Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. પરોસહસ્સસુત્તવણ્ણના

    8. Parosahassasuttavaṇṇanā

    ૨૧૬. સહસ્સતો પરં અડ્ઢતેય્યભિક્ખુસતં તદા ભગવન્તં પયિરુપાસતીતિ આહ ‘‘પરોસહસ્સન્તિ અતિરેકસહસ્સ’’ન્તિ. નિબ્બાને કુતોચિ ભયં નત્થીતિ કુતોચિપિ કારણતો નિબ્બાને ભયં નત્થિ અસઙ્ખતભાવેન સબ્બસો ખેમત્તા. તેનાહ ભગવા – ‘‘ખેમઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, ધમ્મં દેસેસ્સામિ ખેમગામિનિઞ્ચ પટિપદ’’ન્તિઆદિ (સં॰ નિ॰ ૪.૩૭૯-૪૦૮). ન કુતોચિ ભયં એતસ્મિં અધિગતેતિ અકુતોભયં, નિબ્બાનં. તેનાહ ‘‘નિબ્બાનપ્પત્તસ્સા’’તિઆદિ. વિપસ્સિતો પટ્ઠાયાતિ અમ્હાકં ભગવતો નામવસેન ઇસીનં સત્તમભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. તે હિ તત્થ તત્થ સુત્તે બહુસો કિત્તિતા. ઇસીનન્તિ વા પચ્ચેકબુદ્ધસાવકબાહિરકઇસીનં સત્તમો ઉત્તરો સેટ્ઠોતિ અત્થો.

    216. Sahassato paraṃ aḍḍhateyyabhikkhusataṃ tadā bhagavantaṃ payirupāsatīti āha ‘‘parosahassanti atirekasahassa’’nti. Nibbāne kutoci bhayaṃ natthīti kutocipi kāraṇato nibbāne bhayaṃ natthi asaṅkhatabhāvena sabbaso khemattā. Tenāha bhagavā – ‘‘khemañca vo, bhikkhave, dhammaṃ desessāmi khemagāminiñca paṭipada’’ntiādi (saṃ. ni. 4.379-408). Na kutoci bhayaṃ etasmiṃ adhigateti akutobhayaṃ, nibbānaṃ. Tenāha ‘‘nibbānappattassā’’tiādi. Vipassito paṭṭhāyāti amhākaṃ bhagavato nāmavasena isīnaṃ sattamabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Te hi tattha tattha sutte bahuso kittitā. Isīnanti vā paccekabuddhasāvakabāhirakaisīnaṃ sattamo uttaro seṭṭhoti attho.

    અટ્ઠુપ્પત્તિવસેનાતિ કારણસમુટ્ઠાનવસેન. તદસ્સ અટ્ઠુપ્પત્તિં વિભાવેતું ‘‘સઙ્ઘમજ્ઝે’’તિઆદિ વુત્તં. પટિભાનસમ્પન્નવાચાય અઞ્ઞે ઈસતિ અભિભવતીતિ વઙ્ગીસો. તેનાહ ‘‘પટિભાનસમ્પત્તિ’’ન્તિઆદિ.

    Aṭṭhuppattivasenāti kāraṇasamuṭṭhānavasena. Tadassa aṭṭhuppattiṃ vibhāvetuṃ ‘‘saṅghamajjhe’’tiādi vuttaṃ. Paṭibhānasampannavācāya aññe īsati abhibhavatīti vaṅgīso. Tenāha ‘‘paṭibhānasampatti’’ntiādi.

    કિલેસુમ્મુજ્જનસતાનીતિ રાગાદિકિલેસાનં રજ્જનદુસ્સનાદિનયેહિ સવિસયે અયોનિસો ઉટ્ઠાનાનિ. યદિ અનેકાનિ સતાનિ, અથ કસ્મા ‘‘ઉમ્મગ્ગપથ’’ન્તિ? વુત્તન્તિ આહ ‘‘વટ્ટપથત્તા પન પથ’’ન્તિ. રાગદોસમોહમાનદિટ્ઠિવસેન રાગખિલાદીનિ પઞ્ચખિલાનિ. વિભજન્તન્તિ વિભજનવસેન કથેન્તં. વિભજિત્વાતિ ઞાણેન વિવેચેત્વા.

    Kilesummujjanasatānīti rāgādikilesānaṃ rajjanadussanādinayehi savisaye ayoniso uṭṭhānāni. Yadi anekāni satāni, atha kasmā ‘‘ummaggapatha’’nti? Vuttanti āha ‘‘vaṭṭapathattā pana patha’’nti. Rāgadosamohamānadiṭṭhivasena rāgakhilādīni pañcakhilāni. Vibhajantanti vibhajanavasena kathentaṃ. Vibhajitvāti ñāṇena vivecetvā.

    અમતે અક્ખાતેતિ અમતાવહે ધમ્મે દેસિતે. ધમ્મસ્સ પસ્સિતારો સચ્ચસમ્પટિવેધેન. અસંહીરા દિટ્ઠિવાતેહિ.

    Amateakkhāteti amatāvahe dhamme desite. Dhammassa passitāro saccasampaṭivedhena. Asaṃhīrā diṭṭhivātehi.

    અતિવિજ્ઝિત્વાતિ પટિવિજ્ઝિત્વા. અતિક્કમભૂતન્તિ અતિક્કમનટ્ઠેન ભૂતં. દસદ્ધાનન્તિ દસન્નં ઉપડ્ઢાનં. તેનાહ ‘‘પઞ્ચન્ન’’ન્તિ. જાનન્તેનાતિ ધમ્મસ્સ સુદુલ્લભતં જાનન્તેન.

    Ativijjhitvāti paṭivijjhitvā. Atikkamabhūtanti atikkamanaṭṭhena bhūtaṃ. Dasaddhānanti dasannaṃ upaḍḍhānaṃ. Tenāha ‘‘pañcanna’’nti. Jānantenāti dhammassa sudullabhataṃ jānantena.

    પરોસહસ્સસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Parosahassasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. પરોસહસ્સસુત્તં • 8. Parosahassasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. પરોસહસ્સસુત્તવણ્ણના • 8. Parosahassasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact