Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૨-૫૦. પણીતતરસુત્તાદિવણ્ણના
2-50. Paṇītatarasuttādivaṇṇanā
૩૪૩-૩૯૧. વિસ્સટ્ઠકાયાતિ ‘‘યે ચમ્મેન વા રુધિરેન વા અટ્ઠિના વા અત્થિકા, તે સબ્બં ગણ્હન્તૂ’’તિ તત્થ નિરપેક્ખચિત્તતાય અધિટ્ઠિતસીલતાય પરિચ્ચત્તસરીરા. દુવિધકારિનોતિ ‘‘કાલેન કુસલં, કાલેન અકુસલ’’ન્તિ એવં કુસલાકુસલકારિનો. સહ બ્યયતિ પવત્તતીતિ સહબ્યો, સહચારો. તસ્સ ભાવો સહબ્યતા, તં સહબ્યતં. અદનીયતો અન્નં. ખાદનીયતો ખજ્જં. પાતબ્બતો પાનં. નિવસનીયતો વત્થં. નિવસિતબ્બં નિવાસનં. પરિવરિતબ્બં પાવુરણં. યાન્તિ તેનાતિ યાનં, ઉપાહનાદિયાનાનિ. આદિસદ્દેન વય્હસિવિકાદીનં સઙ્ગહો. છત્તમ્પિ પરિસ્સયાતપદુક્ખપરિરક્ખણેન મગ્ગગમનસાધનન્તિ કત્વા ‘‘છત્તુપાહન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તેન વુત્તં ‘‘યં કિઞ્ચિ ગમનપચ્ચય’’ન્તિ. પત્થનં કત્વા…પે॰… તત્થ નિબ્બત્તન્તિ ચમ્પેય્યનાગરાજા વિયાતિ દટ્ઠબ્બં.
343-391.Vissaṭṭhakāyāti ‘‘ye cammena vā rudhirena vā aṭṭhinā vā atthikā, te sabbaṃ gaṇhantū’’ti tattha nirapekkhacittatāya adhiṭṭhitasīlatāya pariccattasarīrā. Duvidhakārinoti ‘‘kālena kusalaṃ, kālena akusala’’nti evaṃ kusalākusalakārino. Saha byayati pavattatīti sahabyo, sahacāro. Tassa bhāvo sahabyatā, taṃ sahabyataṃ. Adanīyato annaṃ. Khādanīyato khajjaṃ. Pātabbato pānaṃ. Nivasanīyato vatthaṃ. Nivasitabbaṃ nivāsanaṃ. Parivaritabbaṃ pāvuraṇaṃ. Yānti tenāti yānaṃ, upāhanādiyānāni. Ādisaddena vayhasivikādīnaṃ saṅgaho. Chattampi parissayātapadukkhaparirakkhaṇena maggagamanasādhananti katvā ‘‘chattupāhana’’ntiādi vuttaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘yaṃ kiñci gamanapaccaya’’nti. Patthanaṃ katvā…pe… tattha nibbattanti campeyyanāgarājā viyāti daṭṭhabbaṃ.
પણીતતરસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṇītatarasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
નાગસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nāgasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૨. પણીતતરસુત્તં • 2. Paṇītatarasuttaṃ
૩. ઉપોસથસુત્તં • 3. Uposathasuttaṃ
૪. દુતિયઉપોસથસુત્તં • 4. Dutiyauposathasuttaṃ
૫. તતિયઉપોસથસુત્તં • 5. Tatiyauposathasuttaṃ
૬. ચતુત્થઉપોસથસુત્તં • 6. Catutthauposathasuttaṃ
૭. સુતસુત્તં • 7. Sutasuttaṃ
૮. દુતિયસુતસુત્તં • 8. Dutiyasutasuttaṃ
૯. તતિયસુતસુત્તં • 9. Tatiyasutasuttaṃ
૧૦. ચતુત્થસુતસુત્તં • 10. Catutthasutasuttaṃ
૧૧-૨૦. અણ્ડજદાનૂપકારસુત્તદસકં • 11-20. Aṇḍajadānūpakārasuttadasakaṃ
૨૧-૫૦. જલાબુજાદિદાનૂપકારસુત્તત્તિંસકં • 21-50. Jalābujādidānūpakārasuttattiṃsakaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨-૫૦. પણીતતરસુત્તાદિવણ્ણના • 2-50. Paṇītatarasuttādivaṇṇanā