Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā |
૧૭. પારાયનત્થુતિગાથાનિદ્દેસવણ્ણના
17. Pārāyanatthutigāthāniddesavaṇṇanā
૯૩. ઇતો પરં સઙ્ગીતિકારા દેસનં થોમેન્તા ‘‘ઇદમવોચ ભગવા’’તિઆદિમાહંસુ. તત્થ ઇદમવોચાતિ ઇદં પારાયનં અવોચ. પરિચારકસોળસાનન્તિ બાવરિસ્સ પરિચારકેન પિઙ્ગિયેન સહ સોળસાનં, બુદ્ધસ્સ વા ભગવતો પરિચારકાનં સોળસાનન્તિ પરિચારકસોળસાનં. તે એવ ચ બ્રાહ્મણા તત્થ સોળસસુ દિસાસુ પુરતો ચ પચ્છતો ચ વામપસ્સતો ચ દક્ખિણપસ્સતો ચ છ છ યોજના નિસિન્ના ઉજુકેન દ્વાદસયોજનિકા અહોસિ. અજ્ઝિટ્ઠોતિ યાચિતો.
93. Ito paraṃ saṅgītikārā desanaṃ thomentā ‘‘idamavoca bhagavā’’tiādimāhaṃsu. Tattha idamavocāti idaṃ pārāyanaṃ avoca. Paricārakasoḷasānanti bāvarissa paricārakena piṅgiyena saha soḷasānaṃ, buddhassa vā bhagavato paricārakānaṃ soḷasānanti paricārakasoḷasānaṃ. Te eva ca brāhmaṇā tattha soḷasasu disāsu purato ca pacchato ca vāmapassato ca dakkhiṇapassato ca cha cha yojanā nisinnā ujukena dvādasayojanikā ahosi. Ajjhiṭṭhoti yācito.
૯૪-૯૭. અત્થમઞ્ઞાયાતિ પાળિઅત્થમઞ્ઞાય. ધમ્મમઞ્ઞાયાતિ પાળિમઞ્ઞાય. પારાયનન્તિ એવં ઇમસ્સ ધમ્મપરિયાયસ્સ અધિવચનં આરોપેત્વા તેસં બ્રાહ્મણાનં નામાનિ કિત્તયન્તો ‘‘અજિતો…પે॰… બુદ્ધસેટ્ઠમુપાગમુ’’ન્તિ આહંસુ. તત્થ સમ્પન્નચરણન્તિ નિબ્બાનપદટ્ઠાનભૂતેન પાતિમોક્ખસીલાદિના સમ્પન્નં. ઇસિન્તિ મહેસિં.
94-97.Atthamaññāyāti pāḷiatthamaññāya. Dhammamaññāyāti pāḷimaññāya. Pārāyananti evaṃ imassa dhammapariyāyassa adhivacanaṃ āropetvā tesaṃ brāhmaṇānaṃ nāmāni kittayanto ‘‘ajito…pe… buddhaseṭṭhamupāgamu’’nti āhaṃsu. Tattha sampannacaraṇanti nibbānapadaṭṭhānabhūtena pātimokkhasīlādinā sampannaṃ. Isinti mahesiṃ.
નિદ્દેસે ઉપાગમિંસૂતિ સમીપં ગમિંસુ. ઉપસઙ્કમિંસૂતિ અવિદૂરટ્ઠાનં ગમિંસુ. પયિરુપાસિંસૂતિ સમીપે નિસીદિંસુ. પરિપુચ્છિંસૂતિ પરિપુચ્છં આહરિંસુ. પરિગણ્હિંસૂતિ તુલયિંસુ. ‘‘ચોદયિંસૂ’’તિ કેચિ.
Niddese upāgamiṃsūti samīpaṃ gamiṃsu. Upasaṅkamiṃsūti avidūraṭṭhānaṃ gamiṃsu. Payirupāsiṃsūti samīpe nisīdiṃsu. Paripucchiṃsūti paripucchaṃ āhariṃsu. Parigaṇhiṃsūti tulayiṃsu. ‘‘Codayiṃsū’’ti keci.
સીલાચારનિબ્બત્તીતિ ઉત્તમસીલાચારનિબ્બત્તિ, મગ્ગેન નિપ્ફન્નસીલન્તિ અત્થો.
Sīlācāranibbattīti uttamasīlācāranibbatti, maggena nipphannasīlanti attho.
ગમ્ભીરેતિ ઉત્તાનભાવપટિક્ખેપવચનં. દુદ્દસેતિ ગમ્ભીરત્તા દુદ્દસે, દુક્ખેન દટ્ઠબ્બે, ન સક્કા સુખેન દટ્ઠું. દુદ્દસત્તાવ દુરનુબોધે, દુક્ખેન અવબુજ્ઝિતબ્બે, ન સક્કા સુખેન અવબુજ્ઝિતું. સન્તેતિ નિબ્બુતે. પણીતેતિ અતપ્પકે. ઇદં દ્વયં લોકુત્તરમેવ સન્ધાય વુત્તં. અતક્કાવચરેતિ તક્કેન ન અવચરિતબ્બે ન ઓગાહિતબ્બે ઞાણેનેવ અવચરિતબ્બે. નિપુણેતિ સણ્હે. પણ્ડિતવેદનીયેતિ સમ્મા પટિપન્નેહિ પણ્ડિતેહિ વેદિતબ્બે.
Gambhīreti uttānabhāvapaṭikkhepavacanaṃ. Duddaseti gambhīrattā duddase, dukkhena daṭṭhabbe, na sakkā sukhena daṭṭhuṃ. Duddasattāva duranubodhe, dukkhena avabujjhitabbe, na sakkā sukhena avabujjhituṃ. Santeti nibbute. Paṇīteti atappake. Idaṃ dvayaṃ lokuttarameva sandhāya vuttaṃ. Atakkāvacareti takkena na avacaritabbe na ogāhitabbe ñāṇeneva avacaritabbe. Nipuṇeti saṇhe. Paṇḍitavedanīyeti sammā paṭipannehi paṇḍitehi veditabbe.
૯૮. તોસેસીતિ તુટ્ઠિં આપાદેસિ. વિતોસેસીતિ વિવિધા તેસં સોમનસ્સં ઉપ્પાદેસિ. પસાદેસીતિ તેસં ચિત્તપ્પસાદં અકાસિ . આરાધેસીતિ આરાધયિ સિદ્ધિં પાપેસિ. અત્તમને અકાસીતિ સોમનસ્સવસેન સકમને અકાસિ.
98.Tosesīti tuṭṭhiṃ āpādesi. Vitosesīti vividhā tesaṃ somanassaṃ uppādesi. Pasādesīti tesaṃ cittappasādaṃ akāsi . Ārādhesīti ārādhayi siddhiṃ pāpesi. Attamane akāsīti somanassavasena sakamane akāsi.
૯૯. તતો પરં બ્રહ્મચરિયમચરિંસૂતિ મગ્ગબ્રહ્મચરિયં અચરિંસુ.
99. Tato paraṃ brahmacariyamacariṃsūti maggabrahmacariyaṃ acariṃsu.
૧૦૧. તસ્મા પારાયનન્તિ તસ્સ પારભૂતસ્સ નિબ્બાનસ્સ આયતનન્તિ વુત્તં હોતિ.
101.Tasmā pārāyananti tassa pārabhūtassa nibbānassa āyatananti vuttaṃ hoti.
સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકાય ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથાય
Saddhammappajjotikāya cūḷaniddesa-aṭṭhakathāya
પારાયનત્થુતિગાથાનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pārāyanatthutigāthāniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi
૧૭. પારાયનત્થુતિગાથા • 17. Pārāyanatthutigāthā
૧૭. પારાયનત્થુતિગાથાનિદ્દેસો • 17. Pārāyanatthutigāthāniddeso