Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૯. પાપવગ્ગો

    9. Pāpavaggo

    ૧૧૬.

    116.

    અભિત્થરેથ કલ્યાણે, પાપા ચિત્તં નિવારયે;

    Abhittharetha kalyāṇe, pāpā cittaṃ nivāraye;

    દન્ધઞ્હિ કરોતો પુઞ્ઞં, પાપસ્મિં રમતી મનો.

    Dandhañhi karoto puññaṃ, pāpasmiṃ ramatī mano.

    ૧૧૭.

    117.

    પાપઞ્ચે પુરિસો કયિરા, ન નં 1 કયિરા પુનપ્પુનં;

    Pāpañce puriso kayirā, na naṃ 2 kayirā punappunaṃ;

    ન તમ્હિ છન્દં કયિરાથ, દુક્ખો પાપસ્સ ઉચ્ચયો.

    Na tamhi chandaṃ kayirātha, dukkho pāpassa uccayo.

    ૧૧૮.

    118.

    પુઞ્ઞઞ્ચે પુરિસો કયિરા, કયિરા નં 3 પુનપ્પુનં;

    Puññañce puriso kayirā, kayirā naṃ 4 punappunaṃ;

    તમ્હિ છન્દં કયિરાથ, સુખો પુઞ્ઞસ્સ ઉચ્ચયો.

    Tamhi chandaṃ kayirātha, sukho puññassa uccayo.

    ૧૧૯.

    119.

    પાપોપિ પસ્સતિ ભદ્રં, યાવ પાપં ન પચ્ચતિ;

    Pāpopi passati bhadraṃ, yāva pāpaṃ na paccati;

    યદા ચ પચ્ચતિ પાપં, અથ પાપો પાપાનિ 5 પસ્સતિ.

    Yadā ca paccati pāpaṃ, atha pāpo pāpāni 6 passati.

    ૧૨૦.

    120.

    ભદ્રોપિ પસ્સતિ પાપં, યાવ ભદ્રં ન પચ્ચતિ;

    Bhadropi passati pāpaṃ, yāva bhadraṃ na paccati;

    યદા ચ પચ્ચતિ ભદ્રં, અથ ભદ્રો ભદ્રાનિ 7 પસ્સતિ.

    Yadā ca paccati bhadraṃ, atha bhadro bhadrāni 8 passati.

    ૧૨૧.

    121.

    માવમઞ્ઞેથ 9 પાપસ્સ, ન મન્તં 10 આગમિસ્સતિ;

    Māvamaññetha 11 pāpassa, na mantaṃ 12 āgamissati;

    ઉદબિન્દુનિપાતેન, ઉદકુમ્ભોપિ પૂરતિ;

    Udabindunipātena, udakumbhopi pūrati;

    બાલો પૂરતિ 13 પાપસ્સ, થોકં થોકમ્પિ 14 આચિનં.

    Bālo pūrati 15 pāpassa, thokaṃ thokampi 16 ācinaṃ.

    ૧૨૨.

    122.

    માવમઞ્ઞેથ પુઞ્ઞસ્સ, ન મન્તં આગમિસ્સતિ;

    Māvamaññetha puññassa, na mantaṃ āgamissati;

    ઉદબિન્દુનિપાતેન, ઉદકુમ્ભોપિ પૂરતિ;

    Udabindunipātena, udakumbhopi pūrati;

    ધીરો પૂરતિ પુઞ્ઞસ્સ, થોકં થોકમ્પિ આચિનં.

    Dhīro pūrati puññassa, thokaṃ thokampi ācinaṃ.

    ૧૨૩.

    123.

    વાણિજોવ ભયં મગ્ગં, અપ્પસત્થો મહદ્ધનો;

    Vāṇijova bhayaṃ maggaṃ, appasattho mahaddhano;

    વિસં જીવિતુકામોવ, પાપાનિ પરિવજ્જયે.

    Visaṃ jīvitukāmova, pāpāni parivajjaye.

    ૧૨૪.

    124.

    પાણિમ્હિ ચે વણો નાસ્સ, હરેય્ય પાણિના વિસં;

    Pāṇimhi ce vaṇo nāssa, hareyya pāṇinā visaṃ;

    નાબ્બણં વિસમન્વેતિ, નત્થિ પાપં અકુબ્બતો.

    Nābbaṇaṃ visamanveti, natthi pāpaṃ akubbato.

    ૧૨૫.

    125.

    યો અપ્પદુટ્ઠસ્સ નરસ્સ દુસ્સતિ, સુદ્ધસ્સ પોસસ્સ અનઙ્ગણસ્સ;

    Yo appaduṭṭhassa narassa dussati, suddhassa posassa anaṅgaṇassa;

    તમેવ બાલં પચ્ચેતિ પાપં, સુખુમો રજો પટિવાતંવ ખિત્તો.

    Tameva bālaṃ pacceti pāpaṃ, sukhumo rajo paṭivātaṃva khitto.

    ૧૨૬.

    126.

    ગબ્ભમેકે ઉપ્પજ્જન્તિ, નિરયં પાપકમ્મિનો;

    Gabbhameke uppajjanti, nirayaṃ pāpakammino;

    સગ્ગં સુગતિનો યન્તિ, પરિનિબ્બન્તિ અનાસવા.

    Saggaṃ sugatino yanti, parinibbanti anāsavā.

    ૧૨૭.

    127.

    ન અન્તલિક્ખે ન સમુદ્દમજ્ઝે, ન પબ્બતાનં વિવરં પવિસ્સ 17;

    Na antalikkhe na samuddamajjhe, na pabbatānaṃ vivaraṃ pavissa 18;

    ન વિજ્જતી 19 સો જગતિપ્પદેસો, યત્થટ્ઠિતો 20 મુચ્ચેય્ય પાપકમ્મા.

    Na vijjatī 21 so jagatippadeso, yatthaṭṭhito 22 mucceyya pāpakammā.

    ૧૨૮.

    128.

    ન અન્તલિક્ખે ન સમુદ્દમજ્ઝે, ન પબ્બતાનં વિવરં પવિસ્સ;

    Na antalikkhe na samuddamajjhe, na pabbatānaṃ vivaraṃ pavissa;

    ન વિજ્જતી સો જગતિપ્પદેસો, યત્થટ્ઠિતં 23 નપ્પસહેય્ય મચ્ચુ.

    Na vijjatī so jagatippadeso, yatthaṭṭhitaṃ 24 nappasaheyya maccu.

    પાપવગ્ગો નવમો નિટ્ઠિતો.

    Pāpavaggo navamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ન તં (સી॰ પી॰)
    2. na taṃ (sī. pī.)
    3. કયિરાથેતં (સી॰ સ્યા॰), કયિરાથેનં (પી॰)
    4. kayirāthetaṃ (sī. syā.), kayirāthenaṃ (pī.)
    5. અથ પાપાનિ (?)
    6. atha pāpāni (?)
    7. અથ ભદ્રાનિ (?)
    8. atha bhadrāni (?)
    9. માપ્પમઞ્ઞેથ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. ન મં તં (સી॰ પી॰), ન મત્તં (સ્યા॰)
    11. māppamaññetha (sī. syā. pī.)
    12. na maṃ taṃ (sī. pī.), na mattaṃ (syā.)
    13. પૂરતિ બાલો (સી॰ ક॰), આપૂરતિ બાલો (સ્યા॰)
    14. થોક થોકમ્પિ (સી॰ પી॰)
    15. pūrati bālo (sī. ka.), āpūrati bālo (syā.)
    16. thoka thokampi (sī. pī.)
    17. પવિસં (સ્યા॰)
    18. pavisaṃ (syā.)
    19. ન વિજ્જતિ (ક॰ સી॰ પી॰ ક॰)
    20. યત્રટ્ઠિતો (સ્યા॰)
    21. na vijjati (ka. sī. pī. ka.)
    22. yatraṭṭhito (syā.)
    23. યત્રટ્ઠિતં (સ્યા॰)
    24. yatraṭṭhitaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૯. પાપવગ્ગો • 9. Pāpavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact