Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
6. து³க்க²வக்³கோ³
6. Dukkhavaggo
1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தவண்ணனா
1. Parivīmaṃsanasuttavaṇṇanā
51. உபபரிக்க²மானோதி பவத்திபவத்திஹேதுங், நிவத்தினிவத்திஹேதுஞ்ச பரிதுலெந்தோ. குதோ பனேதந்தி? ‘‘ஸம்மா து³க்க²க்க²யா’’தி வசனதோ. ந ஹி ஸப்³ப³து³க்க²பரிவீமங்ஸங் வினா ஸம்மா து³க்க²க்க²யோ ஸம்ப⁴வதி. கஸ்மாதிஆதி³னா ஜராமரணஸ்ஸேவ க³ஹணே காரணங் புச்ச²தி. ஜாதிஆதீ³னம்பி பவத்தி து³க்க²பா⁴வினீதி அதி⁴ப்பாயோ. யஸ்மா ஜராமரணே க³ஹிதே ஸதி ஜாதிபி க³ஹிதா ஹோதி, தஸ்ஸா அபா⁴வே ஜராமரணஸ்ஸேவ அபா⁴வதோ. ஏஸ நயோ ப⁴வாதீ³ஸுபி. ஏவங் யாவ ஜாதித⁴ம்மோ ஜராமரணே க³ஹிதே க³ஹிதோவ ஹோதி, ஜராமரணபதே³ஸேன தப்³பி³காரவந்தோ ஸப்³பே³ தேபூ⁴மகா ஸங்கா²ரா க³ஹிதாதி ஏவம்பி ஜராமரணக்³க³ஹணேன ஸப்³ப³ம்பி வட்டது³க்க²ங் க³ஹிதமேவ ஹோதி. தேனாஹ ‘‘தஸ்மிங் க³ஹிதே ஸப்³ப³து³க்க²ஸ்ஸ க³ஹிதத்தா’’தி. அனேகவித⁴ந்தி ப³ஹுவித⁴ங் ப³ஹுகொட்டா²ஸங். ‘‘அனேக’’ந்தி வா பாடோ² . அனேகந்தி ப³ஹுலவசனங். வித⁴ந்தி க²ண்டி³ச்சபாலிச்சாதி³வஸேன விபரீதகொட்டா²ஸங். நானப்பகாரகந்தி ததோ ஏவ நானப்பகாரங். ந்ஹத்வா டி²தங் புரிஸங் வியாதி பா³லானங் அத்தபா⁴வஸ்ஸ ஸுபா⁴காரேன உபட்டா²னங் ஸந்தா⁴யாஹ.
51.Upaparikkhamānoti pavattipavattihetuṃ, nivattinivattihetuñca paritulento. Kuto panetanti? ‘‘Sammā dukkhakkhayā’’ti vacanato. Na hi sabbadukkhaparivīmaṃsaṃ vinā sammā dukkhakkhayo sambhavati. Kasmātiādinā jarāmaraṇasseva gahaṇe kāraṇaṃ pucchati. Jātiādīnampi pavatti dukkhabhāvinīti adhippāyo. Yasmā jarāmaraṇe gahite sati jātipi gahitā hoti, tassā abhāve jarāmaraṇasseva abhāvato. Esa nayo bhavādīsupi. Evaṃ yāva jātidhammo jarāmaraṇe gahite gahitova hoti, jarāmaraṇapadesena tabbikāravanto sabbe tebhūmakā saṅkhārā gahitāti evampi jarāmaraṇaggahaṇena sabbampi vaṭṭadukkhaṃ gahitameva hoti. Tenāha ‘‘tasmiṃ gahite sabbadukkhassa gahitattā’’ti. Anekavidhanti bahuvidhaṃ bahukoṭṭhāsaṃ. ‘‘Aneka’’nti vā pāṭho . Anekanti bahulavacanaṃ. Vidhanti khaṇḍiccapāliccādivasena viparītakoṭṭhāsaṃ. Nānappakārakanti tato eva nānappakāraṃ. Nhatvā ṭhitaṃ purisaṃ viyāti bālānaṃ attabhāvassa subhākārena upaṭṭhānaṃ sandhāyāha.
‘‘ஸாருப்பபா⁴வேனா’’தி வுத்தங், கிங் ஸப்³ப³தா² ஸாருப்பபா⁴வேனாதி ஆஹ ‘‘நிக்கிலேஸதாய பரிஸுத்³த⁴தாயா’’தி. ந ஹி தஸ்ஸேஸா அஸங்க²ததாதி³பா⁴வேன ஸதி³ஸா. படிபன்னோதி படிமுகோ² அபி⁴ஸங்கா²ரமுகோ² ஹுத்வா பன்னோ அதி⁴க³தோ. அனுக³தந்தி அனுச்ச²விகபா⁴வேன க³தங், யதா² ச நிப்³பா³னஸ்ஸ அதி⁴க³மோ ஹோதி, ஏவங் தத³னுரூபபா⁴வேன க³தங். எத்த² ச பாளியங் ‘‘பஜானாதீ’’தி புப்³ப³பா⁴க³வஸேன பஜானநா வுத்தா, ‘‘ததா² படிபன்னோ ச ஹோதீ’’தி நியதவஸேன. ‘‘அபரபா⁴க³வஸேனா’’தி அபரே. கேசி பன ‘‘யதா² படிபன்னஸ்ஸ ஜராமரணங் நிருஜ்ஜ²தி, ததா² படிபன்னோ’’தி வத³ந்தி. பத³வீமங்ஸனா புப்³ப³பா⁴க³வஸேன வேதி³தப்³பா³, ந மக்³க³க்க²ணவஸேன. ஸங்கா²ரனிரோதா⁴யாதி எத்த² நயித³ங் அவிஜ்ஜாபச்சயஸங்கா²ரக்³க³ஹணங், அத² கோ² ஸங்க²தஸங்கா²ரக்³க³ஹணந்தி ஆஹ ‘‘ஸங்கா²ரது³க்க²ஸ்ஸ நிரோத⁴த்தா²யா’’தி. தேனாஹ ‘‘எத்தாவதா யாவ அரஹத்தா தே³ஸனா கதி²தா’’தி.
‘‘Sāruppabhāvenā’’ti vuttaṃ, kiṃ sabbathā sāruppabhāvenāti āha ‘‘nikkilesatāya parisuddhatāyā’’ti. Na hi tassesā asaṅkhatatādibhāvena sadisā. Paṭipannoti paṭimukho abhisaṅkhāramukho hutvā panno adhigato. Anugatanti anucchavikabhāvena gataṃ, yathā ca nibbānassa adhigamo hoti, evaṃ tadanurūpabhāvena gataṃ. Ettha ca pāḷiyaṃ ‘‘pajānātī’’ti pubbabhāgavasena pajānanā vuttā, ‘‘tathā paṭipanno ca hotī’’ti niyatavasena. ‘‘Aparabhāgavasenā’’ti apare. Keci pana ‘‘yathā paṭipannassa jarāmaraṇaṃ nirujjhati, tathā paṭipanno’’ti vadanti. Padavīmaṃsanā pubbabhāgavasena veditabbā, na maggakkhaṇavasena. Saṅkhāranirodhāyāti ettha nayidaṃ avijjāpaccayasaṅkhāraggahaṇaṃ, atha kho saṅkhatasaṅkhāraggahaṇanti āha ‘‘saṅkhāradukkhassa nirodhatthāyā’’ti. Tenāha ‘‘ettāvatā yāva arahattā desanā kathitā’’ti.
‘‘பச்சத்தங்யேவ பரினிப்³பா³யதீ’’திஆதி³னா அரஹத்தப²லபச்சவெக்க²ணங், ‘‘ஸோ ஸுக²ஞ்ச வேத³னங் வேத³யதீ’’திஆதி³னா ஸததவிஹாரஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா தே³ஸனா ஸப்³ப³தா²வ வட்டதே³ஸனாதோ நிவத்தேதப்³பா³ ஸியா. அவிஜ்ஜாக³தோதி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ², தேன ஏவமாதி³கங் இத³ங் வட்டவிவட்டகத²னங் புன க³ண்ஹாதி. புக்³க³லஸத்³தோ³ இதராஸங் த்³வின்னங் பகதீனங் வாசகோதி ததோ விஸேஸெத்வா க³ஹணே பட²மபகதிமேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘புரிஸபுக்³க³லோ’’தி அவோசாதி ஆஹ ‘‘புரிஸோயேவ புக்³க³லோ’’தி. உப⁴யேனாதி புரிஸபுக்³க³லக்³க³ஹணேன. ஸம்முதியா அவிஜ்ஜமானாய கதா² தே³ஸனா ஸம்முதிகதா². பரமத்த²ஸ்ஸ கதா² தே³ஸனா பரமத்த²கதா². தத்தா²தி ஸம்முதிபரமத்த²கதா²ஸு, ந ஸம்முதிபரமத்தே²ஸு. தேனாஹ ‘‘ஏவங் பவத்தா ஸம்முதிகதா² நாமா’’திஆதி³. தத்ரித³ங் ஸம்முதிபரமத்தா²னங் லக்க²ணங் – யஸ்மிங் பி⁴ன்னே பு³த்³தி⁴யா வா அவயவவினிப்³போ⁴கே³ கதே ந தங்ஸமஞ்ஞா, ஸா க⁴டபடாதி³ப்பபே⁴தா³ ஸம்முதி, தப்³பி³பரியாயதோ பரமத்தோ². ந ஹி கக்க²ளபு²ஸனாதி³ஸபா⁴வே அயங் நயோ லப்³ப⁴தி. தத்த² ரூபாதி³த⁴ம்மங் ஸமூஹஸந்தானவஸேன பவத்தமானங் உபாதா³ய ‘‘ஸத்தோ’’திஆதி³ வோஹாரோதி ஆஹ ‘‘ஸத்தோ நரோ…பே॰… ஸம்முதிகதா² நாமா’’தி . யஸ்மா ரூபாத³யோ பரமத்த²த⁴ம்மா ‘‘க²ந்தா⁴ தா⁴துயோ’’திஆதி³னா வுச்சந்தி, ந வோஹாரமத்தங், தஸ்மா ‘‘க²ந்தா⁴…பே॰… பரமத்த²கதா² நாமா’’தி வுத்தங். நனு க²ந்த⁴கதா²பி ஸம்முதிகதா²வ, ஸம்முதி ஹி ஸங்கேதோ க²ந்த⁴ட்டோ² ராஸட்டோ² வா கொட்டா²ஸட்டோ² வாதி? ஸச்சமேதங், அயங் பன க²ந்த⁴ஸமஞ்ஞா ப²ஸ்ஸாதீ³ஸு தஜ்ஜாபஞ்ஞத்தி விய பரமத்த²ஸன்னிஸ்ஸயா தஸ்ஸ ஆஸன்னதரா புக்³க³லஸமஞ்ஞாத³யோ விய ந தூ³ரேதி பரமத்த²ஸங்க³ஹதா வுத்தா. க²ந்த⁴ஸீஸேன வா தது³பாதா³னா ஸபா⁴வத⁴ம்மா ஏவ க³ஹிதா. நனு ச ஸப்³பே³பி ஸபா⁴வத⁴ம்மா ஸம்முதிமுகே²னேவ தே³ஸனங் ஆரோஹந்தி, ந ஸம்முகே²னாதி ஸப்³பா³பி தே³ஸனா ஸம்முதிதே³ஸனாவ ஸியாதி? நயித³மேவங் தே³ஸேதப்³ப³த⁴ம்மவிபா⁴கே³ன தே³ஸனாவிபா⁴க³ஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா, ந ச ஸத்³தோ³ கேனசி பவத்தினிமித்தேன வினா அத்த²ங் பகாஸேதீதி. தேனாஹ ‘‘பரமத்த²ங் கதெ²ந்தாபி ஸம்முதிங் அமுஞ்சித்வாவ கதெ²ந்தீ’’தி. ஸச்சமேவ அவிபரீதமேவ கதெ²ந்தி.
‘‘Paccattaṃyeva parinibbāyatī’’tiādinā arahattaphalapaccavekkhaṇaṃ, ‘‘so sukhañca vedanaṃ vedayatī’’tiādinā satatavihārañca dassetvā desanā sabbathāva vaṭṭadesanāto nivattetabbā siyā. Avijjāgatoti ettha iti-saddo ādiattho, tena evamādikaṃ idaṃ vaṭṭavivaṭṭakathanaṃ puna gaṇhāti. Puggalasaddo itarāsaṃ dvinnaṃ pakatīnaṃ vācakoti tato visesetvā gahaṇe paṭhamapakatimeva dassento ‘‘purisapuggalo’’ti avocāti āha ‘‘purisoyeva puggalo’’ti. Ubhayenāti purisapuggalaggahaṇena. Sammutiyā avijjamānāya kathā desanā sammutikathā. Paramatthassa kathā desanā paramatthakathā. Tatthāti sammutiparamatthakathāsu, na sammutiparamatthesu. Tenāha ‘‘evaṃ pavattā sammutikathā nāmā’’tiādi. Tatridaṃ sammutiparamatthānaṃ lakkhaṇaṃ – yasmiṃ bhinne buddhiyā vā avayavavinibbhoge kate na taṃsamaññā, sā ghaṭapaṭādippabhedā sammuti, tabbipariyāyato paramattho. Na hi kakkhaḷaphusanādisabhāve ayaṃ nayo labbhati. Tattha rūpādidhammaṃ samūhasantānavasena pavattamānaṃ upādāya ‘‘satto’’tiādi vohāroti āha ‘‘satto naro…pe… sammutikathā nāmā’’ti . Yasmā rūpādayo paramatthadhammā ‘‘khandhā dhātuyo’’tiādinā vuccanti, na vohāramattaṃ, tasmā ‘‘khandhā…pe… paramatthakathā nāmā’’ti vuttaṃ. Nanu khandhakathāpi sammutikathāva, sammuti hi saṅketo khandhaṭṭho rāsaṭṭho vā koṭṭhāsaṭṭho vāti? Saccametaṃ, ayaṃ pana khandhasamaññā phassādīsu tajjāpaññatti viya paramatthasannissayā tassa āsannatarā puggalasamaññādayo viya na dūreti paramatthasaṅgahatā vuttā. Khandhasīsena vā tadupādānā sabhāvadhammā eva gahitā. Nanu ca sabbepi sabhāvadhammā sammutimukheneva desanaṃ ārohanti, na sammukhenāti sabbāpi desanā sammutidesanāva siyāti? Nayidamevaṃ desetabbadhammavibhāgena desanāvibhāgassa adhippetattā, na ca saddo kenaci pavattinimittena vinā atthaṃ pakāsetīti. Tenāha ‘‘paramatthaṃ kathentāpi sammutiṃ amuñcitvāva kathentī’’ti. Saccameva aviparītameva kathenti.
ஸம்முதீதி ஸமஞ்ஞா. பரமோ உத்தமோ அத்தோ²தி பரமத்தோ², த⁴ம்மானங் யதா²பூ⁴தஸபா⁴வோ. தங் பரமத்த²ங், ஸம்முதி பன லோகஸ்ஸ ஸங்கேதமத்தஸித்³தா⁴. யதி³ ஏவங் கத²ங் ஸம்முதிகதா²ய ஸச்சதாதி ஆஹ ‘‘லோகஸம்முதிகாரண’’ந்தி லோகஸமஞ்ஞங் நிஸ்ஸாய பவத்தனதோ. லோகஸமஞ்ஞாய ஹி அபி⁴னிவேஸனங் வினா பஞ்ஞாபனா ஏகச்சஸ்ஸ ஸுதஸ்ஸ ஸாவனா விய, ந முஸா அனதிக்கமிதப்³ப³தோ தஸ்ஸா. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘ஜனபத³னிருத்திங் நாபி⁴னிவேஸெய்ய, ஸமஞ்ஞங் நாதிதா⁴வெய்யா’’தி. த⁴ம்மானங் ஸபா⁴வத⁴ம்மானங். பூ⁴தலக்க²ணங் பா⁴வஸ்ஸ லக்க²ணங் தீ³பெந்தீதி கத்வா.
Sammutīti samaññā. Paramo uttamo atthoti paramattho, dhammānaṃ yathābhūtasabhāvo. Taṃ paramatthaṃ, sammuti pana lokassa saṅketamattasiddhā. Yadi evaṃ kathaṃ sammutikathāya saccatāti āha ‘‘lokasammutikāraṇa’’nti lokasamaññaṃ nissāya pavattanato. Lokasamaññāya hi abhinivesanaṃ vinā paññāpanā ekaccassa sutassa sāvanā viya, na musā anatikkamitabbato tassā. Tenāha bhagavā ‘‘janapadaniruttiṃ nābhiniveseyya, samaññaṃ nātidhāveyyā’’ti. Dhammānaṃ sabhāvadhammānaṃ. Bhūtalakkhaṇaṃ bhāvassa lakkhaṇaṃ dīpentīti katvā.
தேரஸசேதனாபே⁴த³ந்தி அட்ட²காமாவசரகுஸலசேதனாபஞ்சரூபாவசரகுஸலசேதனாபே⁴த³ங். அத்தனோ ஸந்தானஸ்ஸ புனநதோ புஜ்ஜப⁴வப²லஸ்ஸ அபி⁴ஸங்க²ரணதோ புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங். கம்மபுஞ்ஞேனாதி கம்மபூ⁴தேன. விபாகபுஞ்ஞேனாதி விபாகஸங்கா²தேன. புஞ்ஞப²லம்பி ஹி உத்தரபத³லோபேன ‘‘புஞ்ஞ’’ந்தி வுச்சதி ‘‘ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’திஆதீ³ஸு விய. ‘‘அபுஞ்ஞூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாண’’ந்தி இத³ங் ‘‘புஞ்ஞூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாண’’ந்தி எத்த² வுத்தனயமேவாதி ந உத்³த⁴தங். அபுஞ்ஞப²லங் உத்தரபத³லோபேன ‘‘அபுஞ்ஞ’’ந்தி வுச்சதி. ஸங்கா²ரந்தி ஸங்கா²ரஸ்ஸ க³ஹிதத்தா ‘‘அவிஜ்ஜாக³தோய’’ந்தி இமினா ஸங்கா²ரஸ்ஸ பச்சயோ க³ஹிதோ, ‘‘புஞ்ஞூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாண’’ந்திஆதி³னா பச்சயுப்பன்னங் விஞ்ஞாணங். தஸ்மிஞ்ச க³ஹிதே நாமரூபாதி³ ஸப்³ப³ங் க³ஹிதமேவ ஹோதி. தேனாஹ ‘‘த்³வாத³ஸபதி³கோ பச்சயாகாரோ க³ஹிதோவ ஹோதீ’’தி.
Terasacetanābhedanti aṭṭhakāmāvacarakusalacetanāpañcarūpāvacarakusalacetanābhedaṃ. Attano santānassa punanato pujjabhavaphalassa abhisaṅkharaṇato puññābhisaṅkhāraṃ. Kammapuññenāti kammabhūtena. Vipākapuññenāti vipākasaṅkhātena. Puññaphalampi hi uttarapadalopena ‘‘puñña’’nti vuccati ‘‘evamidaṃ puññaṃ pavaḍḍhatī’’tiādīsu viya. ‘‘Apuññūpagaṃ hoti viññāṇa’’nti idaṃ ‘‘puññūpagaṃ hoti viññāṇa’’nti ettha vuttanayamevāti na uddhataṃ. Apuññaphalaṃ uttarapadalopena ‘‘apuñña’’nti vuccati. Saṅkhāranti saṅkhārassa gahitattā ‘‘avijjāgatoya’’nti iminā saṅkhārassa paccayo gahito, ‘‘puññūpagaṃ hoti viññāṇa’’ntiādinā paccayuppannaṃ viññāṇaṃ. Tasmiñca gahite nāmarūpādi sabbaṃ gahitameva hoti. Tenāha ‘‘dvādasapadiko paccayākāro gahitova hotī’’ti.
விஜ்ஜாதி அரஹத்தமக்³க³ஞாணங் உக்கட்ட²னித்³தே³ஸேன. தஸ்ஸா ஹி உப்பாதா³ ஸப்³ப³ஸோ அவிஜ்ஜா பஹீனா ஹோதி. பட²மமேவாதி இத³ங் அவிஜ்ஜாபஹானவிஜ்ஜுப்பாதா³னங் ஸமானகாலதாத³ஸ்ஸனங். தேனாஹ ‘‘யதா² பனா’’திஆதி³. பதீ³புஜ்ஜலேனாதி பதீ³புஜ்ஜலனஹேதுனா ஸஹேவ. விஜ்ஜுப்பாதா³தி விஜ்ஜுப்பாத³ஹேது, ஏவங் ஸதீபி ஸமகாலத்தேதி அதி⁴ப்பாயோ. ந க³ண்ஹாதீதி ‘‘ஏதங் மமா’’திஆதி³னா ந க³ண்ஹாதி. ந தண்ஹாயதி ந பா⁴யதி தண்ஹாவுத்தினோ அபா⁴வா, ததோ ஏவ ப⁴யவத்து²னோ ச அபா⁴வா.
Vijjāti arahattamaggañāṇaṃ ukkaṭṭhaniddesena. Tassā hi uppādā sabbaso avijjā pahīnā hoti. Paṭhamamevāti idaṃ avijjāpahānavijjuppādānaṃ samānakālatādassanaṃ. Tenāha ‘‘yathā panā’’tiādi. Padīpujjalenāti padīpujjalanahetunā saheva. Vijjuppādāti vijjuppādahetu, evaṃ satīpi samakālatteti adhippāyo. Na gaṇhātīti ‘‘etaṃ mamā’’tiādinā na gaṇhāti. Na taṇhāyati na bhāyati taṇhāvuttino abhāvā, tato eva bhayavatthuno ca abhāvā.
கி³லித்வா பரினிட்டா²பெத்வாதி கி³லித்வா விய அஞ்ஞஸ்ஸ அவிஸயங் விய கரணேன பரினிட்டா²பெத்வா. ஸாமிஸஸுக²ஸ்ஸ அனேகது³க்கா²னுப³ந்த⁴பா⁴வதோ, ஸுகா²பி⁴னந்த³ஸ்ஸ து³க்க²ஹேதுபா⁴வதோ ச ஸுக²ங் அபி⁴னந்த³ந்தோயேவ து³க்க²ங் அபி⁴னந்த³தி நாம அக்³கி³ஸந்தாபஸுக²ங் இச்ச²ந்தோ தூ⁴மது³க்கா²னுஞ்ஞாதோ விய. து³க்க²ங் பத்வா ஸுக²ங் பத்த²னதோதி எத்த² து³ப்³ப³லக³ஹணிகாத³யோ நித³ஸ்ஸனபா⁴வேன வேதி³தப்³பா³. தே ஹி யாவ ஸாயன்ஹஸமயாபி அபு⁴த்வா ஸாயமாஸாதீ³னி கரொந்தோ ஜிக⁴ச்சா²தி³ங் உப்பாதெ³த்வா பு⁴ஞ்ஜனாதீ³னி கரொந்தி. ஸுக²ஸ்ஸ விபரிணாமது³க்க²தோ ஸுக²ங் அபி⁴னந்த³ந்தோ து³க்க²ங் அபி⁴னந்த³தி நாமாதி யோஜனா. கேசி பன து³க்க²ஸ்ஸ அபா⁴வதோ விபரிணாமஸுக²தோ தங் ஸுக²ங் அபி⁴னந்த³ந்தோ து³க்க²ங் அபி⁴னந்த³தீதி வத³ந்தி. தங் ந, ந ஹி தாதி³ஸங் ஸுக²னிமித்தங் கோசி து³க்க²ங் அபி⁴னந்த³ந்தோ தி³ட்டோ², து³க்க²ஹேதுங் பன ஸாமிஸங் ஸுக²ங் அபி⁴னந்த³ந்தோ தி³ட்டோ². து³க்க²ஹேதுங் ஸாமிஸங் ஸுக²ங் அபி⁴னந்த³ந்தோ அத்த²தோ து³க்க²ங் அபி⁴னந்த³தி நாமாதி வுத்தோவாயமத்தோ². காயோதி பஞ்சத்³வாரகாயோ, ஸோ பரியந்தோ அவஸானங் ஏதஸ்ஸாதி காயபரியந்திகங். தேனாஹ ‘‘யாவ பஞ்சத்³வாரகாயோ பவத்ததி, தாவ பவத்த’’ந்தி. ஜீவிதபரியந்திகந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ.
Gilitvā pariniṭṭhāpetvāti gilitvā viya aññassa avisayaṃ viya karaṇena pariniṭṭhāpetvā. Sāmisasukhassa anekadukkhānubandhabhāvato, sukhābhinandassa dukkhahetubhāvato ca sukhaṃ abhinandantoyeva dukkhaṃ abhinandati nāma aggisantāpasukhaṃ icchanto dhūmadukkhānuññāto viya. Dukkhaṃ patvā sukhaṃ patthanatoti ettha dubbalagahaṇikādayo nidassanabhāvena veditabbā. Te hi yāva sāyanhasamayāpi abhutvā sāyamāsādīni karonto jighacchādiṃ uppādetvā bhuñjanādīni karonti. Sukhassa vipariṇāmadukkhato sukhaṃ abhinandanto dukkhaṃ abhinandati nāmāti yojanā. Keci pana dukkhassa abhāvato vipariṇāmasukhato taṃ sukhaṃ abhinandanto dukkhaṃ abhinandatīti vadanti. Taṃ na, na hi tādisaṃ sukhanimittaṃ koci dukkhaṃ abhinandanto diṭṭho, dukkhahetuṃ pana sāmisaṃ sukhaṃ abhinandanto diṭṭho. Dukkhahetuṃ sāmisaṃ sukhaṃ abhinandanto atthato dukkhaṃ abhinandati nāmāti vuttovāyamattho. Kāyoti pañcadvārakāyo, so pariyanto avasānaṃ etassāti kāyapariyantikaṃ. Tenāha ‘‘yāva pañcadvārakāyo pavattati, tāva pavatta’’nti. Jīvitapariyantikanti etthāpi eseva nayo.
பச்சா² உப்பஜ்ஜித்வா பட²மங் நிருஜ்ஜ²தீதி ஏகஸ்மிங் அத்தபா⁴வே மனொத்³வாரிகவேத³னாதோ பச்சா² உப்பஜ்ஜித்வா ததோ பட²மங் நிருஜ்ஜ²தி, ததோ ஏவ ஸித்³த⁴மத்த²ங் ஸரூபேனேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மனொத்³வாரிகவேத³னா பட²மங் உப்பஜ்ஜித்வா பச்சா² நிருஜ்ஜ²தீ’’தி வுத்தங். இதா³னி தமேவ ஸங்கே²பேன வுத்தங் விவரிதுங் ‘‘ஸா ஹீ’’திஆதி³மாஹ. யாவ தெத்திங்ஸவஸ்ஸாபி பட²மவயோ. பண்ணாஸவஸ்ஸகாலேதி பட²மவயதோ யாவ பஞ்ஞாஸவஸ்ஸகாலா, தாவ டி²தா ஹோதீதி வுட்³டி⁴ஹானியோ அனுபக³ந்த்வா ஸரூபேனேவ டி²தா ஹோதி. மந்தா³தி முது³கா அதிகி²ணா. ததா³தி அஸீதினவுதிவஸ்ஸகாலே. ததா² சிரபரிவிதக்கேபி. ப⁴க்³கா³ நித்தேஜா ப⁴க்³க³விப⁴க்³கா³ து³ப்³ப³லா. ஹத³யகோடிங்யேவாதி சக்கா²தி³வத்தூ²ஸு அவத்தெத்வா தேஸங் கீ²ணத்தா கோடிபூ⁴தங் ஹத³யவத்து²ங்யேவ. யாவ ஏஸா வேத³னா வத்ததி.
Pacchā uppajjitvā paṭhamaṃ nirujjhatīti ekasmiṃ attabhāve manodvārikavedanāto pacchā uppajjitvā tato paṭhamaṃ nirujjhati, tato eva siddhamatthaṃ sarūpeneva dassetuṃ ‘‘manodvārikavedanā paṭhamaṃ uppajjitvā pacchā nirujjhatī’’ti vuttaṃ. Idāni tameva saṅkhepena vuttaṃ vivarituṃ ‘‘sā hī’’tiādimāha. Yāva tettiṃsavassāpi paṭhamavayo. Paṇṇāsavassakāleti paṭhamavayato yāva paññāsavassakālā, tāva ṭhitā hotīti vuḍḍhihāniyo anupagantvā sarūpeneva ṭhitā hoti. Mandāti mudukā atikhiṇā. Tadāti asītinavutivassakāle. Tathā ciraparivitakkepi. Bhaggā nittejā bhaggavibhaggā dubbalā. Hadayakoṭiṃyevāti cakkhādivatthūsu avattetvā tesaṃ khīṇattā koṭibhūtaṃ hadayavatthuṃyeva. Yāva esā vedanā vattati.
வாபியாதி மஹாதளாகேன. பஞ்சஉத³கமக்³க³ஸம்பன்னந்தி பஞ்சஹி உத³கஸ்ஸ பவிஸனநிக்க²மனமக்³கே³ஹி யுத்தங். ததோ ததோ விஸ்ஸந்த³மானங் ஸப்³ப³ஸோ புண்ணத்தா.
Vāpiyāti mahātaḷākena. Pañcaudakamaggasampannanti pañcahi udakassa pavisananikkhamanamaggehi yuttaṃ. Tato tato vissandamānaṃ sabbaso puṇṇattā.
பட²மங் தே³வே வஸ்ஸந்தேதிஆதி³ உபமாஸங்ஸந்த³னங். இமங் வேத³னங் ஸந்தா⁴யாதி இமங் யதா²வுத்தங் பரியோஸானப்பத்தங் மனொத்³வாரிகவேத³னங் ஸந்தா⁴ய.
Paṭhamaṃdeve vassantetiādi upamāsaṃsandanaṃ. Imaṃ vedanaṃ sandhāyāti imaṃ yathāvuttaṃ pariyosānappattaṃ manodvārikavedanaṃ sandhāya.
காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி அத்தபா⁴வஸ்ஸ வினாஸதோ. ‘‘உத்³த⁴ங் ஜீவிதபரியாதா³னா’’தி பாளி, அட்ட²கதா²யங் பன ஜீவிதபரியாதா³னா உத்³த⁴ந்தி பது³த்³தா⁴ரோ கதோ. பரலோகவஸேன அக³ந்த்வா. வேத³னானங் ஸீதிபா⁴வோ நாம ஸங்கா²ரத³ரத²பரிளாஹபா⁴வோ, ஸோ பனாயங் அப்பவத்திவஸேனாதி ஆஹ ‘‘பவத்தி…பே॰… ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி. தா⁴துஸரீரானீதி அட்டி²கங்கலஸங்கா²ததா⁴துஸரீரானி. ஸரீரேகதே³ஸே ஹி ஸரீரஸமஞ்ஞா.
Kāyassa bhedāti attabhāvassa vināsato. ‘‘Uddhaṃ jīvitapariyādānā’’ti pāḷi, aṭṭhakathāyaṃ pana jīvitapariyādānā uddhanti paduddhāro kato. Paralokavasena agantvā. Vedanānaṃ sītibhāvo nāma saṅkhāradarathapariḷāhabhāvo, so panāyaṃ appavattivasenāti āha ‘‘pavatti…pe… bhavissantī’’ti. Dhātusarīrānīti aṭṭhikaṅkalasaṅkhātadhātusarīrāni. Sarīrekadese hi sarīrasamaññā.
கும்ப⁴காரபாகாதி கும்ப⁴காரபாகதோ. எத்த² பச்சதீதி பாகோ, பசனட்டா²னங். ததே³வ பாசனவஸேன ஆவஸந்தி எத்தா²தி ஆவாஸோ, தஸ்மா கும்ப⁴காராவாஸதோ. அவிக³தவூபஸமங் ஸங்க²ரிதங் கும்ப⁴ங் உத்³த⁴ரித்வா ட²பெந்தோ சா²ரிகாய ஸதி பிதா⁴னவஸேன ட²பேதி. ததா² ட²பனங் பன ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘படிஸிஸ்ஸெய்யா’’தி. கும்ப⁴ஸ்ஸ பதே³ஸபூ⁴ததாய ஆப³த்³தா⁴ அவயவா ‘‘கும்ப⁴கபாலானீ’’தி அதி⁴ப்பேதானி, ந சி²ன்னபி⁴ன்னானி. அவயவமுகே²ன ஹி ஸமுதா³யோ வுத்தோ. தத்த² கபாலஸமுதா³யோ ஹி க⁴டோ. தேனாஹ ‘‘முக²வட்டியா ஏகப³த்³தா⁴னீ’’தி. அவஸிஸ்ஸெய்யுந்தி வண்ணவிஸேஸஉண்ஹபா⁴வாபக³தா க⁴டகாரானேவ திட்டெ²ய்யுந்தி. ஆதி³த்த…பே॰… தயோ ப⁴வா த³ட்ட²ப்³பா³ ஏகாத³ஸஹி அக்³கீ³ஹி ஆதி³த்தபா⁴வதோ. யதா² கும்ப⁴காரோ கும்ப⁴காராவாஸங் ஆதி³த்தங் பச்சவெக்க²தி, ஏவங் ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகோபேஸ ப⁴வத்தயங் ராகா³தீ³ஹி ஆதி³த்தந்தி ஆஹ ‘‘கும்ப⁴காரோ விய யோகா³வசரோ’’தி. நீஹரணத³ண்ட³கோ விய அரஹத்தமக்³க³ஞாணங் ப⁴வத்தயபாகதோ நீஹரணதோ. ஸமோ பூ⁴மிபா⁴கோ³ விய நிப்³பா³னதலங் ஸப்³ப³விஸமா நிவத்தனதோ.
Kumbhakārapākāti kumbhakārapākato. Ettha paccatīti pāko, pacanaṭṭhānaṃ. Tadeva pācanavasena āvasanti etthāti āvāso, tasmā kumbhakārāvāsato. Avigatavūpasamaṃ saṅkharitaṃ kumbhaṃ uddharitvā ṭhapento chārikāya sati pidhānavasena ṭhapeti. Tathā ṭhapanaṃ pana sandhāya vuttaṃ ‘‘paṭisisseyyā’’ti. Kumbhassa padesabhūtatāya ābaddhā avayavā ‘‘kumbhakapālānī’’ti adhippetāni, na chinnabhinnāni. Avayavamukhena hi samudāyo vutto. Tattha kapālasamudāyo hi ghaṭo. Tenāha ‘‘mukhavaṭṭiyā ekabaddhānī’’ti. Avasisseyyunti vaṇṇavisesauṇhabhāvāpagatā ghaṭakārāneva tiṭṭheyyunti. Āditta…pe… tayo bhavā daṭṭhabbā ekādasahi aggīhi ādittabhāvato. Yathā kumbhakāro kumbhakārāvāsaṃ ādittaṃ paccavekkhati, evaṃ āraddhavipassakopesa bhavattayaṃ rāgādīhi ādittanti āha ‘‘kumbhakāro viya yogāvacaro’’ti. Nīharaṇadaṇḍakoviya arahattamaggañāṇaṃ bhavattayapākato nīharaṇato. Samo bhūmibhāgo viya nibbānatalaṃ sabbavisamā nivattanato.
‘‘ஆதா³னநிக்கே²பனதோ, வயோவுத்³த⁴த்த²ங்க³மதோ, ஆஹாரமயதோ, உதுமயதோ, சித்தஸமுட்டா²னதோ, கம்மஜதோ, த⁴ம்மதாரூபதோ’’தி (விஸுத்³தி⁴॰ 2.706) இமேஹி ஸத்தஹி ஆகாரேஹி ஸம்மஸந்தோ ரூபஸத்தகங் விபஸ்ஸதி நாம. ‘‘கலாபதோ, யமகதோ, க²ணிகதோ, படிபாடிதோ, தி³ட்டி²உக்³கா⁴டனதோ, மானஸமுக்³கா⁴டதோ, நிகந்திபரியாதா³னதோ’’தி (விஸுத்³தி⁴॰ 2.717) இமேஹி ஸத்தஹி ஆகாரேஹி ஸம்மஸந்தோ அரூபஸத்தகங் விபஸ்ஸதி நாம, தஸ்மா யதா²வுத்தங் இமங் ரூபஸத்தகங் அரூபஸத்தகஞ்ச நீஹரித்வா விபஸ்ஸந்தஸ்ஸ. யதி³பி அரஹதோ அத்தபா⁴வோ ஸப்³ப³ப⁴வேஹிபி உத்³த⁴டோ, யாவ பன அனுபாதி³ஸேஸபரினிப்³பா³னங் ந பாபுணாதி, தாவ தஸ்மிம்பி ஸுக³திப⁴வே டி²தோயேவாதி வத்தப்³ப³தங் லப்³ப⁴தீதி ‘‘சதூஹி அபாயேஹி அத்தபா⁴வங் உத்³த⁴ரித்வா’’இச்சேவ வுத்தங். தேனாஹ ‘‘கீ²ணாஸவோ பனா’’திஆதி³. ததா² ச வக்க²தி ‘‘அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தஸ்ஸ வட்டவூபஸமோ வேதி³தப்³போ³’’தி. ந பரினிப்³பா³தி அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயாதி அதி⁴ப்பாயோ, ஸஉபாதி³ஸேஸாய பன நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³னங் அரஹத்தப்பத்தியேவ. அபி⁴ஸங்கா²ரஹேதுதோ ஹெத்த² பரிளாஹவூபஸமஸ்ஸ உபஸமபா⁴வேன அதி⁴ப்பேதத்தா உண்ஹகும்ப⁴னிப்³பா³னநித³ஸ்ஸனம்பி ந விருஜ்ஜ²தி. அனுபாதி³ன்னகஸரீரானீதி உதுஸமுட்டா²னிகரூபகலாபே வத³ந்தி. பி⁴க்க²வேதி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ². இத³ங் பன வசனங். அனுயோகா³ரோபனத்த²ந்தி காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யமானோ கீ²ணாஸவோ அபி நு புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ராதி³கம்மங் கரெய்யாதி பஞ்ஹங் காதுங். அத² வா அனுயோகா³ரோபனத்த²ந்தி ‘‘அபி நு கோ² கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு² புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் வா அபி⁴ஸங்க²ரெய்யா’’திஆதி³னா அனுயோக³ங் ஆரோபேதுங் வுத்தங், ந தாவ யதா²ரத்³த⁴தே³ஸனங் நிட்டா²பேதுந்தி அத்தோ².
‘‘Ādānanikkhepanato, vayovuddhatthaṅgamato, āhāramayato, utumayato, cittasamuṭṭhānato, kammajato, dhammatārūpato’’ti (visuddhi. 2.706) imehi sattahi ākārehi sammasanto rūpasattakaṃ vipassati nāma. ‘‘Kalāpato, yamakato, khaṇikato, paṭipāṭito, diṭṭhiugghāṭanato, mānasamugghāṭato, nikantipariyādānato’’ti (visuddhi. 2.717) imehi sattahi ākārehi sammasanto arūpasattakaṃ vipassati nāma, tasmā yathāvuttaṃ imaṃ rūpasattakaṃ arūpasattakañca nīharitvā vipassantassa. Yadipi arahato attabhāvo sabbabhavehipi uddhaṭo, yāva pana anupādisesaparinibbānaṃ na pāpuṇāti, tāva tasmimpi sugatibhave ṭhitoyevāti vattabbataṃ labbhatīti ‘‘catūhi apāyehi attabhāvaṃ uddharitvā’’icceva vuttaṃ. Tenāha ‘‘khīṇāsavo panā’’tiādi. Tathā ca vakkhati ‘‘anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbutassa vaṭṭavūpasamo veditabbo’’ti. Na parinibbāti anupādisesāya nibbānadhātuyāti adhippāyo, saupādisesāya pana nibbānadhātuyā parinibbānaṃ arahattappattiyeva. Abhisaṅkhārahetuto hettha pariḷāhavūpasamassa upasamabhāvena adhippetattā uṇhakumbhanibbānanidassanampi na virujjhati. Anupādinnakasarīrānīti utusamuṭṭhānikarūpakalāpe vadanti. Bhikkhaveti ettha iti-saddo ādiattho. Idaṃ pana vacanaṃ. Anuyogāropanatthanti kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayamāno khīṇāsavo api nu puññābhisaṅkhārādikammaṃ kareyyāti pañhaṃ kātuṃ. Atha vā anuyogāropanatthanti ‘‘api nu kho khīṇāsavo bhikkhu puññābhisaṅkhāraṃ vā abhisaṅkhareyyā’’tiādinā anuyogaṃ āropetuṃ vuttaṃ, na tāva yathāraddhadesanaṃ niṭṭhāpetunti attho.
படிஸந்தி⁴விஞ்ஞாணே ஸித்³தே⁴ தஸ்மிங் ப⁴வே உப்பஜ்ஜனாரஹானங் விஞ்ஞாணானங் ஸியா ஸம்ப⁴வோ, நாஸதீதி வுத்தங் ‘‘விஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேதா²தி படிஸந்தி⁴விஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி. ஸப்³ப³ஸோ ஸங்கா²ரேஸு அஸந்தேஸு படிஸந்தி⁴விஞ்ஞாணங் அபி நு கோ² பஞ்ஞாயெய்ய. தஸ்மிஞ்ஹி அபஞ்ஞாயமானே ஸப்³ப³ங் விஞ்ஞாணங் ந பஞ்ஞாயெய்ய. தே²ரானந்தி ‘‘பி⁴க்க²வே’’தி ஆலபிதத்தே²ரானங் . பஞ்ஹப்³யாகரணங் ஸம்பஹங்ஸதி தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஸங்ஸந்த³னதோ. அப்பஞ்ஞாணந்தி அப்பஞ்ஞாயனங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன விஞ்ஞாணே அஸதி நாமரூபஸ்ஸ அப்பஞ்ஞாணந்தி ஏவமாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸன்னிட்டா²னஸங்கா²தந்தி ஸத்³த³ஹனாகாரேன பவத்தஸன்னிட்டா²னஸங்கா²தங். அதி⁴மொக்க²ந்தி நிச்ச²யாகாரவிமொக்க²ங் ஸத்³தா⁴விமொக்க²ஞ்ச. தேனாஹ பாளியங் ‘‘ஸத்³த³ஹத² மேதங், பி⁴க்க²வே’’தி. ஸத்³தா⁴ஸஹிதஞ்ஹி நிச்ச²யாகாரவிமொக்க²ங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஸன்னிட்டா²னஸங்கா²தங் அதி⁴மொக்க²’’ந்தி. அந்தோதி பரியந்தோ. பரிதோ சி²ஜ்ஜதி எத்தா²தி பரிச்சே²தோ³.
Paṭisandhiviññāṇe siddhe tasmiṃ bhave uppajjanārahānaṃ viññāṇānaṃ siyā sambhavo, nāsatīti vuttaṃ ‘‘viññāṇaṃ paññāyethāti paṭisandhiviññāṇaṃ paññāyethā’’ti. Sabbaso saṅkhāresu asantesu paṭisandhiviññāṇaṃ api nu kho paññāyeyya. Tasmiñhi apaññāyamāne sabbaṃ viññāṇaṃ na paññāyeyya. Therānanti ‘‘bhikkhave’’ti ālapitattherānaṃ . Pañhabyākaraṇaṃ sampahaṃsati tassa sabbaññutaññāṇena saṃsandanato. Appaññāṇanti appaññāyanaṃ. Ādi-saddena viññāṇe asati nāmarūpassa appaññāṇanti evamādiṃ saṅgaṇhāti. Sanniṭṭhānasaṅkhātanti saddahanākārena pavattasanniṭṭhānasaṅkhātaṃ. Adhimokkhanti nicchayākāravimokkhaṃ saddhāvimokkhañca. Tenāha pāḷiyaṃ ‘‘saddahatha metaṃ, bhikkhave’’ti. Saddhāsahitañhi nicchayākāravimokkhaṃ sandhāyāha ‘‘sanniṭṭhānasaṅkhātaṃ adhimokkha’’nti. Antoti pariyanto. Parito chijjati etthāti paricchedo.
பரிவீமங்ஸனஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Parivīmaṃsanasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தங் • 1. Parivīmaṃsanasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தவண்ணனா • 1. Parivīmaṃsanasuttavaṇṇanā