Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    5. பரமட்ட²கஸுத்தங்

    5. Paramaṭṭhakasuttaṃ

    802.

    802.

    பரமந்தி தி³ட்டீ²ஸு பரிப்³ப³ஸானோ, யது³த்தரி குருதே ஜந்து லோகே;

    Paramanti diṭṭhīsu paribbasāno, yaduttari kurute jantu loke;

    ஹீனாதி அஞ்ஞே ததோ ஸப்³ப³மாஹ, தஸ்மா விவாதா³னி அவீதிவத்தோ.

    Hīnāti aññe tato sabbamāha, tasmā vivādāni avītivatto.

    803.

    803.

    யத³த்தனீ பஸ்ஸதி ஆனிஸங்ஸங், தி³ட்டே² ஸுதே ஸீலவதே 1 முதே வா;

    Yadattanī passati ānisaṃsaṃ, diṭṭhe sute sīlavate 2 mute vā;

    ததே³வ ஸோ தத்த² ஸமுக்³க³ஹாய, நிஹீனதோ பஸ்ஸதி ஸப்³ப³மஞ்ஞங்.

    Tadeva so tattha samuggahāya, nihīnato passati sabbamaññaṃ.

    804.

    804.

    தங் வாபி க³ந்த²ங் குஸலா வத³ந்தி, யங் நிஸ்ஸிதோ பஸ்ஸதி ஹீனமஞ்ஞங்;

    Taṃ vāpi ganthaṃ kusalā vadanti, yaṃ nissito passati hīnamaññaṃ;

    தஸ்மா ஹி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வா, ஸீலப்³ப³தங் பி⁴க்கு² ந நிஸ்ஸயெய்ய.

    Tasmā hi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā, sīlabbataṃ bhikkhu na nissayeyya.

    805.

    805.

    தி³ட்டி²ம்பி லோகஸ்மிங் ந கப்பயெய்ய, ஞாணேன வா ஸீலவதேன வாபி;

    Diṭṭhimpi lokasmiṃ na kappayeyya, ñāṇena vā sīlavatena vāpi;

    ஸமோதி அத்தானமனூபனெய்ய, ஹீனோ ந மஞ்ஞேத² விஸேஸி வாபி.

    Samoti attānamanūpaneyya, hīno na maññetha visesi vāpi.

    806.

    806.

    அத்தங் பஹாய அனுபாதி³யானோ, ஞாணேபி ஸோ நிஸ்ஸயங் நோ கரோதி;

    Attaṃ pahāya anupādiyāno, ñāṇepi so nissayaṃ no karoti;

    ஸ வே வியத்தேஸு 3 ந வக்³க³ஸாரீ, தி³ட்டி²ம்பி 4 ஸோ ந பச்சேதி கிஞ்சி.

    Sa ve viyattesu 5 na vaggasārī, diṭṭhimpi 6 so na pacceti kiñci.

    807.

    807.

    யஸ்ஸூப⁴யந்தே பணிதீ⁴த⁴ நத்தி², ப⁴வாப⁴வாய இத⁴ வா ஹுரங் வா;

    Yassūbhayante paṇidhīdha natthi, bhavābhavāya idha vā huraṃ vā;

    நிவேஸனா தஸ்ஸ ந ஸந்தி கேசி, த⁴ம்மேஸு நிச்செ²ய்ய ஸமுக்³க³ஹீதங்.

    Nivesanā tassa na santi keci, dhammesu niccheyya samuggahītaṃ.

    808.

    808.

    தஸ்ஸீத⁴ தி³ட்டே² வ ஸுதே முதே வா, பகப்பிதா நத்தி² அணூபி ஸஞ்ஞா;

    Tassīdha diṭṭhe va sute mute vā, pakappitā natthi aṇūpi saññā;

    தங் ப்³ராஹ்மணங் தி³ட்டி²மனாதி³யானங், கேனீத⁴ லோகஸ்மிங் விகப்பயெய்ய.

    Taṃ brāhmaṇaṃ diṭṭhimanādiyānaṃ, kenīdha lokasmiṃ vikappayeyya.

    809.

    809.

    ந கப்பயந்தி ந புரெக்க²ரொந்தி, த⁴ம்மாபி தேஸங் ந படிச்சி²தாஸே;

    Na kappayanti na purekkharonti, dhammāpi tesaṃ na paṭicchitāse;

    ந ப்³ராஹ்மணோ ஸீலவதேன நெய்யோ, பாரங்க³தோ ந பச்சேதி தாதீ³தி.

    Na brāhmaṇo sīlavatena neyyo, pāraṅgato na pacceti tādīti.

    பரமட்ட²கஸுத்தங் பஞ்சமங் நிட்டி²தங்.

    Paramaṭṭhakasuttaṃ pañcamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸீலப்³ப³தே (ஸ்யா॰)
    2. sīlabbate (syā.)
    3. வியுத்தேஸு (ஸீ॰ அட்ட²॰), த்³வியத்தேஸு (க॰)
    4. தி³ட்டி²மபி (க॰)
    5. viyuttesu (sī. aṭṭha.), dviyattesu (ka.)
    6. diṭṭhimapi (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 5. பரமட்ட²கஸுத்தவண்ணனா • 5. Paramaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact