Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૪૦૧] ૬. પણ્ણકજાતકવણ્ણના
[401] 6. Paṇṇakajātakavaṇṇanā
પણ્ણકં તિખિણધારન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પુરાણદુતિયિકાપલોભનં આરબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ ભિક્ખું સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘કેન ઉક્કણ્ઠાપિતો’’તિ વત્વા ‘‘પુરાણદુતિયિકાયા’’તિ વુત્તે ‘‘ભિક્ખુ અયં ઇત્થી તુય્હં અનત્થકારિકા, પુબ્બેપિ ત્વં ઇમં નિસ્સાય ચેતસિકરોગેન મરન્તો પણ્ડિતે નિસ્સાય જીવિતં અલત્થા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Paṇṇakaṃtikhiṇadhāranti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kena ukkaṇṭhāpito’’ti vatvā ‘‘purāṇadutiyikāyā’’ti vutte ‘‘bhikkhu ayaṃ itthī tuyhaṃ anatthakārikā, pubbepi tvaṃ imaṃ nissāya cetasikarogena maranto paṇḍite nissāya jīvitaṃ alatthā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં મદ્દવમહારાજે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિ, સેનકકુમારોતિસ્સ નામં અકંસુ. સો વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા બારાણસિં પચ્ચાગન્ત્વા મદ્દવરઞ્ઞો અત્થધમ્માનુસાસકો અમચ્ચો અહોસિ, ‘‘સેનકપણ્ડિતો’’તિ વુત્તે સકલનગરે ચન્દો વિય સૂરિયો વિય ચ પઞ્ઞાયિ. તદા રઞ્ઞો પુરોહિતપુત્તો રાજુપટ્ઠાનં આગતો સબ્બાલઙ્કારપટિમણ્ડિતં ઉત્તમરૂપધરં રઞ્ઞો અગ્ગમહેસિં દિસ્વા પટિબદ્ધચિત્તો હુત્વા ગેહં ગન્ત્વા નિરાહારો નિપજ્જિત્વા સહાયકેહિ પુટ્ઠો તમત્થં આરોચેસિ. રાજાપિ ‘‘પુરોહિતપુત્તો ન દિસ્સતિ, કહં નુ ખો’’તિ પુચ્છિત્વા તમત્થં સુત્વા તં પક્કોસાપેત્વા ‘‘અહં તે ઇમં સત્ત દિવસાનિ દમ્મિ, સત્તાહં ઘરે કત્વા અટ્ઠમે દિવસે આનેય્યાસી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તં ગેહં નેત્વા તાય સદ્ધિં અભિરમિ. તે અઞ્ઞમઞ્ઞં પટિબદ્ધચિત્તા હુત્વા કઞ્ચિ અજાનાપેત્વા અગ્ગદ્વારેન પલાયિત્વા અઞ્ઞસ્સ રઞ્ઞો વિજિતં અગમસું, કોચિ ગતટ્ઠાનં ન જાનિ, નાવાય ગતમગ્ગો વિય અહોસિ. રાજા નગરે ભેરિં ચરાપેત્વા નાનપ્પકારેન વિચિનન્તોપિ તસ્સ ગતટ્ઠાનં ન અઞ્ઞાસિ. અથસ્સ તં નિસ્સાય બલવસોકો ઉપ્પજ્જિ, હદયં ઉણ્હં હુત્વા લોહિતં પગ્ઘરિ. તતો પટ્ઠાય ચસ્સ કુચ્છિતો લોહિતં નિક્ખમિ, બ્યાધિ મહન્તો અહોસિ. મહન્તાપિ રાજવેજ્જા તિકિચ્છિતું નાસક્ખિંસુ.
Atīte bārāṇasiyaṃ maddavamahārāje rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbatti, senakakumārotissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasiṃ paccāgantvā maddavarañño atthadhammānusāsako amacco ahosi, ‘‘senakapaṇḍito’’ti vutte sakalanagare cando viya sūriyo viya ca paññāyi. Tadā rañño purohitaputto rājupaṭṭhānaṃ āgato sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitaṃ uttamarūpadharaṃ rañño aggamahesiṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā gehaṃ gantvā nirāhāro nipajjitvā sahāyakehi puṭṭho tamatthaṃ ārocesi. Rājāpi ‘‘purohitaputto na dissati, kahaṃ nu kho’’ti pucchitvā tamatthaṃ sutvā taṃ pakkosāpetvā ‘‘ahaṃ te imaṃ satta divasāni dammi, sattāhaṃ ghare katvā aṭṭhame divase āneyyāsī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ gehaṃ netvā tāya saddhiṃ abhirami. Te aññamaññaṃ paṭibaddhacittā hutvā kañci ajānāpetvā aggadvārena palāyitvā aññassa rañño vijitaṃ agamasuṃ, koci gataṭṭhānaṃ na jāni, nāvāya gatamaggo viya ahosi. Rājā nagare bheriṃ carāpetvā nānappakārena vicinantopi tassa gataṭṭhānaṃ na aññāsi. Athassa taṃ nissāya balavasoko uppajji, hadayaṃ uṇhaṃ hutvā lohitaṃ pagghari. Tato paṭṭhāya cassa kucchito lohitaṃ nikkhami, byādhi mahanto ahosi. Mahantāpi rājavejjā tikicchituṃ nāsakkhiṃsu.
બોધિસત્તો ‘‘ઇમસ્સ રઞ્ઞો બ્યાધિ નત્થિ, ભરિયં પન અપસ્સન્તો ચેતસિકરોગેન ફુટ્ઠો, ઉપાયેન તં તિકિચ્છિસ્સામી’’તિ આયુરઞ્ચ પુક્કુસઞ્ચાતિ દ્વે રઞ્ઞો પણ્ડિતામચ્ચે આમન્તેત્વા ‘‘રઞ્ઞો દેવિયા અદસ્સનેન ચેતસિકં રોગં ઠપેત્વા અઞ્ઞો રોગો નત્થિ, બહૂપકારો ચ ખો પન અમ્હાકં રાજા, તસ્મા ઉપાયેન નં તિકિચ્છામ, રાજઙ્ગણે સમજ્જં કારેત્વા અસિં ગિલિતું જાનન્તેન અસિં ગિલાપેત્વા રાજાનં સીહપઞ્જરે કત્વા સમજ્જં ઓલોકાપેસ્સામ, રાજા અસિં ગિલન્તં દિસ્વા ‘અત્થિ નુ ખો ઇતો અઞ્ઞં દુક્કરતર’ન્તિ પઞ્હં પુચ્છિસ્સતિ. તં સમ્મ આયુર, ત્વં ‘અસુકં નામ દદામીતિ વચનં ઇતો દુક્કરતર’ન્તિ બ્યાકરેય્યાસિ, તતો સમ્મ પુક્કુસ, તં પુચ્છિસ્સતિ, અથસ્સ ત્વં ‘મહારાજ, દદામીતિ વત્વા અદદતો સા વાચા અફલા હોતિ, તથારૂપં વાચં ન કેચિ ઉપજીવન્તિ ન ખાદન્તિ ન પિવન્તિ, યે પન તસ્સ વચનસ્સાનુચ્છવિકં કરોન્તિ, યથાપટિઞ્ઞાતમત્થં દેન્તિયેવ, ઇદં તતો દુક્કરતર’ન્તિ એવં બ્યાકરેય્યાસિ, ઇતો પરં કત્તબ્બં અહં જાનિસ્સામી’’તિ વત્વા સમજ્જં કારેસિ.
Bodhisatto ‘‘imassa rañño byādhi natthi, bhariyaṃ pana apassanto cetasikarogena phuṭṭho, upāyena taṃ tikicchissāmī’’ti āyurañca pukkusañcāti dve rañño paṇḍitāmacce āmantetvā ‘‘rañño deviyā adassanena cetasikaṃ rogaṃ ṭhapetvā añño rogo natthi, bahūpakāro ca kho pana amhākaṃ rājā, tasmā upāyena naṃ tikicchāma, rājaṅgaṇe samajjaṃ kāretvā asiṃ gilituṃ jānantena asiṃ gilāpetvā rājānaṃ sīhapañjare katvā samajjaṃ olokāpessāma, rājā asiṃ gilantaṃ disvā ‘atthi nu kho ito aññaṃ dukkaratara’nti pañhaṃ pucchissati. Taṃ samma āyura, tvaṃ ‘asukaṃ nāma dadāmīti vacanaṃ ito dukkaratara’nti byākareyyāsi, tato samma pukkusa, taṃ pucchissati, athassa tvaṃ ‘mahārāja, dadāmīti vatvā adadato sā vācā aphalā hoti, tathārūpaṃ vācaṃ na keci upajīvanti na khādanti na pivanti, ye pana tassa vacanassānucchavikaṃ karonti, yathāpaṭiññātamatthaṃ dentiyeva, idaṃ tato dukkaratara’nti evaṃ byākareyyāsi, ito paraṃ kattabbaṃ ahaṃ jānissāmī’’ti vatvā samajjaṃ kāresi.
અથ તે તયોપિ પણ્ડિતા રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘મહારાજ, રાજઙ્ગણે સમજ્જો વત્તતિ, તં ઓલોકેન્તાનં દુક્ખમ્પિ ન દુક્ખં હોતિ, એહિ ગચ્છામા’’તિ રાજાનં નેત્વા સીહપઞ્જરં વિવરિત્વા સમજ્જં ઓલોકાપેસું. બહૂ જના અત્તનો અત્તનો જાનનકસિપ્પં દસ્સેસું. એકો પન પુરિસો તેત્તિંસઙ્ગુલં તિખિણધારં અસિરતનં ગિલતિ. રાજા તં દિસ્વા ‘‘અયં પુરિસો એતં અસિં ગિલતિ, ‘અત્થિ નુ ખો ઇતો અઞ્ઞં દુક્કરતર’ન્તિ ઇમે પણ્ડિતે પુચ્છિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા આયુરં પુચ્છન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Atha te tayopi paṇḍitā rañño santikaṃ gantvā ‘‘mahārāja, rājaṅgaṇe samajjo vattati, taṃ olokentānaṃ dukkhampi na dukkhaṃ hoti, ehi gacchāmā’’ti rājānaṃ netvā sīhapañjaraṃ vivaritvā samajjaṃ olokāpesuṃ. Bahū janā attano attano jānanakasippaṃ dassesuṃ. Eko pana puriso tettiṃsaṅgulaṃ tikhiṇadhāraṃ asiratanaṃ gilati. Rājā taṃ disvā ‘‘ayaṃ puriso etaṃ asiṃ gilati, ‘atthi nu kho ito aññaṃ dukkaratara’nti ime paṇḍite pucchissāmī’’ti cintetvā āyuraṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૩૯.
39.
‘‘પણ્ણકં તિખિણધારં, અસિં સમ્પન્નપાયિનં;
‘‘Paṇṇakaṃ tikhiṇadhāraṃ, asiṃ sampannapāyinaṃ;
પરિસાયં પુરિસો ગિલતિ, કિં દુક્કરતરં તતો;
Parisāyaṃ puriso gilati, kiṃ dukkarataraṃ tato;
યદઞ્ઞં દુક્કરં ઠાનં, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો’’તિ.
Yadaññaṃ dukkaraṃ ṭhānaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.
તત્થ પણ્ણકન્તિ પણ્ણકરટ્ઠે ઉપ્પન્નં. સમ્પન્નપાયિનન્તિ સમ્પન્નં પરલોહિતપાયિનં. પરિસાયન્તિ પરિસમજ્ઝે ધનલોભેન અયં પુરિસો ગિલતિ. યદઞ્ઞન્તિ ઇતો અસિગિલનતો યં અઞ્ઞં દુક્કરતરં કારણં, તં મયા પુચ્છિતો કથેહીતિ.
Tattha paṇṇakanti paṇṇakaraṭṭhe uppannaṃ. Sampannapāyinanti sampannaṃ paralohitapāyinaṃ. Parisāyanti parisamajjhe dhanalobhena ayaṃ puriso gilati. Yadaññanti ito asigilanato yaṃ aññaṃ dukkarataraṃ kāraṇaṃ, taṃ mayā pucchito kathehīti.
અથસ્સ સો તં કથેન્તો દુતિયં ગાથમાહ –
Athassa so taṃ kathento dutiyaṃ gāthamāha –
૪૦.
40.
‘‘ગિલેય્ય પુરિસો લોભા, અસિં સમ્પન્નપાયિનં;
‘‘Gileyya puriso lobhā, asiṃ sampannapāyinaṃ;
યો ચ વજ્જા દદામીતિ, તં દુક્કરતરં તતો;
Yo ca vajjā dadāmīti, taṃ dukkarataraṃ tato;
સબ્બઞ્ઞં સુકરં ઠાનં, એવં જાનાહિ મદ્દવા’’તિ.
Sabbaññaṃ sukaraṃ ṭhānaṃ, evaṃ jānāhi maddavā’’ti.
તત્થ વજ્જાતિ વદેય્ય. તં દુક્કરતરન્તિ ‘‘દદામી’’તિ વચનં તતો અસિગિલનતો દુક્કરતરં. સબ્બઞ્ઞન્તિ ‘‘અસુકં નામ તવ દસ્સામી’’તિ વચનં ઠપેત્વા અઞ્ઞં સબ્બમ્પિ કારણં સુકરં. મદ્દવાતિ રાજાનં ગોત્તેન આલપતિ.
Tattha vajjāti vadeyya. Taṃ dukkarataranti ‘‘dadāmī’’ti vacanaṃ tato asigilanato dukkarataraṃ. Sabbaññanti ‘‘asukaṃ nāma tava dassāmī’’ti vacanaṃ ṭhapetvā aññaṃ sabbampi kāraṇaṃ sukaraṃ. Maddavāti rājānaṃ gottena ālapati.
રઞ્ઞો આયુરપણ્ડિતસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘અસિગિલનતો કિર ‘ઇદં નામ દમ્મી’તિ વચનં દુક્કરં, અહઞ્ચ ‘પુરોહિતપુત્તસ્સ દેવિં દમ્મી’તિ અવચં, અતિદુક્કરં વત મે કત’’ન્તિ વીમંસન્તસ્સેવ હદયસોકો થોકં તનુત્તં ગતો. સો તતો ‘‘પરસ્સ ઇમં દમ્મીતિ વચનતો પન અઞ્ઞં દુક્કરતરં અત્થિ નુ ખો’’તિ ચિન્તેત્વા પુક્કુસપણ્ડિતેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો તતિયં ગાથમાહ –
Rañño āyurapaṇḍitassa vacanaṃ sutvā ‘‘asigilanato kira ‘idaṃ nāma dammī’ti vacanaṃ dukkaraṃ, ahañca ‘purohitaputtassa deviṃ dammī’ti avacaṃ, atidukkaraṃ vata me kata’’nti vīmaṃsantasseva hadayasoko thokaṃ tanuttaṃ gato. So tato ‘‘parassa imaṃ dammīti vacanato pana aññaṃ dukkarataraṃ atthi nu kho’’ti cintetvā pukkusapaṇḍitena saddhiṃ sallapanto tatiyaṃ gāthamāha –
૪૧.
41.
‘‘બ્યાકાસિ આયુરો પઞ્હં, અત્થં ધમ્મસ્સ કોવિદો;
‘‘Byākāsi āyuro pañhaṃ, atthaṃ dhammassa kovido;
પુક્કુસં દાનિ પુચ્છામિ, કિં દુક્કરતરં તતો;
Pukkusaṃ dāni pucchāmi, kiṃ dukkarataraṃ tato;
યદઞ્ઞં દુક્કરં ઠાનં, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો’’તિ.
Yadaññaṃ dukkaraṃ ṭhānaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.
તત્થ પઞ્હં અત્થન્તિ પઞ્હસ્સ અત્થં બ્યાકાસીતિ વુત્તં હોતિ. ધમ્મસ્સ કોવિદોતિ તદત્થજોતકે ગન્થે કુસલો. તતોતિ તતો વચનતો કિં દુક્કરતરન્તિ.
Tattha pañhaṃ atthanti pañhassa atthaṃ byākāsīti vuttaṃ hoti. Dhammassa kovidoti tadatthajotake ganthe kusalo. Tatoti tato vacanato kiṃ dukkarataranti.
અથસ્સ બ્યાકરોન્તો પુક્કુસપણ્ડિતો ચતુત્થં ગાથમાહ –
Athassa byākaronto pukkusapaṇḍito catutthaṃ gāthamāha –
૪૨.
42.
‘‘ન વાચમુપજીવન્તિ, અફલં ગિરમુદીરિતં;
‘‘Na vācamupajīvanti, aphalaṃ giramudīritaṃ;
યો ચ દત્વા અવાકયિરા, તં દુક્કરતરં તતો;
Yo ca datvā avākayirā, taṃ dukkarataraṃ tato;
સબ્બઞ્ઞં સુકરં ઠાનં, એવં જાનાહિ મદ્દવા’’તિ.
Sabbaññaṃ sukaraṃ ṭhānaṃ, evaṃ jānāhi maddavā’’ti.
તત્થ દત્વાતિ ‘‘અસુકં નામ દમ્મી’’તિ પટિઞ્ઞં દત્વા. અવાકયિરાતિ તં પટિઞ્ઞાતમત્થં દદન્તો તસ્મિં લોભં અવાકરેય્ય છિન્દેય્ય, તં ભણ્ડં દદેય્યાતિ વુત્તં હોતિ. તતોતિ તતો અસિગિલનતો ‘‘અસુકં નામ તે દમ્મી’’તિ વચનતો ચ તદેવ દુક્કરતરં.
Tattha datvāti ‘‘asukaṃ nāma dammī’’ti paṭiññaṃ datvā. Avākayirāti taṃ paṭiññātamatthaṃ dadanto tasmiṃ lobhaṃ avākareyya chindeyya, taṃ bhaṇḍaṃ dadeyyāti vuttaṃ hoti. Tatoti tato asigilanato ‘‘asukaṃ nāma te dammī’’ti vacanato ca tadeva dukkarataraṃ.
રઞ્ઞો તં વચનં સુત્વા ‘‘અહં ‘પુરોહિતપુત્તસ્સ દેવિં દમ્મી’તિ પઠમં વત્વા વાચાય અનુચ્છવિકં કત્વા તં અદાસિં, દુક્કરં વત મે કત’’ન્તિ પરિવિતક્કેન્તસ્સ સોકો તનુકતરો જાતો. અથસ્સ એતદહોસિ ‘‘સેનકપણ્ડિતતો અઞ્ઞો પણ્ડિતતરો નામ નત્થિ, ઇમં પઞ્હં એતં પુચ્છિસ્સામી’’તિ. તતો તં પુચ્છન્તો પઞ્ચમં ગાથમાહ –
Rañño taṃ vacanaṃ sutvā ‘‘ahaṃ ‘purohitaputtassa deviṃ dammī’ti paṭhamaṃ vatvā vācāya anucchavikaṃ katvā taṃ adāsiṃ, dukkaraṃ vata me kata’’nti parivitakkentassa soko tanukataro jāto. Athassa etadahosi ‘‘senakapaṇḍitato añño paṇḍitataro nāma natthi, imaṃ pañhaṃ etaṃ pucchissāmī’’ti. Tato taṃ pucchanto pañcamaṃ gāthamāha –
૪૩.
43.
‘‘બ્યાકાસિ પુક્કુસો પઞ્હં, અત્થં ધમ્મસ્સ કોવિદો;
‘‘Byākāsi pukkuso pañhaṃ, atthaṃ dhammassa kovido;
સેનકં દાનિ પુચ્છામિ, કિં દુક્કરતરં તતો;
Senakaṃ dāni pucchāmi, kiṃ dukkarataraṃ tato;
યદઞ્ઞં દુક્કરં ઠાનં, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો’’તિ.
Yadaññaṃ dukkaraṃ ṭhānaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.
અથસ્સ બ્યાકરોન્તો સેનકો છટ્ઠં ગાથમાહ –
Athassa byākaronto senako chaṭṭhaṃ gāthamāha –
૪૪.
44.
‘‘દદેય્ય પુરિસો દાનં, અપ્પં વા યદિ વા બહું;
‘‘Dadeyya puriso dānaṃ, appaṃ vā yadi vā bahuṃ;
યો ચ દત્વા નાનુતપ્પે, તં દુક્કરતરં તતો;
Yo ca datvā nānutappe, taṃ dukkarataraṃ tato;
સબ્બઞ્ઞં સુકરં ઠાનં, એવં જાનાહિ મદ્દવા’’તિ.
Sabbaññaṃ sukaraṃ ṭhānaṃ, evaṃ jānāhi maddavā’’ti.
તત્થ નાનુતપ્પેતિ અત્તનો અતિકન્તં અતિમનાપં પિયભણ્ડં પરસ્સ દત્વા ‘‘કિમત્થં મયા ઇદં દિન્ન’’ન્તિ એવં તં પિયભણ્ડં આરબ્ભ યો પચ્છા ન તપ્પતિ ન સોચતિ, તં અસિગિલનતો ચ ‘‘અસુકં નામ તે દમ્મી’’તિ વચનતો ચ તસ્સ દાનતો ચ દુક્કરતરં.
Tattha nānutappeti attano atikantaṃ atimanāpaṃ piyabhaṇḍaṃ parassa datvā ‘‘kimatthaṃ mayā idaṃ dinna’’nti evaṃ taṃ piyabhaṇḍaṃ ārabbha yo pacchā na tappati na socati, taṃ asigilanato ca ‘‘asukaṃ nāma te dammī’’ti vacanato ca tassa dānato ca dukkarataraṃ.
ઇતિ મહાસત્તો રાજાનં સઞ્ઞાપેન્તા કથેસિ. દાનઞ્હિ દત્વા અપરચેતનાવ દુસ્સન્ધારિયા, તસ્સા સન્ધારણદુક્કરતા વેસ્સન્તરજાતકેન દીપિતા. વુત્તઞ્હેતં –
Iti mahāsatto rājānaṃ saññāpentā kathesi. Dānañhi datvā aparacetanāva dussandhāriyā, tassā sandhāraṇadukkaratā vessantarajātakena dīpitā. Vuttañhetaṃ –
‘‘અદુ ચાપં ગહેત્વાન, ખગ્ગં બન્ધિય વામતો;
‘‘Adu cāpaṃ gahetvāna, khaggaṃ bandhiya vāmato;
આનેસ્સામિ સકે પુત્તે, પુત્તાનઞ્હિ વધો દુખો.
Ānessāmi sake putte, puttānañhi vadho dukho.
‘‘અટ્ઠાનમેતં દુક્ખરૂપં, યં કુમારા વિહઞ્ઞરે;
‘‘Aṭṭhānametaṃ dukkharūpaṃ, yaṃ kumārā vihaññare;
સતઞ્ચ ધમ્મમઞ્ઞાય, કો દત્વા અનુતપ્પતી’’તિ. (જા॰ ૨.૨૨.૨૧૫૮-૨૧૫૯);
Satañca dhammamaññāya, ko datvā anutappatī’’ti. (jā. 2.22.2158-2159);
રાજાપિ બોધિસત્તસ્સ વચનં સુત્વા સલ્લક્ખેસિ ‘‘અહં અત્તનો મનેનેવ પુરોહિતપુત્તસ્સ દેવિં દત્વા સકમનં સન્ધારેતું ન સક્કોમિ, સોચામિ કિલમામિ, ન મે ઇદં અનુચ્છવિકં, સચે સા મયિ સસિનેહા ભવેય્ય , ઇમં ઇસ્સરિયં છડ્ડેત્વા ન પલાયેય્ય, મયિ પન સિનેહં અકત્વા પલાતાય કિં તાય મય્હ’’ન્તિ. તસ્સેવં ચિન્તેન્તસ્સ પદુમપત્તે ઉદકબિન્દુ વિય સબ્બસોકો નિવત્તિત્વા ગતો, તઙ્ખણઞ્ઞેવસ્સ કુચ્છિ પરિસણ્ઠાસિ. સો નિરોગો સુખિતો હુત્વા બોધિસત્તસ્સ થુતિં કરોન્તો ઓસાનગાથમાહ –
Rājāpi bodhisattassa vacanaṃ sutvā sallakkhesi ‘‘ahaṃ attano maneneva purohitaputtassa deviṃ datvā sakamanaṃ sandhāretuṃ na sakkomi, socāmi kilamāmi, na me idaṃ anucchavikaṃ, sace sā mayi sasinehā bhaveyya , imaṃ issariyaṃ chaḍḍetvā na palāyeyya, mayi pana sinehaṃ akatvā palātāya kiṃ tāya mayha’’nti. Tassevaṃ cintentassa padumapatte udakabindu viya sabbasoko nivattitvā gato, taṅkhaṇaññevassa kucchi parisaṇṭhāsi. So nirogo sukhito hutvā bodhisattassa thutiṃ karonto osānagāthamāha –
૪૫.
45.
‘‘બ્યાકાસિ આયુરો પઞ્હં, અથો પુક્કુસપોરિસો;
‘‘Byākāsi āyuro pañhaṃ, atho pukkusaporiso;
સબ્બે પઞ્હે અતિભોતિ, યથા ભાસતિ સેનકો’’તિ.
Sabbe pañhe atibhoti, yathā bhāsati senako’’ti.
તત્થ યથા ભાસતીતિ યથા પણ્ડિતો ભાસતિ, તથેવેતં દાનં નામ દત્વા નેવ અનુતપ્પિતબ્બન્તિ. ઇમં પનસ્સ થુતિં કત્વા તુટ્ઠો બહું ધનમદાસિ.
Tattha yathā bhāsatīti yathā paṇḍito bhāsati, tathevetaṃ dānaṃ nāma datvā neva anutappitabbanti. Imaṃ panassa thutiṃ katvā tuṭṭho bahuṃ dhanamadāsi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા રાજમહેસી પુરાણદુતિયિકા અહોસિ, રાજા ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ, આયુરપણ્ડિતો મોગ્ગલ્લાનો, પુક્કુસપણ્ડિતો સારિપુત્તો, સેનકપણ્ડિતો અહમેવ અહોસિન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā rājamahesī purāṇadutiyikā ahosi, rājā ukkaṇṭhitabhikkhu, āyurapaṇḍito moggallāno, pukkusapaṇḍito sāriputto, senakapaṇḍito ahameva ahosinti.
પણ્ણકજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.
Paṇṇakajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૦૧. પણ્ણકજાતકં • 401. Paṇṇakajātakaṃ