Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ભિક્ખુનીવિભઙ્ગો

    Bhikkhunīvibhaṅgo

    ૧૯૬૪.

    1964.

    ભિક્ખુનીનં હિતત્થાય, વિભઙ્ગં યં જિનોબ્રવિ;

    Bhikkhunīnaṃ hitatthāya, vibhaṅgaṃ yaṃ jinobravi;

    તસ્મિં અપિ સમાસેન, કિઞ્ચિમત્તં ભણામહં.

    Tasmiṃ api samāsena, kiñcimattaṃ bhaṇāmahaṃ.

    પારાજિકકથા

    Pārājikakathā

    ૧૯૬૫.

    1965.

    છન્દસો મેથુનં ધમ્મં, પટિસેવેય્ય યા પન;

    Chandaso methunaṃ dhammaṃ, paṭiseveyya yā pana;

    હોતિ પારાજિકા નામ, સમણી સા પવુચ્ચતિ.

    Hoti pārājikā nāma, samaṇī sā pavuccati.

    ૧૯૬૬.

    1966.

    મનુસ્સપુરિસાદીનં, નવન્નં યસ્સ કસ્સચિ;

    Manussapurisādīnaṃ, navannaṃ yassa kassaci;

    સજીવસ્સાપ્યજીવસ્સ, સન્થતં વા અસન્થતં.

    Sajīvassāpyajīvassa, santhataṃ vā asanthataṃ.

    ૧૯૬૭.

    1967.

    અત્તનો તિવિધે મગ્ગે, યેભુય્યક્ખાયિતાદિકં;

    Attano tividhe magge, yebhuyyakkhāyitādikaṃ;

    અઙ્ગજાતં પવેસેન્તી, અલ્લોકાસે પરાજિતા.

    Aṅgajātaṃ pavesentī, allokāse parājitā.

    ૧૯૬૮.

    1968.

    ઇતો પરમવત્વાવ, સાધારણવિનિચ્છયં;

    Ito paramavatvāva, sādhāraṇavinicchayaṃ;

    અસાધારણમેવાહં, ભણિસ્સામિ સમાસતો.

    Asādhāraṇamevāhaṃ, bhaṇissāmi samāsato.

    ૧૯૬૯.

    1969.

    અધક્ખકં સરીરકં, યદુબ્ભજાણુમણ્ડલં;

    Adhakkhakaṃ sarīrakaṃ, yadubbhajāṇumaṇḍalaṃ;

    સરીરકેન ચે તેન, ફુસેય્ય ભિક્ખુની પન.

    Sarīrakena ce tena, phuseyya bhikkhunī pana.

    ૧૯૭૦.

    1970.

    અવસ્સુતસ્સાવસ્સુતા, મનુસ્સપુગ્ગલસ્સ યા;

    Avassutassāvassutā, manussapuggalassa yā;

    સરીરમસ્સ તેન વા, ફુટ્ઠા પારાજિકા સિયા.

    Sarīramassa tena vā, phuṭṭhā pārājikā siyā.

    ૧૯૭૧.

    1971.

    કપ્પરસ્સ પનુદ્ધમ્પિ, ગહિતં ઉબ્ભજાણુના;

    Kapparassa panuddhampi, gahitaṃ ubbhajāṇunā;

    યથાવુત્તપ્પકારેન, કાયેનાનેન અત્તનો.

    Yathāvuttappakārena, kāyenānena attano.

    ૧૯૭૨.

    1972.

    પુરિસસ્સ તથા કાય- પટિબદ્ધં ફુસન્તિયા;

    Purisassa tathā kāya- paṭibaddhaṃ phusantiyā;

    તથા યથાપરિચ્છિન્ન- કાયબદ્ધેન અત્તનો.

    Tathā yathāparicchinna- kāyabaddhena attano.

    ૧૯૭૩.

    1973.

    અવસેસેન વા તસ્સ, કાયં કાયેન અત્તનો;

    Avasesena vā tassa, kāyaṃ kāyena attano;

    હોતિ થુલ્લચ્ચયં તસ્સા, પયોગે પુરિસસ્સ ચ.

    Hoti thullaccayaṃ tassā, payoge purisassa ca.

    ૧૯૭૪.

    1974.

    યક્ખપેતતિરચ્છાન- પણ્ડકાનં અધક્ખકં;

    Yakkhapetatiracchāna- paṇḍakānaṃ adhakkhakaṃ;

    ઉબ્ભજાણું તથેવસ્સા, ઉભતોવસ્સવે સતિ.

    Ubbhajāṇuṃ tathevassā, ubhatovassave sati.

    ૧૯૭૫.

    1975.

    એકતોવસ્સવે ચાપિ, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં;

    Ekatovassave cāpi, thullaccayamudīritaṃ;

    અવસેસે ચ સબ્બત્થ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Avasese ca sabbattha, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૧૯૭૬.

    1976.

    ઉબ્ભક્ખકમધોજાણુ-મણ્ડલં પન યં ઇધ;

    Ubbhakkhakamadhojāṇu-maṇḍalaṃ pana yaṃ idha;

    કપ્પરસ્સ ચ હેટ્ઠાપિ, ગતં એત્થેવ સઙ્ગહં.

    Kapparassa ca heṭṭhāpi, gataṃ ettheva saṅgahaṃ.

    ૧૯૭૭.

    1977.

    કેલાયતિ સચે ભિક્ખુ, સદ્ધિં ભિક્ખુનિયા પન;

    Kelāyati sace bhikkhu, saddhiṃ bhikkhuniyā pana;

    ઉભિન્નં કાયસંસગ્ગ-રાગે સતિ હિ ભિક્ખુનો.

    Ubhinnaṃ kāyasaṃsagga-rāge sati hi bhikkhuno.

    ૧૯૭૮.

    1978.

    હોતિ સઙ્ઘાદિસેસોવ, નાસો ભિક્ખુનિયા સિયા;

    Hoti saṅghādisesova, nāso bhikkhuniyā siyā;

    કાયસંસગ્ગરાગો ચ, સચે ભિક્ખુનિયા સિયા.

    Kāyasaṃsaggarāgo ca, sace bhikkhuniyā siyā.

    ૧૯૭૯.

    1979.

    ભિક્ખુનો મેથુનો રાગો, ગેહપેમમ્પિ વા ભવે;

    Bhikkhuno methuno rāgo, gehapemampi vā bhave;

    તસ્સા થુલ્લચ્ચયં વુત્તં, ભિક્ખુનો હોતિ દુક્કટં.

    Tassā thullaccayaṃ vuttaṃ, bhikkhuno hoti dukkaṭaṃ.

    ૧૯૮૦.

    1980.

    ઉભિન્નં મેથુને રાગે, ગેહપેમેપિ વા સતિ;

    Ubhinnaṃ methune rāge, gehapemepi vā sati;

    અવિસેસેન નિદ્દિટ્ઠં, ઉભિન્નં દુક્કટં પન.

    Avisesena niddiṭṭhaṃ, ubhinnaṃ dukkaṭaṃ pana.

    ૧૯૮૧.

    1981.

    યસ્સ યત્થ મનોસુદ્ધં, તસ્સ તત્થ ન દોસતા;

    Yassa yattha manosuddhaṃ, tassa tattha na dosatā;

    ઉભિન્નમ્પિ અનાપત્તિ, ઉભિન્નં ચિત્તસુદ્ધિયા.

    Ubhinnampi anāpatti, ubhinnaṃ cittasuddhiyā.

    ૧૯૮૨.

    1982.

    કાયસંસગ્ગરાગેન, ભિન્દિત્વા પઠમં પન;

    Kāyasaṃsaggarāgena, bhinditvā paṭhamaṃ pana;

    પચ્છા દૂસેતિ ચે નેવ, હોતિ ભિક્ખુનિદૂસકો.

    Pacchā dūseti ce neva, hoti bhikkhunidūsako.

    ૧૯૮૩.

    1983.

    અથ ભિક્ખુનિયા ફુટ્ઠો, સાદિયન્તોવ ચેતસા;

    Atha bhikkhuniyā phuṭṭho, sādiyantova cetasā;

    નિચ્ચલો હોતિ ચે ભિક્ખુ, ન હોતાપત્તિ ભિક્ખુનો.

    Niccalo hoti ce bhikkhu, na hotāpatti bhikkhuno.

    ૧૯૮૪.

    1984.

    ભિક્ખુની ભિક્ખુના ફુટ્ઠા, સચે હોતિપિ નિચ્ચલા;

    Bhikkhunī bhikkhunā phuṭṭhā, sace hotipi niccalā;

    અધિવાસેતિ સમ્ફસ્સં, તસ્સા પારાજિકં સિયા.

    Adhivāseti samphassaṃ, tassā pārājikaṃ siyā.

    ૧૯૮૫.

    1985.

    તથા થુલ્લચ્ચયં ખેત્તે, દુક્કટઞ્ચ વિનિદ્દિસે;

    Tathā thullaccayaṃ khette, dukkaṭañca viniddise;

    વુત્તત્તા ‘‘કાયસંસગ્ગં, સાદિયેય્યા’’તિ સત્થુના.

    Vuttattā ‘‘kāyasaṃsaggaṃ, sādiyeyyā’’ti satthunā.

    ૧૯૮૬.

    1986.

    તસ્સા ક્રિયસમુટ્ઠાનં, એવં સતિ ન દિસ્સતિ;

    Tassā kriyasamuṭṭhānaṃ, evaṃ sati na dissati;

    ઇદં તબ્બહુલેનેવ, નયેન પરિદીપિતં.

    Idaṃ tabbahuleneva, nayena paridīpitaṃ.

    ૧૯૮૭.

    1987.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અજાનિત્વામસન્તિયા;

    Anāpatti asañcicca, ajānitvāmasantiyā;

    સતિ આમસને તસ્સા, ફસ્સં વાસાદિયન્તિયા.

    Sati āmasane tassā, phassaṃ vāsādiyantiyā.

    ૧૯૮૮.

    1988.

    વેદનટ્ટાય વા ખિત્ત-ચિત્તાયુમ્મત્તિકાય વા;

    Vedanaṭṭāya vā khitta-cittāyummattikāya vā;

    સમુટ્ઠાનાદયો તુલ્યા, પઠમન્તિમવત્થુના.

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā.

    ઉબ્ભજાણુમણ્ડલકથા.

    Ubbhajāṇumaṇḍalakathā.

    ૧૯૮૯.

    1989.

    પારાજિકત્તં જાનન્તિ, સલિઙ્ગે તુ ઠિતાય હિ;

    Pārājikattaṃ jānanti, saliṅge tu ṭhitāya hi;

    ‘‘ન કસ્સચિ પરસ્સાહં, આરોચેસ્સામિ દાનિ’’તિ.

    ‘‘Na kassaci parassāhaṃ, ārocessāmi dāni’’ti.

    ૧૯૯૦.

    1990.

    ધુરે નિક્ખિત્તમત્તસ્મિં, સા ચ પારાજિકા સિયા;

    Dhure nikkhittamattasmiṃ, sā ca pārājikā siyā;

    અયં વજ્જપટિચ્છાદિ- નામિકા પન નામતો.

    Ayaṃ vajjapaṭicchādi- nāmikā pana nāmato.

    ૧૯૯૧.

    1991.

    સેસં સપ્પાણવગ્ગસ્મિં, દુટ્ઠુલ્લેન સમં નયે;

    Sesaṃ sappāṇavaggasmiṃ, duṭṭhullena samaṃ naye;

    વિસેસો તત્ર પાચિત્તિ, ઇધ પારાજિકં સિયા.

    Viseso tatra pācitti, idha pārājikaṃ siyā.

    વજ્જપટિચ્છાદિકથા.

    Vajjapaṭicchādikathā.

    ૧૯૯૨.

    1992.

    સઙ્ઘેનુક્ખિત્તકો ભિક્ખુ, ઠિતો ઉક્ખેપને પન;

    Saṅghenukkhittako bhikkhu, ṭhito ukkhepane pana;

    યંદિટ્ઠિકો ચ સો તસ્સા, દિટ્ઠિયા ગહણેન તં.

    Yaṃdiṭṭhiko ca so tassā, diṭṭhiyā gahaṇena taṃ.

    ૧૯૯૩.

    1993.

    અનુવત્તેય્ય યા ભિક્ખું, ભિક્ખુની સા વિસુમ્પિ ચ;

    Anuvatteyya yā bhikkhuṃ, bhikkhunī sā visumpi ca;

    સઙ્ઘમજ્ઝેપિ અઞ્ઞાહિ, વુચ્ચમાના તથેવ ચ.

    Saṅghamajjhepi aññāhi, vuccamānā tatheva ca.

    ૧૯૯૪.

    1994.

    અચજન્તીવ તં વત્થું, ગહેત્વા યદિ તિટ્ઠતિ;

    Acajantīva taṃ vatthuṃ, gahetvā yadi tiṭṭhati;

    તસ્સ કમ્મસ્સ ઓસાને, ઉક્ખિત્તસ્સાનુવત્તિકા.

    Tassa kammassa osāne, ukkhittassānuvattikā.

    ૧૯૯૫.

    1995.

    હોતિ પારાજિકાપન્ના, હોતાસાકિયધીતરા;

    Hoti pārājikāpannā, hotāsākiyadhītarā;

    પુન અપ્પટિસન્ધેયા, દ્વિધા ભિન્ના સિલા વિય.

    Puna appaṭisandheyā, dvidhā bhinnā silā viya.

    ૧૯૯૬.

    1996.

    અધમ્મે પન કમ્મસ્મિં, નિદ્દિટ્ઠં તિકદુક્કટં;

    Adhamme pana kammasmiṃ, niddiṭṭhaṃ tikadukkaṭaṃ;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, વુત્તા સમનુભાસને.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, vuttā samanubhāsane.

    ઉક્ખિત્તાનુવત્તિકકથા.

    Ukkhittānuvattikakathā.

    ૧૯૯૭.

    1997.

    અપારાજિકખેત્તસ્સ , ગહણં યસ્સ કસ્સચિ;

    Apārājikakhettassa , gahaṇaṃ yassa kassaci;

    અઙ્ગસ્સ પન તં હત્થ-ગ્ગહણન્તિ પવુચ્ચતિ.

    Aṅgassa pana taṃ hattha-ggahaṇanti pavuccati.

    ૧૯૯૮.

    1998.

    પારુતસ્સ નિવત્થસ્સ, ગહણં યસ્સ કસ્સચિ;

    Pārutassa nivatthassa, gahaṇaṃ yassa kassaci;

    એતં સઙ્ઘાટિયા કણ્ણ-ગ્ગહણન્તિ પવુચ્ચતિ.

    Etaṃ saṅghāṭiyā kaṇṇa-ggahaṇanti pavuccati.

    ૧૯૯૯.

    1999.

    કાયસંસગ્ગસઙ્ખાત-અસદ્ધમ્મસ્સ કારણા;

    Kāyasaṃsaggasaṅkhāta-asaddhammassa kāraṇā;

    ભિક્ખુની હત્થપાસસ્મિં, તિટ્ઠેય્ય પુરિસસ્સ વા.

    Bhikkhunī hatthapāsasmiṃ, tiṭṭheyya purisassa vā.

    ૨૦૦૦.

    2000.

    સલ્લપેય્ય તથા તત્થ, ઠત્વા તુ પુરિસેન વા;

    Sallapeyya tathā tattha, ṭhatvā tu purisena vā;

    સઙ્કેતં વાપિ ગચ્છેય્ય, ઇચ્છેય્યા ગમનસ્સ વા.

    Saṅketaṃ vāpi gaccheyya, iccheyyā gamanassa vā.

    ૨૦૦૧.

    2001.

    તદત્થાય પટિચ્છન્ન-ટ્ઠાનઞ્ચ પવિસેય્ય વા;

    Tadatthāya paṭicchanna-ṭṭhānañca paviseyya vā;

    ઉપસંહરેય્ય કાયં વા, હત્થપાસે ઠિતા પન.

    Upasaṃhareyya kāyaṃ vā, hatthapāse ṭhitā pana.

    ૨૦૦૨.

    2002.

    અયમસ્સમણી હોતિ, વિનટ્ઠા અટ્ઠવત્થુકા;

    Ayamassamaṇī hoti, vinaṭṭhā aṭṭhavatthukā;

    અભબ્બા પુનરુળ્હાય, છિન્નો તાલોવ મત્થકે.

    Abhabbā punaruḷhāya, chinno tālova matthake.

    ૨૦૦૩.

    2003.

    અનુલોમેન વા વત્થું, પટિલોમેન વા ચુતા;

    Anulomena vā vatthuṃ, paṭilomena vā cutā;

    અટ્ઠમં પરિપૂરેન્તી, તથેકન્તરિકાય વા.

    Aṭṭhamaṃ paripūrentī, tathekantarikāya vā.

    ૨૦૦૪.

    2004.

    અથાદિતો પનેકં વા, દ્વે વા તીણિપિ સત્ત વા;

    Athādito panekaṃ vā, dve vā tīṇipi satta vā;

    સતક્ખત્તુમ્પિ પૂરેન્તી, નેવ પારાજિકા સિયા.

    Satakkhattumpi pūrentī, neva pārājikā siyā.

    ૨૦૦૫.

    2005.

    આપત્તિયો પનાપન્ના, દેસેત્વા તાહિ મુચ્ચતિ;

    Āpattiyo panāpannā, desetvā tāhi muccati;

    ધુરનિક્ખેપનં કત્વા, દેસિતા ગણનૂપિકા.

    Dhuranikkhepanaṃ katvā, desitā gaṇanūpikā.

    ૨૦૦૬.

    2006.

    ન હોતાપત્તિયા અઙ્ગં, સઉસ્સાહાય દેસિતા;

    Na hotāpattiyā aṅgaṃ, saussāhāya desitā;

    દેસનાગણનં નેતિ, દેસિતાપિ અદેસિતા.

    Desanāgaṇanaṃ neti, desitāpi adesitā.

    ૨૦૦૭.

    2007.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અજાનિત્વા કરોન્તિયા;

    Anāpatti asañcicca, ajānitvā karontiyā;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, અનન્તરસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, anantarasamā matā.

    ૨૦૦૮.

    2008.

    ‘‘અસદ્ધમ્મો’’તિ નામેત્થ, કાયસંસગ્ગનામકો;

    ‘‘Asaddhammo’’ti nāmettha, kāyasaṃsagganāmako;

    અયમુદ્દિસિતો અત્થો, સબ્બઅટ્ઠકથાસુપિ.

    Ayamuddisito attho, sabbaaṭṭhakathāsupi.

    ૨૦૦૯.

    2009.

    વિઞ્ઞૂ પટિબલો કાય-સંસગ્ગં પટિપજ્જિતું;

    Viññū paṭibalo kāya-saṃsaggaṃ paṭipajjituṃ;

    કાયસંસગ્ગભાવે તુ, સાધકં વચનં ઇદં.

    Kāyasaṃsaggabhāve tu, sādhakaṃ vacanaṃ idaṃ.

    અટ્ઠવત્થુકકથા.

    Aṭṭhavatthukakathā.

    ૨૦૧૦.

    2010.

    અવસ્સુતા પટિચ્છાદી, ઉક્ખિત્તા અટ્ઠવત્થુકા;

    Avassutā paṭicchādī, ukkhittā aṭṭhavatthukā;

    અસાધારણપઞ્ઞત્તા, ચતસ્સોવ મહેસિના.

    Asādhāraṇapaññattā, catassova mahesinā.

    પારાજિકકથા નિટ્ઠિતા.

    Pārājikakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact