થો – યો પુરિસો અલીનેન અસંકુટિતેન ચિત્તેન પકતિયાપિ અલીનમનો અલીનજ્ઝાસયોવ હુત્વા અનવજ્જટ્ઠેન કુસલં સત્તતિં સબોધિપક્ખિયભેદં ધમ્મં ભાવેતિ વડ્ઢેતિ, વિસાલેન ચિત્તેન વિપસ્સનં અનુયુઞ્જતિ ચતૂહિ યોગેહિ ખેમસ્સ નિબ્બાનસ્સ પત્તિયા, સો એવં સબ્બસઙ્ખારેસુ ‘‘અનિચ્ચં દુક્ખં અનત્તા’’તિ તિલક્ખણં આરોપેત્વા તરુણવિપસ્સનતો પટ્ઠાય ઉપ્પન્ને બોધિપક્ખિયધમ્મે ભાવેન્તો અનુપુબ્બેન એકસંયોજનમ્પિ અનવસેસેત્વા સબ્બસંયોજનક્ખયકરસ્સ ચતુત્થમગ્ગસ્સ પરિયોસાને ઉપ્પન્નત્તા ‘‘સબ્બસંયોજનક્ખયો’’તિ સઙ્ખ્યં ગતં અરહત્તં પાપુણેય્યાતિ.

    Tatrāyaṃ piṇḍattho – yo puriso alīnena asaṃkuṭitena cittena pakatiyāpi alīnamano alīnajjhāsayova hutvā anavajjaṭṭhena kusalaṃ sattatiṃ sabodhipakkhiyabhedaṃ dhammaṃ bhāveti vaḍḍheti, visālena cittena vipassanaṃ anuyuñjati catūhi yogehi khemassa nibbānassa pattiyā, so evaṃ sabbasaṅkhāresu ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā’’ti tilakkhaṇaṃ āropetvā taruṇavipassanato paṭṭhāya uppanne bodhipakkhiyadhamme bhāvento anupubbena ekasaṃyojanampi anavasesetvā sabbasaṃyojanakkhayakarassa catutthamaggassa pariyosāne uppannattā ‘‘sabbasaṃyojanakkhayo’’ti saṅkhyaṃ gataṃ arahattaṃ pāpuṇeyyāti.

    એવં સત્થા અરહત્તેન ધમ્મદેસનાય કૂટં ગહેત્વા મત્થકે ચત્તારિ સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને સો ભિક્ખુ અરહત્તં પાપુણિ. સત્થા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા યક્ખો અઙ્ગુલિમાલો અહોસિ, પઞ્ચાવુધકુમારો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Evaṃ satthā arahattena dhammadesanāya kūṭaṃ gahetvā matthake cattāri saccāni pakāsesi, saccapariyosāne so bhikkhu arahattaṃ pāpuṇi. Satthā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā yakkho aṅgulimālo ahosi, pañcāvudhakumāro pana ahameva ahosi’’nti.

    પઞ્ચાવુધજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Pañcāvudhajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૫૫. પઞ્ચાવુધજાતકં • 55. Pañcāvudhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact