Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    12. பரங்மரணஸுத்தவண்ணனா

    12. Paraṃmaraṇasuttavaṇṇanā

    155. யதா² அதீதகப்பே அதீதாஸு ஜாதீஸு கம்மகிலேஸவஸேன ஆக³தோ, ததா² ஏதரஹிபி ஆக³தோதி ததா²க³தோ, யதா² யதா² வா பன கம்மங் கதூபசிதங், ததா² தங் தங் அத்தபா⁴வங் ஆக³தோ உபக³தோ உபபன்னோதி ததா²க³தோ, ஸத்தோதி ஆஹ ‘‘ததா²க³தோதி ஸத்தோ’’தி. ஏதந்தி ‘‘ஏவங் ஹோதி ப⁴வதி திட்ட²தி ஸஸ்ஸதிஸம’’ந்தி ஏவங் பவத்தங் தி³ட்டி²க³தங். அத்த²ஸன்னிஸ்ஸிதங் ந ஹோதீதி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்த²தோ ஸுக²ந்தி பஸத்த²ஸன்னிஸ்ஸிதங் ந ஹோதி. ஆதி³ப்³ரஹ்மசரியகந்தி எத்த² மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியங் அதி⁴ப்பேதங் தஸ்ஸ பதா⁴னபா⁴வதோ. தஸ்ஸ பன ஏதங் தி³ட்டி²க³தங் ஆதி³படிபதா³மத்தங் ந ஹோதி அனுபகாரகத்தா விலோமனதோ ச. ததோ ஏவ இதரப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸபி அனிஸ்ஸயோவ. ஸேஸங் வுத்தனயேன வேதி³தப்³ப³ங்.

    155. Yathā atītakappe atītāsu jātīsu kammakilesavasena āgato, tathā etarahipi āgatoti tathāgato, yathā yathā vā pana kammaṃ katūpacitaṃ, tathā taṃ taṃ attabhāvaṃ āgato upagato upapannoti tathāgato, sattoti āha ‘‘tathāgatoti satto’’ti. Etanti ‘‘evaṃ hoti bhavati tiṭṭhati sassatisama’’nti evaṃ pavattaṃ diṭṭhigataṃ. Atthasannissitaṃ na hotīti diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthato sukhanti pasatthasannissitaṃ na hoti. Ādibrahmacariyakanti ettha maggabrahmacariyaṃ adhippetaṃ tassa padhānabhāvato. Tassa pana etaṃ diṭṭhigataṃ ādipaṭipadāmattaṃ na hoti anupakārakattā vilomanato ca. Tato eva itarabrahmacariyassapi anissayova. Sesaṃ vuttanayena veditabbaṃ.

    பரங்மரணஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paraṃmaraṇasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 12. பரங்மரணஸுத்தங் • 12. Paraṃmaraṇasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 12. பரங்மரணஸுத்தவண்ணனா • 12. Paraṃmaraṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact