Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā

    ૩. પઞ્હાપુચ્છકવણ્ણના

    3. Pañhāpucchakavaṇṇanā

    ૪૬૨. પઞ્હાપુચ્છકે પાળિઅનુસારેનેવ ઇદ્ધિપાદાનં કુસલાદિભાવો વેદિતબ્બો. આરમ્મણત્તિકેસુ પન સબ્બેપેતે અપ્પમાણં નિબ્બાનં આરબ્ભ પવત્તિતો અપ્પમાણારમ્મણા એવ, ન મગ્ગારમ્મણા; સહજાતહેતુવસેન પન મગ્ગહેતુકા, ન મગ્ગાધિપતિનો. ચત્તારો હિ અધિપતયો અઞ્ઞમઞ્ઞં ગરું ન કરોન્તિ. કસ્મા? સયં જેટ્ઠકત્તા. યથા હિ સમજાતિકા સમવયા સમથામા સમસિપ્પા ચત્તારો રાજપુત્તા અત્તનો અત્તનો જેટ્ઠકતાય અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ અપચિતિં ન કરોન્તિ, એવમિમેપિ ચત્તારો અધિપતયો પાટિયેક્કં પાટિયેક્કં જેટ્ઠકધમ્મતાય અઞ્ઞમઞ્ઞં ગરું ન કરોન્તીતિ એકન્તેનેવ ન મગ્ગાધિપતિનો. અતીતાદીસુ એકારમ્મણભાવેપિ ન વત્તબ્બા. નિબ્બાનસ્સ પન બહિદ્ધાધમ્મત્તા બહિદ્ધારમ્મણા નામ હોન્તીતિ. એવમેતસ્મિં પઞ્હાપુચ્છકે નિબ્બત્તિતલોકુત્તરાવ ઇદ્ધિપાદા કથિતા. સમ્માસમ્બુદ્ધેન હિ સુત્તન્તભાજનીયસ્મિંયેવ લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકા ઇદ્ધિપાદા કથિતા, અભિધમ્મભાજનીયપઞ્હાપુચ્છકેસુ પન લોકુત્તરાયેવાતિ. એવમયં ઇદ્ધિપાદવિભઙ્ગોપિ તેપરિવટ્ટં નીહરિત્વાવ દસ્સિતોતિ.

    462. Pañhāpucchake pāḷianusāreneva iddhipādānaṃ kusalādibhāvo veditabbo. Ārammaṇattikesu pana sabbepete appamāṇaṃ nibbānaṃ ārabbha pavattito appamāṇārammaṇā eva, na maggārammaṇā; sahajātahetuvasena pana maggahetukā, na maggādhipatino. Cattāro hi adhipatayo aññamaññaṃ garuṃ na karonti. Kasmā? Sayaṃ jeṭṭhakattā. Yathā hi samajātikā samavayā samathāmā samasippā cattāro rājaputtā attano attano jeṭṭhakatāya aññamaññassa apacitiṃ na karonti, evamimepi cattāro adhipatayo pāṭiyekkaṃ pāṭiyekkaṃ jeṭṭhakadhammatāya aññamaññaṃ garuṃ na karontīti ekanteneva na maggādhipatino. Atītādīsu ekārammaṇabhāvepi na vattabbā. Nibbānassa pana bahiddhādhammattā bahiddhārammaṇā nāma hontīti. Evametasmiṃ pañhāpucchake nibbattitalokuttarāva iddhipādā kathitā. Sammāsambuddhena hi suttantabhājanīyasmiṃyeva lokiyalokuttaramissakā iddhipādā kathitā, abhidhammabhājanīyapañhāpucchakesu pana lokuttarāyevāti. Evamayaṃ iddhipādavibhaṅgopi teparivaṭṭaṃ nīharitvāva dassitoti.

    સમ્મોહવિનોદનિયા વિભઙ્ગટ્ઠકથાય

    Sammohavinodaniyā vibhaṅgaṭṭhakathāya

    ઇદ્ધિપાદવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Iddhipādavibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૯. ઇદ્ધિપાદવિભઙ્ગો • 9. Iddhipādavibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact