Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૩. પરિહાનસુત્તવણ્ણના

    3. Parihānasuttavaṇṇanā

    ૯૬. પરિહાનસભાવન્તિ અનવજ્જધમ્મેહિ પરિહાયનસભાવં. અભિભવિતાનીતિ અભિભૂતાનિ નિબ્બિસેવનભાવાકારેન. સરસઙ્કપ્પાતિ તસ્મિં તસ્મિં વિસયે અનવટ્ઠિતભાવેન સઙ્કપ્પા. સંયોજનિયાતિ સંયોજેતબ્બા. સંયોજનાનઞ્હિ પુનપ્પુનં ઉપ્પત્તિયા ઓકાસં દેન્તો કિલેસજાતં અધિવાસેતિ નામ. કિલેસો એવ કિલેસજાતં. આરમ્મણં પન ચિત્તે કરોન્તો અધિવાસેતિ નામ. છન્દરાગપ્પહાનેન ન પજહતિ આરમ્મણં, કિલેસં પન અનુપ્પત્તિધમ્મતાપાદનેન એવ. અભિભવિતં આયતનન્તિ કથિતં અધિવાસનાદિના. ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પરિહાનધમ્મો હોતી’’તિ ધમ્મં પુચ્છિત્વા તં વિભજન્તેન ભગવતા ‘‘તઞ્ચે ભિક્ખુ અધિવાસેતી’’તિઆદિના પુગ્ગલેન પુગ્ગલાધિટ્ઠાનેન ધમ્મો દસ્સિતો.

    96.Parihānasabhāvanti anavajjadhammehi parihāyanasabhāvaṃ. Abhibhavitānīti abhibhūtāni nibbisevanabhāvākārena. Sarasaṅkappāti tasmiṃ tasmiṃ visaye anavaṭṭhitabhāvena saṅkappā. Saṃyojaniyāti saṃyojetabbā. Saṃyojanānañhi punappunaṃ uppattiyā okāsaṃ dento kilesajātaṃ adhivāseti nāma. Kileso eva kilesajātaṃ. Ārammaṇaṃ pana citte karonto adhivāseti nāma. Chandarāgappahānena na pajahati ārammaṇaṃ, kilesaṃ pana anuppattidhammatāpādanena eva. Abhibhavitaṃ āyatananti kathitaṃ adhivāsanādinā. ‘‘Kathañca, bhikkhave, parihānadhammo hotī’’ti dhammaṃ pucchitvā taṃ vibhajantena bhagavatā ‘‘tañce bhikkhu adhivāsetī’’tiādinā puggalena puggalādhiṭṭhānena dhammo dassito.

    પરિહાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Parihānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. પરિહાનધમ્મસુત્તં • 3. Parihānadhammasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. પરિહાનધમ્મસુત્તવણ્ણના • 3. Parihānadhammasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact