Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    490. பஞ்சுபோஸதி²கஜாதகங் (7)

    490. Pañcuposathikajātakaṃ (7)

    127.

    127.

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ தா³னி துவங் கபோத, விஹங்க³ம ந தவ போ⁴ஜனத்தோ²;

    Appossukko dāni tuvaṃ kapota, vihaṅgama na tava bhojanattho;

    கு²த³ங் 1 பிபாஸங் அதி⁴வாஸயந்தோ, கஸ்மா ப⁴வங்போஸதி²கோ கபோத 2.

    Khudaṃ 3 pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko kapota 4.

    128.

    128.

    அஹங் புரே கி³த்³தி⁴க³தோ கபோதியா, அஸ்மிங் பதே³ஸஸ்மிமுபோ⁴ ரமாம;

    Ahaṃ pure giddhigato kapotiyā, asmiṃ padesasmimubho ramāma;

    அத²க்³க³ஹீ ஸாகுணிகோ கபோதிங், அகாமகோ தாய வினா அஹோஸிங்.

    Athaggahī sākuṇiko kapotiṃ, akāmako tāya vinā ahosiṃ.

    129.

    129.

    நானாப⁴வா விப்பயோகே³ன தஸ்ஸா, மனோமயங் வேத³ன வேத³யாமி 5;

    Nānābhavā vippayogena tassā, manomayaṃ vedana vedayāmi 6;

    தஸ்மா அஹங்போஸத²ங் பாலயாமி, ராகோ³ மமங் மா புனராக³மாஸி.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, rāgo mamaṃ mā punarāgamāsi.

    130.

    130.

    அனுஜ்ஜுகா³மீ உரகா³ து³ஜிவ்ஹ 7, தா³டா²வுதோ⁴ கோ⁴ரவிஸோஸி ஸப்ப;

    Anujjugāmī uragā dujivha 8, dāṭhāvudho ghoravisosi sappa;

    கு²த³ங் பிபாஸங் அதி⁴வாஸயந்தோ, கஸ்மா ப⁴வங்போஸதி²கோ நு தீ³க⁴ 9.

    Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko nu dīgha 10.

    131.

    131.

    உஸபோ⁴ அஹூ ப³லவா கா³மிகஸ்ஸ, சலக்ககூ வண்ணப³லூபபன்னோ;

    Usabho ahū balavā gāmikassa, calakkakū vaṇṇabalūpapanno;

    ஸோ மங் அக்கமி தங் குபிதோ அட³ங்ஸி, து³க்கா²பி⁴துண்ணோ மரணங் உபாகா³ 11.

    So maṃ akkami taṃ kupito aḍaṃsi, dukkhābhituṇṇo maraṇaṃ upāgā 12.

    132.

    132.

    ததோ ஜனா நிக்க²மித்வான கா³மா, கந்தி³த்வா ரோதி³த்வா 13 அபக்கமிங்ஸு;

    Tato janā nikkhamitvāna gāmā, kanditvā roditvā 14 apakkamiṃsu;

    தஸ்மா அஹங்போஸத²ங் பாலயாமி, கோதோ⁴ மமங் மா புனராக³மாஸி.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, kodho mamaṃ mā punarāgamāsi.

    133.

    133.

    மதான மங்ஸானி ப³ஹூ ஸுஸானே, மனுஞ்ஞரூபங் தவ போ⁴ஜனே தங்;

    Matāna maṃsāni bahū susāne, manuññarūpaṃ tava bhojane taṃ;

    கு²த³ங் பிபாஸங் அதி⁴வாஸயந்தோ, கஸ்மா ப⁴வங்போஸதி²கோ ஸிங்கா³ல 15.

    Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko siṅgāla 16.

    134.

    134.

    பவிஸி 17 குச்சி²ங் மஹதோ க³ஜஸ்ஸ, குணபே ரதோ ஹத்தி²மங்ஸேஸு கி³த்³தோ⁴ 18;

    Pavisi 19 kucchiṃ mahato gajassa, kuṇape rato hatthimaṃsesu giddho 20;

    உண்ஹோ ச வாதோ திகி²ணா ச ரஸ்மியோ, தே ஸோஸயுங் தஸ்ஸ கரீஸமக்³க³ங்.

    Uṇho ca vāto tikhiṇā ca rasmiyo, te sosayuṃ tassa karīsamaggaṃ.

    135.

    135.

    கிஸோ ச பண்டூ³ ச அஹங் ப⁴த³ந்தே, ந மே அஹூ நிக்க²மனாய மக்³கோ³;

    Kiso ca paṇḍū ca ahaṃ bhadante, na me ahū nikkhamanāya maggo;

    மஹா ச மேகோ⁴ ஸஹஸா பவஸ்ஸி, ஸோ தேமயீ தஸ்ஸ கரீஸமக்³க³ங்.

    Mahā ca megho sahasā pavassi, so temayī tassa karīsamaggaṃ.

    136.

    136.

    ததோ அஹங் நிக்க²மிஸங் ப⁴த³ந்தே, சந்தோ³ யதா² ராஹுமுகா² பமுத்தோ;

    Tato ahaṃ nikkhamisaṃ bhadante, cando yathā rāhumukhā pamutto;

    தஸ்மா அஹங்போஸத²ங் பாலயாமி, லோபோ⁴ மமங் மா புனராக³மாஸி.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, lobho mamaṃ mā punarāgamāsi.

    137.

    137.

    வம்மீகதூ²பஸ்மிங் கிபில்லிகானி, நிப்போத²யந்தோ துவங் புரே சராஸி;

    Vammīkathūpasmiṃ kipillikāni, nippothayanto tuvaṃ pure carāsi;

    கு²த³ங் பிபாஸங் அதி⁴வாஸயந்தோ, கஸ்மா ப⁴வங்போஸதி²கோ நு அச்ச² 21.

    Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko nu accha 22.

    138.

    138.

    ஸகங் நிகேதங் அதிஹீளயானோ 23, அத்ரிச்ச²தா 24 மல்லகா³மங் 25 அக³ச்சி²ங்;

    Sakaṃ niketaṃ atihīḷayāno 26, atricchatā 27 mallagāmaṃ 28 agacchiṃ;

    ததோ ஜனா நிக்க²மித்வான கா³மா, கோத³ண்ட³கேன பரிபோத²யிங்ஸு மங்.

    Tato janā nikkhamitvāna gāmā, kodaṇḍakena paripothayiṃsu maṃ.

    139.

    139.

    ஸோ பி⁴ன்னஸீஸோ ருஹிரமக்கி²தங்கோ³, பச்சாக³மாஸிங் ஸகங் 29 நிகேதங்;

    So bhinnasīso ruhiramakkhitaṅgo, paccāgamāsiṃ sakaṃ 30 niketaṃ;

    தஸ்மா அஹங்போஸத²ங் பாலயாமி, அத்ரிச்ச²தா மா புனராக³மாஸி.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, atricchatā mā punarāgamāsi.

    140.

    140.

    யங் நோ அபுச்சி²த்த² துவங் ப⁴த³ந்தே, ஸப்³பே³வ ப்³யாகரிம்ஹ யதா² பஜானங்;

    Yaṃ no apucchittha tuvaṃ bhadante, sabbeva byākarimha yathā pajānaṃ;

    மயம்பி புச்சா²ம துவங் ப⁴த³ந்தே, கஸ்மா ப⁴வங்போஸதி²கோ நு ப்³ரஹ்மே.

    Mayampi pucchāma tuvaṃ bhadante, kasmā bhavaṃposathiko nu brahme.

    141.

    141.

    அனூபலித்தோ மம அஸ்ஸமம்ஹி, பச்சேகபு³த்³தோ⁴ முஹுத்தங் நிஸீதி³;

    Anūpalitto mama assamamhi, paccekabuddho muhuttaṃ nisīdi;

    ஸோ மங் அவேதீ³ க³திமாக³திஞ்ச, நாமஞ்ச கொ³த்தங் சரணஞ்ச ஸப்³ப³ங்.

    So maṃ avedī gatimāgatiñca, nāmañca gottaṃ caraṇañca sabbaṃ.

    142.

    142.

    ஏவம்பஹங் வந்தி³ ந 31 தஸ்ஸ பாதே³, ந சாபி நங் மானக³தேன புச்சி²ங்;

    Evampahaṃ vandi na 32 tassa pāde, na cāpi naṃ mānagatena pucchiṃ;

    தஸ்மா அஹங்போஸத²ங் பாலயாமி, மானோ மமங் மா புனராக³மாஸீதி.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, māno mamaṃ mā punarāgamāsīti.

    பஞ்சுபோஸதி²கஜாதகங் ஸத்தமங்.

    Pañcuposathikajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. கு²த்³த³ங் (ஸ்யா॰ க॰), கு²த⁴ங் (ஸக்கத-பாகதானுரூபங்)
    2. கபோதோ (ஸீ॰ பீ॰)
    3. khuddaṃ (syā. ka.), khudhaṃ (sakkata-pākatānurūpaṃ)
    4. kapoto (sī. pī.)
    5. வேத³னங் வேதி³யாமி (ஸீ॰ பீ॰)
    6. vedanaṃ vediyāmi (sī. pī.)
    7. உரக³ த்³விஜிவ்ஹ (ஸீ॰)
    8. uraga dvijivha (sī.)
    9. தீ³கோ⁴ (ஸீ॰ பீ॰)
    10. dīgho (sī. pī.)
    11. உபாக³மி (ஸீ॰ பீ॰)
    12. upāgami (sī. pī.)
    13. கந்தி³த்வ ரோதி³த்வ (ஸீ॰)
    14. kanditva roditva (sī.)
    15. ஸிகா³லோ (ஸீ॰ பீ॰)
    16. sigālo (sī. pī.)
    17. பவிஸ்ஸங் (ஸீ॰ பீ॰), பவிஸ்ஸ (ஸ்யா॰)
    18. ஹத்தி²மங்ஸே பகி³த்³தோ⁴ (ஸீ॰ பீ॰)
    19. pavissaṃ (sī. pī.), pavissa (syā.)
    20. hatthimaṃse pagiddho (sī. pī.)
    21. அச்சோ² (ஸீ॰ பீ॰)
    22. accho (sī. pī.)
    23. அதிஹேளயானோ (ஸ்யா॰ க॰)
    24. அத்ரிச்ச²தாய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    25. மலதங் (ஸீ॰ பீ॰), மல்லயதங் (க॰)
    26. atiheḷayāno (syā. ka.)
    27. atricchatāya (sī. syā. pī.)
    28. malataṃ (sī. pī.), mallayataṃ (ka.)
    29. ஸ ஸகங் (ஸ்யா॰ க॰),’த² ஸகங் (?)
    30. sa sakaṃ (syā. ka.),’tha sakaṃ (?)
    31. ஏவம்பஹங் நக்³க³ஹே (ஸீ॰ பீ॰)
    32. evampahaṃ naggahe (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [490] 7. பஞ்சுபோஸத²ஜாதகவண்ணனா • [490] 7. Pañcuposathajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact