Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૨૯. પણ્ણદાયકવગ્ગો

    29. Paṇṇadāyakavaggo

    ૧-૧૦. પણ્ણદાયકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના

    1-10. Paṇṇadāyakattheraapadānādivaṇṇanā

    ૧-૨. એકૂનતિંસતિમે વગ્ગે પઠમાપદાને પણ્ણભોજનભોજનોતિ ખીરપણ્ણાદિભોજનસ્સ ભુઞ્જનત્થાય પણ્ણસાલાય નિસિન્નો અમ્હિ ભવામીતિ અત્થો. ઉપવિટ્ઠઞ્ચ મં સન્તન્તિ પણ્ણસાલાયં ઉપવિટ્ઠં સન્તં વિજ્જમાનં મં. ઉપાગચ્છિ મહાઇસીતિ મહન્તે સીલાદિખન્ધે એસનતો મહાઇસિ. લોકપજ્જોતો લોકપદીપો સિદ્ધત્થો ભગવા ઉપગચ્છિ, મમ સમીપં અગમાસીતિ અત્થો. નિસિન્નસ્સ પણ્ણસન્થરેતિ ઉપગન્ત્વા પણ્ણસન્થરે નિસિન્નસ્સ ખાદનત્થાય સેદિતં પણ્ણં મયા દિન્નન્તિ સમ્બન્ધો.

    1-2. Ekūnatiṃsatime vagge paṭhamāpadāne paṇṇabhojanabhojanoti khīrapaṇṇādibhojanassa bhuñjanatthāya paṇṇasālāya nisinno amhi bhavāmīti attho. Upaviṭṭhañca maṃ santanti paṇṇasālāyaṃ upaviṭṭhaṃ santaṃ vijjamānaṃ maṃ. Upāgacchi mahāisīti mahante sīlādikhandhe esanato mahāisi. Lokapajjoto lokapadīpo siddhattho bhagavā upagacchi, mama samīpaṃ agamāsīti attho. Nisinnassa paṇṇasanthareti upagantvā paṇṇasanthare nisinnassa khādanatthāya seditaṃ paṇṇaṃ mayā dinnanti sambandho.

    ૫-૭. દુતિયાપદાને સિનેરુસમસન્તોસો ધરણીસમસાદિસો સિદ્ધત્થો ભગવાતિ સમ્બન્ધો. વુટ્ઠહિત્વા સમાધિમ્હાતિ નિરોધસમાપત્તિતો વુટ્ઠહિત્વા વિસું હુત્વાતિ અત્થો. ભિક્ખાય મમુપટ્ઠિતોતિ ભિક્ખાચારવેલાય ‘‘અજ્જ મમ યો કોચિ કિઞ્ચિ દાનં દદાતિ, તસ્સ મહપ્ફલ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા નિસિન્નસ્સ મમ સન્તિકં સમીપં ઉપટ્ઠિતો સમીપમાગતોતિ અત્થો. હરીતકં…પે॰… ફારુસકફલાનિ ચાતિ એવં સબ્બં તં ફલં સબ્બલોકાનુકમ્પિનો તસ્સ સિદ્ધત્થસ્સ મહેસિસ્સ મયા વિપ્પસન્નેન ચેતસા દિન્નન્તિ અત્થો.

    5-7. Dutiyāpadāne sinerusamasantoso dharaṇīsamasādiso siddhattho bhagavāti sambandho. Vuṭṭhahitvā samādhimhāti nirodhasamāpattito vuṭṭhahitvā visuṃ hutvāti attho. Bhikkhāya mamupaṭṭhitoti bhikkhācāravelāya ‘‘ajja mama yo koci kiñci dānaṃ dadāti, tassa mahapphala’’nti cintetvā nisinnassa mama santikaṃ samīpaṃ upaṭṭhito samīpamāgatoti attho. Harītakaṃ…pe… phārusakaphalāni cāti evaṃ sabbaṃ taṃ phalaṃ sabbalokānukampino tassa siddhatthassa mahesissa mayā vippasannena cetasā dinnanti attho.

    ૧૧-૧૨. તતિયાપદાને સીહં યથા વનચરન્તિ વને ચરમાનં સીહરાજં ઇવ ચરમાનં સિદ્ધત્થં ભગવન્તન્તિ સમ્બન્ધો. નિસભાજાનિયં યથાતિ વસભો, નિસભો, વિસભો, આસભોતિ ચત્તારો ગવજેટ્ઠકા. તેસુ ગવસતસ્સ જેટ્ઠકો વસભો, ગવસહસ્સસ્સ જેટ્ઠકો નિસભો, ગવસતસહસ્સસ્સ જેટ્ઠકો વિસભો, ગવકોટિસતસહસ્સસ્સ જેટ્ઠકો આસભો. ઇધ પન આસભો ‘‘નિસભો’’તિ વુત્તો, આજાનીયં અભીતં નિચ્ચલં ઉસભરાજં ઇવાતિ અત્થો. કકુધં વિલસન્તંવાતિ પુપ્ફપલ્લવેહિ સોભમાનં કકુધરુક્ખં ઇવ નરાસભં નરાનં આસભં ઉત્તમં આગચ્છન્તં સિદ્ધત્થં ભગવન્તં દિસ્વા સદ્ધાય સમ્પયુત્તત્તા વિપ્પસન્નેન ચેતસા પચ્ચુગ્ગમનં અકાસિન્તિ અત્થો.

    11-12. Tatiyāpadāne sīhaṃ yathā vanacaranti vane caramānaṃ sīharājaṃ iva caramānaṃ siddhatthaṃ bhagavantanti sambandho. Nisabhājāniyaṃ yathāti vasabho, nisabho, visabho, āsabhoti cattāro gavajeṭṭhakā. Tesu gavasatassa jeṭṭhako vasabho, gavasahassassa jeṭṭhako nisabho, gavasatasahassassa jeṭṭhako visabho, gavakoṭisatasahassassa jeṭṭhako āsabho. Idha pana āsabho ‘‘nisabho’’ti vutto, ājānīyaṃ abhītaṃ niccalaṃ usabharājaṃ ivāti attho. Kakudhaṃ vilasantaṃvāti pupphapallavehi sobhamānaṃ kakudharukkhaṃ iva narāsabhaṃ narānaṃ āsabhaṃ uttamaṃ āgacchantaṃ siddhatthaṃ bhagavantaṃ disvā saddhāya sampayuttattā vippasannena cetasā paccuggamanaṃ akāsinti attho.

    ચતુત્થાપદાનાદીનિ દસમાવસાનાનિ સુવિઞ્ઞેય્યાનેવાતિ.

    Catutthāpadānādīni dasamāvasānāni suviññeyyānevāti.

    એકૂનતિંસતિમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Ekūnatiṃsatimavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi
    ૧. પણ્ણદાયકત્થેરઅપદાનં • 1. Paṇṇadāyakattheraapadānaṃ
    ૨. ફલદાયકત્થેરઅપદાનં • 2. Phaladāyakattheraapadānaṃ
    ૩. પચ્ચુગ્ગમનિયત્થેરઅપદાનં • 3. Paccuggamaniyattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact