Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā

    ૩. પઞ્હાપુચ્છકવણ્ણના

    3. Pañhāpucchakavaṇṇanā

    ૧૬૮. ઇધાપિ પઞ્હાપુચ્છકે યં લબ્ભતિ યઞ્ચ ન લબ્ભતિ, તં સબ્બં પુચ્છિત્વા લબ્ભમાનવસેનેવ વિસ્સજ્જનં વુત્તં; ન કેવલઞ્ચ ઇધ, સબ્બેસુપિ પઞ્હાપુચ્છકેસુ એસેવ નયો. ઇધ પન દસન્નં આયતનાનં રૂપભાવેન અબ્યાકતતા વેદિતબ્બા. દ્વિન્નં આયતનાનં ખન્ધવિભઙ્ગે ચતુન્નં ખન્ધાનં વિય કુસલાદિભાવો વેદિતબ્બો. કેવલઞ્હિ ચત્તારો ખન્ધા સપ્પચ્ચયાવ સઙ્ખતાવ ધમ્માયતનં પન ‘‘સિયા અપ્પચ્ચયં, સિયા અસઙ્ખત’’ન્તિ આગતં. આરમ્મણત્તિકેસુ ચ અનારમ્મણં સુખુમરૂપસઙ્ખાતં ધમ્માયતનં ન-વત્તબ્બકોટ્ઠાસં ભજતિ. તઞ્ચ ખો અનારમ્મણત્તા ન પરિત્તાદિભાવેન નવત્તબ્બધમ્મારમ્મણત્તાતિ અયમેત્થ વિસેસો. સેસં તાદિસમેવ. ઇધાપિ હિ ચત્તારો ખન્ધા વિય દ્વાયતના પઞ્ચપણ્ણાસ કામાવચરધમ્મે આરબ્ભ રજ્જન્તસ્સ દુસ્સન્તસ્સ મુય્હન્તસ્સ સંવરન્તસ્સ સમ્મસન્તસ્સ પચ્ચવેક્ખન્તસ્સ ચ પરિત્તારમ્મણાતિ સબ્બં ખન્ધેસુ વુત્તસદિસમેવાતિ.

    168. Idhāpi pañhāpucchake yaṃ labbhati yañca na labbhati, taṃ sabbaṃ pucchitvā labbhamānavaseneva vissajjanaṃ vuttaṃ; na kevalañca idha, sabbesupi pañhāpucchakesu eseva nayo. Idha pana dasannaṃ āyatanānaṃ rūpabhāvena abyākatatā veditabbā. Dvinnaṃ āyatanānaṃ khandhavibhaṅge catunnaṃ khandhānaṃ viya kusalādibhāvo veditabbo. Kevalañhi cattāro khandhā sappaccayāva saṅkhatāva dhammāyatanaṃ pana ‘‘siyā appaccayaṃ, siyā asaṅkhata’’nti āgataṃ. Ārammaṇattikesu ca anārammaṇaṃ sukhumarūpasaṅkhātaṃ dhammāyatanaṃ na-vattabbakoṭṭhāsaṃ bhajati. Tañca kho anārammaṇattā na parittādibhāvena navattabbadhammārammaṇattāti ayamettha viseso. Sesaṃ tādisameva. Idhāpi hi cattāro khandhā viya dvāyatanā pañcapaṇṇāsa kāmāvacaradhamme ārabbha rajjantassa dussantassa muyhantassa saṃvarantassa sammasantassa paccavekkhantassa ca parittārammaṇāti sabbaṃ khandhesu vuttasadisamevāti.

    સમ્મોહવિનોદનિયા વિભઙ્ગટ્ઠકથાય

    Sammohavinodaniyā vibhaṅgaṭṭhakathāya

    આયતનવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Āyatanavibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૨. આયતનવિભઙ્ગો • 2. Āyatanavibhaṅgo

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / ૨. આયતનવિભઙ્ગો • 2. Āyatanavibhaṅgo

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā / ૨. આયતનવિભઙ્ગો • 2. Āyatanavibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact