Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના

    Pārājikādiāpattivaṇṇanā

    ૩૩૯. ઇદન્તિ ‘‘પારાજિકન્તિ યં વુત્ત’’ન્તિઆદિના વુત્તં વચનં સન્ધાય વદતિ. ઇદઞ્હિ હેટ્ઠા ‘‘ગરુક લહુક’’ન્તિઆદિના ઉદ્ધટપઞ્હેસુ અનાગતમ્પિ ‘‘સબ્બાનિપેતાનિ વિયાકરોહિ, હન્દ વાક્યં સુણોમ તે’’તિ એત્થ યથાવુત્તાનિ અઞ્ઞાનિપિ ‘‘સબ્બાનિપેતાનિ વિયાકરોહિ, હન્દ વાક્યં સુણોમા’’તિ એવં ગહિતમેવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘ઇમિના પન આયાચનવચનેન સઙ્ગહિતસ્સા’’તિઆદિ વુત્તં.

    339.Idanti ‘‘pārājikanti yaṃ vutta’’ntiādinā vuttaṃ vacanaṃ sandhāya vadati. Idañhi heṭṭhā ‘‘garuka lahuka’’ntiādinā uddhaṭapañhesu anāgatampi ‘‘sabbānipetāni viyākarohi, handa vākyaṃ suṇoma te’’ti ettha yathāvuttāni aññānipi ‘‘sabbānipetāni viyākarohi, handa vākyaṃ suṇomā’’ti evaṃ gahitamevāti dassento ‘‘iminā pana āyācanavacanena saṅgahitassā’’tiādi vuttaṃ.

    અતિવસ્સતીતિ ઓવસ્સતિ, વસ્સોદકં પવિસતીતિ અત્થો. ધમ્માનન્તિ યથા ચતુપચ્ચયે ધારયતીતિ ધમ્મો, તેસં. તેનાહ ‘‘સઙ્ખતધમ્માન’’ન્તિ. ગાથાસઙ્ગણિકન્તિ ગાથાસઙ્ગહો, તે તે અત્થા ગાથાહિ સઙ્ગહેત્વા ગણીયન્તિ કથીયન્તિ એત્થાતિ હિ ગાથાસઙ્ગણિકં.

    Ativassatīti ovassati, vassodakaṃ pavisatīti attho. Dhammānanti yathā catupaccaye dhārayatīti dhammo, tesaṃ. Tenāha ‘‘saṅkhatadhammāna’’nti. Gāthāsaṅgaṇikanti gāthāsaṅgaho, te te atthā gāthāhi saṅgahetvā gaṇīyanti kathīyanti etthāti hi gāthāsaṅgaṇikaṃ.

    પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pārājikādiāpattivaṇṇanā niṭṭhitā.

    પઠમગાથાસઙ્ગણિકવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Paṭhamagāthāsaṅgaṇikavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૫. પારાજિકાદિઆપત્તિ • 5. Pārājikādiāpatti

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Pārājikādiāpattivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Pārājikādiāpattivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Pārājikādiāpattivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact