Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    વિનયપિટકે

    Vinayapiṭake

    પરિવાર-અટ્ઠકથા

    Parivāra-aṭṭhakathā

    સોળસમહાવારો

    Soḷasamahāvāro

    પઞ્ઞત્તિવારવણ્ણના

    Paññattivāravaṇṇanā

    વિસુદ્ધપરિવારસ્સ , પરિવારોતિ સાસને;

    Visuddhaparivārassa , parivāroti sāsane;

    ધમ્મક્ખન્ધસરીરસ્સ, ખન્ધકાનં અનન્તરા.

    Dhammakkhandhasarīrassa, khandhakānaṃ anantarā.

    સઙ્ગહં યો સમારુળ્હો, તસ્સ પુબ્બાગતં નયં;

    Saṅgahaṃ yo samāruḷho, tassa pubbāgataṃ nayaṃ;

    હિત્વા દાનિ કરિસ્સામિ, અનુત્તાનત્થવણ્ણનં.

    Hitvā dāni karissāmi, anuttānatthavaṇṇanaṃ.

    . તત્થ યં તેન ભગવતા…પે॰… પઞ્ઞત્તન્તિ આદિનયપ્પવત્તાય તાવ પુચ્છાય અયં સઙ્ખેપત્થો – યો સો ભગવા સાસનસ્સ ચિરટ્ઠિતિકત્થં ધમ્મસેનાપતિના સદ્ધમ્મગારવબહુમાનવેગસમુસ્સિતં અઞ્જલિં સિરસ્મિં પતિટ્ઠાપેત્વા યાચિતો દસ અત્થવસે પટિચ્ચ વિનયપઞ્ઞત્તિં પઞ્ઞપેસિ, તેન ભગવતા તસ્સ તસ્સ સિક્ખાપદસ્સ પઞ્ઞત્તિકાલં જાનતા, તસ્સા તસ્સા સિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિયા દસ અત્થવસે પસ્સતા; અપિચ પુબ્બેનિવાસાદીહિ જાનતા, દિબ્બેન ચક્ખુના પસ્સતા, તીહિ વિજ્જાહિ છહિ વા પન અભિઞ્ઞાહિ જાનતા, સબ્બત્થ અપ્પટિહતેન સમન્તચક્ખુના પસ્સતા, સબ્બધમ્મજાનનસમત્થાય પઞ્ઞાય જાનતા, સબ્બસત્તાનં ચક્ખુવિસયાતીતાનિ તિરોકુટ્ટાદિગતાનિ ચાપિ રૂપાનિ અતિવિસુદ્ધેન મંસચક્ખુના ચ પસ્સતા, અત્તહિતસાધિકાય સમાધિપદટ્ઠાનાય પટિવેધપઞ્ઞાય જાનતા, પરહિતસાધિકાય કરુણાપદટ્ઠાનાય દેસનાપઞ્ઞાય પસ્સતા, અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન ‘‘યં પઠમં પારાજિકં પઞ્ઞત્તં, તં કત્થ પઞ્ઞત્તં, કં આરબ્ભ પઞ્ઞત્તં, કિસ્મિં વત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, અત્થિ તત્થ પઞ્ઞત્તિ…પે॰… કેનાભત’’ન્તિ.

    1. Tattha yaṃ tena bhagavatā…pe… paññattanti ādinayappavattāya tāva pucchāya ayaṃ saṅkhepattho – yo so bhagavā sāsanassa ciraṭṭhitikatthaṃ dhammasenāpatinā saddhammagāravabahumānavegasamussitaṃ añjaliṃ sirasmiṃ patiṭṭhāpetvā yācito dasa atthavase paṭicca vinayapaññattiṃ paññapesi, tena bhagavatā tassa tassa sikkhāpadassa paññattikālaṃ jānatā, tassā tassā sikkhāpadapaññattiyā dasa atthavase passatā; apica pubbenivāsādīhi jānatā, dibbena cakkhunā passatā, tīhi vijjāhi chahi vā pana abhiññāhi jānatā, sabbattha appaṭihatena samantacakkhunā passatā, sabbadhammajānanasamatthāya paññāya jānatā, sabbasattānaṃ cakkhuvisayātītāni tirokuṭṭādigatāni cāpi rūpāni ativisuddhena maṃsacakkhunā ca passatā, attahitasādhikāya samādhipadaṭṭhānāya paṭivedhapaññāya jānatā, parahitasādhikāya karuṇāpadaṭṭhānāya desanāpaññāya passatā, arahatā sammāsambuddhena ‘‘yaṃ paṭhamaṃ pārājikaṃ paññattaṃ, taṃ kattha paññattaṃ, kaṃ ārabbha paññattaṃ, kismiṃ vatthusmiṃ paññattaṃ, atthi tattha paññatti…pe… kenābhata’’nti.

    . પુચ્છાવિસ્સજ્જને પન ‘‘યં તેન ભગવતા જાનતા પસ્સતા અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન પઠમં પારાજિક’’ન્તિ ઇદં કેવલં પુચ્છાય આગતસ્સ આદિપદસ્સ પચ્ચુદ્ધરણમત્તમેવ, ‘‘કત્થ પઞ્ઞત્તન્તિ વેસાલિયા પઞ્ઞત્તં; કં આરબ્ભાતિ સુદિન્નં કલન્દપુત્તં આરબ્ભા’’તિ એવમાદિના પન નયેન પુનપિ એત્થ એકેકં પદં પુચ્છિત્વાવ વિસ્સજ્જિતં. એકા પઞ્ઞત્તીતિ ‘‘યો પન ભિક્ખુ મેથુનં ધમ્મં પટિસેવેય્ય પારાજિકો હોતિ અસંવાસો’’તિ અયં એકા પઞ્ઞત્તિ. દ્વે અનુપઞ્ઞત્તિયોતિ ‘‘અન્તમસો તિરચ્છાનગતાયપી’’તિ ચ, ‘‘સિક્ખં અપચ્ચક્ખાયા’’તિ ચ મક્કટિવજ્જિપુત્તકવત્થૂનં વસેન વુત્તા – ઇમા દ્વે અનુપઞ્ઞત્તિયો. એત્તાવતા ‘‘અત્થિ તત્થ પઞ્ઞત્તિ અનુપઞ્ઞત્તિ અનુપ્પન્નપઞ્ઞત્તી’’તિ ઇમિસ્સા પુચ્છાય દ્વે કોટ્ઠાસા વિસ્સજ્જિતા હોન્તિ. તતિયં વિસ્સજ્જેતું પન ‘‘અનુપ્પન્નપઞ્ઞત્તિ તસ્મિં નત્થી’’તિ વુત્તં. અયઞ્હિ અનુપ્પન્નપઞ્ઞત્તિ નામ અનુપ્પન્ને દોસે પઞ્ઞત્તા; સા અટ્ઠગરુધમ્મવસેન ભિક્ખુનીનંયેવ આગતા, અઞ્ઞત્ર નત્થિ. તસ્મા વુત્તં ‘‘અનુપ્પન્નપઞ્ઞત્તિ તસ્મિં નત્થી’’તિ. સબ્બત્થપઞ્ઞત્તીતિ મજ્ઝિમદેસે ચેવ પચ્ચન્તિમજનપદેસુ ચ સબ્બત્થપઞ્ઞત્તિ. વિનયધરપઞ્ચમેન ગણેન ‘‘ઉપસમ્પદા, ગુણઙ્ગુણૂપાહના, ધુવનહાનં, ચમ્મત્થરણ’’ન્તિ ઇમાનિ હિ ચત્તારિ સિક્ખાપદાનિ મજ્ઝિમદેસેયેવ પઞ્ઞત્તિ. એત્થેવ એતેહિ આપત્તિ હોતિ, ન પચ્ચન્તિમજનપદેસુ. સેસાનિ સબ્બાનેવ સબ્બત્થપઞ્ઞત્તિ નામ.

    2. Pucchāvissajjane pana ‘‘yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena paṭhamaṃ pārājika’’nti idaṃ kevalaṃ pucchāya āgatassa ādipadassa paccuddharaṇamattameva, ‘‘kattha paññattanti vesāliyā paññattaṃ; kaṃ ārabbhāti sudinnaṃ kalandaputtaṃ ārabbhā’’ti evamādinā pana nayena punapi ettha ekekaṃ padaṃ pucchitvāva vissajjitaṃ. Ekā paññattīti ‘‘yo pana bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya pārājiko hoti asaṃvāso’’ti ayaṃ ekā paññatti. Dve anupaññattiyoti ‘‘antamaso tiracchānagatāyapī’’ti ca, ‘‘sikkhaṃ apaccakkhāyā’’ti ca makkaṭivajjiputtakavatthūnaṃ vasena vuttā – imā dve anupaññattiyo. Ettāvatā ‘‘atthi tattha paññatti anupaññatti anuppannapaññattī’’ti imissā pucchāya dve koṭṭhāsā vissajjitā honti. Tatiyaṃ vissajjetuṃ pana ‘‘anuppannapaññatti tasmiṃ natthī’’ti vuttaṃ. Ayañhi anuppannapaññatti nāma anuppanne dose paññattā; sā aṭṭhagarudhammavasena bhikkhunīnaṃyeva āgatā, aññatra natthi. Tasmā vuttaṃ ‘‘anuppannapaññatti tasmiṃ natthī’’ti. Sabbatthapaññattīti majjhimadese ceva paccantimajanapadesu ca sabbatthapaññatti. Vinayadharapañcamena gaṇena ‘‘upasampadā, guṇaṅguṇūpāhanā, dhuvanahānaṃ, cammattharaṇa’’nti imāni hi cattāri sikkhāpadāni majjhimadeseyeva paññatti. Ettheva etehi āpatti hoti, na paccantimajanapadesu. Sesāni sabbāneva sabbatthapaññatti nāma.

    સાધારણપઞ્ઞત્તીતિ ભિક્ખૂનઞ્ચેવ ભિક્ખુનીનઞ્ચ સાધારણપઞ્ઞત્તિ; સુદ્ધભિક્ખૂનમેવ હિ સુદ્ધભિક્ખુનીનં વા પઞ્ઞત્તં સિક્ખાપદં અસાધારણપઞ્ઞત્તિ નામ હોતિ. ઇદં પન ભિક્ખું આરબ્ભ ઉપ્પન્ને વત્થુસ્મિં ‘‘યા પન ભિક્ખુની છન્દસો મેથુનં ધમ્મં પટિસેવેય્ય, અન્તમસો તિરચ્છાનગતેનપિ પારાજિકા હોતિ અસંવાસા’’તિ ભિક્ખુનીનમ્પિ પઞ્ઞત્તં, વિનીતકથામત્તમેવ હિ તાસં નત્થિ, સિક્ખાપદં પન અત્થિ, તેન વુત્તં ‘‘સાધારણપઞ્ઞત્તી’’તિ. ઉભતોપઞ્ઞત્તિયમ્પિ એસેવ નયો. બ્યઞ્જનમત્તમેવ હિ એત્થ નાનં, ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનમ્પિ સાધારણત્તા સાધારણપઞ્ઞત્તિ, ઉભિન્નમ્પિ પઞ્ઞત્તત્તા ઉભતોપઞ્ઞત્તીતિ. અત્થે પન ભેદો નત્થિ.

    Sādhāraṇapaññattīti bhikkhūnañceva bhikkhunīnañca sādhāraṇapaññatti; suddhabhikkhūnameva hi suddhabhikkhunīnaṃ vā paññattaṃ sikkhāpadaṃ asādhāraṇapaññatti nāma hoti. Idaṃ pana bhikkhuṃ ārabbha uppanne vatthusmiṃ ‘‘yā pana bhikkhunī chandaso methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, antamaso tiracchānagatenapi pārājikā hoti asaṃvāsā’’ti bhikkhunīnampi paññattaṃ, vinītakathāmattameva hi tāsaṃ natthi, sikkhāpadaṃ pana atthi, tena vuttaṃ ‘‘sādhāraṇapaññattī’’ti. Ubhatopaññattiyampi eseva nayo. Byañjanamattameva hi ettha nānaṃ, bhikkhūnaṃ bhikkhunīnampi sādhāraṇattā sādhāraṇapaññatti, ubhinnampi paññattattā ubhatopaññattīti. Atthe pana bhedo natthi.

    નિદાનોગધન્તિ ‘‘યસ્સ સિયા આપત્તિ સો આવિકરેય્યા’’તિ એત્થ સબ્બાપત્તીનં અનુપવિટ્ઠત્તા નિદાનોગધં; નિદાને અનુપવિટ્ઠન્તિ અત્થો. દુતિયેન ઉદ્દેસેનાતિ નિદાનોગધં નિદાનપરિયાપન્નમ્પિ સમાનં ‘‘તત્રિમે ચત્તારો પારાજિકા ધમ્મા’’તિઆદિના દુતિયેનેવ ઉદ્દેસેન ઉદ્દેસં આગચ્છતિ. ચતુન્નં વિપત્તીનન્તિ સીલવિપત્તિઆદીનં. પઠમા હિ દ્વે આપત્તિક્ખન્ધા સીલવિપત્તિ નામ, અવસેસા પઞ્ચ આચારવિપત્તિ નામ. મિચ્છાદિટ્ઠિ ચ અન્તગ્ગાહિકદિટ્ઠિ ચ દિટ્ઠિવિપત્તિ નામ, આજીવહેતુ પઞ્ઞત્તાનિ છ સિક્ખાપદાનિ આજીવવિપત્તિ નામ. ઇતિ ઇમાસં ચતુન્નં વિપત્તીનં ઇદં પારાજિકં સીલવિપત્તિ નામ હોતિ.

    Nidānogadhanti ‘‘yassa siyā āpatti so āvikareyyā’’ti ettha sabbāpattīnaṃ anupaviṭṭhattā nidānogadhaṃ; nidāne anupaviṭṭhanti attho. Dutiyena uddesenāti nidānogadhaṃ nidānapariyāpannampi samānaṃ ‘‘tatrime cattāro pārājikā dhammā’’tiādinā dutiyeneva uddesena uddesaṃ āgacchati. Catunnaṃ vipattīnanti sīlavipattiādīnaṃ. Paṭhamā hi dve āpattikkhandhā sīlavipatti nāma, avasesā pañca ācāravipatti nāma. Micchādiṭṭhi ca antaggāhikadiṭṭhi ca diṭṭhivipatti nāma, ājīvahetu paññattāni cha sikkhāpadāni ājīvavipatti nāma. Iti imāsaṃ catunnaṃ vipattīnaṃ idaṃ pārājikaṃ sīlavipatti nāma hoti.

    એકેન સમુટ્ઠાનેનાતિ દ્વઙ્ગિકેન એકેન સમુટ્ઠાનેન. એત્થ હિ ચિત્તં અઙ્ગં હોતિ, કાયેન પન આપત્તિં આપજ્જતિ. તેન વુત્તં ‘‘કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતી’’તિ. દ્વીહિ સમથેહિ સમ્મતીતિ ‘‘આપન્નોસી’’તિ સમ્મુખા પુચ્છિયમાનો ‘‘આમ આપન્નોમ્હી’’તિ પટિજાનાતિ, તાવદેવ ભણ્ડનકલહવિગ્ગહા વૂપસન્તા હોન્તિ, સક્કા ચ હોતિ તં પુગ્ગલં અપનેત્વા ઉપોસથો વા પવારણા વા કાતું. ઇતિ સમ્મુખાવિનયેન ચ પટિઞ્ઞાતકરણેન ચાતિ દ્વીહિ સમથેહિ સમ્મતિ, ન ચ તપ્પચ્ચયા કોચિ ઉપદ્દવો હોતિ. યં પન ઉપરિ પઞ્ઞત્તિવગ્ગે ‘‘ન કતમેન સમથેન સમ્મતી’’તિ વુત્તં, તં સમથં ઓતારેત્વા અનાપત્તિ કાતું ન સક્કાતિ ઇમમત્થં સન્ધાય વુત્તં.

    Ekena samuṭṭhānenāti dvaṅgikena ekena samuṭṭhānena. Ettha hi cittaṃ aṅgaṃ hoti, kāyena pana āpattiṃ āpajjati. Tena vuttaṃ ‘‘kāyato ca cittato ca samuṭṭhātī’’ti. Dvīhi samathehi sammatīti ‘‘āpannosī’’ti sammukhā pucchiyamāno ‘‘āma āpannomhī’’ti paṭijānāti, tāvadeva bhaṇḍanakalahaviggahā vūpasantā honti, sakkā ca hoti taṃ puggalaṃ apanetvā uposatho vā pavāraṇā vā kātuṃ. Iti sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena cāti dvīhi samathehi sammati, na ca tappaccayā koci upaddavo hoti. Yaṃ pana upari paññattivagge ‘‘na katamena samathena sammatī’’ti vuttaṃ, taṃ samathaṃ otāretvā anāpatti kātuṃ na sakkāti imamatthaṃ sandhāya vuttaṃ.

    પઞ્ઞત્તિ વિનયોતિ ‘‘યો પન ભિક્ખૂ’’તિઆદિના નયેન વુત્તમાતિકા પઞ્ઞત્તિ વિનયોતિ અત્થો. વિભત્તીતિ પદભાજનં વુચ્ચતિ; વિભત્તીતિ હિ વિભઙ્ગસ્સેવેતં નામં. અસંવરોતિ વીતિક્કમો. સંવરોતિ અવીતિક્કમો. યેસં વત્તતીતિ યેસં વિનયપિટકઞ્ચ અટ્ઠકથા ચ સબ્બા પગુણાતિ અત્થો. તે ધારેન્તીતિ તે એતં પઠમપારાજિકં પાળિતો ચ અત્થતો ચ ધારેન્તિ; ન હિ સક્કા સબ્બં વિનયપિટકં અજાનન્તેન એતસ્સ અત્થો જાનિતુન્તિ. કેનાભતન્તિ ઇદં પઠમપારાજિકં પાળિવસેન ચ અત્થવસેન ચ યાવ અજ્જતનકાલં કેન આનીતન્તિ. પરમ્પરાભતન્તિ પરમ્પરાય આનીતં.

    Paññatti vinayoti ‘‘yo pana bhikkhū’’tiādinā nayena vuttamātikā paññatti vinayoti attho. Vibhattīti padabhājanaṃ vuccati; vibhattīti hi vibhaṅgassevetaṃ nāmaṃ. Asaṃvaroti vītikkamo. Saṃvaroti avītikkamo. Yesaṃ vattatīti yesaṃ vinayapiṭakañca aṭṭhakathā ca sabbā paguṇāti attho. Te dhārentīti te etaṃ paṭhamapārājikaṃ pāḷito ca atthato ca dhārenti; na hi sakkā sabbaṃ vinayapiṭakaṃ ajānantena etassa attho jānitunti. Kenābhatanti idaṃ paṭhamapārājikaṃ pāḷivasena ca atthavasena ca yāva ajjatanakālaṃ kena ānītanti. Paramparābhatanti paramparāya ānītaṃ.

    . ઇદાનિ યાય પરમ્પરાય આનીતં, તં દસ્સેતું ‘‘ઉપાલિ દાસકો ચેવા’’તિઆદિના નયેન પોરાણકેહિ મહાથેરેહિ ગાથાયો ઠપિતા . તત્થ યં વત્તબ્બં, તં નિદાનવણ્ણનાયમેવ વુત્તં. ઇમિના નયેન દુતિયપારાજિકાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનેસુપિ વિનિચ્છયો વેદિતબ્બોતિ.

    3. Idāni yāya paramparāya ānītaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘upāli dāsako cevā’’tiādinā nayena porāṇakehi mahātherehi gāthāyo ṭhapitā . Tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ nidānavaṇṇanāyameva vuttaṃ. Iminā nayena dutiyapārājikādipucchāvissajjanesupi vinicchayo veditabboti.

    મહાવિભઙ્ગે પઞ્ઞત્તિવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mahāvibhaṅge paññattivāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. પારાજિકકણ્ડં • 1. Pārājikakaṇḍaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પઞ્ઞત્તિવારવણ્ણના • Paññattivāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પઞ્ઞત્તિવારવણ્ણના • Paññattivāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પઞ્ઞત્તિવારવણ્ણના • Paññattivāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / કતાપત્તિવારાદિવણ્ણના • Katāpattivārādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact