Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    518. பண்ட³ரனாக³ராஜஜாதகங் (8)

    518. Paṇḍaranāgarājajātakaṃ (8)

    258.

    258.

    விகிண்ணவாசங் அனிகு³ய்ஹ 1 மந்தங், அஸஞ்ஞதங் அபரிசக்கி²தாரங் 2;

    Vikiṇṇavācaṃ aniguyha 3 mantaṃ, asaññataṃ aparicakkhitāraṃ 4;

    ப⁴யங் தமன்வேதி ஸயங் அபோ³த⁴ங், நாக³ங் யதா² பண்ட³ரகங் ஸுபண்ணோ 5.

    Bhayaṃ tamanveti sayaṃ abodhaṃ, nāgaṃ yathā paṇḍarakaṃ supaṇṇo 6.

    259.

    259.

    யோ கு³ய்ஹமந்தங் பரிரக்க²னெய்யங், மோஹா நரோ ஸங்ஸதி ஹாஸமானோ 7;

    Yo guyhamantaṃ parirakkhaneyyaṃ, mohā naro saṃsati hāsamāno 8;

    தங் பி⁴ன்னமந்தங் ப⁴யமன்வேதி கி²ப்பங், நாக³ங் யதா² பண்ட³ரகங் ஸுபண்ணோ.

    Taṃ bhinnamantaṃ bhayamanveti khippaṃ, nāgaṃ yathā paṇḍarakaṃ supaṇṇo.

    260.

    260.

    நானுமித்தோ க³ருங் அத்த²ங், கு³ய்ஹங் வேதி³துமரஹதி;

    Nānumitto garuṃ atthaṃ, guyhaṃ veditumarahati;

    ஸுமித்தோ ச அஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸம்பு³த்³த⁴ங் வா அனத்த² வா.

    Sumitto ca asambuddhaṃ, sambuddhaṃ vā anattha vā.

    261.

    261.

    விஸ்ஸாஸமாபஜ்ஜிமஹங் அசேலங் 9, ஸமணோ அயங் ஸம்மதோ பா⁴விதத்தோ;

    Vissāsamāpajjimahaṃ acelaṃ 10, samaṇo ayaṃ sammato bhāvitatto;

    தஸ்ஸாஹமக்கி²ங் விவரிங் 11 கு³ய்ஹமத்த²ங், அதீதமத்தோ² கபணங் 12 ருதா³மி.

    Tassāhamakkhiṃ vivariṃ 13 guyhamatthaṃ, atītamattho kapaṇaṃ 14 rudāmi.

    262.

    262.

    தஸ்ஸாஹங் பரமங் 15 ப்³ரஹ்மே கு³ய்ஹங், வாசஞ்ஹி மங் நாஸக்கி²ங் 16 ஸங்யமேதுங்;

    Tassāhaṃ paramaṃ 17 brahme guyhaṃ, vācañhi maṃ nāsakkhiṃ 18 saṃyametuṃ;

    தப்பக்க²தோ ஹி ப⁴யமாக³தங் மமங், அதீதமத்தோ² கபணங் ருதா³மி.

    Tappakkhato hi bhayamāgataṃ mamaṃ, atītamattho kapaṇaṃ rudāmi.

    263.

    263.

    யோ வே நரோ ஸுஹத³ங் மஞ்ஞமானோ, கு³ய்ஹமத்த²ங் ஸங்ஸதி து³க்குலீனே;

    Yo ve naro suhadaṃ maññamāno, guyhamatthaṃ saṃsati dukkulīne;

    தோ³ஸா ப⁴யா அத²வா ராக³ரத்தா 19, பல்லத்தி²தோ 20 பா³லோ அஸங்ஸயங் ஸோ.

    Dosā bhayā athavā rāgarattā 21, pallatthito 22 bālo asaṃsayaṃ so.

    264.

    264.

    திரொக்க²வாசோ அஸதங் பவிட்டோ², யோ ஸங்க³தீஸு முதீ³ரேதி வாக்யங்;

    Tirokkhavāco asataṃ paviṭṭho, yo saṅgatīsu mudīreti vākyaṃ;

    ஆஸீவிஸோ து³ம்முகொ²த்யாஹு தங் நரங், ஆரா ஆரா 23 ஸங்யமே தாதி³ஸம்ஹா.

    Āsīviso dummukhotyāhu taṃ naraṃ, ārā ārā 24 saṃyame tādisamhā.

    265.

    265.

    அன்னங் பானங் காஸிக 25 சந்த³னஞ்ச, மனாபித்தி²யோ மாலமுச்சா²த³னஞ்ச;

    Annaṃ pānaṃ kāsika 26 candanañca, manāpitthiyo mālamucchādanañca;

    ஓஹாய க³ச்சா²மஸே ஸப்³ப³காமே, ஸுபண்ண பாணூபக³தாவ த்யம்ஹா.

    Ohāya gacchāmase sabbakāme, supaṇṇa pāṇūpagatāva tyamhā.

    266.

    266.

    கோ நீத⁴ திண்ணங் க³ரஹங் உபேதி, அஸ்மிங்த⁴ லோகே பாணபூ⁴ நாக³ராஜ;

    Ko nīdha tiṇṇaṃ garahaṃ upeti, asmiṃdha loke pāṇabhū nāgarāja;

    ஸமணோ ஸுபண்ணோ அத² வா த்வமேவ, கிங் காரணா பண்ட³ரகக்³க³ஹீதோ.

    Samaṇo supaṇṇo atha vā tvameva, kiṃ kāraṇā paṇḍarakaggahīto.

    267.

    267.

    ஸமணோதி மே ஸம்மதத்தோ அஹோஸி, பியோ ச மே மனஸா பா⁴விதத்தோ;

    Samaṇoti me sammatatto ahosi, piyo ca me manasā bhāvitatto;

    தஸ்ஸாஹமக்கி²ங் விவரிங் கு³ய்ஹமத்த²ங், அதீதமத்தோ² கபணங் ருதா³மி.

    Tassāhamakkhiṃ vivariṃ guyhamatthaṃ, atītamattho kapaṇaṃ rudāmi.

    268.

    268.

    ந சத்தி² ஸத்தோ அமரோ பத²ப்³யா, பஞ்ஞாவிதா⁴ நத்தி² ந நிந்தி³தப்³பா³;

    Na catthi satto amaro pathabyā, paññāvidhā natthi na ninditabbā;

    ஸச்சேன த⁴ம்மேன தி⁴தியா 27 த³மேன, அலப்³ப⁴மப்³யாஹரதீ நரோ இத⁴.

    Saccena dhammena dhitiyā 28 damena, alabbhamabyāharatī naro idha.

    269.

    269.

    மாதாபிதா பரமா ப³ந்த⁴வானங், நாஸ்ஸ ததியோ அனுகம்பகத்தி²;

    Mātāpitā paramā bandhavānaṃ, nāssa tatiyo anukampakatthi;

    தேஸம்பி கு³ய்ஹங் பரமங் ந ஸங்ஸே, மந்தஸ்ஸ பே⁴த³ங் பரிஸங்கமானோ.

    Tesampi guyhaṃ paramaṃ na saṃse, mantassa bhedaṃ parisaṅkamāno.

    270.

    270.

    மாதாபிதா ப⁴கி³னீ பா⁴தரோ ச, ஸஹாயா வா யஸ்ஸ ஹொந்தி ஸபக்கா²;

    Mātāpitā bhaginī bhātaro ca, sahāyā vā yassa honti sapakkhā;

    தேஸம்பி கு³ய்ஹங் பரமங் ந ஸங்ஸே, மந்தஸ்ஸ பே⁴த³ங் பரிஸங்கமானோ.

    Tesampi guyhaṃ paramaṃ na saṃse, mantassa bhedaṃ parisaṅkamāno.

    271.

    271.

    ப⁴ரியா சே புரிஸங் வஜ்ஜா, கோமாரீ பியபா⁴ணினீ;

    Bhariyā ce purisaṃ vajjā, komārī piyabhāṇinī;

    புத்தரூபயஸூபேதா , ஞாதிஸங்க⁴புரக்க²தா, தஸ்ஸாபி கு³ய்ஹங் பரமங் ந ஸங்ஸே;

    Puttarūpayasūpetā , ñātisaṅghapurakkhatā, tassāpi guyhaṃ paramaṃ na saṃse;

    மந்தஸ்ஸ பே⁴த³ங் பரிஸங்கமானோ.

    Mantassa bhedaṃ parisaṅkamāno.

    272.

    272.

    ந கு³ய்ஹமத்த²ங் 29 விவரெய்ய, ரக்கெ²ய்ய நங் யதா² நிதி⁴ங்;

    Na guyhamatthaṃ 30 vivareyya, rakkheyya naṃ yathā nidhiṃ;

    ந ஹி பாதுகதோ ஸாது⁴, கு³ய்ஹோ அத்தோ² பஜானதா.

    Na hi pātukato sādhu, guyho attho pajānatā.

    273.

    273.

    தி²யா கு³ய்ஹங் ந ஸங்ஸெய்ய, அமித்தஸ்ஸ ச பண்டி³தோ;

    Thiyā guyhaṃ na saṃseyya, amittassa ca paṇḍito;

    யோ சாமிஸேன ஸங்ஹீரோ, ஹத³யத்தே²னோ ச யோ நரோ.

    Yo cāmisena saṃhīro, hadayattheno ca yo naro.

    274.

    274.

    கு³ய்ஹமத்த²ங் அஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸம்போ³த⁴யதி யோ நரோ;

    Guyhamatthaṃ asambuddhaṃ, sambodhayati yo naro;

    மந்தபே⁴த³ப⁴யா தஸ்ஸ, தா³ஸபூ⁴தோ திதிக்க²தி.

    Mantabhedabhayā tassa, dāsabhūto titikkhati.

    275.

    275.

    யாவந்தோ புரிஸஸ்ஸத்த²ங், கு³ய்ஹங் ஜானந்தி மந்தினங்;

    Yāvanto purisassatthaṃ, guyhaṃ jānanti mantinaṃ;

    தாவந்தோ தஸ்ஸ உப்³பே³கா³, தஸ்மா கு³ய்ஹங் ந விஸ்ஸஜே.

    Tāvanto tassa ubbegā, tasmā guyhaṃ na vissaje.

    276.

    276.

    விவிச்ச பா⁴ஸெய்ய தி³வா ரஹஸ்ஸங், ரத்திங் கி³ரங் நாதிவேலங் பமுஞ்சே;

    Vivicca bhāseyya divā rahassaṃ, rattiṃ giraṃ nātivelaṃ pamuñce;

    உபஸ்ஸுதிகா ஹி ஸுணந்தி மந்தங், தஸ்மா மந்தோ கி²ப்பமுபேதி பே⁴த³ங்.

    Upassutikā hi suṇanti mantaṃ, tasmā manto khippamupeti bhedaṃ.

    277.

    277.

    யதா²பி அஸ்ஸ 31 நக³ரங் மஹந்தங், அத்³வாரகங் 32 ஆயஸங் ப⁴த்³த³ஸாலங்;

    Yathāpi assa 33 nagaraṃ mahantaṃ, advārakaṃ 34 āyasaṃ bhaddasālaṃ;

    ஸமந்தகா²தாபரிகா²உபேதங், ஏவம்பி மே தே இத⁴ கு³ய்ஹமந்தா.

    Samantakhātāparikhāupetaṃ, evampi me te idha guyhamantā.

    278.

    278.

    யே கு³ய்ஹமந்தா அவிகிண்ணவாசா, த³ள்ஹா ஸத³த்தே²ஸு நரா து³ஜிவ்ஹ 35;

    Ye guyhamantā avikiṇṇavācā, daḷhā sadatthesu narā dujivha 36;

    ஆரா அமித்தா ப்³யவஜந்தி தேஹி, ஆஸீவிஸா வா ரிவ ஸத்துஸங்கா⁴ 37.

    Ārā amittā byavajanti tehi, āsīvisā vā riva sattusaṅghā 38.

    279.

    279.

    ஹித்வா க⁴ரங் பப்³ப³ஜிதோ அசேலோ, நக்³கோ³ முண்டோ³ சரதி கா⁴ஸஹேது;

    Hitvā gharaṃ pabbajito acelo, naggo muṇḍo carati ghāsahetu;

    தம்ஹி 39 நு கோ² விவரிங் கு³ய்ஹமத்த²ங், அத்தா² ச த⁴ம்மா ச அபக்³க³தம்ஹா 40.

    Tamhi 41 nu kho vivariṃ guyhamatthaṃ, atthā ca dhammā ca apaggatamhā 42.

    280.

    280.

    கத²ங்கரோ ஹோதி ஸுபண்ணராஜ, கிங்ஸீலோ கேன வதேன வத்தங்;

    Kathaṃkaro hoti supaṇṇarāja, kiṃsīlo kena vatena vattaṃ;

    ஸமணோ சரங் ஹித்வா மமாயிதானி, கத²ங்கரோ ஸக்³க³முபேதி டா²னங்.

    Samaṇo caraṃ hitvā mamāyitāni, kathaṃkaro saggamupeti ṭhānaṃ.

    281.

    281.

    ஹிரியா திதிக்கா²ய த³மேனுபேதோ 43, அக்கோத⁴னோ பேஸுணியங் பஹாய;

    Hiriyā titikkhāya damenupeto 44, akkodhano pesuṇiyaṃ pahāya;

    ஸமணோ சரங் ஹித்வா மமாயிதானி, ஏவங்கரோ ஸக்³க³முபேதி டா²னங்.

    Samaṇo caraṃ hitvā mamāyitāni, evaṃkaro saggamupeti ṭhānaṃ.

    282.

    282.

    மாதாவ புத்தங் தருணங் தனுஜ்ஜங் 45, ஸம்ப²ஸ்ஸதா 46 ஸப்³ப³க³த்தங் ப²ரேதி;

    Mātāva puttaṃ taruṇaṃ tanujjaṃ 47, samphassatā 48 sabbagattaṃ phareti;

    ஏவம்பி மே த்வங் பாதுரஹு தி³ஜிந்த³, மாதாவ புத்தங் அனுகம்பமானோ.

    Evampi me tvaṃ pāturahu dijinda, mātāva puttaṃ anukampamāno.

    283.

    283.

    ஹந்த³ஜ்ஜ த்வங் முஞ்ச 49 வதா⁴ து³ஜிவ்ஹ, தயோ ஹி புத்தா ந ஹி அஞ்ஞோ அத்தி²;

    Handajja tvaṃ muñca 50 vadhā dujivha, tayo hi puttā na hi añño atthi;

    அந்தேவாஸீ தி³ன்னகோ அத்ரஜோ ச, ரஜ்ஜஸ்ஸு 51 புத்தஞ்ஞதரோ மே அஹோஸி.

    Antevāsī dinnako atrajo ca, rajjassu 52 puttaññataro me ahosi.

    284.

    284.

    இச்சேவ வாக்யங் விஸஜ்ஜீ ஸுபண்ணோ, பு⁴ம்யங் பதிட்டா²ய தி³ஜோ து³ஜிவ்ஹங்;

    Icceva vākyaṃ visajjī supaṇṇo, bhumyaṃ patiṭṭhāya dijo dujivhaṃ;

    முத்தஜ்ஜ த்வங் ஸப்³ப³ப⁴யாதிவத்தோ, த²லூத³கே ஹோஹி மயாபி⁴கு³த்தோ.

    Muttajja tvaṃ sabbabhayātivatto, thalūdake hohi mayābhigutto.

    285.

    285.

    ஆதங்கினங் யதா² குஸலோ பி⁴ஸக்கோ, பிபாஸிதானங் ரஹதோ³வ ஸீதோ;

    Ātaṅkinaṃ yathā kusalo bhisakko, pipāsitānaṃ rahadova sīto;

    வெஸ்மங் யதா² ஹிமஸீதட்டிதானங் 53, ஏவம்பி தே ஸரணமஹங் ப⁴வாமி.

    Vesmaṃ yathā himasītaṭṭitānaṃ 54, evampi te saraṇamahaṃ bhavāmi.

    286.

    286.

    ஸந்தி⁴ங் கத்வா அமித்தேன, அண்ட³ஜேன ஜலாபு³ஜ;

    Sandhiṃ katvā amittena, aṇḍajena jalābuja;

    விவரிய தா³ட²ங் ஸேஸி, குதோ தங் ப⁴யமாக³தங்.

    Vivariya dāṭhaṃ sesi, kuto taṃ bhayamāgataṃ.

    287.

    287.

    ஸங்கேதே²வ அமித்தஸ்மிங், மித்தஸ்மிம்பி ந விஸ்ஸஸே;

    Saṅketheva amittasmiṃ, mittasmimpi na vissase;

    அப⁴யா ப⁴யமுப்பன்னங், அபி மூலானி கந்ததி.

    Abhayā bhayamuppannaṃ, api mūlāni kantati.

    288.

    288.

    கத²ங் நு விஸ்ஸஸே த்யம்ஹி, யேனாஸி கலஹோ கதோ;

    Kathaṃ nu vissase tyamhi, yenāsi kalaho kato;

    நிச்சயத்தேன டா²தப்³ப³ங், ஸோ தி³ஸப்³பி⁴ 55 ந ரஜ்ஜதி.

    Niccayattena ṭhātabbaṃ, so disabbhi 56 na rajjati.

    289.

    289.

    விஸ்ஸாஸயே ந ச தங் 57 விஸ்ஸயெய்ய, அஸங்கிதோ ஸங்கிதோ ச 58 ப⁴வெய்ய;

    Vissāsaye na ca taṃ 59 vissayeyya, asaṅkito saṅkito ca 60 bhaveyya;

    ததா² ததா² விஞ்ஞூ பரக்கமெய்ய, யதா² யதா² பா⁴வங் பரோ ந ஜஞ்ஞா.

    Tathā tathā viññū parakkameyya, yathā yathā bhāvaṃ paro na jaññā.

    290.

    290.

    தே தே³வவண்ணா 61 ஸுகு²மாலரூபா, உபோ⁴ ஸமா ஸுஜயா 62 புஞ்ஞக²ந்தா⁴ 63;

    Te devavaṇṇā 64 sukhumālarūpā, ubho samā sujayā 65 puññakhandhā 66;

    உபாக³முங் கரம்பியங் 67 அசேலங், மிஸ்ஸீபூ⁴தா அஸ்ஸவாஹாவ நாகா³.

    Upāgamuṃ karampiyaṃ 68 acelaṃ, missībhūtā assavāhāva nāgā.

    291.

    291.

    ததோ ஹவே பண்ட³ரகோ அசேலங், ஸயமேவுபாக³ம்ம இத³ங் அவோச;

    Tato have paṇḍarako acelaṃ, sayamevupāgamma idaṃ avoca;

    முத்தஜ்ஜஹங் ஸப்³ப³ப⁴யாதிவத்தோ, ந ஹி 69 நூன துய்ஹங் மனஸோ பியம்ஹா.

    Muttajjahaṃ sabbabhayātivatto, na hi 70 nūna tuyhaṃ manaso piyamhā.

    292.

    292.

    பியோ ஹி மே ஆஸி ஸுபண்ணராஜா, அஸங்ஸயங் பண்ட³ரகேன ஸச்சங்;

    Piyo hi me āsi supaṇṇarājā, asaṃsayaṃ paṇḍarakena saccaṃ;

    ஸோ ராக³ரத்தோவ அகாஸிமேதங், பாபகம்மங் 71 ஸம்பஜானோ ந மோஹா.

    So rāgarattova akāsimetaṃ, pāpakammaṃ 72 sampajāno na mohā.

    293.

    293.

    ந மே பியங் அப்பியங் வாபி ஹோதி, ஸம்பஸ்ஸதோ லோகமிமங் பரஞ்ச;

    Na me piyaṃ appiyaṃ vāpi hoti, sampassato lokamimaṃ parañca;

    ஸுஸஞ்ஞதானஞ்ஹி வியஞ்ஜனேன, அஸஞ்ஞதோ லோகமிமங் சராஸி.

    Susaññatānañhi viyañjanena, asaññato lokamimaṃ carāsi.

    294.

    294.

    அரியாவகாஸோஸி அனரியோவாஸி 73, அஸஞ்ஞதோ ஸஞ்ஞதஸன்னிகாஸோ;

    Ariyāvakāsosi anariyovāsi 74, asaññato saññatasannikāso;

    கண்ஹாபி⁴ஜாதிகோஸி அனரியரூபோ, பாபங் ப³ஹுங் து³ச்சரிதங் அசாரி.

    Kaṇhābhijātikosi anariyarūpo, pāpaṃ bahuṃ duccaritaṃ acāri.

    295.

    295.

    அது³ட்ட²ஸ்ஸ துவங் து³ப்³பி⁴, து³ப்³பீ⁴ 75 ச பிஸுணோ சஸி;

    Aduṭṭhassa tuvaṃ dubbhi, dubbhī 76 ca pisuṇo casi;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, முத்³தா⁴ தே ப²லது ஸத்ததா⁴.

    Etena saccavajjena, muddhā te phalatu sattadhā.

    296.

    296.

    தஸ்மா ஹி மித்தானங் ந து³ப்³பி⁴தப்³ப³ங், மித்தது³ப்³பா⁴ 77 பாபியோ நத்தி² அஞ்ஞோ;

    Tasmā hi mittānaṃ na dubbhitabbaṃ, mittadubbhā 78 pāpiyo natthi añño;

    ஆஸித்தஸத்தோ நிஹதோ பத²ப்³யா, இந்த³ஸ்ஸ வாக்யேன ஹி ஸங்வரோ ஹதோதி.

    Āsittasatto nihato pathabyā, indassa vākyena hi saṃvaro hatoti.

    பண்ட³ரனாக³ராஜஜாதகங் 79 அட்ட²மங்.

    Paṇḍaranāgarājajātakaṃ 80 aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அனிகூ³ள்ஹ (பீ॰)
    2. அபரிரக்கி²தாரங் (க॰)
    3. anigūḷha (pī.)
    4. aparirakkhitāraṃ (ka.)
    5. ஸுவண்ணோ (க॰)
    6. suvaṇṇo (ka.)
    7. பா⁴ஸமானோ (பீ॰)
    8. bhāsamāno (pī.)
    9. அசேலோ (ஸீ॰ பீ॰)
    10. acelo (sī. pī.)
    11. விவரங் (ஸீ॰)
    12. கபணோ (பீ॰)
    13. vivaraṃ (sī.)
    14. kapaṇo (pī.)
    15. புரிமங் (ஸீ॰)
    16. நாஸக்கி² (பீ॰)
    17. purimaṃ (sī.)
    18. nāsakkhi (pī.)
    19. ராக³ரத்தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. பல்லித்தோ² (பீ॰), பல்லத்திதோ (க॰)
    21. rāgaratto (sī. syā. pī.)
    22. pallittho (pī.), pallattito (ka.)
    23. ஆரா அரா (பீ॰)
    24. ārā arā (pī.)
    25. காஸிகங் (பீ॰)
    26. kāsikaṃ (pī.)
    27. தி⁴யா (ஸீ॰ பீ॰)
    28. dhiyā (sī. pī.)
    29. கு³ய்ஹத்த²ங் (க॰)
    30. guyhatthaṃ (ka.)
    31. அயோ (ஸ்யா॰), அய (க॰)
    32. ஆளாரகங் (பீ॰)
    33. ayo (syā.), aya (ka.)
    34. āḷārakaṃ (pī.)
    35. து³ஜிவ்ஹா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    36. dujivhā (syā. pī.)
    37. ஸத்தஸங்கா⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    38. sattasaṅghā (sī. syā.)
    39. தம்ஹீ (பீ॰)
    40. அபாக³தம்ஹா (ஸீ॰), அபக³தம்ஹா (ஸ்யா॰), அவாக³தம்ஹா (பீ॰)
    41. tamhī (pī.)
    42. apāgatamhā (sī.), apagatamhā (syā.), avāgatamhā (pī.)
    43. த³மேன க²ந்தியா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    44. damena khantiyā (sī. syā. pī.)
    45. தனூஜங் (ஸீ॰)
    46. ஸம்பஸ்ஸ தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    47. tanūjaṃ (sī.)
    48. sampassa taṃ (sī. pī.)
    49. முச்ச (ஸீ॰)
    50. mucca (sī.)
    51. ரஜஸ்ஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    52. rajassu (sī. syā. pī.)
    53. ஹிமஸிஸிரட்டிதானங் (பீ॰)
    54. himasisiraṭṭitānaṃ (pī.)
    55. ஸோ தி³ஸம்ஹி (பீ॰)
    56. so disamhi (pī.)
    57. நங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    58. அஸங்கிதோ ச ஸங்கிதோ (ஸீ॰ பீ॰)
    59. naṃ (sī. syā. pī.)
    60. asaṅkito ca saṅkito (sī. pī.)
    61. தே³வவண்ணீ (பீ॰)
    62. ஸுஜயோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    63. புஞ்ஞக³ந்தா⁴ (பீ॰)
    64. devavaṇṇī (pī.)
    65. sujayo (sī. syā. pī.)
    66. puññagandhā (pī.)
    67. காத³ம்பி³யங் (ஸீ॰), காரம்பி³யங் (பீ॰)
    68. kādambiyaṃ (sī.), kārambiyaṃ (pī.)
    69. ஹ (பீ॰)
    70. ha (pī.)
    71. பாபங் கம்மங் (ஸீ॰ பீ॰)
    72. pāpaṃ kammaṃ (sī. pī.)
    73. அனரியோ சாஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    74. anariyo cāsi (sī. pī.)
    75. தூ³பி⁴, தூ³பீ⁴ (பீ॰)
    76. dūbhi, dūbhī (pī.)
    77. மித்தது³ப்³பா⁴ ஹி (ஸ்யா॰)
    78. mittadubbhā hi (syā.)
    79. பண்ட³ரகஜாதகங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    80. paṇḍarakajātakaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [518] 8. பண்ட³ரனாக³ராஜஜாதகவண்ணனா • [518] 8. Paṇḍaranāgarājajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact