Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga |
૭. સેખિયકણ્ડં
7. Sekhiyakaṇḍaṃ
૧. પરિમણ્ડલવગ્ગો
1. Parimaṇḍalavaggo
ઇમે ખો પનાયસ્મન્તો સેખિયા
Ime kho panāyasmanto sekhiyā
ધમ્મા ઉદ્દેસં આગચ્છન્તિ.
Dhammā uddesaṃ āgacchanti.
૫૭૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પુરતોપિ પચ્છતોપિ ઓલમ્બેન્તા નિવાસેન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા પુરતોપિ પચ્છતોપિ ઓલમ્બેન્તા નિવાસેસ્સન્તિ, સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનો’’તિ. અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પુરતોપિ પચ્છતોપિ ઓલમ્બેન્તા નિવાસેસ્સન્તી’’તિ! અથ ખો તે ભિક્ખૂ છબ્બગ્ગિયે ભિક્ખૂ અનેકપરિયાયેન વિગરહિત્વા ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ભિક્ખુસઙ્ઘં સન્નિપાતાપેત્વા છબ્બગ્ગિયે ભિક્ખૂ પટિપુચ્છિ – ‘‘સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, પુરતોપિ પચ્છતોપિ ઓલમ્બેન્તા નિવાસેથા’’તિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, પુરતોપિ પચ્છતોપિ ઓલમ્બેન્તા નિવાસેસ્સથ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –
576. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū puratopi pacchatopi olambentā nivāsenti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā puratopi pacchatopi olambentā nivāsessanti, seyyathāpi gihī kāmabhogino’’ti. Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū puratopi pacchatopi olambentā nivāsessantī’’ti! Atha kho te bhikkhū chabbaggiye bhikkhū anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā chabbaggiye bhikkhū paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, puratopi pacchatopi olambentā nivāsethā’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, puratopi pacchatopi olambentā nivāsessatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
‘‘પરિમણ્ડલં નિવાસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Parimaṇḍalaṃ nivāsessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
પરિમણ્ડલં નિવાસેતબ્બં નાભિમણ્ડલં જાણુમણ્ડલં પટિચ્છાદેન્તેન. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ પુરતો વા પચ્છતો વા ઓલમ્બેન્તો નિવાસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Parimaṇḍalaṃ nivāsetabbaṃ nābhimaṇḍalaṃ jāṇumaṇḍalaṃ paṭicchādentena. Yo anādariyaṃ paṭicca purato vā pacchato vā olambento nivāseti, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ,
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, āpadāsu, ummattakassa,
આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Ādikammikassāti.
પઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Paṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૭૭. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પુરતોપિ પચ્છતોપિ ઓલમ્બેન્તા પારુપન્તિ…પે॰….
577. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū puratopi pacchatopi olambentā pārupanti…pe….
‘‘પરિમણ્ડલં પારુપિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Parimaṇḍalaṃ pārupissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
પરિમણ્ડલં પારુપિતબ્બં ઉભો કણ્ણે સમં કત્વા. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ પુરતો વા પચ્છતો વા ઓલમ્બેન્તો પારુપતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Parimaṇḍalaṃ pārupitabbaṃ ubho kaṇṇe samaṃ katvā. Yo anādariyaṃ paṭicca purato vā pacchato vā olambento pārupati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ,
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, āpadāsu, ummattakassa,
આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Ādikammikassāti.
દુતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Dutiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૭૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ કાયં વિવરિત્વા અન્તરઘરે ગચ્છન્તિ…પે॰….
578. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū kāyaṃ vivaritvā antaraghare gacchanti…pe….
‘‘સુપ્પટિચ્છન્નો અન્તરઘરે ગમિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Suppaṭicchanno antaragharegamissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
સુપ્પટિચ્છન્નેન અન્તરઘરે ગન્તબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ કાયં વિવરિત્વા અન્તરઘરે ગચ્છતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Suppaṭicchannena antaraghare gantabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca kāyaṃ vivaritvā antaraghare gacchati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ,
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, āpadāsu, ummattakassa,
આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Ādikammikassāti.
તતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Tatiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૭૯. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ કાયં વિવરિત્વા અન્તરઘરે નિસીદન્તિ…પે॰….
579. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū kāyaṃ vivaritvā antaraghare nisīdanti…pe….
‘‘સુપ્પટિચ્છન્નો અન્તરઘરે નિસીદિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Suppaṭicchanno antaraghare nisīdissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
સુપ્પટિચ્છન્નેન અન્તરઘરે નિસીદિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ કાયં વિવરિત્વા અન્તરઘરે નિસીદતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Suppaṭicchannena antaraghare nisīditabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca kāyaṃ vivaritvā antaraghare nisīdati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, વાસૂપગતસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, vāsūpagatassa, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.
ચતુત્થસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Catutthasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૮૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ હત્થમ્પિ પાદમ્પિ કીળાપેન્તા અન્તરઘરે ગચ્છન્તિ…પે॰….
580. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū hatthampi pādampi kīḷāpentā antaraghare gacchanti…pe….
‘‘સુસંવુતો અન્તરઘરે ગમિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Susaṃvuto antaraghare gamissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
સુસંવુતેન અન્તરઘરે ગન્તબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ હત્થં વા પાદં વા કીળાપેન્તો અન્તરઘરે ગચ્છતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Susaṃvutena antaraghare gantabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca hatthaṃ vā pādaṃ vā kīḷāpento antaraghare gacchati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, ummattakassa, ādikammikassāti.
પઞ્ચમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Pañcamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૮૧. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ હત્થમ્પિ પાદમ્પિ કીળાપેન્તા અન્તરઘરે નિસીદન્તિ…પે॰….
581. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū hatthampi pādampi kīḷāpentā antaraghare nisīdanti…pe….
‘‘સુસંવુતો અન્તરઘરે નિસીદિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Susaṃvuto antaraghare nisīdissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
સુસંવુતેન અન્તરઘરે નિસીદિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ હત્થં વા પાદં વા કીળાપેન્તો અન્તરઘરે નિસીદતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Susaṃvutena antaraghare nisīditabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca hatthaṃ vā pādaṃ vā kīḷāpento antaraghare nisīdati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, ummattakassa, ādikammikassāti.
છટ્ઠસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Chaṭṭhasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૮૨. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ તહં તહં ઓલોકેન્તા અન્તરઘરે ગચ્છન્તિ…પે॰….
582. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū tahaṃ tahaṃ olokentā antaraghare gacchanti…pe….
‘‘ઓક્ખિત્તચક્ખુ અન્તરઘરે ગમિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Okkhittacakkhu antaraghare gamissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
ઓક્ખિત્તચક્ખુના અન્તરઘરે ગન્તબ્બં યુગમત્તં પેક્ખન્તેન. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ તહં તહં ઓલોકેન્તો અન્તરઘરે ગચ્છતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Okkhittacakkhunā antaraghare gantabbaṃ yugamattaṃ pekkhantena. Yo anādariyaṃ paṭicca tahaṃ tahaṃ olokento antaraghare gacchati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ,
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, āpadāsu, ummattakassa,
આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Ādikammikassāti.
સત્તમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Sattamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૮૩. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ તહં તહં ઓલોકેન્તા અન્તરઘરે નિસીદન્તિ…પે॰….
583. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū tahaṃ tahaṃ olokentā antaraghare nisīdanti…pe….
‘‘ઓક્ખિત્તચક્ખુ અન્તરઘરે નિસીદિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Okkhittacakkhuantaraghare nisīdissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
ઓક્ખિત્તચક્ખુના અન્તરઘરે નિસીદિતબ્બં યુગમત્તં પેક્ખન્તેન. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ તહં તહં ઓલોકેન્તો અન્તરઘરે નિસીદતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Okkhittacakkhunā antaraghare nisīditabbaṃ yugamattaṃ pekkhantena. Yo anādariyaṃ paṭicca tahaṃ tahaṃ olokento antaraghare nisīdati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ,
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, āpadāsu, ummattakassa,
આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Ādikammikassāti.
અટ્ઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Aṭṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૮૪. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉક્ખિત્તકાય અન્તરઘરે ગચ્છન્તિ…પે॰….
584. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ukkhittakāya antaraghare gacchanti…pe….
‘‘ન ઉક્ખિત્તકાય અન્તરઘરે ગમિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Na ukkhittakāya antaraghare gamissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
ન ઉક્ખિત્તકાય અન્તરઘરે ગન્તબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ એકતો વા ઉભતો વા ઉક્ખિપિત્વા અન્તરઘરે ગચ્છતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Na ukkhittakāya antaraghare gantabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca ekato vā ubhato vā ukkhipitvā antaraghare gacchati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ,
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, āpadāsu, ummattakassa,
આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Ādikammikassāti.
નવમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Navamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
૫૮૫. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉક્ખિત્તકાય અન્તરઘરે નિસીદન્તિ…પે॰….
585. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ukkhittakāya antaraghare nisīdanti…pe….
‘‘ન ઉક્ખિત્તકાય અન્તરઘરે નિસીદિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.
‘‘Na ukkhittakāya antaraghare nisīdissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.
ન ઉક્ખિત્તકાય અન્તરઘરે નિસીદિતબ્બં. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ એકતો વા ઉભતો વા ઉક્ખિપિત્વા અન્તરઘરે નિસીદતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.
Na ukkhittakāya antaraghare nisīditabbaṃ. Yo anādariyaṃ paṭicca ekato vā ubhato vā ukkhipitvā antaraghare nisīdati, āpatti dukkaṭassa.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, વાસૂપગતસ્સ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.
Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, vāsūpagatassa, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.
દસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.
Dasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.
પરિમણ્ડલવગ્ગો પઠમો.
Parimaṇḍalavaggo paṭhamo.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પરિમણ્ડલવગ્ગવણ્ણના • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. પરિમણ્ડલવગ્ગવણ્ણના • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. પરિમણ્ડલવગ્ગવણ્ણના • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પરિમણ્ડલવગ્ગવણ્ણના • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. પરિમણ્ડલવગ્ગ-અત્થયોજના • 1. Parimaṇḍalavagga-atthayojanā