Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ચૂળવગ્ગો

    Cūḷavaggo

    પારિવાસિકક્ખન્ધકકથા

    Pārivāsikakkhandhakakathā

    ૨૭૪૮.

    2748.

    તજ્જનીયં નિયસ્સઞ્ચ, પબ્બાજં પટિસારણં;

    Tajjanīyaṃ niyassañca, pabbājaṃ paṭisāraṇaṃ;

    તિવિધુક્ખેપનઞ્ચાતિ, સત્ત કમ્માનિ દીપયે.

    Tividhukkhepanañcāti, satta kammāni dīpaye.

    ૨૭૪૯.

    2749.

    તેચત્તાલીસ વત્તાનિ, ખન્ધકે કમ્મસઞ્ઞિતે;

    Tecattālīsa vattāni, khandhake kammasaññite;

    નવાધિકાનિ તિંસેવ, ખન્ધકે તદનન્તરે.

    Navādhikāni tiṃseva, khandhake tadanantare.

    ૨૭૫૦.

    2750.

    એવં સબ્બાનિ વત્તાનિ, દ્વાસીતેવ મહેસિના;

    Evaṃ sabbāni vattāni, dvāsīteva mahesinā;

    હોન્તિ ખન્ધકવત્તાનિ, ગહિતાગહણેન તુ.

    Honti khandhakavattāni, gahitāgahaṇena tu.

    ૨૭૫૧.

    2751.

    પારિવાસઞ્ચ વત્તઞ્ચ, સમાદિન્નસ્સ ભિક્ખુનો;

    Pārivāsañca vattañca, samādinnassa bhikkhuno;

    રત્તિચ્છેદો કથં વુત્તો, વત્તભેદો કથં ભવે?

    Ratticchedo kathaṃ vutto, vattabhedo kathaṃ bhave?

    ૨૭૫૨.

    2752.

    સહવાસો વિનાવાસો, અનારોચનમેવ ચ;

    Sahavāso vināvāso, anārocanameva ca;

    પારિવાસિકભિક્ખુસ્સ, રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટં.

    Pārivāsikabhikkhussa, ratticchedo ca dukkaṭaṃ.

    ૨૭૫૩.

    2753.

    એકચ્છન્ને પનાવાસે, પકતત્તેન ભિક્ખુના;

    Ekacchanne panāvāse, pakatattena bhikkhunā;

    નિવાસો દકપાતેન, ઉક્ખિત્તસ્સ નિવારિતો.

    Nivāso dakapātena, ukkhittassa nivārito.

    ૨૭૫૪.

    2754.

    પારિવાસિકભિક્ખુસ્સ, અન્તોયેવ ન લબ્ભતિ;

    Pārivāsikabhikkhussa, antoyeva na labbhati;

    ઇચ્ચેવં પન નિદ્દિટ્ઠં, મહાપચ્ચરિયં પન.

    Iccevaṃ pana niddiṭṭhaṃ, mahāpaccariyaṃ pana.

    ૨૭૫૫.

    2755.

    ‘‘અવિસેસેન નિદ્દિટ્ઠં, મહાઅટ્ઠકથાદિસુ;

    ‘‘Avisesena niddiṭṭhaṃ, mahāaṭṭhakathādisu;

    ઉભિન્નં દકપાતેન, નિવાસો વારિતો’’તિ હિ.

    Ubhinnaṃ dakapātena, nivāso vārito’’ti hi.

    ૨૭૫૬.

    2756.

    અભિક્ખુકે પનાવાસે, અનાવાસેપિ કત્થચિ;

    Abhikkhuke panāvāse, anāvāsepi katthaci;

    વિપ્પવાસં વસન્તસ્સ, રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટં.

    Vippavāsaṃ vasantassa, ratticchedo ca dukkaṭaṃ.

    ૨૭૫૭.

    2757.

    પારિવાસિકભિક્ખુસ્સ, ભિક્ખું દિસ્વાન તઙ્ખણે;

    Pārivāsikabhikkhussa, bhikkhuṃ disvāna taṅkhaṇe;

    નારોચેન્તસ્સ ચેતસ્સ, રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટં.

    Nārocentassa cetassa, ratticchedo ca dukkaṭaṃ.

    ૨૭૫૮.

    2758.

    પઞ્ચેવ ચ યથાવુડ્ઢં, લભતે પારિવાસિકો;

    Pañceva ca yathāvuḍḍhaṃ, labhate pārivāsiko;

    કાતું તત્થેવ ચ ઠત્વા, ઉપોસથપવારણં.

    Kātuṃ tattheva ca ṭhatvā, uposathapavāraṇaṃ.

    ૨૭૫૯.

    2759.

    વસ્સસાટિં યથાવુડ્ઢં, દેન્તિ ચે સઙ્ઘદાયકા;

    Vassasāṭiṃ yathāvuḍḍhaṃ, denti ce saṅghadāyakā;

    ઓણોજનં તથા ભત્તં, લભતે પઞ્ચિમે પન.

    Oṇojanaṃ tathā bhattaṃ, labhate pañcime pana.

    પારિવાસિકક્ખન્ધકકથા.

    Pārivāsikakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact