Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    4. பரிஸாஸுத்தங்

    4. Parisāsuttaṃ

    96. ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, பரிஸா. கதமா திஸ்ஸோ? அக்³க³வதீ பரிஸா, வக்³கா³ பரிஸா, ஸமக்³கா³ பரிஸா.

    96. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, parisā. Katamā tisso? Aggavatī parisā, vaggā parisā, samaggā parisā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, அக்³க³வதீ பரிஸா? இத⁴, பி⁴க்க²வே, யஸ்ஸங் பரிஸாயங் தே²ரா பி⁴க்கூ² ந பா³ஹுலிகா ஹொந்தி ந ஸாத²லிகா, ஓக்கமனே நிக்கி²த்தது⁴ரா பவிவேகே புப்³ப³ங்க³மா, வீரியங் ஆரப⁴ந்தி அப்பத்தஸ்ஸ பத்தியா அனதி⁴க³தஸ்ஸ அதி⁴க³மாய அஸச்சி²கதஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியாய, தேஸங் பச்சி²மா ஜனதா தி³ட்டா²னுக³திங் ஆபஜ்ஜதி. ஸாபி ஹோதி ந பா³ஹுலிகா ந ஸாத²லிகா ஓக்கமனே நிக்கி²த்தது⁴ரா பவிவேகே புப்³ப³ங்க³மா, வீரியங் ஆரப⁴தி அப்பத்தஸ்ஸ பத்தியா அனதி⁴க³தஸ்ஸ அதி⁴க³மாய அஸச்சி²கதஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியாய. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அக்³க³வதீ பரிஸா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, aggavatī parisā? Idha, bhikkhave, yassaṃ parisāyaṃ therā bhikkhū na bāhulikā honti na sāthalikā, okkamane nikkhittadhurā paviveke pubbaṅgamā, vīriyaṃ ārabhanti appattassa pattiyā anadhigatassa adhigamāya asacchikatassa sacchikiriyāya, tesaṃ pacchimā janatā diṭṭhānugatiṃ āpajjati. Sāpi hoti na bāhulikā na sāthalikā okkamane nikkhittadhurā paviveke pubbaṅgamā, vīriyaṃ ārabhati appattassa pattiyā anadhigatassa adhigamāya asacchikatassa sacchikiriyāya. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, aggavatī parisā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, வக்³கா³ பரிஸா? இத⁴, பி⁴க்க²வே, யஸ்ஸங் பரிஸாயங் பி⁴க்கூ² ப⁴ண்ட³னஜாதா கலஹஜாதா விவாதா³பன்னா அஞ்ஞமஞ்ஞங் முக²ஸத்தீஹி விதுத³ந்தா விஹரந்தி, அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, வக்³கா³ பரிஸா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, vaggā parisā? Idha, bhikkhave, yassaṃ parisāyaṃ bhikkhū bhaṇḍanajātā kalahajātā vivādāpannā aññamaññaṃ mukhasattīhi vitudantā viharanti, ayaṃ vuccati, bhikkhave, vaggā parisā.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஸமக்³கா³ பரிஸா? இத⁴, பி⁴க்க²வே, யஸ்ஸங் பரிஸாயங் பி⁴க்கூ² ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா கீ²ரோத³கீபூ⁴தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் பியசக்கூ²ஹி ஸம்பஸ்ஸந்தா விஹரந்தி, அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸமக்³கா³ பரிஸா.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, samaggā parisā? Idha, bhikkhave, yassaṃ parisāyaṃ bhikkhū samaggā sammodamānā avivadamānā khīrodakībhūtā aññamaññaṃ piyacakkhūhi sampassantā viharanti, ayaṃ vuccati, bhikkhave, samaggā parisā.

    ‘‘யஸ்மிங் , பி⁴க்க²வே, ஸமயே பி⁴க்கூ² ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா கீ²ரோத³கீபூ⁴தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் பியசக்கூ²ஹி ஸம்பஸ்ஸந்தா விஹரந்தி, ப³ஹுங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² தஸ்மிங் ஸமயே புஞ்ஞங் பஸவந்தி. ப்³ரஹ்மங், பி⁴க்க²வே, விஹாரங் தஸ்மிங் ஸமயே பி⁴க்கூ² விஹரந்தி, யதி³த³ங் முதி³தாய சேதோவிமுத்தியா. பமுதி³தஸ்ஸ பீதி ஜாயதி, பீதிமனஸ்ஸ காயோ பஸ்ஸம்ப⁴தி, பஸ்ஸத்³த⁴காயோ ஸுக²ங் வேதி³யதி, ஸுகி²னோ சித்தங் ஸமாதி⁴யதி.

    ‘‘Yasmiṃ , bhikkhave, samaye bhikkhū samaggā sammodamānā avivadamānā khīrodakībhūtā aññamaññaṃ piyacakkhūhi sampassantā viharanti, bahuṃ, bhikkhave, bhikkhū tasmiṃ samaye puññaṃ pasavanti. Brahmaṃ, bhikkhave, vihāraṃ tasmiṃ samaye bhikkhū viharanti, yadidaṃ muditāya cetovimuttiyā. Pamuditassa pīti jāyati, pītimanassa kāyo passambhati, passaddhakāyo sukhaṃ vediyati, sukhino cittaṃ samādhiyati.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, உபரிபப்³ப³தே து²ல்லபு²ஸிதகே தே³வே வஸ்ஸந்தே தங் உத³கங் யதா²னின்னங் பவத்தமானங் பப்³ப³தகந்த³ரபத³ரஸாகா² பரிபூரேதி, பப்³ப³தகந்த³ரபத³ரஸாகா² பரிபூரா குஸொப்³பே⁴ 1 பரிபூரெந்தி, குஸொப்³பா⁴ பரிபூரா மஹாஸொப்³பே⁴ பரிபூரெந்தி, மஹாஸொப்³பா⁴ பரிபூரா குன்னதி³யோ பரிபூரெந்தி, குன்னதி³யோ பரிபூரா மஹானதி³யோ பரிபூரெந்தி, மஹானதி³யோ பரிபூரா ஸமுத்³த³ங் 2 பரிபூரெந்தி.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, uparipabbate thullaphusitake deve vassante taṃ udakaṃ yathāninnaṃ pavattamānaṃ pabbatakandarapadarasākhā paripūreti, pabbatakandarapadarasākhā paripūrā kusobbhe 3 paripūrenti, kusobbhā paripūrā mahāsobbhe paripūrenti, mahāsobbhā paripūrā kunnadiyo paripūrenti, kunnadiyo paripūrā mahānadiyo paripūrenti, mahānadiyo paripūrā samuddaṃ 4 paripūrenti.

    ‘‘ஏவமேவங் கோ², பி⁴க்க²வே, யஸ்மிங் ஸமயே பி⁴க்கூ² ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா அவிவத³மானா கீ²ரோத³கீபூ⁴தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் பியசக்கூ²ஹி ஸம்பஸ்ஸந்தா விஹரந்தி, ப³ஹுங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² தஸ்மிங் ஸமயே புஞ்ஞங் பஸவந்தி. ப்³ரஹ்மங், பி⁴க்க²வே, விஹாரங் தஸ்மிங் ஸமயே பி⁴க்கூ² விஹரந்தி, யதி³த³ங் முதி³தாய சேதோவிமுத்தியா. பமுதி³தஸ்ஸ பீதி ஜாயதி, பீதிமனஸ்ஸ காயோ பஸ்ஸம்ப⁴தி, பஸ்ஸத்³த⁴காயோ ஸுக²ங் வேதி³யதி, ஸுகி²னோ சித்தங் ஸமாதி⁴யதி. இமா கோ², பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ பரிஸா’’தி. சதுத்த²ங்.

    ‘‘Evamevaṃ kho, bhikkhave, yasmiṃ samaye bhikkhū samaggā sammodamānā avivadamānā khīrodakībhūtā aññamaññaṃ piyacakkhūhi sampassantā viharanti, bahuṃ, bhikkhave, bhikkhū tasmiṃ samaye puññaṃ pasavanti. Brahmaṃ, bhikkhave, vihāraṃ tasmiṃ samaye bhikkhū viharanti, yadidaṃ muditāya cetovimuttiyā. Pamuditassa pīti jāyati, pītimanassa kāyo passambhati, passaddhakāyo sukhaṃ vediyati, sukhino cittaṃ samādhiyati. Imā kho, bhikkhave, tisso parisā’’ti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. குஸ்ஸும்பே⁴ (ஸீ॰ பீ॰), குஸும்பே⁴ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    2. ஸமுத்³த³ஸாக³ரே (க॰)
    3. kussumbhe (sī. pī.), kusumbhe (syā. kaṃ. ka.)
    4. samuddasāgare (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. பரிஸாஸுத்தவண்ணனா • 4. Parisāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4. பரிஸாஸுத்தவண்ணனா • 4. Parisāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact