Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૭. પઞ્હાવારવિભઙ્ગવણ્ણના

    7. Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā

    ૪૦૧-૪૦૩. યેહિ પચ્ચયેહિ કુસલો કુસલસ્સ પચ્ચયો હોતિ, તે પચ્ચયે પટિપાટિયા દસ્સેતુન્તિ યથાક્કમેન આગતાગતપટિપાટિયા દસ્સેતુન્તિ અત્થો. કુસલો કુસલસ્સાતિ નિદસ્સનમત્તમેતં, તેન કુસલો કુસલાદીનં, અકુસલો અકુસલાદીનં, અબ્યાકતો અબ્યાકતાદીનં, કુસલાબ્યાકતા કુસલાદીનન્તિઆદિકો સબ્બો પભેદો નિદસ્સિતો હોતીતિ યથાનિદસ્સિતે સબ્બે ગહેત્વા આહ ‘‘તે પચ્ચયે પટિપાટિયા દસ્સેતુ’’ન્તિ.

    401-403. Yehi paccayehi kusalo kusalassa paccayo hoti, te paccaye paṭipāṭiyā dassetunti yathākkamena āgatāgatapaṭipāṭiyā dassetunti attho. Kusalo kusalassāti nidassanamattametaṃ, tena kusalo kusalādīnaṃ, akusalo akusalādīnaṃ, abyākato abyākatādīnaṃ, kusalābyākatā kusalādīnantiādiko sabbo pabhedo nidassito hotīti yathānidassite sabbe gahetvā āha ‘‘te paccaye paṭipāṭiyā dassetu’’nti.

    ૪૦૪. દત્વાતિ એત્થ દા-સદ્દો સોધનત્થોપિ હોતીતિ મન્ત્વા આહ ‘‘વિસુદ્ધં કત્વા’’તિ. તેસઞ્હિ તં ચિત્તન્તિ તેસન્તિ વત્તબ્બતારહં સકદાગામિમગ્ગાદિપુરેચારિકં તં ગોત્રભુચિત્તન્તિ અધિપ્પાયો . વિપસ્સનાકુસલં પન કામાવચરમેવાતિ પચ્ચયુપ્પન્નં ભૂમિતો વવત્થપેતિ. તેનેવાતિ ધમ્મવસેનેવ દસ્સનતો, દેસનન્તરત્તાતિ અધિપ્પાયો.

    404. Datvāti ettha -saddo sodhanatthopi hotīti mantvā āha ‘‘visuddhaṃ katvā’’ti. Tesañhi taṃ cittanti tesanti vattabbatārahaṃ sakadāgāmimaggādipurecārikaṃ taṃ gotrabhucittanti adhippāyo . Vipassanākusalaṃ pana kāmāvacaramevāti paccayuppannaṃ bhūmito vavatthapeti. Tenevāti dhammavaseneva dassanato, desanantarattāti adhippāyo.

    ૪૦૫. અસ્સાદનં સરાગસ્સ સોમનસ્સસ્સ સસોમનસ્સસ્સ રાગસ્સ ચ કિચ્ચન્તિ આહ ‘‘અનુભવતિ ચેવ રજ્જતિ ચા’’તિ. અભિનન્દનં પીતિકિચ્ચસહિતાય તણ્હાય કિચ્ચન્તિ આહ ‘‘સપ્પીતિકતણ્હાવસેના’’તિ. દિટ્ઠાભિનન્દના દિટ્ઠિયેવ. એત્થ પન પચ્છિમત્થમેવ ગહેત્વા ‘‘અભિનન્દન્તસ્સ અત્તા અત્તનિયન્તિઆદિવસેન…પે॰… દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તં. અભિનન્દના પન દિટ્ઠાભિનન્દનાયેવાતિ ન સક્કા વત્તું ‘‘ભાવનાય પહાતબ્બો ધમ્મો ભાવનાય પહાતબ્બસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણ…પે॰… ભાવનાય પહાતબ્બં રાગં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતી’’તિ (પટ્ઠા॰ ૨.૮.૭૨) વચનતો, તસ્મા પુરિમોપિ અત્થો વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બો. દ્વીસુ પન સોમનસ્સસહગતચિત્તેસુ યથાવુત્તેન સોમનસ્સેન રાગેન ચ અસ્સાદેન્તસ્સ તેસુયેવ સપ્પીતિકતણ્હાય ચતૂસુપિ દિટ્ઠાભિનન્દનાય અભિનન્દન્તસ્સ ચ દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતીતિપિ સક્કા યોજેતું. જાતિવસેનાતિ સુચિણ્ણસામઞ્ઞવસેનાતિ અત્થો.

    405. Assādanaṃ sarāgassa somanassassa sasomanassassa rāgassa ca kiccanti āha ‘‘anubhavati ceva rajjati cā’’ti. Abhinandanaṃ pītikiccasahitāya taṇhāya kiccanti āha ‘‘sappītikataṇhāvasenā’’ti. Diṭṭhābhinandanā diṭṭhiyeva. Ettha pana pacchimatthameva gahetvā ‘‘abhinandantassa attā attaniyantiādivasena…pe… diṭṭhi uppajjatī’’ti vuttaṃ. Abhinandanā pana diṭṭhābhinandanāyevāti na sakkā vattuṃ ‘‘bhāvanāya pahātabbo dhammo bhāvanāya pahātabbassa dhammassa ārammaṇa…pe… bhāvanāya pahātabbaṃ rāgaṃ assādeti abhinandatī’’ti (paṭṭhā. 2.8.72) vacanato, tasmā purimopi attho vuttoti daṭṭhabbo. Dvīsu pana somanassasahagatacittesu yathāvuttena somanassena rāgena ca assādentassa tesuyeva sappītikataṇhāya catūsupi diṭṭhābhinandanāya abhinandantassa ca diṭṭhi uppajjatītipi sakkā yojetuṃ. Jātivasenāti suciṇṇasāmaññavasenāti attho.

    ૪૦૬. તદારમ્મણતાતિ તદારમ્મણભાવેન. વિભત્તિલોપો હેત્થ કતોતિ. ભાવવન્તતો વા અઞ્ઞો ભાવો નત્થીતિ ભાવેનેવ વિપાકં વિસેસેતિ, વિપાકો તદારમ્મણભાવભૂતોતિ અત્થો. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનનેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનવિપાકાનં વિય ન કામાવચરવિપાકાનં નિયોગતો વવત્થિતં ઇદઞ્ચ કમ્મં આરમ્મણન્તિ તં લબ્ભમાનમ્પિ ન વુત્તં. તદારમ્મણેન પન કુસલારમ્મણભાવેન સમાનલક્ખણતાય કમ્મારમ્મણા પટિસન્ધિઆદયોપિ દસ્સિતાયેવાતિ દટ્ઠબ્બા. પટિલોમતો વા એકન્તરિકવસેન વાતિ વદન્તેન અનુલોમતો સમાપજ્જને યેભુય્યેન આસન્નસમાપત્તિયા આરમ્મણભાવો દસ્સિતોતિ દટ્ઠબ્બો. યથા પન પટિલોમતો એકન્તરિકવસેન ચ સમાપજ્જન્તસ્સ અનાસન્નાપિ સમાપત્તિ આરમ્મણં હોતિ, એવં અનુલોમતો સમાપજ્જન્તસ્સપિ ભવેય્યાતિ. ‘‘ચેતોપરિયઞાણસ્સાતિઆદીનિ પરતો આવજ્જનાય યોજેતબ્બાની’’તિ વત્વા ‘‘યા એતેસં આવજ્જના, તસ્સા’’તિ અત્થો વુત્તો, એવં સતિ ‘‘ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સા’’તિપિ વત્તબ્બં સિયા. યસ્મા પન કુસલા ખન્ધા અબ્યાકતસ્સ ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સ આરમ્મણં ન હોન્તીતિ તં ન વુત્તં, ચેતોપરિયઞાણાદીનઞ્ચ હોન્તીતિ તાનિ વુત્તાનિ, તસ્મા કિરિયાનં ચેતોપરિયઞાણાદીનં યાય કાયચિ આવજ્જનાય ચ કુસલારમ્મણાય કુસલા ખન્ધા આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયોતિ એવમત્થો દટ્ઠબ્બો.

    406. Tadārammaṇatāti tadārammaṇabhāvena. Vibhattilopo hettha katoti. Bhāvavantato vā añño bhāvo natthīti bhāveneva vipākaṃ viseseti, vipāko tadārammaṇabhāvabhūtoti attho. Viññāṇañcāyatananevasaññānāsaññāyatanavipākānaṃ viya na kāmāvacaravipākānaṃ niyogato vavatthitaṃ idañca kammaṃ ārammaṇanti taṃ labbhamānampi na vuttaṃ. Tadārammaṇena pana kusalārammaṇabhāvena samānalakkhaṇatāya kammārammaṇā paṭisandhiādayopi dassitāyevāti daṭṭhabbā. Paṭilomato vā ekantarikavasena vāti vadantena anulomato samāpajjane yebhuyyena āsannasamāpattiyā ārammaṇabhāvo dassitoti daṭṭhabbo. Yathā pana paṭilomato ekantarikavasena ca samāpajjantassa anāsannāpi samāpatti ārammaṇaṃ hoti, evaṃ anulomato samāpajjantassapi bhaveyyāti. ‘‘Cetopariyañāṇassātiādīni parato āvajjanāya yojetabbānī’’ti vatvā ‘‘yā etesaṃ āvajjanā, tassā’’ti attho vutto, evaṃ sati ‘‘iddhividhañāṇassā’’tipi vattabbaṃ siyā. Yasmā pana kusalā khandhā abyākatassa iddhividhañāṇassa ārammaṇaṃ na hontīti taṃ na vuttaṃ, cetopariyañāṇādīnañca hontīti tāni vuttāni, tasmā kiriyānaṃ cetopariyañāṇādīnaṃ yāya kāyaci āvajjanāya ca kusalārammaṇāya kusalā khandhā ārammaṇapaccayena paccayoti evamattho daṭṭhabbo.

    ૪૦૭-૪૦૯. વિપ્પટિસારાદિવસેન વાતિ આદિ-સદ્દેન આદીનવદસ્સનેન સભાવતો ચ અનિટ્ઠતામત્તં સઙ્ગણ્હાતિ, અક્ખન્તિભેદા વા.

    407-409. Vippaṭisārādivasenati ādi-saddena ādīnavadassanena sabhāvato ca aniṭṭhatāmattaṃ saṅgaṇhāti, akkhantibhedā vā.

    ૪૧૦. રૂપાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સાતિઆદિના વિઞ્ઞાણકાયેહિ નિયતારમ્મણેહિ અબ્યાકતસ્સ અબ્યાકતાનં આરમ્મણપચ્ચયભાવં નિદસ્સેતિ. સબ્બસ્સ હિ વત્તું અસક્કુણેય્યત્તા એકસ્મિં સન્તાને ધમ્માનં એકદેસેન નિદસ્સનં કરોતીતિ.

    410. Rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassātiādinā viññāṇakāyehi niyatārammaṇehi abyākatassa abyākatānaṃ ārammaṇapaccayabhāvaṃ nidasseti. Sabbassa hi vattuṃ asakkuṇeyyattā ekasmiṃ santāne dhammānaṃ ekadesena nidassanaṃ karotīti.

    ૪૧૩-૪૧૬. ચતુભૂમકં કુસલં આરમ્મણાધિપતિપચ્ચયભાવેન દસ્સિતં, પચ્ચયુપ્પન્નં પન કામાવચરમેવ.

    413-416. Catubhūmakaṃkusalaṃ ārammaṇādhipatipaccayabhāvena dassitaṃ, paccayuppannaṃ pana kāmāvacarameva.

    ૪૧૭. અપુબ્બતો ચિત્તસન્તાનતો વુટ્ઠાનં ભવઙ્ગમેવ, તં પન મૂલાગન્તુકભવઙ્ગસઙ્ખાતં તદારમ્મણં પકતિભવઙ્ગઞ્ચ. અનુલોમં સેક્ખાય ફલસમાપત્તિયાતિ એત્થ કાયચિ સેક્ખફલસમાપત્તિયા અવજ્જેતબ્બત્તા વત્તબ્બં નત્થીતિ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનકુસલં ફલસમાપત્તિયાતિ ઇમં નિબ્બિસેસનં ફલસમાપત્તિં ઉદ્ધરિત્વા દસ્સેન્તો આહ ‘‘ફલસમાપત્તિયાતિ અનાગામિફલસમાપત્તિયા’’તિ. કામાવચરકિરિયા દુવિધસ્સપિ વુટ્ઠાનસ્સાતિ એત્થ કિરિયાનન્તરં તદારમ્મણવુટ્ઠાને યં વત્તબ્બં, તં ચિત્તુપ્પાદકણ્ડે વુત્તમેવ.

    417. Apubbato cittasantānato vuṭṭhānaṃ bhavaṅgameva, taṃ pana mūlāgantukabhavaṅgasaṅkhātaṃ tadārammaṇaṃ pakatibhavaṅgañca. Anulomaṃ sekkhāya phalasamāpattiyāti ettha kāyaci sekkhaphalasamāpattiyā avajjetabbattā vattabbaṃ natthīti nevasaññānāsaññāyatanakusalaṃ phalasamāpattiyāti imaṃ nibbisesanaṃ phalasamāpattiṃ uddharitvā dassento āha ‘‘phalasamāpattiyāti anāgāmiphalasamāpattiyā’’ti. Kāmāvacarakiriyā duvidhassapi vuṭṭhānassāti ettha kiriyānantaraṃ tadārammaṇavuṭṭhāne yaṃ vattabbaṃ, taṃ cittuppādakaṇḍe vuttameva.

    તા ઉભોપિ…પે॰… દ્વાદસન્નન્તિ ઇદં સોમનસ્સસહગતમનોવિઞ્ઞાણધાતુવસેન વુત્તં, ઉપેક્ખાસહગતા પન યથાવુત્તાનં દસન્નં વિઞ્ઞાણધાતૂનં વોટ્ઠબ્બનકિરિયસ્સ મનોધાતુકિરિયસ્સ ચાતિ દ્વાદસન્નં હોતીતિ દટ્ઠબ્બં.

    Tā ubhopi…pe… dvādasannanti idaṃ somanassasahagatamanoviññāṇadhātuvasena vuttaṃ, upekkhāsahagatā pana yathāvuttānaṃ dasannaṃ viññāṇadhātūnaṃ voṭṭhabbanakiriyassa manodhātukiriyassa cāti dvādasannaṃ hotīti daṭṭhabbaṃ.

    ૪૨૩. દાનાદિપુઞ્ઞકિરિયાયત્તા સબ્બસમ્પત્તિયો પટિવિજ્ઝિત્વાતિ સમ્બન્ધો. ન પનેતં એકન્તેન ગહેતબ્બન્તિ ‘‘બલવચેતનાવ લબ્ભતિ, ન દુબ્બલા’’તિ એતં એકન્તં ન ગહેતબ્બં, દળ્હં વા ન ગહેતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. કિં કારણન્તિ? બલવતો દુબ્બલસ્સ વા કતોકાસસ્સ અન્તરાયં પટિબાહિત્વા વિપચ્ચનતો ‘‘યંકઞ્ચિ યદિ વિપાકં જનેતિ, ઉપનિસ્સયો ન હોતી’’તિ નવત્તબ્બત્તા ચાતિ દસ્સેન્તો ‘‘કતોકાસઞ્હી’’તિઆદિમાહ. વિપાકત્તિકે પન પઞ્હાવારપચ્ચનીયે ‘‘વિપાકધમ્મધમ્મો વિપાકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો, ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો, કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૩.૯૩) કમ્મપચ્ચયસ્સ વિસું ઉદ્ધટત્તા, વેદનાત્તિકે ચ પઞ્હાવારપચ્ચનીયે ‘‘નહેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણપચ્ચયા નઉપનિસ્સયે અટ્ઠા’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૨.૮૭) વુત્તત્તા ‘‘વિપાકજનકમ્પિ કિઞ્ચિ કમ્મં ઉપનિસ્સયપચ્ચયો ન હોતી’’તિ સક્કા વત્તુન્તિ.

    423. Dānādipuññakiriyāyattā sabbasampattiyo paṭivijjhitvāti sambandho. Na panetaṃ ekantena gahetabbanti ‘‘balavacetanāva labbhati, na dubbalā’’ti etaṃ ekantaṃ na gahetabbaṃ, daḷhaṃ vā na gahetabbanti adhippāyo. Kiṃ kāraṇanti? Balavato dubbalassa vā katokāsassa antarāyaṃ paṭibāhitvā vipaccanato ‘‘yaṃkañci yadi vipākaṃ janeti, upanissayo na hotī’’ti navattabbattā cāti dassento ‘‘katokāsañhī’’tiādimāha. Vipākattike pana pañhāvārapaccanīye ‘‘vipākadhammadhammo vipākassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo, upanissayapaccayena paccayo, kammapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.3.93) kammapaccayassa visuṃ uddhaṭattā, vedanāttike ca pañhāvārapaccanīye ‘‘nahetupaccayā naārammaṇapaccayā naupanissaye aṭṭhā’’ti (paṭṭhā. 1.2.87) vuttattā ‘‘vipākajanakampi kiñci kammaṃ upanissayapaccayo na hotī’’ti sakkā vattunti.

    તસ્મિં વા વિરુદ્ધોતિ તંનિમિત્તં વિરુદ્ધો, વિરુદ્ધન્તિ વા પાઠો. ઓમાનન્તિ પરસ્સ પવત્તઓમાનં. રાગો રઞ્જનવસેન પવત્તા કામરાગતણ્હા, ‘‘ઇતિ મે ચક્ખું સિયા અનાગતમદ્ધાનં, ઇતિ રૂપા’’તિ અપ્પટિલદ્ધસ્સ પટિલાભાય ચિત્તપણિદહનતણ્હા પત્થનાતિ અયમેતેસં વિસેસો.

    Tasmiṃ vā viruddhoti taṃnimittaṃ viruddho, viruddhanti vā pāṭho. Omānanti parassa pavattaomānaṃ. Rāgo rañjanavasena pavattā kāmarāgataṇhā, ‘‘iti me cakkhuṃ siyā anāgatamaddhānaṃ, iti rūpā’’ti appaṭiladdhassa paṭilābhāya cittapaṇidahanataṇhā patthanāti ayametesaṃ viseso.

    તેસુ અઞ્ઞમ્પીતિ તેસુ યંકિઞ્ચિ પુબ્બે હનિતતો અઞ્ઞમ્પિ પાણં હનતીતિ અત્થો.

    Tesuaññampīti tesu yaṃkiñci pubbe hanitato aññampi pāṇaṃ hanatīti attho.

    પુનપ્પુનં આણાપનવસેન વાતિ માતુઘાતકમ્મેન સદિસતાય પુબ્બે પવત્તાયપિ આણત્તચેતનાય માતુઘાતકમ્મનામં આરોપેત્વા વદન્તિ. એસ નયો દ્વીહિ પહારેહીતિ એત્થાપિ.

    Punappunaṃ āṇāpanavasena vāti mātughātakammena sadisatāya pubbe pavattāyapi āṇattacetanāya mātughātakammanāmaṃ āropetvā vadanti. Esa nayo dvīhi pahārehīti etthāpi.

    યથેવ હિ…પે॰… ઉપ્પાદેતિ નામાતિ રાગં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતીતિ રાગં ઉપનિસ્સાય દાનવસેન સદ્ધં ઉપ્પાદેતીતિ અયમત્થો વુત્તો હોતીતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન વદતિ. યથા રાગં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતીતિએવમાદિ હોતિ, એવં રાગાદયો સદ્ધાદીનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયોતિ ઇદમ્પિ હોતીતિ દસ્સેતિ. કાયિકં સુખન્તિઆદીનં એકતો દસ્સનેન વિસુંયેવ ન એતેસં પચ્ચયભાવો, અથ ખો એકતોપીતિ દસ્સિતં હોતીતિ દટ્ઠબ્બં.

    Yatheva hi…pe… uppādeti nāmāti rāgaṃ upanissāya dānaṃ detīti rāgaṃ upanissāya dānavasena saddhaṃ uppādetīti ayamattho vutto hotīti iminā adhippāyena vadati. Yathā rāgaṃ upanissāya dānaṃ detītievamādi hoti, evaṃ rāgādayo saddhādīnaṃ upanissayapaccayoti idampi hotīti dasseti. Kāyikaṃ sukhantiādīnaṃ ekato dassanena visuṃyeva na etesaṃ paccayabhāvo, atha kho ekatopīti dassitaṃ hotīti daṭṭhabbaṃ.

    ૪૨૫. ઉપત્થમ્ભકત્તેન પચ્ચયત્તાયેવાતિ એતેન ઇદં દસ્સેતિ – ન પુરિમવારેસુ વિય ઇમસ્મિં પચ્ચયેન ઉપ્પત્તિ વુચ્ચતિ, અથ ખો તસ્સ તસ્સ પચ્ચયુપ્પન્નસ્સ તેસં તેસં ધમ્માનં તંતંપચ્ચયભાવો, ન ચ પચ્છાજાતક્ખન્ધા ઉપત્થમ્ભકત્તેન પચ્ચયા ન હોન્તિ, તેનેસ પચ્છાજાતપચ્ચયો ઇધ અનુલોમતો આગતોતિ.

    425. Upatthambhakattena paccayattāyevāti etena idaṃ dasseti – na purimavāresu viya imasmiṃ paccayena uppatti vuccati, atha kho tassa tassa paccayuppannassa tesaṃ tesaṃ dhammānaṃ taṃtaṃpaccayabhāvo, na ca pacchājātakkhandhā upatthambhakattena paccayā na honti, tenesa pacchājātapaccayo idha anulomato āgatoti.

    ૪૨૭. ચેતના વત્થુસ્સપિ પચ્ચયોતિ અત્તનો પતિટ્ઠાભૂતસ્સપિ કમ્મપચ્ચયોતિ અધિપ્પાયો.

    427. Cetanā vatthussapi paccayoti attano patiṭṭhābhūtassapi kammapaccayoti adhippāyo.

    કસ્મા પનેત્થ પચ્ચયવારે વિય નિસ્સયઅત્થિઅવિગતેસુ દુમૂલકદુકાવસાના પઞ્હા ન ઉદ્ધટાતિ? અલબ્ભમાનત્તા. તત્થ હિ પચ્ચયુપ્પન્નપ્પધાનત્તા દેસનાય કુસલો ચ અબ્યાકતો ચ ધમ્મા એકતો ઉપ્પજ્જમાના કુસલાબ્યાકતપચ્ચયા લબ્ભન્તીતિ ‘‘કુસલઞ્ચ અબ્યાકતઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા કુસલો ચ અબ્યાકતો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તી’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૨૪૬) વુત્તં. યતો તતો વા ઉભયપચ્ચયતો પચ્ચયુપ્પન્નસ્સ ઉપ્પત્તિમત્તંયેવ હિ તત્થ અધિપ્પેતં, ન ઉભયસ્સ ઉભિન્નં પચ્ચયભાવોતિ. ઇધ પન પચ્ચયપ્પધાનત્તા દેસનાય કુસલાબ્યાકતા કુસલાબ્યાકતાનં ઉભિન્નં નિસ્સયાદિભૂતા ન લબ્ભન્તીતિ ‘‘કુસલો ચ અબ્યાકતો ચ ધમ્મા કુસલસ્સ ચ અબ્યાકતસ્સ ચ ધમ્મસ્સ નિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિઆદિ ન વુત્તં.

    Kasmā panettha paccayavāre viya nissayaatthiavigatesu dumūlakadukāvasānā pañhā na uddhaṭāti? Alabbhamānattā. Tattha hi paccayuppannappadhānattā desanāya kusalo ca abyākato ca dhammā ekato uppajjamānā kusalābyākatapaccayā labbhantīti ‘‘kusalañca abyākatañca dhammaṃ paccayā kusalo ca abyākato ca dhammā uppajjantī’’ti (paṭṭhā. 1.1.246) vuttaṃ. Yato tato vā ubhayapaccayato paccayuppannassa uppattimattaṃyeva hi tattha adhippetaṃ, na ubhayassa ubhinnaṃ paccayabhāvoti. Idha pana paccayappadhānattā desanāya kusalābyākatā kusalābyākatānaṃ ubhinnaṃ nissayādibhūtā na labbhantīti ‘‘kusalo ca abyākato ca dhammā kusalassa ca abyākatassa ca dhammassa nissayapaccayena paccayo’’tiādi na vuttaṃ.

    પઞ્હાવારવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.

    પઞ્હાવારસ્સ ઘટને અનુલોમગણના

    Pañhāvārassa ghaṭane anulomagaṇanā

    ૪૩૯. ‘‘એત્થ પન પુરેજાતમ્પિ લબ્ભતી’’તિ વુત્તં, યદિ એવં કસ્મા ‘‘તથા’’તિ વુત્તન્તિ? ‘‘તીણી’’તિ ગણનમત્તસામઞ્ઞતો.

    439. ‘‘Ettha pana purejātampi labbhatī’’ti vuttaṃ, yadi evaṃ kasmā ‘‘tathā’’ti vuttanti? ‘‘Tīṇī’’ti gaṇanamattasāmaññato.

    ૪૪૦. ‘‘અધિપતિપચ્ચયે ઠપેત્વા વીમંસં સેસાધિપતિનો વિસભાગા’’તિ પુરિમપાઠો નિદસ્સનવસેન દટ્ઠબ્બો. યસ્મા પન હેતુપચ્ચયસ્સ વિસભાગેન એકેન આરમ્મણેન નિદસ્સનં અકત્વા અનન્તરાદીનિ વદન્તો સબ્બે વિસભાગે દસ્સેતિ, તસ્મા ઇન્દ્રિયમગ્ગપચ્ચયા ચ વિસભાગા દસ્સેતબ્બાતિ ‘‘અધિપતિન્દ્રિયમગ્ગપચ્ચયેસુ ઠપેત્વા પઞ્ઞં સેસા ધમ્મા વિસભાગા’’તિ પઠન્તિ. તથા ભાવાભાવતો હેતુપચ્ચયભાવે સહજાતાદિપચ્ચયભાવતો. નનુ યથા અમોહવજ્જાનં હેતૂનં હેતુપચ્ચયભાવે અધિપતિન્દ્રિયમગ્ગપચ્ચયભાવો નત્થીતિ પઞ્ઞાવજ્જાનં અધિપતિપચ્ચયાદીનં વિસભાગતા, એવં કુસલાદિહેતૂનં હેતુપચ્ચયભાવે વિપાકપચ્ચયભાવાભાવતો હેતુવજ્જાનં વિપાકાનં વિસભાગતાય ભવિતબ્બન્તિ? ન ભવિતબ્બં, ઉભયપચ્ચયસહિતે ચિત્તચેતસિકરાસિમ્હિ હેતુપચ્ચયભાવે વિપાકપચ્ચયત્તાભાવાભાવતો. યથા હિ હેતુસહજાતપચ્ચયસહિતરાસિમ્હિ સતિપિ હેતુવજ્જસબ્ભાવે હેતૂનં હેતુપચ્ચયભાવે સહજાતપચ્ચયત્તાભાવો નત્થીતિ ન હેતુવજ્જાનં સહજાતાનં હેતુસ્સ વિસભાગતા વુત્તા, એવમિધાપીતિ. એસ નયો વિપ્પયુત્તપચ્ચયેપિ. અપિચ પચ્ચયુપ્પન્નસ્સેવ પચ્ચયા વુચ્ચન્તીતિ પચ્ચયુપ્પન્નક્ખણે તથા ભાવાભાવવસેન સભાગતાય વુચ્ચમાનાય નાનાક્ખણવસેન વિસભાગતા તસ્સેવ ન વત્તબ્બાતિ.

    440. ‘‘Adhipatipaccaye ṭhapetvā vīmaṃsaṃ sesādhipatino visabhāgā’’ti purimapāṭho nidassanavasena daṭṭhabbo. Yasmā pana hetupaccayassa visabhāgena ekena ārammaṇena nidassanaṃ akatvā anantarādīni vadanto sabbe visabhāge dasseti, tasmā indriyamaggapaccayā ca visabhāgā dassetabbāti ‘‘adhipatindriyamaggapaccayesu ṭhapetvā paññaṃ sesā dhammā visabhāgā’’ti paṭhanti. Tathā bhāvābhāvato hetupaccayabhāve sahajātādipaccayabhāvato. Nanu yathā amohavajjānaṃ hetūnaṃ hetupaccayabhāve adhipatindriyamaggapaccayabhāvo natthīti paññāvajjānaṃ adhipatipaccayādīnaṃ visabhāgatā, evaṃ kusalādihetūnaṃ hetupaccayabhāve vipākapaccayabhāvābhāvato hetuvajjānaṃ vipākānaṃ visabhāgatāya bhavitabbanti? Na bhavitabbaṃ, ubhayapaccayasahite cittacetasikarāsimhi hetupaccayabhāve vipākapaccayattābhāvābhāvato. Yathā hi hetusahajātapaccayasahitarāsimhi satipi hetuvajjasabbhāve hetūnaṃ hetupaccayabhāve sahajātapaccayattābhāvo natthīti na hetuvajjānaṃ sahajātānaṃ hetussa visabhāgatā vuttā, evamidhāpīti. Esa nayo vippayuttapaccayepi. Apica paccayuppannasseva paccayā vuccantīti paccayuppannakkhaṇe tathā bhāvābhāvavasena sabhāgatāya vuccamānāya nānākkhaṇavasena visabhāgatā tasseva na vattabbāti.

    કુસલા વીમંસાતિ ઇદં ‘‘કુસલા વીમંસાધિપતી’’તિ એવં વત્તબ્બં. ન હિ અનધિપતિભૂતા વીમંસા અધિપતિપચ્ચયો હોતીતિ.

    Kusalā vīmaṃsāti idaṃ ‘‘kusalā vīmaṃsādhipatī’’ti evaṃ vattabbaṃ. Na hi anadhipatibhūtā vīmaṃsā adhipatipaccayo hotīti.

    ૪૪૧-૪૪૩. ‘‘સચે પન વિપ્પયુત્તપચ્ચયો પવિસતિ, ઇતરાનિ દ્વે લભતી’’તિ પુરિમપાઠો, ‘‘કુસલો ધમ્મો કુસલસ્સ ચ અબ્યાકતસ્સ ચા’’તિ ઇદં પન ન લબ્ભતીતિ ‘‘કુસલો અબ્યાકતસ્સ, અબ્યાકતો અબ્યાકતસ્સાતિ દ્વે લભતી’’તિ પઠન્તિ. ઊનતરગણનેસૂતિ યેસુ પવિટ્ઠેસુ ઊનતરા ગણના હોતિ, તેસૂતિ અત્થો. તીણિ દ્વે એકન્તિ એવં ઊનતરગણનેસુ વા અઞ્ઞમઞ્ઞાદીસુ પવિસન્તેસુ તેસં વસેન તિકતો ઊનં યથાલદ્ધઞ્ચ એકન્તિ ગણનં લભતીતિ અત્થો.

    441-443. ‘‘Sacepana vippayuttapaccayo pavisati, itarāni dve labhatī’’ti purimapāṭho, ‘‘kusalo dhammo kusalassa ca abyākatassa cā’’ti idaṃ pana na labbhatīti ‘‘kusalo abyākatassa, abyākato abyākatassāti dve labhatī’’ti paṭhanti. Ūnataragaṇanesūti yesu paviṭṭhesu ūnatarā gaṇanā hoti, tesūti attho. Tīṇi dve ekanti evaṃ ūnataragaṇanesu vā aññamaññādīsu pavisantesu tesaṃ vasena tikato ūnaṃ yathāladdhañca ekanti gaṇanaṃ labhatīti attho.

    અવિપાકાનીતિ અનામટ્ઠવિપાકાનીતિ અત્થો, ન વિપાકહેતુરહિતાનીતિ.

    Avipākānīti anāmaṭṭhavipākānīti attho, na vipākaheturahitānīti.

    તત્થ સબ્બેપિ સહજાતવિપાકા ચેવાતિ તત્થ યે સહજાતા પચ્ચયુપ્પન્ના વુત્તા, તે સબ્બેપિ વિપાકા ચેવ વિપાકસહજાતરૂપા ચાતિ અત્થો. તંસમુટ્ઠાનરૂપા ચાતિ એત્થ પટિસન્ધિયં કટત્તારૂપમ્પિ તંસમુટ્ઠાનગ્ગહણેનેવ સઙ્ગણ્હાતીતિ વેદિતબ્બં. ‘‘તંસમુટ્ઠાનરૂપકટત્તારૂપા ચ લબ્ભન્તી’’તિપિ પઠન્તિ. ચતુત્થે વિપાકચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપમેવાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. ‘‘કટત્તારૂપઞ્ચા’’તિપિ પન પઠન્તિ.

    Tattha sabbepi sahajātavipākā cevāti tattha ye sahajātā paccayuppannā vuttā, te sabbepi vipākā ceva vipākasahajātarūpā cāti attho. Taṃsamuṭṭhānarūpā cāti ettha paṭisandhiyaṃ kaṭattārūpampi taṃsamuṭṭhānaggahaṇeneva saṅgaṇhātīti veditabbaṃ. ‘‘Taṃsamuṭṭhānarūpakaṭattārūpā ca labbhantī’’tipi paṭhanti. Catutthe vipākacittasamuṭṭhānarūpamevāti etthāpi eseva nayo. ‘‘Kaṭattārūpañcā’’tipi pana paṭhanti.

    એવમ્પીતિ ‘‘એતેસુ પન ઘટનેસુ સબ્બપઠમાની’’તિઆદિના વુત્તનયેનપિ. ઘટનેસુ પન યો યો પચ્ચયો મૂલભાવેન ઠિતો, તંપચ્ચયધમ્માનં નિરવસેસઊનઊનતરઊનતમલાભક્કમેન ઘટના વુચ્ચતિ, નિરવસેસલાભે ચ પચ્ચયુપ્પન્નાનં નિરવસેસલાભક્કમેન. તથા ઊનલાભાદીસૂતિ અયં કમો વેદિતબ્બો.

    Evampīti ‘‘etesu pana ghaṭanesu sabbapaṭhamānī’’tiādinā vuttanayenapi. Ghaṭanesu pana yo yo paccayo mūlabhāvena ṭhito, taṃpaccayadhammānaṃ niravasesaūnaūnataraūnatamalābhakkamena ghaṭanā vuccati, niravasesalābhe ca paccayuppannānaṃ niravasesalābhakkamena. Tathā ūnalābhādīsūti ayaṃ kamo veditabbo.

    હેતુમૂલકં નિટ્ઠિતં.

    Hetumūlakaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૪૪૫. વત્થુવસેન સનિસ્સયં વક્ખતીતિ ન ઇદં લબ્ભમાનસ્સપિ વત્થુસ્સ વસેન ઘટનન્તિ અધિપ્પાયેનાહ ‘‘આરમ્મણવસેનેવ વા’’તિ.

    445. Vatthuvasena sanissayaṃ vakkhatīti na idaṃ labbhamānassapi vatthussa vasena ghaṭananti adhippāyenāha ‘‘ārammaṇavaseneva vā’’ti.

    ૪૪૬. સહજાતેન પન સદ્ધિં આરમ્મણાધિપતિ, આરમ્મણાધિપતિના ચ સદ્ધિં સહજાતં ન લબ્ભતીતિ ઇદં યથા સહજાતપુરેજાતા એકો નિસ્સયપચ્ચયો અત્થિપચ્ચયો ચ હોન્તિ, એવં સહજાતારમ્મણાધિપતીનં એકસ્સ અધિપતિપચ્ચયભાવસ્સ અભાવતો વુત્તં . નિસ્સયભાવો હિ અત્થિઅવિગતભાવો ચ સહજાતપુરેજાતનિસ્સયાદીનં સમાનો, ન પનેવં સહજાતારમ્મણાધિપતિભાવો સમાનો. સહજાતો હિ આરમ્મણભાવં અનુપગન્ત્વા અત્તના સહ પવત્તનવસેન અધિપતિ હોતિ, ઇતરો આરમ્મણં હુત્વા અત્તનિ નિન્નતાકરણેન. સહજાતો ચ વિજ્જમાનભાવેનેવ ઉપકારકો, ઇતરો અતીતાનાગતોપિ આરમ્મણભાવેનેવ, તસ્મા સહજાતારમ્મણપચ્ચયા વિય ભિન્નસભાવા સહજાતારમ્મણાધિપતિનોતિ ન તે એકતો એવ અધિપતિપચ્ચયભાવં ભજન્તિ, તેનેવ પઞ્હાવારવિભઙ્ગે ચ ‘‘કુસલો ચ અબ્યાકતો ચ ધમ્મા કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિઆદિ ન વુત્તન્તિ.

    446. Sahajātena pana saddhiṃ ārammaṇādhipati, ārammaṇādhipatinā ca saddhiṃ sahajātaṃ na labbhatīti idaṃ yathā sahajātapurejātā eko nissayapaccayo atthipaccayo ca honti, evaṃ sahajātārammaṇādhipatīnaṃ ekassa adhipatipaccayabhāvassa abhāvato vuttaṃ . Nissayabhāvo hi atthiavigatabhāvo ca sahajātapurejātanissayādīnaṃ samāno, na panevaṃ sahajātārammaṇādhipatibhāvo samāno. Sahajāto hi ārammaṇabhāvaṃ anupagantvā attanā saha pavattanavasena adhipati hoti, itaro ārammaṇaṃ hutvā attani ninnatākaraṇena. Sahajāto ca vijjamānabhāveneva upakārako, itaro atītānāgatopi ārammaṇabhāveneva, tasmā sahajātārammaṇapaccayā viya bhinnasabhāvā sahajātārammaṇādhipatinoti na te ekato eva adhipatipaccayabhāvaṃ bhajanti, teneva pañhāvāravibhaṅge ca ‘‘kusalo ca abyākato ca dhammā kusalassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo’’tiādi na vuttanti.

    ૪૪૭-૪૫૨. સાહારકઘટનાનં પુરતો વીરિયચિત્તવીમંસાનં સાધારણવસેન અનાહારકામગ્ગકાનિ સઇન્દ્રિયઘટનાનિ વત્તબ્બાનિ સિયું ‘‘અધિપતિસહજાતનિસ્સયઇન્દ્રિયઅત્થિઅવિગતન્તિ સત્ત. અધિપતિસહજાતઅઞ્ઞમઞ્ઞનિસ્સયઇન્દ્રિયસમ્પયુત્તઅત્થિઅવિગતન્તિ તીણિ. અધિપતિસહજાતનિસ્સયઇન્દ્રિયવિપ્પયુત્તઅત્થિઅવિગતન્તિ તીણિ. અધિપતિસહજાતનિસ્સયવિપાકઇન્દ્રિયઅત્થિઅવિગતન્તિ એકં. અધિપતિસહજાતઅઞ્ઞમઞ્ઞનિસ્સયવિપાકઇન્દ્રિયસમ્પયુત્તઅવિગતન્તિ એકં. અધિપતિસહજાતનિસ્સયવિપાકઇન્દ્રિયવિપ્પયુત્તઅત્થિઅવિગતન્તિ એક’’ન્તિ. કસ્મા તાનિ ન વુત્તાનીતિ? ઇન્દ્રિયભૂતસ્સ અધિપતિસ્સ આહારમગ્ગેહિ અઞ્ઞસ્સ અભાવા. ચિત્તાધિપતિ હિ આહારો, વીરિયવીમંસા ચ મગ્ગો હોતિ, ન ચ અઞ્ઞો ઇન્દ્રિયભૂતો અધિપતિ અત્થિ, યસ્સ વસેન અનાહારકામગ્ગકાનિ સઇન્દ્રિયઘટનાનિ વત્તબ્બાનિ સિયું, તસ્મા તાનિ અવત્વા ચિત્તાધિપતિઆદીનં એકન્તેન આહારમગ્ગભાવદસ્સનત્થં સાહારકસમગ્ગકાનેવ વુત્તાનિ. તેસુ ચ સમગ્ગકેસુ દ્વે પચ્ચયધમ્મા લબ્ભન્તિ, સાહારકેસુ એકોયેવાતિ સમગ્ગકાનિ પુબ્બે વત્તબ્બાનિ સિયું. સઇન્દ્રિયકાનિ પન યેહિ આહારમગ્ગેહિ ભિન્દિતબ્બાનિ , તેસં કમવસેન પચ્છા વુત્તાનિ. અટ્ઠકથાયં પન સદિસત્તાતિ સમગ્ગકત્તેન સમાનત્તા, અનન્તરરૂપત્તાતિ વા અત્થો.

    447-452. Sāhārakaghaṭanānaṃ purato vīriyacittavīmaṃsānaṃ sādhāraṇavasena anāhārakāmaggakāni saindriyaghaṭanāni vattabbāni siyuṃ ‘‘adhipatisahajātanissayaindriyaatthiavigatanti satta. Adhipatisahajātaaññamaññanissayaindriyasampayuttaatthiavigatanti tīṇi. Adhipatisahajātanissayaindriyavippayuttaatthiavigatanti tīṇi. Adhipatisahajātanissayavipākaindriyaatthiavigatanti ekaṃ. Adhipatisahajātaaññamaññanissayavipākaindriyasampayuttaavigatanti ekaṃ. Adhipatisahajātanissayavipākaindriyavippayuttaatthiavigatanti eka’’nti. Kasmā tāni na vuttānīti? Indriyabhūtassa adhipatissa āhāramaggehi aññassa abhāvā. Cittādhipati hi āhāro, vīriyavīmaṃsā ca maggo hoti, na ca añño indriyabhūto adhipati atthi, yassa vasena anāhārakāmaggakāni saindriyaghaṭanāni vattabbāni siyuṃ, tasmā tāni avatvā cittādhipatiādīnaṃ ekantena āhāramaggabhāvadassanatthaṃ sāhārakasamaggakāneva vuttāni. Tesu ca samaggakesu dve paccayadhammā labbhanti, sāhārakesu ekoyevāti samaggakāni pubbe vattabbāni siyuṃ. Saindriyakāni pana yehi āhāramaggehi bhinditabbāni , tesaṃ kamavasena pacchā vuttāni. Aṭṭhakathāyaṃ pana sadisattāti samaggakattena samānattā, anantararūpattāti vā attho.

    ૪૫૭-૪૬૦. કુસલાબ્યાકતો અબ્યાકતસ્સાતિ ચત્તારીતિ અબ્યાકતસહિતસ્સ કુસલસ્સ પચ્ચયભાવદસ્સનવસેન કુસલમૂલકેસ્વેવ દુમૂલકમ્પિ આહરિત્વા વુત્તં. અબ્યાકતે વત્થુરૂપમ્પીતિ ઇદં ‘‘કટત્તારૂપમ્પી’’તિ એવં વત્તબ્બં. ‘‘દુતિયઘટને અબ્યાકતવિસ્સજ્જને રૂપેસુ વત્થુમેવ લબ્ભતી’’તિ પુરિમપાઠો, ભૂતરૂપમ્પિ પન લબ્ભતીતિ ‘‘વત્થુઞ્ચ ભૂતરૂપઞ્ચ લબ્ભતી’’તિ પઠન્તિ. ‘‘ચતુત્થે ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપમેવા’’તિ વુત્તં, ‘‘ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપં પટિસન્ધિક્ખણે કટત્તારૂપઞ્ચા’’તિ પન વત્તબ્બં. સવિપાકેસુ પઠમે વિપાકા ચેવ વિપાકચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપઞ્ચાતિ એત્થ ચતુત્થે વિપાકચિત્તસમુટ્ઠાનમેવાતિ ઇધ ચ કટત્તારૂપમ્પિ વિપાકચિત્તસમુટ્ઠાનગ્ગહણેન ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘કટત્તારૂપઞ્ચા’’તિપિ પન પઠન્તિ. એત્થ પન સહજાતઅઞ્ઞમઞ્ઞનિસ્સયવિપાકસમ્પયુત્તવિપ્પયુત્તઅત્થિ અવિગતમૂલકેસુ ઘટનેસુ હેતુકમ્મઝાનમગ્ગેહિ ઘટનાનિ ન યોજિતાનિ, યથાવુત્તેસુ અત્થિઅવિગતમૂલવજ્જેસુ આહારેન, નિસ્સયવિપ્પયુત્તઅત્થિઅવિગતવજ્જેસુ અધિપતિઇન્દ્રિયેહિ ચ. કસ્માતિ? તેસુ હિ યોજિયમાનેસુ તંતંચિત્તુપ્પાદેકદેસભૂતા હેતુઆદયો અરૂપધમ્માવ પચ્ચયભાવેન લબ્ભન્તિ. તેન તેહિ ઘટનાનિ હેતુમૂલકાદીસુ વુત્તસદિસાનેવ રૂપમિસ્સકત્તાભાવેન સુવિઞ્ઞેય્યાનીતિ ન વુત્તાનિ. અત્થિઅવિગતેહિ પન યોજિયમાનો આહારો નિસ્સયાદીહિ અધિપતિઇન્દ્રિયાનિ ચ રૂપમિસ્સકાનિ હોન્તીતિ અધિપતાહારિન્દ્રિયમૂલકેસુ વુત્તસદિસાનિપિ ઘટનાનિ અત્થિઅવિગતમૂલકેસુ નિસ્સયાદિમૂલકેસુ ચ આહારેન અધિપતિન્દ્રિયેહિ ચ સુપાકટભાવત્થં યોજિતાનીતિ દટ્ઠબ્બાનીતિ.

    457-460. Kusalābyākato abyākatassāti cattārīti abyākatasahitassa kusalassa paccayabhāvadassanavasena kusalamūlakesveva dumūlakampi āharitvā vuttaṃ. Abyākate vatthurūpampīti idaṃ ‘‘kaṭattārūpampī’’ti evaṃ vattabbaṃ. ‘‘Dutiyaghaṭane abyākatavissajjane rūpesu vatthumeva labbhatī’’ti purimapāṭho, bhūtarūpampi pana labbhatīti ‘‘vatthuñca bhūtarūpañca labbhatī’’ti paṭhanti. ‘‘Catutthe cittasamuṭṭhānarūpamevā’’ti vuttaṃ, ‘‘cittasamuṭṭhānarūpaṃ paṭisandhikkhaṇe kaṭattārūpañcā’’ti pana vattabbaṃ. Savipākesu paṭhame vipākā ceva vipākacittasamuṭṭhānarūpañcāti ettha catutthe vipākacittasamuṭṭhānamevāti idha ca kaṭattārūpampi vipākacittasamuṭṭhānaggahaṇena gahitanti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Kaṭattārūpañcā’’tipi pana paṭhanti. Ettha pana sahajātaaññamaññanissayavipākasampayuttavippayuttaatthi avigatamūlakesu ghaṭanesu hetukammajhānamaggehi ghaṭanāni na yojitāni, yathāvuttesu atthiavigatamūlavajjesu āhārena, nissayavippayuttaatthiavigatavajjesu adhipatiindriyehi ca. Kasmāti? Tesu hi yojiyamānesu taṃtaṃcittuppādekadesabhūtā hetuādayo arūpadhammāva paccayabhāvena labbhanti. Tena tehi ghaṭanāni hetumūlakādīsu vuttasadisāneva rūpamissakattābhāvena suviññeyyānīti na vuttāni. Atthiavigatehi pana yojiyamāno āhāro nissayādīhi adhipatiindriyāni ca rūpamissakāni hontīti adhipatāhārindriyamūlakesu vuttasadisānipi ghaṭanāni atthiavigatamūlakesu nissayādimūlakesu ca āhārena adhipatindriyehi ca supākaṭabhāvatthaṃ yojitānīti daṭṭhabbānīti.

    ૪૬૨-૪૬૪. નિસ્સયમૂલકે ‘‘છટ્ઠે તીણીતિ કુસલાદીનિ ચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સા’’તિ પુરિમપાઠો, ચક્ખાદીનિ પન ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીનં લબ્ભન્તીતિ ‘‘અબ્યાકતસ્સ ચક્ખાયતનાદીનિ ચા’’તિ પઠન્તિ.

    462-464. Nissayamūlake ‘‘chaṭṭhe tīṇīti kusalādīni cittasamuṭṭhānassā’’ti purimapāṭho, cakkhādīni pana cakkhuviññāṇādīnaṃ labbhantīti ‘‘abyākatassa cakkhāyatanādīni cā’’ti paṭhanti.

    ૪૬૬. ઉપનિસ્સયમૂલકે પકતૂપનિસ્સયવસેન વુત્તેસુ દ્વીસુ પઠમે ‘‘લોકિયકુસલાકુસલચેતના પચ્ચયભાવતો ગહેતબ્બા’’તિ વુત્તં, લોકુત્તરાપિ પન ગહેતબ્બાવ.

    466. Upanissayamūlake pakatūpanissayavasena vuttesu dvīsu paṭhame ‘‘lokiyakusalākusalacetanā paccayabhāvato gahetabbā’’ti vuttaṃ, lokuttarāpi pana gahetabbāva.

    ૪૭૩-૪૭૭. કમ્મમૂલકે પટિસન્ધિયં વત્થુપીતિ એત્થ ન પવત્તે વિય ખન્ધાયેવ પચ્ચયુપ્પન્નભાવેન ગહેતબ્બાતિ અધિપ્પાયો. વિપાકાવિપાકસાધારણવસેન વુત્તેસુ ચતૂસુ પઠમે ‘‘અરૂપેન સદ્ધિં ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપં લબ્ભતી’’તિ વુત્તં, કટત્તારૂપમ્પિ પન લબ્ભતેવ. ઇમસ્મિં પન કમ્મમૂલકે ‘‘કમ્મપચ્ચયા આરમ્મણે દ્વે’’તિ, આરમ્મણમૂલકે ચ ‘‘આરમ્મણપચ્ચયા કમ્મે દ્વે’’તિ કસ્મા ન વુત્તં, નનુ કુસલાકુસલચેતના કમ્મારમ્મણાનં પટિસન્ધિયાદીનં કમ્મપચ્ચયો આરમ્મણપચ્ચયો ચ હોતિ. યથા ચ આરમ્મણભૂતં વત્થું આરમ્મણનિસ્સયપચ્ચયભાવેન વુચ્ચતિ, એવં કમ્મમ્પિ આરમ્મણપચ્ચયભાવેન વત્તબ્બન્તિ? ન, દ્વિન્નં પચ્ચયભાવાનં અઞ્ઞમઞ્ઞપટિક્ખેપતો. પચ્ચુપ્પન્નઞ્હિ વત્થુ નિસ્સયભાવં અપરિચ્ચજિત્વા તેનેવાકારેન તન્નિસ્સિતેન આલમ્બિયમાનં નિસ્સયભાવેન ચ નિસ્સયપચ્ચયોતિ યુત્તં વત્તું. કમ્મં પન તસ્મિં કતે પવત્તમાનાનં કતૂપચિતભાવેન કમ્મપચ્ચયો હોતિ, નારમ્મણાકારેન, વિસયમત્તતાવસેન ચ આરમ્મણપચ્ચયો હોતિ, ન સન્તાનવિસેસં કત્વા ફલુપ્પાદનસઙ્ખાતેન કમ્મપચ્ચયાકારેન, તસ્મા કમ્મપચ્ચયભાવો આરમ્મણપચ્ચયભાવં પટિક્ખિપતિ, આરમ્મણપચ્ચયભાવો ચ કમ્મપચ્ચયભાવન્તિ ‘‘કમ્મપચ્ચયો હુત્વા આરમ્મણપચ્ચયો હોતી’’તિ, ‘‘આરમ્મણપચ્ચયો હુત્વા કમ્મપચ્ચયો હોતી’’તિ ચ ન સક્કા વત્તુન્તિ ન વુત્તં. એસ ચ સભાવો વત્તમાનાનઞ્ચ આરમ્મણપુરેજાતાનં વત્થુચક્ખાદીનં, યં આરમ્મણપચ્ચયભાવેન સહ નિસ્સયાદિપચ્ચયા હોન્તીતિ વત્તબ્બતા, અતીતસ્સ ચ કમ્મસ્સ અયં સભાવો, યં આરમ્મણપચ્ચયભાવેન સહ કમ્મપચ્ચયો હોતીતિ નવત્તબ્બતા. યથા સહજાતપુરેજાતનિસ્સયાનં સહ નિસ્સયપચ્ચયભાવેન વત્તબ્બતા સભાવો, સહજાતારમ્મણાધિપતીનઞ્ચ સહ અધિપતિપચ્ચયભાવેન નવત્તબ્બતા, એવમિધાપીતિ.

    473-477. Kammamūlake paṭisandhiyaṃ vatthupīti ettha na pavatte viya khandhāyeva paccayuppannabhāvena gahetabbāti adhippāyo. Vipākāvipākasādhāraṇavasena vuttesu catūsu paṭhame ‘‘arūpena saddhiṃ cittasamuṭṭhānarūpaṃ labbhatī’’ti vuttaṃ, kaṭattārūpampi pana labbhateva. Imasmiṃ pana kammamūlake ‘‘kammapaccayā ārammaṇe dve’’ti, ārammaṇamūlake ca ‘‘ārammaṇapaccayā kamme dve’’ti kasmā na vuttaṃ, nanu kusalākusalacetanā kammārammaṇānaṃ paṭisandhiyādīnaṃ kammapaccayo ārammaṇapaccayo ca hoti. Yathā ca ārammaṇabhūtaṃ vatthuṃ ārammaṇanissayapaccayabhāvena vuccati, evaṃ kammampi ārammaṇapaccayabhāvena vattabbanti? Na, dvinnaṃ paccayabhāvānaṃ aññamaññapaṭikkhepato. Paccuppannañhi vatthu nissayabhāvaṃ apariccajitvā tenevākārena tannissitena ālambiyamānaṃ nissayabhāvena ca nissayapaccayoti yuttaṃ vattuṃ. Kammaṃ pana tasmiṃ kate pavattamānānaṃ katūpacitabhāvena kammapaccayo hoti, nārammaṇākārena, visayamattatāvasena ca ārammaṇapaccayo hoti, na santānavisesaṃ katvā phaluppādanasaṅkhātena kammapaccayākārena, tasmā kammapaccayabhāvo ārammaṇapaccayabhāvaṃ paṭikkhipati, ārammaṇapaccayabhāvo ca kammapaccayabhāvanti ‘‘kammapaccayo hutvā ārammaṇapaccayo hotī’’ti, ‘‘ārammaṇapaccayo hutvā kammapaccayo hotī’’ti ca na sakkā vattunti na vuttaṃ. Esa ca sabhāvo vattamānānañca ārammaṇapurejātānaṃ vatthucakkhādīnaṃ, yaṃ ārammaṇapaccayabhāvena saha nissayādipaccayā hontīti vattabbatā, atītassa ca kammassa ayaṃ sabhāvo, yaṃ ārammaṇapaccayabhāvena saha kammapaccayo hotīti navattabbatā. Yathā sahajātapurejātanissayānaṃ saha nissayapaccayabhāvena vattabbatā sabhāvo, sahajātārammaṇādhipatīnañca saha adhipatipaccayabhāvena navattabbatā, evamidhāpīti.

    ૪૭૮-૪૮૩. નિરાધિપતિવિઞ્ઞાણાહારવસેનાતિ અનામટ્ઠાધિપતિભાવસ્સ વિઞ્ઞાણાહારસ્સ વસેનાતિ અધિપ્પાયો. વત્થુ પરિહાયતીતિ અઞ્ઞમઞ્ઞમ્પિ લભન્તસ્સ વત્થુસ્સ વસેન સબ્બસ્સ કટત્તારૂપસ્સ પરિહાનં દસ્સેતિ.

    478-483. Nirādhipativiññāṇāhāravasenāti anāmaṭṭhādhipatibhāvassa viññāṇāhārassa vasenāti adhippāyo. Vatthu parihāyatīti aññamaññampi labhantassa vatthussa vasena sabbassa kaṭattārūpassa parihānaṃ dasseti.

    ૪૮૪-૪૯૫. ‘‘તતિયે અરૂપિન્દ્રિયાનિ રૂપાન’’ન્તિ વુત્તં, ચક્ખાદીનિ ચ પન ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીનં લબ્ભન્તિ. તતો વીરિયવસેન મગ્ગસમ્પયુત્તાનિ છાતિ એત્થ યદિપિ વીમંસા લબ્ભતિ, વીરિયસ્સ પન વસેન તંસમાનગતિકા વીમંસાપિ ગહિતાતિ ‘‘વીરિયવસેના’’તિ વુત્તં.

    484-495. ‘‘Tatiye arūpindriyāni rūpāna’’nti vuttaṃ, cakkhādīni ca pana cakkhuviññāṇādīnaṃ labbhanti. Tato vīriyavasena maggasampayuttāni chāti ettha yadipi vīmaṃsā labbhati, vīriyassa pana vasena taṃsamānagatikā vīmaṃsāpi gahitāti ‘‘vīriyavasenā’’ti vuttaṃ.

    ૫૧૧-૫૧૪. વિપ્પયુત્તમૂલકે ‘‘દસમે કુસલાદયો ચિત્તસમુટ્ઠાનાન’’ન્તિ વુત્તં, પટિસન્ધિયં પન ‘‘ખન્ધા કટત્તારૂપાનં વત્થુ ચ ખન્ધાન’’ન્તિ ઇદમ્પિ લબ્ભતિ. ‘‘એકાદસમે પટિસન્ધિયં વત્થુ ખન્ધાન’’ન્તિ વુત્તં, તં વિપાકપચ્ચયસ્સ અગ્ગહિતત્તા યસ્સ વત્થુસ્સ વસેન ઘટનં કતં, તસ્સ દસ્સનવસેન વુત્તં. ‘‘ખન્ધા ચ વત્થુસ્સા’’તિ ઇદમ્પિ પન લબ્ભતેવ. ‘‘દ્વાદસમે પટિસન્ધિયં ખન્ધા કટત્તારૂપાન’’ન્તિ પુબ્બપાઠો, ચિત્તસમુટ્ઠાનાનિ પન ન વજ્જેતબ્બાનીતિ ‘‘દ્વાદસમે ખન્ધા પવત્તે ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપાનં પટિસન્ધિયં કટત્તારૂપાનઞ્ચા’’તિ પઠન્તિ.
