Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૯૦] ૭. પઞ્ચુપોસથજાતકવણ્ણના
[490] 7. Pañcuposathajātakavaṇṇanā
અપ્પોસ્સુક્કો દાનિ તુવં કપોતાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઉપોસથિકે પઞ્ચસતે ઉપાસકે આરબ્ભ કથેસિ. તદા હિ સત્થા ધમ્મસભાયં ચતુપરિસમજ્ઝે અલઙ્કતબુદ્ધાસને નિસીદિત્વા મુદુચિત્તેન પરિસં ઓલોકેત્વા ‘‘અજ્જ ઉપાસકાનં કથં પટિચ્ચ દેસના સમુટ્ઠહિસ્સતી’’તિ ઞત્વા ઉપાસકે આમન્તેત્વા ‘‘ઉપોસથિકત્થ ઉપાસકા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘આમ , ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘સાધુ વો કતં, ઉપોસથો નામેસ પોરાણકપણ્ડિતાનં વંસો, પોરાણકપણ્ડિતા હિ રાગાદિકિલેસનિગ્ગહત્થં ઉપોસથવાસં વસિંસૂ’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.
Appossukko dāni tuvaṃ kapotāti idaṃ satthā jetavane viharanto uposathike pañcasate upāsake ārabbha kathesi. Tadā hi satthā dhammasabhāyaṃ catuparisamajjhe alaṅkatabuddhāsane nisīditvā muducittena parisaṃ oloketvā ‘‘ajja upāsakānaṃ kathaṃ paṭicca desanā samuṭṭhahissatī’’ti ñatvā upāsake āmantetvā ‘‘uposathikattha upāsakā’’ti pucchitvā ‘‘āma , bhante’’ti vutte ‘‘sādhu vo kataṃ, uposatho nāmesa porāṇakapaṇḍitānaṃ vaṃso, porāṇakapaṇḍitā hi rāgādikilesaniggahatthaṃ uposathavāsaṃ vasiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
અતીતે મગધરટ્ઠાદીનં તિણ્ણં રટ્ઠાનં અન્તરે અટવી અહોસિ. બોધિસત્તો મગધરટ્ઠે બ્રાહ્મણમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો કામે પહાય નિક્ખમિત્વા તં અટવિં પવિસિત્વા અસ્સમં કત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા વાસં કપ્પેસિ. તસ્સ પન અસ્સમસ્સ અવિદૂરે એકસ્મિં વેળુગહને અત્તનો ભરિયાય સદ્ધિં કપોતસકુણો વસતિ, એકસ્મિં વમ્મિકે અહિ, એકસ્મિં વનગુમ્બે સિઙ્ગાલો, એકસ્મિં વનગુમ્બે અચ્છો. તે ચત્તારોપિ કાલેન કાલં ઇસિં ઉપસઙ્કમિત્વા ધમ્મં સુણન્તિ.
Atīte magadharaṭṭhādīnaṃ tiṇṇaṃ raṭṭhānaṃ antare aṭavī ahosi. Bodhisatto magadharaṭṭhe brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto kāme pahāya nikkhamitvā taṃ aṭaviṃ pavisitvā assamaṃ katvā isipabbajjaṃ pabbajitvā vāsaṃ kappesi. Tassa pana assamassa avidūre ekasmiṃ veḷugahane attano bhariyāya saddhiṃ kapotasakuṇo vasati, ekasmiṃ vammike ahi, ekasmiṃ vanagumbe siṅgālo, ekasmiṃ vanagumbe accho. Te cattāropi kālena kālaṃ isiṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ suṇanti.
અથેકદિવસં કપોતો ભરિયાય સદ્ધિં કુલાવકા નિક્ખમિત્વા ગોચરાય પક્કામિ. તસ્સ પચ્છતો ગચ્છન્તિં કપોતિં એકો સેનો ગહેત્વા પલાયિ. તસ્સા વિરવસદ્દં સુત્વા કપોતો નિવત્તિત્વા ઓલોકેન્તો તં તેન હરિયમાનં પસ્સિ. સેનોપિ નં વિરવન્તિંયેવ મારેત્વા ખાદિ. કપોતો તાય વિયોગેન રાગપરિળાહેન પરિડય્હમાનો ચિન્તેસિ ‘‘અયં રાગો મં અતિવિય કિલમેતિ, ન ઇદાનિ ઇમં અનિગ્ગહેત્વા ગોચરાય પક્કમિસ્સામી’’તિ. સો ગોચરપથં પચ્છિન્દિત્વા તાપસસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા રાગનિગ્ગહાય ઉપોસથં સમાદિયિત્વા એકમન્તં નિપજ્જિ.
Athekadivasaṃ kapoto bhariyāya saddhiṃ kulāvakā nikkhamitvā gocarāya pakkāmi. Tassa pacchato gacchantiṃ kapotiṃ eko seno gahetvā palāyi. Tassā viravasaddaṃ sutvā kapoto nivattitvā olokento taṃ tena hariyamānaṃ passi. Senopi naṃ viravantiṃyeva māretvā khādi. Kapoto tāya viyogena rāgapariḷāhena pariḍayhamāno cintesi ‘‘ayaṃ rāgo maṃ ativiya kilameti, na idāni imaṃ aniggahetvā gocarāya pakkamissāmī’’ti. So gocarapathaṃ pacchinditvā tāpasassa santikaṃ gantvā rāganiggahāya uposathaṃ samādiyitvā ekamantaṃ nipajji.
સપ્પોપિ ‘‘ગોચરં પરિયેસિસ્સામી’’તિ વસનટ્ઠાના નિક્ખમિત્વા પચ્ચન્તગામે ગાવીનં વિચરણટ્ઠાને ગોચરં પરિયેસતિ. તદા ગામભોજકસ્સ સબ્બસેતો મઙ્ગલઉસભો ગોચરં ગહેત્વા એકસ્મિં વમ્મિકપાદે જણ્ણુના પતિટ્ઠાય સિઙ્ગેહિ મત્તિકં ગણ્હન્તો કીળતિ, સપ્પો ગાવીનં પદસદ્દેન ભીતો તં વમ્મિકં પવિસિતું પક્કન્તો. અથ નં ઉસભો પાદેન અક્કમિ. સો તં કુજ્ઝિત્વા ડંસિ, ઉસભો તત્થેવ જીવિતક્ખયં પત્તો. ગામવાસિનો ‘‘ઉસભો કિર મતો’’તિ સુત્વા સબ્બે એકતો આગન્ત્વા રોદિત્વા કન્દિત્વા તં ગન્ધમાલાદીહિ પૂજેત્વા આવાટે નિખણિત્વા પક્કમિંસુ. સપ્પો તેસં ગતકાલે નિક્ખમિત્વા ‘‘અહં કોધં નિસ્સાય ઇમં જીવિતા વોરોપેત્વા મહાજનસ્સ હદયે સોકં પવેસેસિં, ન દાનિ ઇમં કોધં અનિગ્ગહેત્વા ગોચરાય પક્કમિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા નિવત્તિત્વા તં અસ્સમં ગન્ત્વા કોધનિગ્ગહાય ઉપોસથં સમાદિયિત્વા એકમન્તં નિપજ્જિ.
Sappopi ‘‘gocaraṃ pariyesissāmī’’ti vasanaṭṭhānā nikkhamitvā paccantagāme gāvīnaṃ vicaraṇaṭṭhāne gocaraṃ pariyesati. Tadā gāmabhojakassa sabbaseto maṅgalausabho gocaraṃ gahetvā ekasmiṃ vammikapāde jaṇṇunā patiṭṭhāya siṅgehi mattikaṃ gaṇhanto kīḷati, sappo gāvīnaṃ padasaddena bhīto taṃ vammikaṃ pavisituṃ pakkanto. Atha naṃ usabho pādena akkami. So taṃ kujjhitvā ḍaṃsi, usabho tattheva jīvitakkhayaṃ patto. Gāmavāsino ‘‘usabho kira mato’’ti sutvā sabbe ekato āgantvā roditvā kanditvā taṃ gandhamālādīhi pūjetvā āvāṭe nikhaṇitvā pakkamiṃsu. Sappo tesaṃ gatakāle nikkhamitvā ‘‘ahaṃ kodhaṃ nissāya imaṃ jīvitā voropetvā mahājanassa hadaye sokaṃ pavesesiṃ, na dāni imaṃ kodhaṃ aniggahetvā gocarāya pakkamissāmī’’ti cintetvā nivattitvā taṃ assamaṃ gantvā kodhaniggahāya uposathaṃ samādiyitvā ekamantaṃ nipajji.
સિઙ્ગાલોપિ ગોચરં પરિયેસન્તો એકં મતહત્થિં દિસ્વા ‘‘મહા મે ગોચરો લદ્ધો’’તિ તુટ્ઠો ગન્ત્વા સોણ્ડાયં ડંસિ, થમ્ભે દટ્ઠકાલો વિય અહોસિ. તત્થ અસ્સાદં અલભિત્વા દન્તે ડંસિ, પાસાણે દટ્ઠકાલો વિય અહોસિ. કુચ્છિયં ડંસિ, કુસુલે દટ્ઠકાલો વિય અહોસિ. નઙ્ગુટ્ઠે ડંસિ, અયસલાકે દટ્ઠકાલો વિય અહોસિ. વચ્ચમગ્ગે ડંસિ, ઘતપૂવે દટ્ઠકાલો વિય અહોસિ. સો લોભવસેન ખાદન્તો અન્તોકુચ્છિયં પાવિસિ, તત્થ છાતકાલે મંસં ખાદતિ, પિપાસિતકાલે લોહિતં પિવતિ, નિપજ્જનકાલે અન્તાનિ ચ પપ્ફાસઞ્ચ અવત્થરિત્વા નિપજ્જિ. સો ‘‘ઇધેવ મે અન્નપાનઞ્ચ સયનઞ્ચ નિપ્ફન્નં, અઞ્ઞત્થ કિં કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તત્થેવ અભિરતો બહિ અનિક્ખમિત્વા અન્તોકુચ્છિયંયેવ વસિ. અપરભાગે વાતાતપેન હત્થિકુણપે સુક્ખન્તે કરીસમગ્ગો પિહિતો, સિઙ્ગાલો અન્તોકુચ્છિયં નિપજ્જમાનો અપ્પમંસલોહિતો પણ્ડુસરીરો હુત્વા નિક્ખમનમગ્ગં ન પસ્સિ. અથેકદિવસં અકાલમેઘો વસ્સિ, કરીસમગ્ગો તેમિયમાનો મુદુ હુત્વા વિવરં દસ્સેસિ. સિઙ્ગાલો છિદ્દં દિસ્વા ‘‘અતિચિરમ્હિ કિલન્તો, ઇમિના છિદ્દેન પલાયિસ્સામી’’તિ કરીસમગ્ગં સીસેન પહરિ. તસ્સ સમ્બાધટ્ઠાનેન વેગેન નિક્ખન્તસ્સ સિન્નસરીરસ્સ સબ્બાનિ લોમાનિ કરીસમગ્ગે લગ્ગાનિ, તાલકન્દો વિય નિલ્લોમસરીરો હુત્વા નિક્ખમિ. સો ‘‘લોભં નિસ્સાય મયા ઇદં દુક્ખં અનુભૂતં, ન દાનિ ઇમં અનિગ્ગહેત્વા ગોચરં ગણ્હિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તં અસ્સમં ગન્ત્વા લોભનિગ્ગહત્થાય ઉપોસથં સમાદિયિત્વા એકમન્તં નિપજ્જિ.
Siṅgālopi gocaraṃ pariyesanto ekaṃ matahatthiṃ disvā ‘‘mahā me gocaro laddho’’ti tuṭṭho gantvā soṇḍāyaṃ ḍaṃsi, thambhe daṭṭhakālo viya ahosi. Tattha assādaṃ alabhitvā dante ḍaṃsi, pāsāṇe daṭṭhakālo viya ahosi. Kucchiyaṃ ḍaṃsi, kusule daṭṭhakālo viya ahosi. Naṅguṭṭhe ḍaṃsi, ayasalāke daṭṭhakālo viya ahosi. Vaccamagge ḍaṃsi, ghatapūve daṭṭhakālo viya ahosi. So lobhavasena khādanto antokucchiyaṃ pāvisi, tattha chātakāle maṃsaṃ khādati, pipāsitakāle lohitaṃ pivati, nipajjanakāle antāni ca papphāsañca avattharitvā nipajji. So ‘‘idheva me annapānañca sayanañca nipphannaṃ, aññattha kiṃ karissāmī’’ti cintetvā tattheva abhirato bahi anikkhamitvā antokucchiyaṃyeva vasi. Aparabhāge vātātapena hatthikuṇape sukkhante karīsamaggo pihito, siṅgālo antokucchiyaṃ nipajjamāno appamaṃsalohito paṇḍusarīro hutvā nikkhamanamaggaṃ na passi. Athekadivasaṃ akālamegho vassi, karīsamaggo temiyamāno mudu hutvā vivaraṃ dassesi. Siṅgālo chiddaṃ disvā ‘‘aticiramhi kilanto, iminā chiddena palāyissāmī’’ti karīsamaggaṃ sīsena pahari. Tassa sambādhaṭṭhānena vegena nikkhantassa sinnasarīrassa sabbāni lomāni karīsamagge laggāni, tālakando viya nillomasarīro hutvā nikkhami. So ‘‘lobhaṃ nissāya mayā idaṃ dukkhaṃ anubhūtaṃ, na dāni imaṃ aniggahetvā gocaraṃ gaṇhissāmī’’ti cintetvā taṃ assamaṃ gantvā lobhaniggahatthāya uposathaṃ samādiyitvā ekamantaṃ nipajji.
અચ્છોપિ અરઞ્ઞા નિક્ખમિત્વા અત્રિચ્છાભિભૂતો મલ્લરટ્ઠે પચ્ચન્તગામં ગતો. ગામવાસિનો ‘‘અચ્છો કિર આગતો’’તિ ધનુદણ્ડાદિહત્થા નિક્ખમિત્વા તેન પવિટ્ઠં ગુમ્બં પરિવારેસું. સો મહાજનેન પરિવારિતભાવં ઞત્વા નિક્ખમિત્વા પલાયિ, પલાયન્તમેવ તં ધનૂહિ ચેવ દણ્ડાદીહિ ચ પોથેસું. સો ભિન્નેન સીસેન લોહિતેન ગલન્તેન અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગન્ત્વા ‘‘ઇદં દુક્ખં મમ અત્રિચ્છાલોભવસેન ઉપ્પન્નં, ન દાનિ ઇમં અનિગ્ગહેત્વા ગોચરં ગણ્હિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તં અસ્સમં ગન્ત્વા અત્રિચ્છાનિગ્ગહાય ઉપોસથં સમાદિયિત્વા એકમન્તં નિપજ્જિ.
Acchopi araññā nikkhamitvā atricchābhibhūto mallaraṭṭhe paccantagāmaṃ gato. Gāmavāsino ‘‘accho kira āgato’’ti dhanudaṇḍādihatthā nikkhamitvā tena paviṭṭhaṃ gumbaṃ parivāresuṃ. So mahājanena parivāritabhāvaṃ ñatvā nikkhamitvā palāyi, palāyantameva taṃ dhanūhi ceva daṇḍādīhi ca pothesuṃ. So bhinnena sīsena lohitena galantena attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā ‘‘idaṃ dukkhaṃ mama atricchālobhavasena uppannaṃ, na dāni imaṃ aniggahetvā gocaraṃ gaṇhissāmī’’ti cintetvā taṃ assamaṃ gantvā atricchāniggahāya uposathaṃ samādiyitvā ekamantaṃ nipajji.
તાપસોપિ અત્તનો જાતિં નિસ્સાય માનવસિકો હુત્વા ઝાનં ઉપ્પાદેતું ન સક્કોતિ. અથેકો પચ્ચેકબુદ્ધો તસ્સ માનનિસ્સિતભાવં ઞત્વા ‘‘અયં ન લામકસત્તો, બુદ્ધઙ્કુરો એસ, ઇમસ્મિંયેવ ભદ્દકપ્પે સબ્બઞ્ઞુતં પાપુણિસ્સતિ, ઇમસ્સ માનનિગ્ગહં કત્વા સમાપત્તિનિબ્બત્તનાકારં કરિસ્સામી’’તિ તસ્મિં પણ્ણસાલાય નિસિન્નેયેવ ઉત્તરહિમવન્તતો આગન્ત્વા તસ્સ પાસાણફલકે નિસીદિ. સો નિક્ખમિત્વા તં અત્તનો આસને નિસિન્નં દિસ્વા માનનિસ્સિતભાવેન અનત્તમનો હુત્વા તં ઉપસઙ્કમિત્વા અચ્છરં પહરિત્વા ‘‘નસ્સ, વસલ, કાળકણ્ણિ, મુણ્ડક, સમણક, કિમત્થં મમ નિસિન્નફલકે નિસિન્નોસી’’તિ આહ. અથ નં સો ‘‘સપ્પુરિસ, કસ્મા માનનિસ્સિતોસિ, અહં પટિવિદ્ધપચ્ચેકબોધિઞાણો, ત્વં ઇમસ્મિંયેવ ભદ્દકપ્પે સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધો ભવિસ્સસિ, બુદ્ધઙ્કુરોસિ, પારમિયો પૂરેત્વા આગતો અઞ્ઞં એત્તકં નામ કાલં અતિક્કમિત્વા બુદ્ધો ભવિસ્સસિ, બુદ્ધત્તભાવે ઠિતો સિદ્ધત્થો નામ ભવિસ્સસી’’તિ નામઞ્ચ ગોત્તઞ્ચ કુલઞ્ચ અગ્ગસાવકાદયો ચ સબ્બે આચિક્ખિત્વા ‘‘કિમત્થં ત્વં માનનિસ્સિતો હુત્વા ફરુસો હોસિ, નયિદં તવ અનુચ્છવિક’’ન્તિ ઓવાદમદાસિ. સો તેન એવં વુત્તોપિ નેવ નં વન્દિ, ન ચ ‘‘કદાહં બુદ્ધો ભવિસ્સામી’’તિઆદીનિ પુચ્છિ. અથ નં પચ્ચેકબુદ્ધો ‘‘તવ જાતિયા મમ ગુણાનં મહન્તભાવં જાન, સચે સક્કોસિ, અહં વિય આકાસે વિચરાહી’’તિ વત્વા આકાસે ઉપ્પતિત્વા અત્તનો પાદપંસું તસ્સ જટામણ્ડલે વિકિરન્તો ઉત્તરહિમવન્તમેવ ગતો.
Tāpasopi attano jātiṃ nissāya mānavasiko hutvā jhānaṃ uppādetuṃ na sakkoti. Atheko paccekabuddho tassa mānanissitabhāvaṃ ñatvā ‘‘ayaṃ na lāmakasatto, buddhaṅkuro esa, imasmiṃyeva bhaddakappe sabbaññutaṃ pāpuṇissati, imassa mānaniggahaṃ katvā samāpattinibbattanākāraṃ karissāmī’’ti tasmiṃ paṇṇasālāya nisinneyeva uttarahimavantato āgantvā tassa pāsāṇaphalake nisīdi. So nikkhamitvā taṃ attano āsane nisinnaṃ disvā mānanissitabhāvena anattamano hutvā taṃ upasaṅkamitvā accharaṃ paharitvā ‘‘nassa, vasala, kāḷakaṇṇi, muṇḍaka, samaṇaka, kimatthaṃ mama nisinnaphalake nisinnosī’’ti āha. Atha naṃ so ‘‘sappurisa, kasmā mānanissitosi, ahaṃ paṭividdhapaccekabodhiñāṇo, tvaṃ imasmiṃyeva bhaddakappe sabbaññubuddho bhavissasi, buddhaṅkurosi, pāramiyo pūretvā āgato aññaṃ ettakaṃ nāma kālaṃ atikkamitvā buddho bhavissasi, buddhattabhāve ṭhito siddhattho nāma bhavissasī’’ti nāmañca gottañca kulañca aggasāvakādayo ca sabbe ācikkhitvā ‘‘kimatthaṃ tvaṃ mānanissito hutvā pharuso hosi, nayidaṃ tava anucchavika’’nti ovādamadāsi. So tena evaṃ vuttopi neva naṃ vandi, na ca ‘‘kadāhaṃ buddho bhavissāmī’’tiādīni pucchi. Atha naṃ paccekabuddho ‘‘tava jātiyā mama guṇānaṃ mahantabhāvaṃ jāna, sace sakkosi, ahaṃ viya ākāse vicarāhī’’ti vatvā ākāse uppatitvā attano pādapaṃsuṃ tassa jaṭāmaṇḍale vikiranto uttarahimavantameva gato.
તાપસો તસ્સ ગતકાલે સંવેગપ્પત્તો હુત્વા ‘‘અયં સમણો એવં ગરુસરીરો વાતમુખે ખિત્તતૂલપિચુ વિય આકાસે પક્ખન્દો, અહં જાતિમાનેન એવરૂપસ્સ પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ નેવ પાદે વન્દિં, ન ચ ‘‘કદાહં બુદ્ધો ભવિસ્સામી’તિ પુચ્છિં, જાતિ નામેસા કિં કરિસ્સતિ, ઇમસ્મિં લોકે સીલચરણમેવ મહન્તં, અયં ખો પન મે માનો વડ્ઢન્તો નિરયં ઉપનેસ્સતિ, ન ઇદાનિ ઇમં માનં અનિગ્ગહેત્વા ફલાફલત્થાય ગમિસ્સામી’’તિ પણ્ણસાલં પવિસિત્વા માનનિગ્ગહાય ઉપોસથં સમાદાય કટ્ઠત્થરિકાય નિસિન્નો મહાઞાણો કુલપુત્તો માનં નિગ્ગહેત્વા કસિણં વડ્ઢેત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા નિક્ખમિત્વા ચઙ્કમનકોટિયં પાસાણફલકે નિસીદિ. અથ નં કપોતાદયો ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. મહાસત્તો કપોતં પુચ્છિ ‘‘ત્વં અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ ન ઇમાય વેલાય આગચ્છસિ, ગોચરં પરિયેસસિ, કિં નુ ખો અજ્જ ઉપોસથિકો જાતોસી’’તિ? ‘‘આમ ભન્તે’’તિ. અથ નં ‘‘કેન કારણેના’’તિ પુચ્છન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Tāpaso tassa gatakāle saṃvegappatto hutvā ‘‘ayaṃ samaṇo evaṃ garusarīro vātamukhe khittatūlapicu viya ākāse pakkhando, ahaṃ jātimānena evarūpassa paccekabuddhassa neva pāde vandiṃ, na ca ‘‘kadāhaṃ buddho bhavissāmī’ti pucchiṃ, jāti nāmesā kiṃ karissati, imasmiṃ loke sīlacaraṇameva mahantaṃ, ayaṃ kho pana me māno vaḍḍhanto nirayaṃ upanessati, na idāni imaṃ mānaṃ aniggahetvā phalāphalatthāya gamissāmī’’ti paṇṇasālaṃ pavisitvā mānaniggahāya uposathaṃ samādāya kaṭṭhattharikāya nisinno mahāñāṇo kulaputto mānaṃ niggahetvā kasiṇaṃ vaḍḍhetvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā nikkhamitvā caṅkamanakoṭiyaṃ pāsāṇaphalake nisīdi. Atha naṃ kapotādayo upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Mahāsatto kapotaṃ pucchi ‘‘tvaṃ aññesu divasesu na imāya velāya āgacchasi, gocaraṃ pariyesasi, kiṃ nu kho ajja uposathiko jātosī’’ti? ‘‘Āma bhante’’ti. Atha naṃ ‘‘kena kāraṇenā’’ti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૧૨૭.
127.
‘‘અપ્પોસ્સુક્કો દાનિ તુવં કપોત, વિહઙ્ગમ ન તવ ભોજનત્થો;
‘‘Appossukko dāni tuvaṃ kapota, vihaṅgama na tava bhojanattho;
ખુદં પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો કપોતા’’તિ.
Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko kapotā’’ti.
તત્થ અપ્પોસ્સુક્કોતિ નિરાલયો. ન તવ ભોજનત્થોતિ કિં અજ્જ તવ ભોજનેન અત્થો નત્થિ.
Tattha appossukkoti nirālayo. Na tava bhojanatthoti kiṃ ajja tava bhojanena attho natthi.
તં સુત્વા કપોતો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Taṃ sutvā kapoto dve gāthā abhāsi –
૧૨૮.
128.
‘‘અહં પુરે ગિદ્ધિગતો કપોતિયા, અસ્મિં પદેસસ્મિમુભો રમામ;
‘‘Ahaṃ pure giddhigato kapotiyā, asmiṃ padesasmimubho ramāma;
અથગ્ગહી સાકુણિકો કપોતિં, અકામકો તાય વિના અહોસિં.
Athaggahī sākuṇiko kapotiṃ, akāmako tāya vinā ahosiṃ.
૧૨૯.
129.
‘‘નાનાભવા વિપ્પયોગેન તસ્સા, મનોમયં વેદન વેદયામિ;
‘‘Nānābhavā vippayogena tassā, manomayaṃ vedana vedayāmi;
તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, રાગો મમં મા પુનરાગમાસી’’તિ.
Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, rāgo mamaṃ mā punarāgamāsī’’ti.
તત્થ રમામાતિ ઇમસ્મિં ભૂમિભાગે કામરતિયા રમામ. સાકુણિકોતિ સેનસકુણો.
Tattha ramāmāti imasmiṃ bhūmibhāge kāmaratiyā ramāma. Sākuṇikoti senasakuṇo.
કપોતેન અત્તનો ઉપોસથકમ્મે વણ્ણિતે મહાસત્તો સપ્પાદીસુ એકેકં પુચ્છિ. તેપિ યથાભૂતં બ્યાકરિંસુ –
Kapotena attano uposathakamme vaṇṇite mahāsatto sappādīsu ekekaṃ pucchi. Tepi yathābhūtaṃ byākariṃsu –
૧૩૦.
130.
‘‘અનુજ્જુગામી ઉરગા દુજિવ્હ, દાઠાવુધો ઘોરવિસોસિ સપ્પ;
‘‘Anujjugāmī uragā dujivha, dāṭhāvudho ghoravisosi sappa;
ખુદં પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો નુ દીઘ.
Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko nu dīgha.
૧૩૧.
131.
‘‘ઉસભો અહૂ બલવા ગામિકસ્સ, ચલક્કકૂ વણ્ણબલૂપપન્નો;
‘‘Usabho ahū balavā gāmikassa, calakkakū vaṇṇabalūpapanno;
સો મં અક્કમિ તં કુપિતો અડંસિં, દુક્ખાભિતુણ્ણો મરણં ઉપાગા.
So maṃ akkami taṃ kupito aḍaṃsiṃ, dukkhābhituṇṇo maraṇaṃ upāgā.
૧૩૨.
132.
‘‘તતો જના નિક્ખમિત્વાન ગામા, કન્દિત્વા રોદિત્વા અપક્કમિંસુ;
‘‘Tato janā nikkhamitvāna gāmā, kanditvā roditvā apakkamiṃsu;
તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, કોધો મમં મા પુનરાગમાસિ.
Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, kodho mamaṃ mā punarāgamāsi.
૧૩૩.
133.
‘‘મતાન મંસાનિ બહૂ સુસાને, મનુઞ્ઞરૂપં તવ ભોજને તં;
‘‘Matāna maṃsāni bahū susāne, manuññarūpaṃ tava bhojane taṃ;
ખુદં પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો સિઙ્ગાલ.
Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko siṅgāla.
૧૩૪.
134.
‘‘પવિસિ કુચ્છિં મહતો ગજસ્સ, કુણપે રતો હત્થિમંસેસુ ગિદ્ધો;
‘‘Pavisi kucchiṃ mahato gajassa, kuṇape rato hatthimaṃsesu giddho;
ઉણ્હો ચ વાતો તિખિણા ચ રસ્મિયો, તે સોસયું તસ્સ કરીસમગ્ગં.
Uṇho ca vāto tikhiṇā ca rasmiyo, te sosayuṃ tassa karīsamaggaṃ.
૧૩૫.
135.
‘‘કિસો ચ પણ્ડૂ ચ અહં ભદન્તે, ન મે અહૂ નિક્ખમનાય મગ્ગો;
‘‘Kiso ca paṇḍū ca ahaṃ bhadante, na me ahū nikkhamanāya maggo;
મહા ચ મેઘો સહસા પવસ્સિ, સો તેમયી તસ્સ કરીસમગ્ગં.
Mahā ca megho sahasā pavassi, so temayī tassa karīsamaggaṃ.
૧૩૬.
136.
‘‘તતો અહં નિક્ખમિસં ભદન્તે, ચન્દો યથા રાહુમુખા પમુત્તો;
‘‘Tato ahaṃ nikkhamisaṃ bhadante, cando yathā rāhumukhā pamutto;
તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, લોભો મમં મા પુનરાગમાસિ.
Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, lobho mamaṃ mā punarāgamāsi.
૧૩૭.
137.
‘‘વમ્મીકથૂપસ્મિં કિપિલ્લિકાનિ, નિપ્પોથયન્તો તુવં પુરે ચરાસિ;
‘‘Vammīkathūpasmiṃ kipillikāni, nippothayanto tuvaṃ pure carāsi;
ખુદં પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો નુ અચ્છ.
Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko nu accha.
૧૩૮.
138.
‘‘સકં નિકેતં અતિહીળયાનો, અત્રિચ્છતા મલ્લગામં અગચ્છિં;
‘‘Sakaṃ niketaṃ atihīḷayāno, atricchatā mallagāmaṃ agacchiṃ;
તતો જના નિક્ખમિત્વાન ગામા, કોદણ્ડકેન પરિપોથયિંસુ મં.
Tato janā nikkhamitvāna gāmā, kodaṇḍakena paripothayiṃsu maṃ.
૧૩૯.
139.
‘‘સો ભિન્નસીસો રુહિરમક્ખિતઙ્ગો, પચ્ચાગમાસિં સકં નિકેતં;
‘‘So bhinnasīso ruhiramakkhitaṅgo, paccāgamāsiṃ sakaṃ niketaṃ;
તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, અત્રિચ્છતા મા પુનરાગમાસી’’તિ.
Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, atricchatā mā punarāgamāsī’’ti.
તત્થ અનુજ્જુગામીતિઆદીહિ તં આલપતિ. ચલક્કકૂતિ ચલમાનકકુધો. દુક્ખાભિતુણ્ણોતિ સો ઉસભો દુક્ખેન અભિતુણ્ણો આતુરો હુત્વા. બહૂતિ બહૂનિ. પવિસીતિ પાવિસિં. રસ્મિયોતિ સૂરિયરસ્મિયો. નિક્ખમિસન્તિ નિક્ખમિં. કિપિલ્લિકાનીતિ ઉપચિકાયો. નિપ્પોથયન્તોતિ ખાદમાનો. અતિહીળયાનોતિ અતિમઞ્ઞન્તો નિન્દન્તો ગરહન્તો. કોદણ્ડકેનાતિ ધનુદણ્ડકેહિ ચેવ મુગ્ગરેહિ ચ.
Tattha anujjugāmītiādīhi taṃ ālapati. Calakkakūti calamānakakudho. Dukkhābhituṇṇoti so usabho dukkhena abhituṇṇo āturo hutvā. Bahūti bahūni. Pavisīti pāvisiṃ. Rasmiyoti sūriyarasmiyo. Nikkhamisanti nikkhamiṃ. Kipillikānīti upacikāyo. Nippothayantoti khādamāno. Atihīḷayānoti atimaññanto nindanto garahanto. Kodaṇḍakenāti dhanudaṇḍakehi ceva muggarehi ca.
એવં તે ચત્તારોપિ અત્તનો ઉપોસથકમ્મં વણ્ણેત્વા ઉટ્ઠાય મહાસત્તં વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, તુમ્હે અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ ઇમાય વેલાય ફલાફલત્થાય ગચ્છથ, અજ્જ અગન્ત્વા કસ્મા ઉપોસથિકત્થા’’તિ પુચ્છન્તા ગાથમાહંસુ –
Evaṃ te cattāropi attano uposathakammaṃ vaṇṇetvā uṭṭhāya mahāsattaṃ vanditvā ‘‘bhante, tumhe aññesu divasesu imāya velāya phalāphalatthāya gacchatha, ajja agantvā kasmā uposathikatthā’’ti pucchantā gāthamāhaṃsu –
૧૪૦.
140.
‘‘યં નો અપુચ્છિત્થ તુવં ભદન્તે, સબ્બેવ બ્યાકરિમ્હ યથાપજાનં;
‘‘Yaṃ no apucchittha tuvaṃ bhadante, sabbeva byākarimha yathāpajānaṃ;
મયમ્પિ પુચ્છામ તુવં ભદન્તે, કસ્મા ભવંપોસથિકો નુ બ્રહ્મે’’તિ.
Mayampi pucchāma tuvaṃ bhadante, kasmā bhavaṃposathiko nu brahme’’ti.
સોપિ નેસં બ્યાકાસિ –
Sopi nesaṃ byākāsi –
૧૪૧.
141.
‘‘અનૂપલિત્તો મમ અસ્સમમ્હિ, પચ્ચેકબુદ્ધો મુહુત્તં નિસીદિ;
‘‘Anūpalitto mama assamamhi, paccekabuddho muhuttaṃ nisīdi;
સો મં અવેદી ગતિમાગતિઞ્ચ, નામઞ્ચ ગોત્તં ચરણઞ્ચ સબ્બં.
So maṃ avedī gatimāgatiñca, nāmañca gottaṃ caraṇañca sabbaṃ.
૧૪૨.
142.
‘‘એવમ્પહં ન વન્દિ તસ્સ પાદે, ન ચાપિ નં માનગતેન પુચ્છિં;
‘‘Evampahaṃ na vandi tassa pāde, na cāpi naṃ mānagatena pucchiṃ;
તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, માનો મમં મા પુનરાગમાસી’’તિ.
Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, māno mamaṃ mā punarāgamāsī’’ti.
તત્થ યં નોતિ યં અત્થં ત્વં અમ્હે અપુચ્છિ. યથાપજાનન્તિ અત્તનો પજાનનનિયામેન તં મયં બ્યાકરિમ્હ. અનૂપલિત્તોતિ સબ્બકિલેસેહિ અલિત્તો. સો મં અવેદીતિ સો મમ ઇદાનિ ગન્તબ્બટ્ઠાનઞ્ચ ગતટ્ઠાનઞ્ચ ‘‘અનાગતે ત્વં એવંનામો બુદ્ધો ભવિસ્સસિ એવંગોત્તો, એવરૂપં તે સીલચરણં ભવિસ્સતી’’તિ એવં નામઞ્ચ ગોત્તઞ્ચ ચરણઞ્ચ સબ્બં મં અવેદિ જાનાપેસિ, કથેસીતિ અત્થો. એવમ્પહં ન વન્દીતિ એવં કથેન્તસ્સપિ તસ્સ અહં અત્તનો માનં નિસ્સાય પાદે ન વન્દિન્તિ.
Tattha yaṃ noti yaṃ atthaṃ tvaṃ amhe apucchi. Yathāpajānanti attano pajānananiyāmena taṃ mayaṃ byākarimha. Anūpalittoti sabbakilesehi alitto. So maṃ avedīti so mama idāni gantabbaṭṭhānañca gataṭṭhānañca ‘‘anāgate tvaṃ evaṃnāmo buddho bhavissasi evaṃgotto, evarūpaṃ te sīlacaraṇaṃ bhavissatī’’ti evaṃ nāmañca gottañca caraṇañca sabbaṃ maṃ avedi jānāpesi, kathesīti attho. Evampahaṃ na vandīti evaṃ kathentassapi tassa ahaṃ attano mānaṃ nissāya pāde na vandinti.
એવં મહાસત્તો અત્તનો ઉપોસથકારણં કથેત્વા તે ઓવદિત્વા ઉય્યોજેત્વા પણ્ણસાલં પાવિસિ, ઇતરેપિ યથાટ્ઠાનાનિ અગમંસુ. મહાસત્તો અપરિહીનજ્ઝાનો બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ, ઇતરે ચ તસ્સોવાદે ઠત્વા સગ્ગપરાયણા અહેસું.
Evaṃ mahāsatto attano uposathakāraṇaṃ kathetvā te ovaditvā uyyojetvā paṇṇasālaṃ pāvisi, itarepi yathāṭṭhānāni agamaṃsu. Mahāsatto aparihīnajjhāno brahmalokaparāyaṇo ahosi, itare ca tassovāde ṭhatvā saggaparāyaṇā ahesuṃ.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘એવં ઉપાસકા, ઉપોસથો નામેસ પોરાણકપણ્ડિતાનં વંસો, ઉપવસિતબ્બો ઉપોસથવાસો’’તિ વત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા કપોતો અનુરુદ્ધો અહોસિ, અચ્છો કસ્સપો, સિઙ્ગાલો મોગ્ગલ્લાનો, સપ્પો સારિપુત્તો, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ upāsakā, uposatho nāmesa porāṇakapaṇḍitānaṃ vaṃso, upavasitabbo uposathavāso’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kapoto anuruddho ahosi, accho kassapo, siṅgālo moggallāno, sappo sāriputto, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
પઞ્ચુપોસથજાતકવણ્ણના સત્તમા.
Pañcuposathajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૯૦. પઞ્ચુપોસથિકજાતકં • 490. Pañcuposathikajātakaṃ