Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. પરોસહસ્સસુત્તવણ્ણના

    8. Parosahassasuttavaṇṇanā

    ૨૧૬. અટ્ઠમે પરોસહસ્સન્તિ અતિરેકસહસ્સં. અકુતોભયન્તિ નિબ્બાને કુતોચિ ભયં નત્થિ, નિબ્બાનપ્પત્તસ્સ વા કુતોચિ ભયં નત્થીતિ નિબ્બાનં અકુતોભયં નામ. ઇસીનં ઇસિસત્તમોતિ વિપસ્સિતો પટ્ઠાય ઇસીનં સત્તમકો ઇસિ.

    216. Aṭṭhame parosahassanti atirekasahassaṃ. Akutobhayanti nibbāne kutoci bhayaṃ natthi, nibbānappattassa vā kutoci bhayaṃ natthīti nibbānaṃ akutobhayaṃ nāma. Isīnaṃ isisattamoti vipassito paṭṭhāya isīnaṃ sattamako isi.

    કિં નુ તે વઙ્ગીસાતિ ઇદં ભગવા અત્થુપ્પત્તિવસેન આહ. સઙ્ઘમજ્ઝે કિર કથા ઉદપાદિ ‘‘વઙ્ગીસત્થેરો વિસ્સટ્ઠવત્તો , નેવ ઉદ્દેસે, ન પરિપુચ્છાય, ન યોનિસોમનસિકારે કમ્મં કરોતિ, ગાથા બન્ધન્તો ચુણ્ણિયપદાનિ કરોન્તો વિચરતી’’તિ. અથ ભગવા ચિન્તેસિ – ‘‘ઇમે ભિક્ખૂ વઙ્ગીસસ્સ પટિભાનસમ્પત્તિં ન જાનન્તિ, ચિન્તેત્વા ચિન્તેત્વા વદતીતિ મઞ્ઞન્તિ, પટિભાનસમ્પત્તિમસ્સ જાનાપેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા, ‘‘કિં નુ તે વઙ્ગીસા’’તિઆદિમાહ.

    Kiṃ nu te vaṅgīsāti idaṃ bhagavā atthuppattivasena āha. Saṅghamajjhe kira kathā udapādi ‘‘vaṅgīsatthero vissaṭṭhavatto , neva uddese, na paripucchāya, na yonisomanasikāre kammaṃ karoti, gāthā bandhanto cuṇṇiyapadāni karonto vicaratī’’ti. Atha bhagavā cintesi – ‘‘ime bhikkhū vaṅgīsassa paṭibhānasampattiṃ na jānanti, cintetvā cintetvā vadatīti maññanti, paṭibhānasampattimassa jānāpessāmī’’ti cintetvā, ‘‘kiṃ nu te vaṅgīsā’’tiādimāha.

    ઉમ્મગ્ગપથન્તિ અનેકાનિ કિલેસુમ્મુજ્જનસતાનિ, વટ્ટપથત્તા પન પથન્તિ વુત્તં. પભિજ્જ ખિલાનીતિ રાગખિલાદીનિ પઞ્ચ ભિન્દિત્વા ચરસિ. તં પસ્સથાતિ તં એવં અભિભુય્ય ભિન્દિત્વા ચરન્તં બુદ્ધં પસ્સથ. બન્ધપમુઞ્ચકરન્તિ બન્ધનમોચનકરં. અસિતન્તિ અનિસ્સિતં. ભાગસો પવિભજન્તિ સતિપટ્ઠાનાદિકોટ્ઠાસવસેન ધમ્મં વિભજન્તં. પવિભજ્જાતિ વા પાઠો, અઙ્ગપચ્ચઙ્ગકોટ્ઠાસવસેન વિભજિત્વા વિભજિત્વા પસ્સથાતિ અત્થો.

    Ummaggapathanti anekāni kilesummujjanasatāni, vaṭṭapathattā pana pathanti vuttaṃ. Pabhijja khilānīti rāgakhilādīni pañca bhinditvā carasi. Taṃ passathāti taṃ evaṃ abhibhuyya bhinditvā carantaṃ buddhaṃ passatha. Bandhapamuñcakaranti bandhanamocanakaraṃ. Asitanti anissitaṃ. Bhāgaso pavibhajanti satipaṭṭhānādikoṭṭhāsavasena dhammaṃ vibhajantaṃ. Pavibhajjāti vā pāṭho, aṅgapaccaṅgakoṭṭhāsavasena vibhajitvā vibhajitvā passathāti attho.

    ઓઘસ્સાતિ ચતુરોઘસ્સ. અનેકવિહિતન્તિ સતિપટ્ઠાનાદિવસેન અનેકવિધં. તસ્મિં ચ અમતે અક્ખાતેતિ તસ્મિં તેન અક્ખાતે અમતે. ધમ્મદ્દસાતિ ધમ્મસ્સ પસ્સિતારો. ઠિતા અસંહીરાતિ અસંહારિયા હુત્વા પતિટ્ઠિતા.

    Oghassāti caturoghassa. Anekavihitanti satipaṭṭhānādivasena anekavidhaṃ. Tasmiṃ ca amate akkhāteti tasmiṃ tena akkhāte amate. Dhammaddasāti dhammassa passitāro. Ṭhitā asaṃhīrāti asaṃhāriyā hutvā patiṭṭhitā.

    અતિવિજ્ઝાતિ અતિવિજ્ઝિત્વા. સબ્બટ્ઠિતીનન્તિ સબ્બેસં દિટ્ઠિટ્ઠાનાનં વિઞ્ઞાણટ્ઠિતીનં વા . અતિક્કમમદ્દસાતિ અતિક્કમભૂતં નિબ્બાનમદ્દસ. અગ્ગન્તિ ઉત્તમધમ્મં. અગ્ગેતિ વા પાઠો, પઠમતરન્તિ અત્થો. દસદ્ધાનન્તિ પઞ્ચન્નં, અગ્ગધમ્મં પઞ્ચવગ્ગિયાનં, અગ્ગે વા પઞ્ચવગ્ગિયાનં ધમ્મં દેસેસીતિ અત્થો. તસ્માતિ યસ્મા એસ ધમ્મો સુદેસિતોતિ જાનન્તેન ચ પમાદો ન કાતબ્બો, તસ્મા. અનુસિક્ખેતિ તિસ્સો સિક્ખા સિક્ખેય્ય. અટ્ઠમં.

    Ativijjhāti ativijjhitvā. Sabbaṭṭhitīnanti sabbesaṃ diṭṭhiṭṭhānānaṃ viññāṇaṭṭhitīnaṃ vā . Atikkamamaddasāti atikkamabhūtaṃ nibbānamaddasa. Agganti uttamadhammaṃ. Aggeti vā pāṭho, paṭhamataranti attho. Dasaddhānanti pañcannaṃ, aggadhammaṃ pañcavaggiyānaṃ, agge vā pañcavaggiyānaṃ dhammaṃ desesīti attho. Tasmāti yasmā esa dhammo sudesitoti jānantena ca pamādo na kātabbo, tasmā. Anusikkheti tisso sikkhā sikkheyya. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. પરોસહસ્સસુત્તં • 8. Parosahassasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. પરોસહસ્સસુત્તવણ્ણના • 8. Parosahassasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact