Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૨. પરિહાનિકથા

    2. Parihānikathā

    ૧. વાદયુત્તિપરિહાનિકથાવણ્ણના

    1. Vādayuttiparihānikathāvaṇṇanā

    ૨૩૯. ‘‘દ્વેમે , ભિક્ખવે, ધમ્મા સેક્ખસ્સ ભિક્ખુનો પરિહાનાય સંવત્તન્તી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૨.૧૮૫) ઇદં સુત્તં અરહતો પરિહાનિલદ્ધિયા ન નિસ્સયો, અથ ખો અનાગામિઆદીનં પરિહાનિલદ્ધિયા, તસ્મા અરહતોપિ પરિહાનિં ઇચ્છન્તીતિ એત્થ પિ-સદ્દેન અનાગામિસ્સપિ સકદાગામિસ્સપીતિ યોજેતબ્બં.

    239. ‘‘Dveme , bhikkhave, dhammā sekkhassa bhikkhuno parihānāya saṃvattantī’’ti (a. ni. 2.185) idaṃ suttaṃ arahato parihāniladdhiyā na nissayo, atha kho anāgāmiādīnaṃ parihāniladdhiyā, tasmā arahatopi parihāniṃ icchantīti ettha pi-saddena anāgāmissapi sakadāgāmissapīti yojetabbaṃ.

    ‘‘તતિયસ્મિમ્પિ મુદિન્દ્રિયાવ અધિપ્પેતા. તેસઞ્હિ સબ્બેસમ્પિ પરિહાનિ ન હોતીતિ તસ્સ લદ્ધી’’તિ પુરિમપાઠો, મુદિન્દ્રિયેસ્વેવ પન અધિપ્પેતેસુ પરિક્ખેપો ન કાતબ્બો સિયા, કતો ચ, તસ્મા ‘‘તતિયસ્મિમ્પિ તિક્ખિન્દ્રિયાવ અધિપ્પેતા. તેસઞ્હિ સબ્બેસમ્પિ પરિહાનિ ન હોતીતિ તસ્સ લદ્ધી’’તિ પઠન્તિ.

    ‘‘Tatiyasmimpi mudindriyāva adhippetā. Tesañhi sabbesampi parihāni na hotīti tassa laddhī’’ti purimapāṭho, mudindriyesveva pana adhippetesu parikkhepo na kātabbo siyā, kato ca, tasmā ‘‘tatiyasmimpi tikkhindriyāva adhippetā. Tesañhi sabbesampi parihāni na hotīti tassa laddhī’’ti paṭhanti.

    અયોનિસો અત્થં ગહેત્વાતિ સોતાપન્નોયેવ નિયતોતિ વુત્તોતિ સોયેવ ન પરિહાયતિ, ન ઇતરેતિ અત્થં ગહેત્વા. ‘‘ઉપરિમગ્ગત્થાયા’’તિ વુત્તં અત્થં અગ્ગહેત્વા નિયતોતિ સોતાપત્તિફલા ન પરિહાયતીતિ એતમત્થં ગણ્હીતિ પન વદન્તિ.

    Ayoniso atthaṃ gahetvāti sotāpannoyeva niyatoti vuttoti soyeva na parihāyati, na itareti atthaṃ gahetvā. ‘‘Uparimaggatthāyā’’ti vuttaṃ atthaṃ aggahetvā niyatoti sotāpattiphalā na parihāyatīti etamatthaṃ gaṇhīti pana vadanti.

    વાદયુત્તિપરિહાનિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vādayuttiparihānikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૨. અરિયપુગ્ગલસંસન્દનપરિહાનિવણ્ણના

    2. Ariyapuggalasaṃsandanaparihānivaṇṇanā

    ૨૪૧. યં પનેત્થાતિઆદિમ્હિ દસ્સનમગ્ગફલે ઠિતસ્સ અનન્તરં અરહત્તપ્પત્તિં, તતો પરિહાયિત્વા તત્થ ચ ઠાનં ઇચ્છન્તો પુન વાયામેન તદનન્તરં અરહત્તપ્પત્તિં ન ઇચ્છતીતિ વિચારેતબ્બમેતં.

    241. Yaṃpanetthātiādimhi dassanamaggaphale ṭhitassa anantaraṃ arahattappattiṃ, tato parihāyitvā tattha ca ṭhānaṃ icchanto puna vāyāmena tadanantaraṃ arahattappattiṃ na icchatīti vicāretabbametaṃ.

    ૨૬૨. અવસિપ્પત્તો ઝાનલાભીતિ સેક્ખો વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બો. પુથુજ્જનો પન વસિપ્પત્તો અવસિપ્પત્તો ચ સમયવિમુત્તઅસમયવિમુત્તતન્તિયા અગ્ગહિતો, ભજાપિયમાનો પન સમાપત્તિવિક્ખમ્ભિતાનં કિલેસાનં વસેન સમયવિમુત્તભાવં ભજેય્યાતિ વુત્તોતિ.

    262. Avasippatto jhānalābhīti sekkho vuttoti daṭṭhabbo. Puthujjano pana vasippatto avasippatto ca samayavimuttaasamayavimuttatantiyā aggahito, bhajāpiyamāno pana samāpattivikkhambhitānaṃ kilesānaṃ vasena samayavimuttabhāvaṃ bhajeyyāti vuttoti.

    અરિયપુગ્ગલસંસન્દનપરિહાનિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ariyapuggalasaṃsandanaparihānivaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૩. સુત્તસાધનપરિહાનિવણ્ણના

    3. Suttasādhanaparihānivaṇṇanā

    ૨૬૫. ઉત્તમહીનભેદો ‘‘તત્ર યાયં પટિપદા સુખા ખિપ્પાભિઞ્ઞા, સા ઉભયેનેવ પણીતા અક્ખાયતી’’તિઆદિસુત્તવસેન (દી॰ નિ॰ ૩.૧૫૨) વુત્તો. ‘‘દિટ્ઠં સુતં મુત’’ન્તિ એત્થ વિય મુતસદ્દો પત્તબ્બં વદતીતિ આહ ‘‘ફુસનારહ’’ન્તિ.

    265. Uttamahīnabhedo ‘‘tatra yāyaṃ paṭipadā sukhā khippābhiññā, sā ubhayeneva paṇītā akkhāyatī’’tiādisuttavasena (dī. ni. 3.152) vutto. ‘‘Diṭṭhaṃ sutaṃ muta’’nti ettha viya mutasaddo pattabbaṃ vadatīti āha ‘‘phusanāraha’’nti.

    ૨૬૭. અપ્પત્તપરિહાનાય ચેવ સંવત્તન્તિ યથાકતસન્નિટ્ઠાનસ્સ સમયવિમુત્તસ્સાતિ અધિપ્પાયો.

    267. Appattaparihānāya ceva saṃvattanti yathākatasanniṭṭhānassa samayavimuttassāti adhippāyo.

    સુત્તસાધનપરિહાનિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suttasādhanaparihānivaṇṇanā niṭṭhitā.

    પરિહાનિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Parihānikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / ૨. પરિહાનિકથા • 2. Parihānikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. પરિહાનિકથા • 2. Parihānikathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. પરિહાનિકથા • 2. Parihānikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact