Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. પરિહાનધમ્મસુત્તવણ્ણના
3. Parihānadhammasuttavaṇṇanā
૯૬. તતિયે પરિહાનધમ્મન્તિ પરિહાનસભાવં. અભિભાયતનાનીતિ અભિભવિતાનિ આયતનાનિ. સરસઙ્કપ્પાતિ એત્થ સરન્તીતિ સરા, ધાવન્તીતિ અત્થો. સરા ચ તે સઙ્કપ્પા ચ સરસઙ્કપ્પા. સંયોજનિયાતિ બન્ધનિયા બન્ધનસ્સ પચ્ચયભૂતા. તઞ્ચે ભિક્ખૂતિ તં એવં ઉપ્પન્નં કિલેસજાતં, તં વા આરમ્મણં. અધિવાસેતીતિ ચિત્તે આરોપેત્વા વાસેતિ. નપ્પજહતીતિ છન્દરાગપ્પહાનેન ન પજહતિ. એવં સબ્બપદેહિ યોજેતબ્બં. અભિભાયતનઞ્હેતં વુત્તં ભગવતાતિ એતં બુદ્ધેન ભગવતા અભિભવિતં આયતનન્તિ કથિતં. ઇધ ધમ્મં પુચ્છિત્વા વિભજન્તેન પુગ્ગલેન ધમ્મો દસ્સિતો.
96. Tatiye parihānadhammanti parihānasabhāvaṃ. Abhibhāyatanānīti abhibhavitāni āyatanāni. Sarasaṅkappāti ettha sarantīti sarā, dhāvantīti attho. Sarā ca te saṅkappā ca sarasaṅkappā. Saṃyojaniyāti bandhaniyā bandhanassa paccayabhūtā. Tañce bhikkhūti taṃ evaṃ uppannaṃ kilesajātaṃ, taṃ vā ārammaṇaṃ. Adhivāsetīti citte āropetvā vāseti. Nappajahatīti chandarāgappahānena na pajahati. Evaṃ sabbapadehi yojetabbaṃ. Abhibhāyatanañhetaṃ vuttaṃ bhagavatāti etaṃ buddhena bhagavatā abhibhavitaṃ āyatananti kathitaṃ. Idha dhammaṃ pucchitvā vibhajantena puggalena dhammo dassito.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. પરિહાનધમ્મસુત્તં • 3. Parihānadhammasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. પરિહાનસુત્તવણ્ણના • 3. Parihānasuttavaṇṇanā