Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૪. ચુદ્દસમવગ્ગો

    14. Cuddasamavaggo

    (૧૪૨) ૭. પરિયાપન્નકથા

    (142) 7. Pariyāpannakathā

    ૭૦૩. રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ, રૂપધાતુપરિયાપન્નોતિ? આમન્તા. સમાપત્તેસિયો ઉપપત્તેસિયો દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારો, સમાપત્તેસિયેન ચિત્તેન ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારેન ચિત્તેન સહગતો સહજાતો સંસટ્ઠો સમ્પયુત્તો એકુપ્પાદો એકનિરોધો એકવત્થુકો એકારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ ન સમાપત્તેસિયો ન ઉપપત્તેસિયો ન દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારો, ન સમાપત્તેસિયેન ચિત્તેન ન ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન ન દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારેન ચિત્તેન સહગતો સહજાતો સંસટ્ઠો સમ્પયુત્તો એકુપ્પાદો એકનિરોધો એકવત્થુકો એકારમ્મણોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ન સમાપત્તેસિયો ન ઉપપત્તેસિયો ન દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારો…પે॰… એકારમ્મણો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ, રૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ…પે॰….

    703. Rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti, rūpadhātupariyāpannoti? Āmantā. Samāpattesiyo upapattesiyo diṭṭhadhammasukhavihāro, samāpattesiyena cittena upapattesiyena cittena diṭṭhadhammasukhavihārena cittena sahagato sahajāto saṃsaṭṭho sampayutto ekuppādo ekanirodho ekavatthuko ekārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu na samāpattesiyo na upapattesiyo na diṭṭhadhammasukhavihāro, na samāpattesiyena cittena na upapattesiyena cittena na diṭṭhadhammasukhavihārena cittena sahagato sahajāto saṃsaṭṭho sampayutto ekuppādo ekanirodho ekavatthuko ekārammaṇoti? Āmantā. Hañci na samāpattesiyo na upapattesiyo na diṭṭhadhammasukhavihāro…pe… ekārammaṇo, no ca vata re vattabbe – ‘‘rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti, rūpadhātupariyāpanno’’ti…pe….

    રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ, રૂપધાતુપરિયાપન્નોતિ? આમન્તા. સદ્દરાગો સદ્દધાતું અનુસેતિ, સદ્દધાતુપરિયાપન્નોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ, રૂપધાતુપરિયાપન્નોતિ? આમન્તા. ગન્ધરાગો…પે॰… રસરાગો…પે॰… ફોટ્ઠબ્બરાગો ફોટ્ઠબ્બધાતું અનુસેતિ, ફોટ્ઠબ્બધાતુપરિયાપન્નોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti, rūpadhātupariyāpannoti? Āmantā. Saddarāgo saddadhātuṃ anuseti, saddadhātupariyāpannoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti, rūpadhātupariyāpannoti? Āmantā. Gandharāgo…pe… rasarāgo…pe… phoṭṭhabbarāgo phoṭṭhabbadhātuṃ anuseti, phoṭṭhabbadhātupariyāpannoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સદ્દરાગો સદ્દધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘સદ્દધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? આમન્તા. રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘રૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ગન્ધરાગો…પે॰… રસરાગો…પે॰… ફોટ્ઠબ્બરાગો ફોટ્ઠબ્બધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘ફોટ્ઠબ્બધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? આમન્તા. રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘રૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saddarāgo saddadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘saddadhātupariyāpanno’’ti? Āmantā. Rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘rūpadhātupariyāpanno’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe… gandharāgo…pe… rasarāgo…pe… phoṭṭhabbarāgo phoṭṭhabbadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘phoṭṭhabbadhātupariyāpanno’’ti? Āmantā. Rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘rūpadhātupariyāpanno’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૦૪. અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ, અરૂપધાતુપરિયાપન્નોતિ? આમન્તા . સમાપત્તેસિયો ઉપપત્તેસિયો દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારો, સમાપત્તેસિયેન ચિત્તેન ઉપપત્તેસિયેન ચિત્તેન દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારેન ચિત્તેન સહગતો સહજાતો સંસટ્ઠો સમ્પયુત્તો એકુપ્પાદો એકનિરોધો એકવત્થુકો એકારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. નનુ ન સમાપત્તેસિયો ન ઉપપત્તેસિયો ન દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારો, ન સમાપત્તેસિયેન ચિત્તેન…પે॰… એકારમ્મણોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ન સમાપત્તેસિયો ન ઉપપત્તેસિયો…પે॰… એકારમ્મણો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ, અરૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ.

    704. Arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti, arūpadhātupariyāpannoti? Āmantā . Samāpattesiyo upapattesiyo diṭṭhadhammasukhavihāro, samāpattesiyena cittena upapattesiyena cittena diṭṭhadhammasukhavihārena cittena sahagato sahajāto saṃsaṭṭho sampayutto ekuppādo ekanirodho ekavatthuko ekārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Nanu na samāpattesiyo na upapattesiyo na diṭṭhadhammasukhavihāro, na samāpattesiyena cittena…pe… ekārammaṇoti? Āmantā. Hañci na samāpattesiyo na upapattesiyo…pe… ekārammaṇo, no ca vata re vattabbe – ‘‘arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti, arūpadhātupariyāpanno’’ti.

    અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ, અરૂપધાતુપરિયાપન્નોતિ? આમન્તા. સદ્દરાગો સદ્દધાતું અનુસેતિ, સદ્દધાતુપરિયાપન્નોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ, અરૂપધાતુપરિયાપન્નોતિ? આમન્તા. ગન્ધરાગો…પે॰… રસરાગો…પે॰… ફોટ્ઠબ્બરાગો ફોટ્ઠબ્બધાતું અનુસેતિ, ફોટ્ઠબ્બધાતુપરિયાપન્નોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti, arūpadhātupariyāpannoti? Āmantā. Saddarāgo saddadhātuṃ anuseti, saddadhātupariyāpannoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti, arūpadhātupariyāpannoti? Āmantā. Gandharāgo…pe… rasarāgo…pe… phoṭṭhabbarāgo phoṭṭhabbadhātuṃ anuseti, phoṭṭhabbadhātupariyāpannoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સદ્દરાગો સદ્દધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘સદ્દધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? આમન્તા . અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘અરૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ, ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ગન્ધરાગો…પે॰… રસરાગો…પે॰… ફોટ્ઠબ્બરાગો ફોટ્ઠબ્બધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘ફોટ્ઠબ્બધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? આમન્તા. અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ, ન વત્તબ્બં – ‘‘અરૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Saddarāgo saddadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘saddadhātupariyāpanno’’ti? Āmantā . Arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘arūpadhātupariyāpanno’’ti, na hevaṃ vattabbe…pe… gandharāgo…pe… rasarāgo…pe… phoṭṭhabbarāgo phoṭṭhabbadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘phoṭṭhabbadhātupariyāpanno’’ti? Āmantā. Arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti, na vattabbaṃ – ‘‘arūpadhātupariyāpanno’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૦૫. ન વત્તબ્બં – ‘‘રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ રૂપધાતુપરિયાપન્નો, અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ અરૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ? આમન્તા. નનુ કામરાગો કામધાતું અનુસેતિ, કામધાતુપરિયાપન્નોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ કામરાગો કામધાતું અનુસેતિ કામધાતુપરિયાપન્નો , તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘રૂપરાગો રૂપધાતું અનુસેતિ રૂપધાતુપરિયાપન્નો, અરૂપરાગો અરૂપધાતું અનુસેતિ અરૂપધાતુપરિયાપન્નો’’તિ.

    705. Na vattabbaṃ – ‘‘rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti rūpadhātupariyāpanno, arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti arūpadhātupariyāpanno’’ti? Āmantā. Nanu kāmarāgo kāmadhātuṃ anuseti, kāmadhātupariyāpannoti? Āmantā. Hañci kāmarāgo kāmadhātuṃ anuseti kāmadhātupariyāpanno , tena vata re vattabbe – ‘‘rūparāgo rūpadhātuṃ anuseti rūpadhātupariyāpanno, arūparāgo arūpadhātuṃ anuseti arūpadhātupariyāpanno’’ti.

    પરિયાપન્નકથા નિટ્ઠિતા.

    Pariyāpannakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. પરિયાપન્નકથાવણ્ણના • 7. Pariyāpannakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૭. પરિયાપન્નકથાવણ્ણના • 7. Pariyāpannakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. પરિયાપન્નકથાવણ્ણના • 7. Pariyāpannakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact