Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૭. પઞ્હાવારવિભઙ્ગવણ્ણના

    7. Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā

    ૪૦૧-૪૦૩. તે પચ્ચયેતિ તે હેતુઆદિકે પચ્ચયે. પટિપાટિયાતિ એત્થ પચ્ચયપટિપાટિયા કુસલાદિપદપટિપાટિયા વાતિ આસઙ્કાયં ઉભયવસેનપિ અત્થો યુજ્જતીતિ દસ્સેન્તો પઠમં તાવ સન્ધાયાહ ‘‘યથાક્કમેના’’તિઆદિ. તસ્સત્થો – ‘‘હેતુપચ્ચયો આરમ્મણપચ્ચયો’’તિઆદિના નયેન દેસનાક્કમેન યાય પટિપાટિયા પટિચ્ચવારે પચ્ચયા આગતા, તદનુરૂપં તે દસ્સેતુન્તિ. દુતિયં પન દસ્સેતું ‘‘કુસલો કુસલસ્સા’’તિઆદિ વુત્તં. સા પનાયં પદપટિપાટિ યસ્મા ન કુસલપદદસ્સનમત્તેન દસ્સિતા હોતિ, તસ્મા તં એકદેસેન સકલં નયતો દસ્સેન્તો આહ ‘‘કુસલો કુસલસ્સાતિ…પે॰… હોતી’’તિ. તેનાતિ નિદસ્સનમત્તેન ‘‘કુસલો કુસલસ્સા’’તિ પદેન. સબ્બો પભેદોતિ યં તત્થ તત્થ પચ્ચયે ‘‘કુસલો કુસલસ્સા’’તિઆદિકો યત્તકો પભેદો વિસ્સજ્જનં લભતિ, સો સબ્બો પભેદોતિ અત્થો. તે પચ્ચયે પટિપાટિયા દસ્સેતુન્તિ તે હેતુઆદિપચ્ચયે કુસલાદિપદપટિપાટિયા દસ્સેતું.

    401-403. Tepaccayeti te hetuādike paccaye. Paṭipāṭiyāti ettha paccayapaṭipāṭiyā kusalādipadapaṭipāṭiyā vāti āsaṅkāyaṃ ubhayavasenapi attho yujjatīti dassento paṭhamaṃ tāva sandhāyāha ‘‘yathākkamenā’’tiādi. Tassattho – ‘‘hetupaccayo ārammaṇapaccayo’’tiādinā nayena desanākkamena yāya paṭipāṭiyā paṭiccavāre paccayā āgatā, tadanurūpaṃ te dassetunti. Dutiyaṃ pana dassetuṃ ‘‘kusalo kusalassā’’tiādi vuttaṃ. Sā panāyaṃ padapaṭipāṭi yasmā na kusalapadadassanamattena dassitā hoti, tasmā taṃ ekadesena sakalaṃ nayato dassento āha ‘‘kusalo kusalassāti…pe… hotī’’ti. Tenāti nidassanamattena ‘‘kusalo kusalassā’’ti padena. Sabbo pabhedoti yaṃ tattha tattha paccaye ‘‘kusalo kusalassā’’tiādiko yattako pabhedo vissajjanaṃ labhati, so sabbo pabhedoti attho. Te paccaye paṭipāṭiyā dassetunti te hetuādipaccaye kusalādipadapaṭipāṭiyā dassetuṃ.

    ૪૦૪. ફલવિસેસં આકઙ્ખન્તા પટિગ્ગાહકતો વિય દાયકતોપિ યથા દક્ખિણા વિસુજ્ઝતિ, એવં દાનં દેન્તીતિ આહ ‘‘વિસુદ્ધં કત્વા’’તિ. તેસન્તિ વત્તબ્બતારહન્તિ ઇમિના વોદાનસ્સ સકદાગામિઆદીનં આવેણિકતં દસ્સેતિ. કામં અગ્ગમગ્ગપુરેચારિકમ્પિ વોદાનમેવ, અસેક્ખો પન હુત્વા તં પચ્ચવેક્ખતીતિ ન તં ઇધ ગહિતં. ન્તિ વોદાનં. ગોત્રભુચિત્તન્તિ અટ્ઠમકસ્સ ઉપ્પજ્જનકાલે ‘‘ગોત્રભૂ’’તિ વત્તબ્બતારહં ચિત્તં. ગોત્રભુસદિસન્તિ વા સોતાપન્નાદિગોત્રાભિભાવીતિ વા ગોત્રભુચિત્તન્તિ એવમેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. પચ્ચયુપ્પન્નં ભૂમિતો વવત્થપેતિ, ‘‘તેભૂમકકુસલમેવા’’તિ એત્થ વિય ન પચ્ચયધમ્મન્તિ અત્થો. દેસનન્તરત્તાતિ ‘‘કુસલચિત્તસમઙ્ગિસ્સા’’તિઆદિના પુગ્ગલામસનદેસનતો અઞ્ઞત્તા, અઞ્ઞથા ગહિતં પુન ન ગણ્હેય્યાતિ અધિપ્પાયો.

    404. Phalavisesaṃ ākaṅkhantā paṭiggāhakato viya dāyakatopi yathā dakkhiṇā visujjhati, evaṃ dānaṃ dentīti āha ‘‘visuddhaṃ katvā’’ti. Tesanti vattabbatārahanti iminā vodānassa sakadāgāmiādīnaṃ āveṇikataṃ dasseti. Kāmaṃ aggamaggapurecārikampi vodānameva, asekkho pana hutvā taṃ paccavekkhatīti na taṃ idha gahitaṃ. Tanti vodānaṃ. Gotrabhucittanti aṭṭhamakassa uppajjanakāle ‘‘gotrabhū’’ti vattabbatārahaṃ cittaṃ. Gotrabhusadisanti vā sotāpannādigotrābhibhāvīti vā gotrabhucittanti evamettha attho veditabbo. Paccayuppannaṃ bhūmito vavatthapeti, ‘‘tebhūmakakusalamevā’’ti ettha viya na paccayadhammanti attho. Desanantarattāti ‘‘kusalacittasamaṅgissā’’tiādinā puggalāmasanadesanato aññattā, aññathā gahitaṃ puna na gaṇheyyāti adhippāyo.

    ૪૦૫. રાગરહિતસ્સ વિય સોમનસ્સરહિતસ્સ ચ રાગસ્સ ન આરમ્મણે અસ્સાદનવસેન પવત્તિ અજ્ઝુપેક્ખનતોતિ વુત્તં ‘‘અસ્સાદનં…પે॰… કિચ્ચ’’ન્તિ. સહસાકારપ્પવત્તાય ઉપ્પિલાવિતસભાવાય પીતિયા આહિતવિસેસાય તણ્હાય તં તણ્હાભિનન્દનન્તિ વુચ્ચતીતિ તં સન્ધાયાહ ‘‘પીતિકિચ્ચસહિતાય તણ્હાય કિચ્ચ’’ન્તિ. યથા ચ યથાવુત્તકિચ્ચવિસેસાય પીતિયા આહિતવિસેસા તણ્હા તણ્હાભિનન્દના, એવં દિટ્ઠાભિનન્દના વેદિતબ્બા. યસ્મા પન સા અત્થતો પચ્ચયવિસેસવિસિટ્ઠા દિટ્ઠિયેવ, તસ્મા વુત્તં ‘‘દિટ્ઠાભિનન્દના દિટ્ઠિયેવા’’તિ. એત્થ પનાતિ ‘‘અભિનન્દતી’’તિ પદસ્સ તણ્હાદિટ્ઠિવસેન વુત્તેસુ એતેસુ પન દ્વીસુ અત્થેસુ. અભિનન્દન્તસ્સાતિ ઇદં દિટ્ઠાભિનન્દનંયેવ સન્ધાય વુત્તન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘પચ્છિમત્થમેવ ગહેત્વા’’તિ વુત્તં. અભિનન્દન્તસ્સાતિ પન અવિસેસતો વુત્તત્તા તણ્હાવસેન દિટ્ઠિવસેન અભિનન્દન્તસ્સાતિ અયમેત્થ અત્થો અધિપ્પેતો, તસ્મા ‘‘અભિનન્દના…પે॰… ન સક્કા વત્તુ’’ન્તિ ઇદમિધ વચનમનોકાસં. કસ્મા? દિટ્ઠિરહિતેપિ સન્તાને અભિનન્દનસ્સ વુત્તત્તા. તણ્હાવસેન નન્દતીતિ તણ્હાભિનન્દનવસેનેવ વુત્તો અત્થો પુરિમો અત્થો. દ્વીસુ પન સોમનસ્સસહગતચિત્તુપ્પાદેસૂતિ દિટ્ઠિરહિતાનિ સોમનસ્સસહગતચિત્તાનિ સન્ધાયાહ. યથાવુત્તેનાતિ ‘‘સરાગસ્સ સોમનસ્સસ્સા’’તિઆદિના વુત્તેન સોમનસ્સેન અસ્સાદેન્તસ્સ, રાગેન ચ તેસુયેવ યથાવુત્તેસુ દ્વીસુ ચિત્તેસુ અસ્સાદેન્તસ્સ, ચતૂસુપિ સોમનસ્સસહગતચિત્તેસુ સપ્પીતિકતણ્હાય અભિનન્દન્તસ્સ, ચતૂસુપિ દિટ્ઠિસમ્પયુત્તેસુ દિટ્ઠાભિનન્દનાય અભિનન્દન્તસ્સ દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતીતિ એવમેત્થ યોજના વેદિતબ્બા. તેન વુત્તં ‘‘ઇતિપિ સક્કા યોજેતુ’’ન્તિ. યથા દિટ્ઠૂપનિસ્સયતો દિટ્ઠાભિનન્દના સમ્ભવતિ, એવં તણ્હૂપનિસ્સયતો તણ્હાભિનન્દનાપિ સમ્ભવતીતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘અભિનન્દતિ રાગો ઉપ્પજ્જતી’’તિ વચનતો સપ્પીતિકતણ્હાય અભિનન્દન્તસ્સ રાગુપ્પત્તિપિ વત્તબ્બા, ન વા વત્તબ્બા તણ્હાભિનન્દનાય એવ રાગુપ્પત્તિયા વુત્તત્તા.

    405. Rāgarahitassa viya somanassarahitassa ca rāgassa na ārammaṇe assādanavasena pavatti ajjhupekkhanatoti vuttaṃ ‘‘assādanaṃ…pe… kicca’’nti. Sahasākārappavattāya uppilāvitasabhāvāya pītiyā āhitavisesāya taṇhāya taṃ taṇhābhinandananti vuccatīti taṃ sandhāyāha ‘‘pītikiccasahitāya taṇhāya kicca’’nti. Yathā ca yathāvuttakiccavisesāya pītiyā āhitavisesā taṇhā taṇhābhinandanā, evaṃ diṭṭhābhinandanā veditabbā. Yasmā pana sā atthato paccayavisesavisiṭṭhā diṭṭhiyeva, tasmā vuttaṃ ‘‘diṭṭhābhinandanā diṭṭhiyevā’’ti. Ettha panāti ‘‘abhinandatī’’ti padassa taṇhādiṭṭhivasena vuttesu etesu pana dvīsu atthesu. Abhinandantassāti idaṃ diṭṭhābhinandanaṃyeva sandhāya vuttanti adhippāyena ‘‘pacchimatthameva gahetvā’’ti vuttaṃ. Abhinandantassāti pana avisesato vuttattā taṇhāvasena diṭṭhivasena abhinandantassāti ayamettha attho adhippeto, tasmā ‘‘abhinandanā…pe… na sakkā vattu’’nti idamidha vacanamanokāsaṃ. Kasmā? Diṭṭhirahitepi santāne abhinandanassa vuttattā. Taṇhāvasena nandatīti taṇhābhinandanavaseneva vutto attho purimo attho. Dvīsu pana somanassasahagatacittuppādesūti diṭṭhirahitāni somanassasahagatacittāni sandhāyāha. Yathāvuttenāti ‘‘sarāgassa somanassassā’’tiādinā vuttena somanassena assādentassa, rāgena ca tesuyeva yathāvuttesu dvīsu cittesu assādentassa, catūsupi somanassasahagatacittesu sappītikataṇhāya abhinandantassa, catūsupi diṭṭhisampayuttesu diṭṭhābhinandanāya abhinandantassa diṭṭhi uppajjatīti evamettha yojanā veditabbā. Tena vuttaṃ ‘‘itipi sakkā yojetu’’nti. Yathā diṭṭhūpanissayato diṭṭhābhinandanā sambhavati, evaṃ taṇhūpanissayato taṇhābhinandanāpi sambhavatīti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Abhinandati rāgo uppajjatī’’ti vacanato sappītikataṇhāya abhinandantassa rāguppattipi vattabbā, na vā vattabbā taṇhābhinandanāya eva rāguppattiyā vuttattā.

    ૪૦૬. ‘‘તદારમ્મણતાયા’’તિ વત્તબ્બે ‘‘તદારમ્મણતા’’તિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘વિભત્તિલોપો હેત્થ કતો’’તિ. તદારમ્મણતાતિ એત્થ તા-સદ્દાભિધેય્યો અત્થો ભાવો નામ, સો પન તદારમ્મણસદ્દાભિધેય્યતો અઞ્ઞો નત્થીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભાવવન્તતો વા અઞ્ઞો ભાવો નામ નત્થી’’તિ. એતેન સકત્થે અયં તા-સદ્દોતિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘વિપાકો તદારમ્મણભાવભૂતોતિ અત્થો’’તિ. એતસ્મિઞ્ચત્થે ‘‘તદારમ્મણતા’’તિ પચ્ચત્તેકવચનં દટ્ઠબ્બં. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતન…પે॰… ન વુત્તન્તિ યદિપિ કામાવચરવિપાકાનમ્પિ કમ્મં આરમ્મણં લબ્ભતિ, તં પન વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનનેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનવિપાકાનં વિય ન એકન્તેન ઇમસ્સ વિપાકચિત્તસ્સ ઇદં કમ્મં આરમ્મણન્તિ વવત્થિતં કામાવચરવિપાકચિત્તાનં બહુભેદત્તા, તસ્મા તં લબ્ભમાનમ્પિ ન વુત્તન્તિ અત્થો. યદિ એવં કિં તં લબ્ભમાનમ્પિ ન દસ્સિતમેવાતિ આસઙ્કાયં આહ ‘‘તદારમ્મણેન પના’’તિઆદિ. અનુલોમતો સમાપજ્જને યેભુય્યેન આસન્નસમાપત્તિયા આરમ્મણભાવો દસ્સિતો, અઞ્ઞથા ‘‘પટિલોમતો વા એકન્તરિકવસેન વા’’તિ વચનં નિરત્થકં સિયાતિ અધિપ્પાયો. ભવેય્યાતિ અનાસન્નાપિ સમાપત્તિ આરમ્મણં ભવેય્ય, ન સક્કા પટિક્ખિપિતુન્તિ અત્થો. તેનેવ હિ ‘‘યેભુય્યેના’’તિ વુત્તં. એવં સતીતિ યદિ આવજ્જનાય એવ આરમ્મણભાવેન કુસલાનં ખન્ધાનં અબ્યાકતારમ્મણતા અધિપ્પેતા, એવં સન્તે. વત્તબ્બં સિયાતિ ‘‘ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સા’’તિ ચ પાળિયં વત્તબ્બં સિયા તસ્સાપિ આવજ્જનાય આરમ્મણભાવતો. તં ન વુત્તન્તિ તં અબ્યાકતં ઇદ્ધિવિધઞાણં ‘‘કુસલા ખન્ધા ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સા’’તિ ન વુત્તં. હોન્તીતિ આરમ્મણં હોન્તિ. તાનીતિ ચેતોપરિયઞાણાદીનિ. યાય કાયચીતિ ચેતોપરિયઞાણાદીનં અઞ્ઞેસઞ્ચ કુસલાનં આરમ્મણકરણવસેન આવજ્જન્તિયા.

    406. ‘‘Tadārammaṇatāyā’’ti vattabbe ‘‘tadārammaṇatā’’ti vuttanti āha ‘‘vibhattilopo hettha kato’’ti. Tadārammaṇatāti ettha tā-saddābhidheyyo attho bhāvo nāma, so pana tadārammaṇasaddābhidheyyato añño natthīti dassento āha ‘‘bhāvavantato vā añño bhāvo nāma natthī’’ti. Etena sakatthe ayaṃ -saddoti dasseti. Tenāha ‘‘vipāko tadārammaṇabhāvabhūtoti attho’’ti. Etasmiñcatthe ‘‘tadārammaṇatā’’ti paccattekavacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Viññāṇañcāyatana…pe… na vuttanti yadipi kāmāvacaravipākānampi kammaṃ ārammaṇaṃ labbhati, taṃ pana viññāṇañcāyatananevasaññānāsaññāyatanavipākānaṃ viya na ekantena imassa vipākacittassa idaṃ kammaṃ ārammaṇanti vavatthitaṃ kāmāvacaravipākacittānaṃ bahubhedattā, tasmā taṃ labbhamānampi na vuttanti attho. Yadi evaṃ kiṃ taṃ labbhamānampi na dassitamevāti āsaṅkāyaṃ āha ‘‘tadārammaṇena panā’’tiādi. Anulomato samāpajjane yebhuyyena āsannasamāpattiyā ārammaṇabhāvo dassito, aññathā ‘‘paṭilomato vā ekantarikavasena vā’’ti vacanaṃ niratthakaṃ siyāti adhippāyo. Bhaveyyāti anāsannāpi samāpatti ārammaṇaṃ bhaveyya, na sakkā paṭikkhipitunti attho. Teneva hi ‘‘yebhuyyenā’’ti vuttaṃ. Evaṃ satīti yadi āvajjanāya eva ārammaṇabhāvena kusalānaṃ khandhānaṃ abyākatārammaṇatā adhippetā, evaṃ sante. Vattabbaṃ siyāti ‘‘iddhividhañāṇassā’’ti ca pāḷiyaṃ vattabbaṃ siyā tassāpi āvajjanāya ārammaṇabhāvato. Taṃ na vuttanti taṃ abyākataṃ iddhividhañāṇaṃ ‘‘kusalā khandhā iddhividhañāṇassā’’ti na vuttaṃ. Hontīti ārammaṇaṃ honti. Tānīti cetopariyañāṇādīni. Yāya kāyacīti cetopariyañāṇādīnaṃ aññesañca kusalānaṃ ārammaṇakaraṇavasena āvajjantiyā.

    ૪૦૭-૪૦૯. આદીનવદસ્સનેન સભાવતો ચ અનિટ્ઠતામત્તવસેન ચ દોમનસ્સસ્સ ઉપ્પત્તિ વેદિતબ્બાતિ યોજેતબ્બં. આઘાતવત્થુઆદિભેદેન અક્ખન્તિભેદા વેદિતબ્બા.

    407-409. Ādīnavadassanena sabhāvato ca aniṭṭhatāmattavasena ca domanassassa uppatti veditabbāti yojetabbaṃ. Āghātavatthuādibhedena akkhantibhedā veditabbā.

    ૪૧૦. સબ્બસ્સાતિ પકરણપરિચ્છિન્ને ગય્હમાને સબ્બસ્સ અબ્યાકતસ્સ, અત્થન્તરવસેન પન ગય્હમાને સબ્બસ્સ ઞેય્યસ્સાતિ અત્થો. અસક્કુણેય્યત્તાતિ ઇદં વત્તબ્બસ્સ અનન્તાપરિમેય્યતાય વુત્તં, ન અઞ્ઞાણપટિઘાતતો.

    410. Sabbassāti pakaraṇaparicchinne gayhamāne sabbassa abyākatassa, atthantaravasena pana gayhamāne sabbassa ñeyyassāti attho. Asakkuṇeyyattāti idaṃ vattabbassa anantāparimeyyatāya vuttaṃ, na aññāṇapaṭighātato.

    ૪૧૭. વોદાનસઙ્ખાતં વુટ્ઠાનં અપુબ્બતો ન હોતીતિ વુત્તં ‘‘અપુબ્બતો ચિત્તસન્તાનતો વુટ્ઠાનં ભવઙ્ગમેવા’’તિ. તઞ્હિ યથાલદ્ધસ્સ વિસેસસ્સ વોદાપનં પગુણભાવાપાદનં અપુબ્બં નામ ન હોતિ. તથા હિ વુત્તં ‘‘હેટ્ઠિમં હેટ્ઠિમઞ્હિ પગુણજ્ઝાનં ઉપરિમસ્સ ઉપરિમસ્સ પદટ્ઠાનં હોતિ, તસ્મા વોદાનમ્પિ વુટ્ઠાનન્તિ વુત્ત’’ન્તિ. અવજ્જેતબ્બત્તા વત્તબ્બં નત્થીતિ કુસલભાવેન સમાનત્તા વજ્જેતબ્બતાય અભાવતો વિભજિત્વા વત્તબ્બં નત્થિ, તસ્મા યદેત્થ વિસેસનં લબ્ભતિ, તં દસ્સેન્તો ‘‘નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં…પે॰… સમાપત્તિયા’’તિ આહ. ચિત્તુપ્પાદકણ્ડે વુત્તમેવાતિ પટ્ઠાને પન ‘‘કુસલે નિરુદ્ધે વિપાકો તદારમ્મણતા ઉપ્પજ્જતી’’તિઆદિના ‘‘કિરિયાનન્તરં તદારમ્મણભાવે’’તિ યં વત્તબ્બં, તં ચિત્તુપ્પાદકણ્ડવણ્ણનાયં વુત્તમેવ.

    417. Vodānasaṅkhātaṃ vuṭṭhānaṃ apubbato na hotīti vuttaṃ ‘‘apubbato cittasantānato vuṭṭhānaṃ bhavaṅgamevā’’ti. Tañhi yathāladdhassa visesassa vodāpanaṃ paguṇabhāvāpādanaṃ apubbaṃ nāma na hoti. Tathā hi vuttaṃ ‘‘heṭṭhimaṃ heṭṭhimañhi paguṇajjhānaṃ uparimassa uparimassa padaṭṭhānaṃ hoti, tasmā vodānampi vuṭṭhānanti vutta’’nti. Avajjetabbattā vattabbaṃ natthīti kusalabhāvena samānattā vajjetabbatāya abhāvato vibhajitvā vattabbaṃ natthi, tasmā yadettha visesanaṃ labbhati, taṃ dassento ‘‘nevasaññānāsaññāyatanaṃ…pe… samāpattiyā’’ti āha. Cittuppādakaṇḍe vuttamevāti paṭṭhāne pana ‘‘kusale niruddhe vipāko tadārammaṇatā uppajjatī’’tiādinā ‘‘kiriyānantaraṃ tadārammaṇabhāve’’ti yaṃ vattabbaṃ, taṃ cittuppādakaṇḍavaṇṇanāyaṃ vuttameva.

    તા ઉભોપીતિ યા ‘‘કુસલવિપાકાહેતુકસોમનસ્સસહગતા ઉપેક્ખાસહગતા ચા’’તિ દ્વે મનોવિઞ્ઞાણધાતુયો વુત્તા, તા ઉભોપિ સોમનસ્સસહગતમનોવિઞ્ઞાણધાતુવસેન વુત્તા. કસ્મા? દસન્નં કામાવચરભવઙ્ગાનં અત્તનો તદારમ્મણકાલે સન્તીરણકાલે ચ વોટ્ઠબ્બનસ્સ અનન્તરપચ્ચયભાવતો. ઉપેક્ખાસહગતા પન યથાવુત્તાનં દસન્નં વિપાકાનં મનોવિઞ્ઞાણધાતૂનં અત્તનો તદારમ્મણાદિકાલે વોટ્ઠબ્બનકિરિયસ્સ સન્તીરણકાલે મનોધાતુકિરિયસ્સ ભવઙ્ગકાલેતિ યોજેતબ્બં.

    Tā ubhopīti yā ‘‘kusalavipākāhetukasomanassasahagatā upekkhāsahagatā cā’’ti dve manoviññāṇadhātuyo vuttā, tā ubhopi somanassasahagatamanoviññāṇadhātuvasena vuttā. Kasmā? Dasannaṃ kāmāvacarabhavaṅgānaṃ attano tadārammaṇakāle santīraṇakāle ca voṭṭhabbanassa anantarapaccayabhāvato. Upekkhāsahagatā pana yathāvuttānaṃ dasannaṃ vipākānaṃ manoviññāṇadhātūnaṃ attano tadārammaṇādikāle voṭṭhabbanakiriyassa santīraṇakāle manodhātukiriyassa bhavaṅgakāleti yojetabbaṃ.

    ૪૨૩. પટિવિજ્ઝિત્વાતિ જાનિત્વા. દળ્હં ન ગહેતબ્બન્તિ દળ્હગ્ગાહં ન ગહેતબ્બં. બલવતો…પે॰… વિપચ્ચનતોતિ એતેન બલવતા દુબ્બલતા ચ અપ્પમાણં, કતોકાસતા પમાણન્તિ દસ્સેતિ. કતોકાસતા ચ અવસેસપચ્ચયસમવાયે વિપાકાભિમુખતાતિ દટ્ઠબ્બં. યં કિઞ્ચીતિ ચ બલવં દુબ્બલં વાતિ અત્થો. વિપાકજનકમ્પિ કિઞ્ચિ કમ્મં ઉપનિસ્સયપચ્ચયો ન હોતીતિ સક્કા વત્તું. સતિ હિ કમ્મઉપનિસ્સયપચ્ચયાનં અવિનાભાવે વિપાકત્તિકે ઉપનિસ્સયપચ્ચયે ગહિતે કમ્મપચ્ચયો વિસું ન ઉદ્ધરિતબ્બો સિયા, વેદનાત્તિકે ચ ઉપનિસ્સયે પચ્ચનીયતો ઠિતે કમ્મપચ્ચયેન સદ્ધિં અટ્ઠાતિ ન વત્તબ્બં સિયાતિ અધિપ્પાયો. પચ્ચયદ્વયસ્સ પન લબ્ભમાનતપ્પરાય દેસનાય ઉપનિસ્સયે ગહિતેપિ કમ્મપચ્ચયો ઉદ્ધરિતબ્બોયેવાતિ સક્કા વત્તું. લબ્ભમાનસ્સ હિ ઉદ્ધરણં ઞાયાગતં, તથા ઉપનિસ્સયે પચ્ચનીયતો ઠિતેપિ કમ્મપચ્ચયો વત્તબ્બોવ ઉપનિસ્સયસ્સ અનેકભેદત્તા, વિપાકં જનેન્તં કમ્મં વિપાકસ્સ ઉપનિસ્સયો ન હોતીતિ ન વત્તબ્બમેવાતિ વેદિતબ્બં.

    423. Paṭivijjhitvāti jānitvā. Daḷhaṃ na gahetabbanti daḷhaggāhaṃ na gahetabbaṃ. Balavato…pe… vipaccanatoti etena balavatā dubbalatā ca appamāṇaṃ, katokāsatā pamāṇanti dasseti. Katokāsatā ca avasesapaccayasamavāye vipākābhimukhatāti daṭṭhabbaṃ. Yaṃ kiñcīti ca balavaṃ dubbalaṃ vāti attho. Vipākajanakampi kiñci kammaṃ upanissayapaccayo na hotīti sakkā vattuṃ. Sati hi kammaupanissayapaccayānaṃ avinābhāve vipākattike upanissayapaccaye gahite kammapaccayo visuṃ na uddharitabbo siyā, vedanāttike ca upanissaye paccanīyato ṭhite kammapaccayena saddhiṃ aṭṭhāti na vattabbaṃ siyāti adhippāyo. Paccayadvayassa pana labbhamānatapparāya desanāya upanissaye gahitepi kammapaccayo uddharitabboyevāti sakkā vattuṃ. Labbhamānassa hi uddharaṇaṃ ñāyāgataṃ, tathā upanissaye paccanīyato ṭhitepi kammapaccayo vattabbova upanissayassa anekabhedattā, vipākaṃ janentaṃ kammaṃ vipākassa upanissayo na hotīti na vattabbamevāti veditabbaṃ.

    પરસ્સ પવત્તં ઓમાનન્તિ પરસન્તાને અત્તાનં ઉદ્દિસ્સ પવત્તં અવમાનં. તેસૂતિ યો અનેન પુબ્બે હતો, તસ્સ ઞાતિમિત્તેસુ. માતુઘાતનત્થં પવત્તિતતાય પુરિમચેતનાય માતુઘાતકમ્મેન સદિસતા, યથા ચ આણત્તિયં પહારેપિ એસેવ નયો. તેન વુત્તં ‘‘એસ નયો દ્વીહિ પકારેહીતિ એત્થાપી’’તિ.

    Parassapavattaṃ omānanti parasantāne attānaṃ uddissa pavattaṃ avamānaṃ. Tesūti yo anena pubbe hato, tassa ñātimittesu. Mātughātanatthaṃ pavattitatāya purimacetanāya mātughātakammena sadisatā, yathā ca āṇattiyaṃ pahārepi eseva nayo. Tena vuttaṃ ‘‘esa nayo dvīhi pakārehīti etthāpī’’ti.

    વટ્ટનિસ્સિતો દાનાદિવસેન સદ્ધં ઉપ્પાદેન્તો રાગં ઉપનિસ્સાય દાનાદિવસેન સદ્ધં ઉપ્પાદેતિ નામ, ન વિવટ્ટનિસ્સિતો અવિસેસેન વુત્તત્તાતિ આહ ‘‘ઇમિના અધિપ્પાયેન વદતી’’તિ. એતેસન્તિ કાયિકસુખદુક્ખાનં. એકતોપીતિ ઇદં યદિપિ એકસ્મિં સન્તાને સુખદુક્ખાનં એકસ્મિં ખણે ઉપ્પત્તિ નત્થિ, પચ્ચયસમાયોગો પન તેસં એકજ્ઝમ્પિ હોતીતિ કત્વા વુત્તં.

    Vaṭṭanissito dānādivasena saddhaṃ uppādento rāgaṃ upanissāya dānādivasena saddhaṃ uppādeti nāma, na vivaṭṭanissito avisesena vuttattāti āha ‘‘iminā adhippāyena vadatī’’ti. Etesanti kāyikasukhadukkhānaṃ. Ekatopīti idaṃ yadipi ekasmiṃ santāne sukhadukkhānaṃ ekasmiṃ khaṇe uppatti natthi, paccayasamāyogo pana tesaṃ ekajjhampi hotīti katvā vuttaṃ.

    ૪૨૫. પુરિમવારેસુ વિયાતિ પટિચ્ચવારાદીસુ પુરિમેસુ વિય. ઇમસ્મિન્તિ પઞ્હાવારે. પચ્ચયેન ઉપ્પત્તિ વુચ્ચતીતિ હેતુઆદિના તેન તેન પચ્ચયેન તંતંપચ્ચયુપ્પન્નસ્સ ઉપ્પત્તિ ન વુચ્ચતિ . તેસં તેસં ધમ્માનન્તિ હેતુઆદીનં તેસં તેસં પચ્ચયધમ્માનં. તંતંપચ્ચયભાવોતિ હેતુઆદીનં તંતંપચ્ચયભાવો વુચ્ચતિ. તેનેવ પુરિમેસુ છસુ વારેસુ ‘‘કુસલો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતી’’તિઆદિના તત્થ તત્થ ઉપ્પાદગ્ગહણં કતં, ઇધ પન ‘‘કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિઆદિના પચ્ચયભાવો ગહિતો. તેનાતિ ઉપત્થમ્ભકત્તેન પચ્ચયભાવેન. ઇધાતિ પઞ્હાવારે.

    425. Purimavāresu viyāti paṭiccavārādīsu purimesu viya. Imasminti pañhāvāre. Paccayena uppatti vuccatīti hetuādinā tena tena paccayena taṃtaṃpaccayuppannassa uppatti na vuccati . Tesaṃ tesaṃ dhammānanti hetuādīnaṃ tesaṃ tesaṃ paccayadhammānaṃ. Taṃtaṃpaccayabhāvoti hetuādīnaṃ taṃtaṃpaccayabhāvo vuccati. Teneva purimesu chasu vāresu ‘‘kusalo dhammo uppajjatī’’tiādinā tattha tattha uppādaggahaṇaṃ kataṃ, idha pana ‘‘kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo’’tiādinā paccayabhāvo gahito. Tenāti upatthambhakattena paccayabhāvena. Idhāti pañhāvāre.

    ૪૨૭. પતિટ્ઠાભૂતસ્સાતિ નિસ્સયભૂતસ્સ. કમ્મપચ્ચયોતિ સહજાતકમ્મપચ્ચયો. દુકમૂલકદુકાવસાનાતિ ‘‘કુસલો ચ અબ્યાકતો ચ ધમ્મા કુસલસ્સ ચ અબ્યાકતસ્સ ચ ધમ્મસ્સા’’તિ એવં દુકમૂલકદુકાવસાના કત્વા વુત્તપઞ્હા. તત્થાતિ પચ્ચયવારે. કુસલો ચ અબ્યાકતો ચ ધમ્માતિ કુસલાબ્યાકતપ્પભેદા પચ્ચયુપ્પન્ના ધમ્મા. યતો તતો વાતિ પચ્ચયધમ્મનિયમં અકત્વા યતો તતો વા કુસલાબ્યાકતવસેન ઉભયપચ્ચયતો ઉપ્પત્તિમત્તમેવ તત્થ પચ્ચયવારે અધિપ્પેતં, ઉભયસ્સ યથાવુત્તસ્સ પચ્ચયુપ્પન્નસ્સ ઉભિન્નં યથાવુત્તાનંયેવ પચ્ચયધમ્માનં પચ્ચયભાવો ન અધિપ્પેતો ઉપ્પાદપધાનત્તા તસ્સા દેસનાયાતિ અધિપ્પાયો. નિસ્સયાદિભૂતાતિ નિસ્સયઅત્થિઅવિગતભૂતા પચ્ચયધમ્મા ન લબ્ભન્તિ, તસ્મા કુસલો ચ…પે॰… ન વુત્તન્તિ યોજના.

    427. Patiṭṭhābhūtassāti nissayabhūtassa. Kammapaccayoti sahajātakammapaccayo. Dukamūlakadukāvasānāti ‘‘kusalo ca abyākato ca dhammā kusalassa ca abyākatassa ca dhammassā’’ti evaṃ dukamūlakadukāvasānā katvā vuttapañhā. Tatthāti paccayavāre. Kusalo ca abyākato ca dhammāti kusalābyākatappabhedā paccayuppannā dhammā. Yato tato vāti paccayadhammaniyamaṃ akatvā yato tato vā kusalābyākatavasena ubhayapaccayato uppattimattameva tattha paccayavāre adhippetaṃ, ubhayassa yathāvuttassa paccayuppannassa ubhinnaṃ yathāvuttānaṃyeva paccayadhammānaṃ paccayabhāvo na adhippeto uppādapadhānattā tassā desanāyāti adhippāyo. Nissayādibhūtāti nissayaatthiavigatabhūtā paccayadhammā na labbhanti, tasmā kusalo ca…pe… na vuttanti yojanā.

    પઞ્હાવારવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.

    પઞ્હાવારસ્સ ઘટને અનુલોમગણના

    Pañhāvārassa ghaṭane anulomagaṇanā

    ૪૩૯. એત્થાતિ અબ્યાકતમૂલકે. યદિ એવન્તિ યદિ કુસલાકુસલમૂલેહિ અલબ્ભમાનમ્પિ લબ્ભતિ, એવં સન્તે. ગણનમત્તસામઞ્ઞતો, ન પચ્ચયસામઞ્ઞતોતિ અધિપ્પાયો.

    439. Etthāti abyākatamūlake. Yadi evanti yadi kusalākusalamūlehi alabbhamānampi labbhati, evaṃ sante. Gaṇanamattasāmaññato, na paccayasāmaññatoti adhippāyo.

    ૪૪૦. નિદસ્સનવસેન દટ્ઠબ્બો યેભુય્યેન ઇન્દ્રિયમગ્ગપચ્ચયાનઞ્ચ હેતુપચ્ચયસ્સ વિસભાગત્તા. ઇન્દ્રિયમગ્ગપચ્ચયા ચ વિસભાગાતિ વિસેસનેન યો તત્થ સભાગભાવો, તં નિવત્તેતિ. તથા ભાવાભાવતોતિ તસ્મિં હેતુપચ્ચયાકારે સતિ ભાવતો, હેતુધમ્માનં હેતુપચ્ચયભાવે સતિ સહજાતાદિપચ્ચયભાવતોતિ અત્થો. અધિપતિપચ્ચયાદીનન્તિ અધિપતિન્દ્રિયમગ્ગપચ્ચયાનં. વિસભાગતા હેતુપચ્ચયસ્સ. કુસલાદિહેતૂનન્તિ કુસલાકુસલકિરિયાબ્યાકતહેતૂનં. હેતુપચ્ચયભાવેતિ હેતુપચ્ચયત્તે હેતુભાવેન ઉપકારકત્તે. વિપાકપચ્ચયભાવાભાવતોતિ વિપાકપચ્ચયભાવસ્સ અભાવતો. ન હિ વિપાકાનં વિપાકપચ્ચયતા અત્થિ. વિપાકહેતૂનં ઇતરહેતૂહિ હેતુપચ્ચયતાય અત્થિ સભાગતાતિ આહ ‘‘હેતુવજ્જાન’’ન્તિ. વિપાકાનં વિસભાગતાય ભવિતબ્બં, ન હિ વિપાકધમ્મધમ્મનેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્માનં વિપાકેહિ સભાગતા અત્થિ રાસન્તરભાવતોતિ અધિપ્પાયો. ઉભયપચ્ચયસહિતેતિ હેતુવિપાકપચ્ચયસહિતે. હેતુપચ્ચયભાવે વિપાકમ્હીતિ હેતુપચ્ચયભાવેન વત્તમાને વિપાકધમ્મે. વિપાકપચ્ચયત્તાભાવાભાવતોતિ વિપાકપચ્ચયભાવાભાવસ્સ અભાવતો. ન હિ વિપાકો વિપાકસ્સ વિપાકપચ્ચયો ન હોતિ, તસ્મા નત્થિ હેતુવિપાકપચ્ચયાનં વિસભાગતાતિ અધિપ્પાયો.

    440. Nidassanavasena daṭṭhabbo yebhuyyena indriyamaggapaccayānañca hetupaccayassa visabhāgattā. Indriyamaggapaccayā ca visabhāgāti visesanena yo tattha sabhāgabhāvo, taṃ nivatteti. Tathā bhāvābhāvatoti tasmiṃ hetupaccayākāre sati bhāvato, hetudhammānaṃ hetupaccayabhāve sati sahajātādipaccayabhāvatoti attho. Adhipatipaccayādīnanti adhipatindriyamaggapaccayānaṃ. Visabhāgatā hetupaccayassa. Kusalādihetūnanti kusalākusalakiriyābyākatahetūnaṃ. Hetupaccayabhāveti hetupaccayatte hetubhāvena upakārakatte. Vipākapaccayabhāvābhāvatoti vipākapaccayabhāvassa abhāvato. Na hi vipākānaṃ vipākapaccayatā atthi. Vipākahetūnaṃ itarahetūhi hetupaccayatāya atthi sabhāgatāti āha ‘‘hetuvajjāna’’nti. Vipākānaṃ visabhāgatāya bhavitabbaṃ, na hi vipākadhammadhammanevavipākanavipākadhammadhammānaṃ vipākehi sabhāgatā atthi rāsantarabhāvatoti adhippāyo. Ubhayapaccayasahiteti hetuvipākapaccayasahite. Hetupaccayabhāve vipākamhīti hetupaccayabhāvena vattamāne vipākadhamme. Vipākapaccayattābhāvābhāvatoti vipākapaccayabhāvābhāvassa abhāvato. Na hi vipāko vipākassa vipākapaccayo na hoti, tasmā natthi hetuvipākapaccayānaṃ visabhāgatāti adhippāyo.

    ઇદાનિ વુત્તમેવત્થં ઉદાહરણેન સમત્થેન્તો ‘‘યથા હી’’તિઆદિમાહ. હેતુસહજાતપચ્ચયસહિતેતિ હેતુપચ્ચયસહજાતપચ્ચયસહિતે, ઉભયપચ્ચયયુત્તેતિ અત્થો. હેતૂનન્તિ ઇદં ‘‘સહજાતપચ્ચયત્તાભાવો’’તિ ઇમિનાપિ સમ્બન્ધિતબ્બં. હેતૂનઞ્હિ હેતુપચ્ચયસહિતે રાસિમ્હિ હેતુપચ્ચયભાવો વિય સહજાતપચ્ચયભાવોપિ અત્થીતિ. તત્થ હેતુવજ્જાનં સહજાતધમ્માનં હેતુધમ્મસ્સ ચ ન સભાગતા વુચ્ચતિ સહજાતપચ્ચયેન સભાગભાવતો. એવમિધાપીતિ યથા હેતુસહજાતપચ્ચયેસુ વુત્તપ્પકારેન નત્થિ વિસભાગતા, એવમિધાપિ હેતુવિપાકપચ્ચયેસુ નત્થિ વિસભાગતાતિ અત્થો. એસ નયો વિપ્પયુત્તપચ્ચયેપીતિ ય્વાયં નયો હેતુસહજાતપચ્ચયેસુ વિસભાગતાભાવો વુત્તો, એસ નયો હેતુસહિતે વિપ્પયુત્તપચ્ચયેપીતિ અત્થો. તત્થાપિ હિ ‘‘હેતુવિપ્પયુત્તપચ્ચયસહિતે રાસિમ્હી’’તિઆદિ સક્કા યોજેતુન્તિ. પચ્ચુપ્પન્નો એવ પચ્ચયુપ્પન્નો, પચ્ચયો પન અતીતોપિ અનાગતોપિ કાલવિનિમુત્તોપિ હોતીતિ પચ્ચુપ્પન્નક્ખણે હેતુપચ્ચયભાવે સહજાતાદિપચ્ચયભાવં સન્ધાય તથાભાવાભાવવસેન સભાગતાય વુચ્ચમાનાય નાનાક્ખણિકાનં કુસલાદીનં હેતૂનં વિપાકાનઞ્ચ વસેન વિસભાગતા તસ્સેવ હેતુસ્સ ન વત્તબ્બાતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘અપિચા’’તિઆદિના.

    Idāni vuttamevatthaṃ udāharaṇena samatthento ‘‘yathā hī’’tiādimāha. Hetusahajātapaccayasahiteti hetupaccayasahajātapaccayasahite, ubhayapaccayayutteti attho. Hetūnanti idaṃ ‘‘sahajātapaccayattābhāvo’’ti imināpi sambandhitabbaṃ. Hetūnañhi hetupaccayasahite rāsimhi hetupaccayabhāvo viya sahajātapaccayabhāvopi atthīti. Tattha hetuvajjānaṃ sahajātadhammānaṃ hetudhammassa ca na sabhāgatā vuccati sahajātapaccayena sabhāgabhāvato. Evamidhāpīti yathā hetusahajātapaccayesu vuttappakārena natthi visabhāgatā, evamidhāpi hetuvipākapaccayesu natthi visabhāgatāti attho. Esa nayo vippayuttapaccayepīti yvāyaṃ nayo hetusahajātapaccayesu visabhāgatābhāvo vutto, esa nayo hetusahite vippayuttapaccayepīti attho. Tatthāpi hi ‘‘hetuvippayuttapaccayasahite rāsimhī’’tiādi sakkā yojetunti. Paccuppanno eva paccayuppanno, paccayo pana atītopi anāgatopi kālavinimuttopi hotīti paccuppannakkhaṇe hetupaccayabhāve sahajātādipaccayabhāvaṃ sandhāya tathābhāvābhāvavasena sabhāgatāya vuccamānāya nānākkhaṇikānaṃ kusalādīnaṃ hetūnaṃ vipākānañca vasena visabhāgatā tasseva hetussa na vattabbāti imamatthaṃ dasseti ‘‘apicā’’tiādinā.

    અગ્ગહિતવિસેસતો સામઞ્ઞતો વિસેસો ન સુવિઞ્ઞેય્યો હોતીતિ અધિપ્પાયેનાહ ‘‘કુસલા વીમંસાધિપતીતિ એવં વત્તબ્બ’’ન્તિ.

    Aggahitavisesato sāmaññato viseso na suviññeyyo hotīti adhippāyenāha ‘‘kusalā vīmaṃsādhipatīti evaṃ vattabba’’nti.

    ૪૪૧-૪૪૩. ‘‘ઇતરાનિ દ્વે લભતી’’તિ એવં વત્તું ન સક્કા, હેતાધિપતિદુકેહિ દસ્સિતાનિ યાનિ ‘‘કુસલો ધમ્મો કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ, કુસલો ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ, કુસલો ધમ્મો કુસલસ્સ ચ અબ્યાકતસ્સ ચ, અબ્યાકતો ધમ્મો અબ્યાકતસ્સા’’તિ ચત્તારિ વિસ્સજ્જનાનિ, તેસુ હેતુસહજાતનિસ્સયઅત્થિઅવિગતઇન્દ્રિયમગ્ગપચ્ચયેસુ સમ્પયુત્તપચ્ચયે પવિટ્ઠે ‘‘કુસલો ધમ્મો કુસલસ્સ, અબ્યાકતો ધમ્મો અબ્યાકતસ્સા’’તિ ઇમાનિ દ્વે લભતિ. યં સન્ધાય અટ્ઠકથાયં વુત્તં ‘‘સચે તેહિ સદ્ધિં…પે॰… તાનેવ દ્વે લભતી’’તિ, તેહિ પન ઇતરાનિ નામ ‘‘કુસલો ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ, કુસલો ધમ્મો કુસલસ્સ ચ અબ્યાકતસ્સ ચા’’તિ ઇમાનિ દ્વેપિ સિયું. ન હિ કુસલો ધમ્મો કુસલસ્સ વિપ્પયુત્તપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતિ. તેન વુત્તં ‘‘ઇતરાનિ દ્વે લભતીતિ પુરિમપાઠો’’તિઆદિ. ઇતરાનિ દ્વેતિ વા અઞ્ઞાનિ દ્વે, યાનિ સમ્પયુત્તપચ્ચયવસેન દ્વે વિસ્સજ્જનાનિ, વિપ્પયુત્તપવેસે પન તતો અઞ્ઞાનિ અઞ્ઞથાભૂતાનિ દ્વે વિસ્સજ્જનાનિ. યાનિ સન્ધાય વુત્તં ‘‘કુસલો અબ્યાકતસ્સ, અબ્યાકતો અબ્યાકતસ્સાતિ દ્વે લભતીતિ પઠન્તી’’તિ. તેસૂતિ ઊનતરગણનાહેતૂસુ વિપાકઅઞ્ઞમઞ્ઞાદીસુ.

    441-443. ‘‘Itarānidve labhatī’’ti evaṃ vattuṃ na sakkā, hetādhipatidukehi dassitāni yāni ‘‘kusalo dhammo kusalassa dhammassa, kusalo dhammo abyākatassa, kusalo dhammo kusalassa ca abyākatassa ca, abyākato dhammo abyākatassā’’ti cattāri vissajjanāni, tesu hetusahajātanissayaatthiavigataindriyamaggapaccayesu sampayuttapaccaye paviṭṭhe ‘‘kusalo dhammo kusalassa, abyākato dhammo abyākatassā’’ti imāni dve labhati. Yaṃ sandhāya aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘‘sace tehi saddhiṃ…pe… tāneva dve labhatī’’ti, tehi pana itarāni nāma ‘‘kusalo dhammo abyākatassa, kusalo dhammo kusalassa ca abyākatassa cā’’ti imāni dvepi siyuṃ. Na hi kusalo dhammo kusalassa vippayuttapaccayena paccayo hoti. Tena vuttaṃ ‘‘itarāni dve labhatīti purimapāṭho’’tiādi. Itarāni dveti vā aññāni dve, yāni sampayuttapaccayavasena dve vissajjanāni, vippayuttapavese pana tato aññāni aññathābhūtāni dve vissajjanāni. Yāni sandhāya vuttaṃ ‘‘kusalo abyākatassa, abyākato abyākatassāti dve labhatīti paṭhantī’’ti. Tesūti ūnataragaṇanāhetūsu vipākaaññamaññādīsu.

    અનામટ્ઠવિપાકાનીતિ અગ્ગહિતવિપાકપચ્ચયાનિ, ઘટનં અપેક્ખિત્વા અયં નપુંસકનિદ્દેસો. ન વિપાકહેતુરહિતાનિ સાધારણવસેન વુત્તત્તા. તેન વુત્તં અટ્ઠકથાયં ‘‘સામઞ્ઞતો નવન્નમ્પિ હેતૂનં વસેન વુત્તાની’’તિ, ‘‘વિપાકહેતુપિ લબ્ભતી’’તિ ચ.

    Anāmaṭṭhavipākānīti aggahitavipākapaccayāni, ghaṭanaṃ apekkhitvā ayaṃ napuṃsakaniddeso. Na vipākaheturahitāni sādhāraṇavasena vuttattā. Tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sāmaññato navannampi hetūnaṃ vasena vuttānī’’ti, ‘‘vipākahetupi labbhatī’’ti ca.

    તત્થાતિ પઞ્ચમઘટનતો પટ્ઠાય પઞ્ચસુ ઘટનેસુ. તેન વિપાકેન સહ, સમં વા ઉટ્ઠાનં એતસ્સાતિ સમુટ્ઠાનન્તિ અયમ્પિ અત્થો સમ્ભવતીતિ વુત્તં ‘‘પટિસન્ધિયં કટત્તારૂપમ્પિ તંસમુટ્ઠાનગ્ગહણેનેવ સઙ્ગણ્હાતી’’તિ. એસેવ નયોતિ ઇમિના કટત્તારૂપમ્પિ તંસમુટ્ઠાનગ્ગહણેનેવ સઙ્ગણ્હાતીતિ ઇમમેવત્થં અતિદિસતિ.

    Tatthāti pañcamaghaṭanato paṭṭhāya pañcasu ghaṭanesu. Tena vipākena saha, samaṃ vā uṭṭhānaṃ etassāti samuṭṭhānanti ayampi attho sambhavatīti vuttaṃ ‘‘paṭisandhiyaṃ kaṭattārūpampi taṃsamuṭṭhānaggahaṇeneva saṅgaṇhātī’’ti. Eseva nayoti iminā kaṭattārūpampi taṃsamuṭṭhānaggahaṇeneva saṅgaṇhātīti imamevatthaṃ atidisati.

    એવમ્પીતિ ‘‘એતેસુ પના’’તિઆદિના સઙ્ખેપતો વુત્તપ્પકારેપીતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘એતેસુ પન…પે॰… વુત્તનયેનપી’’તિ. યો યો પચ્ચયોતિ યો યો હેતુઆદિપચ્ચયો મૂલભાવેન ઠિતો પરેસં પચ્ચયાનં. તપ્પચ્ચયધમ્માનન્તિ તેહિ હેતુઆદિપચ્ચયેહિ પચ્ચયભૂતાનં હેતુઆદિધમ્માનં. નિરવસેસઊનઊનતરઊનતમલાભક્કમેનાતિ તે ધમ્મા યેસુ વિસ્સજ્જનેસુ યથારહં નિરવસેસા લબ્ભન્તિ , યેસુ ઊના ઊનતરા ઊનતમા ચ લબ્ભન્તિ, તેન કમેન ઘટનાવચનતો પચ્ચયુપ્પન્નાપિ યથાક્કમં નિરવસેસાદિક્કમેનેવ લબ્ભન્તિ. તેનાહ ‘‘નિરવસેસલાભે ચ…પે॰… વેદિતબ્બો’’તિ.

    Evampīti ‘‘etesu panā’’tiādinā saṅkhepato vuttappakārepīti attho. Tenāha ‘‘etesu pana…pe… vuttanayenapī’’ti. Yo yo paccayoti yo yo hetuādipaccayo mūlabhāvena ṭhito paresaṃ paccayānaṃ. Tappaccayadhammānanti tehi hetuādipaccayehi paccayabhūtānaṃ hetuādidhammānaṃ. Niravasesaūnaūnataraūnatamalābhakkamenāti te dhammā yesu vissajjanesu yathārahaṃ niravasesā labbhanti , yesu ūnā ūnatarā ūnatamā ca labbhanti, tena kamena ghaṭanāvacanato paccayuppannāpi yathākkamaṃ niravasesādikkameneva labbhanti. Tenāha ‘‘niravasesalābhe ca…pe… veditabbo’’ti.

    હેતુમૂલકં નિટ્ઠિતં.

    Hetumūlakaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૪૪૫. પઞ્ચમે એકન્તિ સનિસ્સયતો અબ્યાકતમૂલં અકુસલન્તિ ઇદં સન્ધાયાહ ‘‘વત્થુવસેન સનિસ્સયં વક્ખતી’’તિ. ન ઇદન્તિ ઇદં ચતુત્થં ઘટનં લબ્ભમાનસ્સપિ વત્થુસ્સ વસેન ઘટનં ન હોતિ તસ્સ વક્ખમાનત્તા, તસ્મા ‘‘આરમ્મણવસેનેવા’’તિ એકંસો ગહિતોતિ અત્થયોજના.

    445. Pañcame ekanti sanissayato abyākatamūlaṃ akusalanti idaṃ sandhāyāha ‘‘vatthuvasena sanissayaṃ vakkhatī’’ti. Na idanti idaṃ catutthaṃ ghaṭanaṃ labbhamānassapi vatthussa vasena ghaṭanaṃ na hoti tassa vakkhamānattā, tasmā ‘‘ārammaṇavasenevā’’ti ekaṃso gahitoti atthayojanā.

    ૪૪૬. સહજાતપુરેજાતા એકો નિસ્સયપચ્ચયોતિ ઇમિના સતિપિ પચ્ચયધમ્મભેદે પચ્ચયભાવભેદો નત્થીતિ દસ્સેતિ, તથા ‘‘અત્થિપચ્ચયો’’તિ ઇમિનાપિ. અવિગતપચ્ચયોપેત્થ અત્થિપચ્ચયેનેવ સઙ્ગહિતોતિ દટ્ઠબ્બો. ‘‘અત્થિઅવિગતપચ્ચયો’’તિ પાઠો. સહજાતારમ્મણાધિપતિ પન ન કેવલં પચ્ચયધમ્મપ્પભેદોવ, અથ ખો પચ્ચયભાવભેદોપિ અત્થેવાતિ આહ ‘‘એવં…પે॰… અભાવતો’’તિ. વુત્તમેવત્થં પાકટતરં કાતું ‘‘નિસ્સયભાવો હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સહજાતપુરેજાતનિસ્સયાદીનન્તિ સહજાતનિસ્સયપુરેજાતનિસ્સયાદીનં. આદિ-સદ્દેન સહજાતપુરેજાતઅત્થિઅવિગતભાવે સઙ્ગણ્હાતિ. ન પનેવન્તિઆદિના વુત્તમેવત્થં વિવરન્તો ‘‘સહજાતો હી’’તિઆદિમાહ. ભિન્નસભાવાતિ સમાનેપિ અધિપતિસદ્દવચનીયભાવે પચ્ચયભાવવિસિટ્ઠેન સભાવેન ભિન્નસભાવા, ન હેતુપચ્ચયાદયો વિય સભાવમત્તેન. તેનેવાતિ ભિન્નસભાવત્તા એવ. અઞ્ઞથા ‘‘કુસલો કુસલસ્સ સહજાતવસેન, અબ્યાકતો આરમ્મણવસેન અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો હોતી’’તિ તદુભયં એકજ્ઝં કત્વા વત્તબ્બં સિયા, ન ચ વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પઞ્હાવારવિભઙ્ગે…પે॰… ન વુત્ત’’ન્તિ.

    446. Sahajātapurejātā eko nissayapaccayoti iminā satipi paccayadhammabhede paccayabhāvabhedo natthīti dasseti, tathā ‘‘atthipaccayo’’ti imināpi. Avigatapaccayopettha atthipaccayeneva saṅgahitoti daṭṭhabbo. ‘‘Atthiavigatapaccayo’’ti pāṭho. Sahajātārammaṇādhipati pana na kevalaṃ paccayadhammappabhedova, atha kho paccayabhāvabhedopi atthevāti āha ‘‘evaṃ…pe… abhāvato’’ti. Vuttamevatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘nissayabhāvo hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sahajātapurejātanissayādīnanti sahajātanissayapurejātanissayādīnaṃ. Ādi-saddena sahajātapurejātaatthiavigatabhāve saṅgaṇhāti. Na panevantiādinā vuttamevatthaṃ vivaranto ‘‘sahajāto hī’’tiādimāha. Bhinnasabhāvāti samānepi adhipatisaddavacanīyabhāve paccayabhāvavisiṭṭhena sabhāvena bhinnasabhāvā, na hetupaccayādayo viya sabhāvamattena. Tenevāti bhinnasabhāvattā eva. Aññathā ‘‘kusalo kusalassa sahajātavasena, abyākato ārammaṇavasena adhipatipaccayena paccayo hotī’’ti tadubhayaṃ ekajjhaṃ katvā vattabbaṃ siyā, na ca vuttanti dassento āha ‘‘pañhāvāravibhaṅge…pe… na vutta’’nti.

    ૪૪૭-૪૫૨. સાધારણવસેનાતિ અધિપતિન્દ્રિયભાવસામઞ્ઞેન. તથા ચેવ છ ઘટનાનિ યોજેત્વા દસ્સેતિ ‘‘અધિપતી’’તિઆદિના. દ્વે પચ્ચયધમ્માતિ વીરિયવીમંસાનં વસેન દ્વે પચ્ચયધમ્મા, એકોયેવ ચિત્તાધિપતિવસેન. સમગ્ગકાનિ પુબ્બે વત્તબ્બાનિ સિયું અધિપતિપટિપાટિયાતિ અધિપ્પાયો. પઠમઞ્હિ વીરિયાધિપતિ પચ્છા ચિત્તાધિપતીતિ. તેસં આહારમગ્ગપચ્ચયાનં પચ્છા વુત્તાનિ સમગ્ગકાનિ. સદિસત્તાતિ ઇદં પરતો ‘‘હેતુવસેન વુત્તઘટનેહિ સદિસત્તા’’તિઆદિવચનં સન્ધાય વુત્તં.

    447-452. Sādhāraṇavasenāti adhipatindriyabhāvasāmaññena. Tathā ceva cha ghaṭanāni yojetvā dasseti ‘‘adhipatī’’tiādinā. Dve paccayadhammāti vīriyavīmaṃsānaṃ vasena dve paccayadhammā, ekoyeva cittādhipativasena. Samaggakāni pubbe vattabbāni siyuṃ adhipatipaṭipāṭiyāti adhippāyo. Paṭhamañhi vīriyādhipati pacchā cittādhipatīti. Tesaṃ āhāramaggapaccayānaṃ pacchā vuttāni samaggakāni. Sadisattāti idaṃ parato ‘‘hetuvasena vuttaghaṭanehi sadisattā’’tiādivacanaṃ sandhāya vuttaṃ.
