Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. પરપ્પસાદકત્થેરઅપદાનં

    4. Parappasādakattheraapadānaṃ

    ૨૦.

    20.

    ‘‘ઉસભં પવરં વીરં, મહેસિં વિજિતાવિનં;

    ‘‘Usabhaṃ pavaraṃ vīraṃ, mahesiṃ vijitāvinaṃ;

    સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધં, કો દિસ્વા નપ્પસીદતિ.

    Suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhaṃ, ko disvā nappasīdati.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘હિમવાવાપરિમેય્યો, સાગરોવ દુરુત્તરો;

    ‘‘Himavāvāparimeyyo, sāgarova duruttaro;

    તથેવ ઝાનં બુદ્ધસ્સ, કો દિસ્વા નપ્પસીદતિ.

    Tatheva jhānaṃ buddhassa, ko disvā nappasīdati.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘વસુધા યથાપ્પમેય્યા, ચિત્તા વનવટંસકા;

    ‘‘Vasudhā yathāppameyyā, cittā vanavaṭaṃsakā;

    તથેવ સીલં બુદ્ધસ્સ, કો દિસ્વા નપ્પસીદતિ.

    Tatheva sīlaṃ buddhassa, ko disvā nappasīdati.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘અનિલઞ્જસાસઙ્ખુબ્ભો 1, યથાકાસો અસઙ્ખિયો;

    ‘‘Anilañjasāsaṅkhubbho 2, yathākāso asaṅkhiyo;

    તથેવ ઞાણં બુદ્ધસ્સ, કો દિસ્વા નપ્પસીદતિ.

    Tatheva ñāṇaṃ buddhassa, ko disvā nappasīdati.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘ઇમાહિ ચતુગાથાહિ, બ્રાહ્મણો સેનસવ્હયો;

    ‘‘Imāhi catugāthāhi, brāhmaṇo senasavhayo;

    બુદ્ધસેટ્ઠં થવિત્વાન, સિદ્ધત્થં અપરાજિતં.

    Buddhaseṭṭhaṃ thavitvāna, siddhatthaṃ aparājitaṃ.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘ચતુન્નવુતિકપ્પાનિ, દુગ્ગતિં નુપપજ્જથ;

    ‘‘Catunnavutikappāni, duggatiṃ nupapajjatha;

    સુગતિં સુખસમ્પત્તિં 3, અનુભોસિમનપ્પકં.

    Sugatiṃ sukhasampattiṃ 4, anubhosimanappakaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, થવિત્વા લોકનાયકં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, thavitvā lokanāyakaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, થોમનાય 5 ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, thomanāya 6 idaṃ phalaṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘ચાતુદ્દસમ્હિ કપ્પમ્હિ, ચતુરો આસુમુગ્ગતા;

    ‘‘Cātuddasamhi kappamhi, caturo āsumuggatā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પરપ્પસાદકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā parappasādako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પરપ્પસાદકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Parappasādakattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. અનિલજોવ અસઙ્ખોભો (સી॰)
    2. anilajova asaṅkhobho (sī.)
    3. સુગતીસુ સુસુમ્પત્તિં (સી॰ સ્યા॰)
    4. sugatīsu susumpattiṃ (sī. syā.)
    5. થોમનસ્સ (સ્યા॰)
    6. thomanassa (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૪. પરપ્પસાદકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 4. Parappasādakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact