Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૨. પારિવાસિકક્ખન્ધકવણ્ણના
2. Pārivāsikakkhandhakavaṇṇanā
પારિવાસિકવત્તકથાવણ્ણના
Pārivāsikavattakathāvaṇṇanā
૭૫. પારિવાસિકક્ખન્ધકે ‘‘મા મં ગામપ્પવેસનં આપુચ્છથાતિ વુત્તે અનાપુચ્છાપિ ગામં પવિસિતું વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. સઙ્ઘો અત્તનો પત્તટ્ઠાને ગહેતું વટ્ટતિ. ઓણોજનં નામ વિસ્સજ્જનં. ‘‘તં પન પારિવાસિકેન પાપિતસ્સ અત્તના સમ્પટિચ્છિતસ્સેવ પુનદિવસાદિઅત્થાય વિસ્સજ્જનં કાતબ્બં, અસમ્પટિચ્છિત્વાયેવ ચે વિસ્સજ્જેતિ, ન લભતી’’તિ વુત્તં.
75. Pārivāsikakkhandhake ‘‘mā maṃ gāmappavesanaṃ āpucchathāti vutte anāpucchāpi gāmaṃ pavisituṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Saṅgho attano pattaṭṭhāne gahetuṃ vaṭṭati. Oṇojanaṃ nāma vissajjanaṃ. ‘‘Taṃ pana pārivāsikena pāpitassa attanā sampaṭicchitasseva punadivasādiatthāya vissajjanaṃ kātabbaṃ, asampaṭicchitvāyeva ce vissajjeti, na labhatī’’ti vuttaṃ.
૭૬. પકતિયાવ નિસ્સયોતિ એત્થ ‘‘અન્તેવાસિકાનં આલયસબ્ભાવે યાવ વસ્સૂપનાયિકદિવસો, તાવ કપ્પતિ, તસ્સ આલયસ્સ સબ્ભાવે નિસ્સયો ન પટિપ્પસ્સમ્ભતીતિ ચે? ન વટ્ટતિ. તત્થ ઇદાનિ ખમાપેય્યામીતિઆદિના વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. તત્થ એકન્તેન વિસ્સટ્ઠત્તા, ઇધ પન એકન્તેનેવ દ્વિન્નમ્પિ સમભાવો ઇચ્છિતબ્બો એવાતિ એકે. પટિબલસ્સ વા ભિક્ખુસ્સાતિ એત્થ ‘‘લદ્ધસમ્મુતિકેન આણત્તોપિ ગરુધમ્મેહિ, અઞ્ઞેહિ વા ઓવદિતું ન લભતી’’તિ લિખિતં. તતો વા પાપિટ્ઠતરાતિ એત્થ ‘‘અસઞ્ચિચ્ચ આપન્નસઞ્ચરિત્તતો સુક્કવિસ્સટ્ઠિ પાપિટ્ઠતરાતિ અયમ્પિ નયો યોજેતબ્બો’’તિ વુત્તં. પચ્ચયન્તિ વસ્સાવાસિકં. સેનાસનં ન લભતિ સેય્યપરિયન્તભાગિતાય. ‘‘ઉદ્દેસાદીનિ દાતુમ્પિ ન લભતી’’તિ વદન્તિ. ‘‘સચે દ્વે પારિવાસિકા ગતટ્ઠાને અઞ્ઞમઞ્ઞં પસ્સન્તિ, ઉભોહિપિ અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ આરોચેતબ્બં અવિસેસેન ‘આગન્તુકેન આરોચેતબ્બં, આગન્તુકસ્સ આરોચેતબ્બ’ન્તિ વુત્તત્તા’’તિ વુત્તં. અઞ્ઞવિહારગતેનાપિ તત્થ પુબ્બે આરોચિતસ્સ પુનારોચનકિચ્ચં નત્થિ. ‘‘અનિક્ખિત્તવત્તસ્સ બહિ આરોચિતસ્સ યથા પુન વિહારે આરોચનકિચ્ચં નત્થિ, એવં ‘આગન્તુકસોધનત્થં ઉપોસથદિવસે આરોચેતબ્બ’ન્તિ વચનઞ્હેત્થ સાધક’’ન્તિ વદન્તિ.
76.Pakatiyāva nissayoti ettha ‘‘antevāsikānaṃ ālayasabbhāve yāva vassūpanāyikadivaso, tāva kappati, tassa ālayassa sabbhāve nissayo na paṭippassambhatīti ce? Na vaṭṭati. Tattha idāni khamāpeyyāmītiādinā vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Tattha ekantena vissaṭṭhattā, idha pana ekanteneva dvinnampi samabhāvo icchitabbo evāti eke. Paṭibalassa vā bhikkhussāti ettha ‘‘laddhasammutikena āṇattopi garudhammehi, aññehi vā ovadituṃ na labhatī’’ti likhitaṃ. Tato vā pāpiṭṭhatarāti ettha ‘‘asañcicca āpannasañcarittato sukkavissaṭṭhi pāpiṭṭhatarāti ayampi nayo yojetabbo’’ti vuttaṃ. Paccayanti vassāvāsikaṃ. Senāsanaṃ na labhati seyyapariyantabhāgitāya. ‘‘Uddesādīni dātumpi na labhatī’’ti vadanti. ‘‘Sace dve pārivāsikā gataṭṭhāne aññamaññaṃ passanti, ubhohipi aññamaññassa ārocetabbaṃ avisesena ‘āgantukena ārocetabbaṃ, āgantukassa ārocetabba’nti vuttattā’’ti vuttaṃ. Aññavihāragatenāpi tattha pubbe ārocitassa punārocanakiccaṃ natthi. ‘‘Anikkhittavattassa bahi ārocitassa yathā puna vihāre ārocanakiccaṃ natthi, evaṃ ‘āgantukasodhanatthaṃ uposathadivase ārocetabba’nti vacanañhettha sādhaka’’nti vadanti.
૮૧. એકચ્છન્ને નિસિન્નસ્સાપિ રત્તિચ્છેદદુક્કટાપત્તિયો હોન્તીતિ એકે. અવિસેસેનાતિ પારિવાસિકસ્સ ઉક્ખિત્તકસ્સાતિ ઇમં ભેદં અકત્વા. ‘‘તદહુપસમ્પન્નેપિ પકતત્તે’’તિ વચનતો અનુપસમ્પન્નેહિ વસિતું વટ્ટતિ. ‘‘સમવસ્સાતિ એતેન અપચ્છા અપુરિમં નિપજ્જને દ્વિન્નમ્પિ વત્તભેદાપત્તિભાવં દીપેતી’’તિ લિખિતં.
81. Ekacchanne nisinnassāpi ratticchedadukkaṭāpattiyo hontīti eke. Avisesenāti pārivāsikassa ukkhittakassāti imaṃ bhedaṃ akatvā. ‘‘Tadahupasampannepi pakatatte’’ti vacanato anupasampannehi vasituṃ vaṭṭati. ‘‘Samavassāti etena apacchā apurimaṃ nipajjane dvinnampi vattabhedāpattibhāvaṃ dīpetī’’ti likhitaṃ.
પારિવાસિકવત્તકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pārivāsikavattakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૧. પારિવાસિકવત્તં • 1. Pārivāsikavattaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / પારિવાસિકવત્તકથા • Pārivāsikavattakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પારિવાસિકવત્તકથાવણ્ણના • Pārivāsikavattakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પારિવાસિકવત્તકથાવણ્ણના • Pārivāsikavattakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. પારિવાસિકવત્તકથા • 1. Pārivāsikavattakathā