Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    6. பாஸராஸிஸுத்தவண்ணனா

    6. Pāsarāsisuttavaṇṇanā

    272. ஏவங் மே ஸுதந்தி பாஸராஸிஸுத்தங். தத்த² ஸாது⁴ மயங், ஆவுஸோதி ஆயாசந்தா ப⁴ணந்தி. ஏதே கிர பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² ஜனபத³வாஸினோ ‘‘த³ஸப³லங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தா. ஸத்து²த³ஸ்ஸனங் பன ஏதேஹி லத்³த⁴ங், த⁴ம்மிங் கத²ங் ந தாவ ஸுணந்தி. தே ஸத்து²கா³ரவேன ‘‘அம்ஹாகங், ப⁴ந்தே , த⁴ம்மகத²ங் கதே²தா²’’தி வத்துங் ந ஸக்கொந்தி. பு³த்³தா⁴ ஹி க³ரூ ஹொந்தி, ஏகசாரிகோ ஸீஹோ மிக³ராஜா விய, பபி⁴ன்னகுஞ்ஜரோ விய, ப²ணகதஆஸீவிஸோ விய, மஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ விய ச து³ராஸதா³ வுத்தம்பி சேதங் –

    272.Evaṃme sutanti pāsarāsisuttaṃ. Tattha sādhu mayaṃ, āvusoti āyācantā bhaṇanti. Ete kira pañcasatā bhikkhū janapadavāsino ‘‘dasabalaṃ passissāmā’’ti sāvatthiṃ anuppattā. Satthudassanaṃ pana etehi laddhaṃ, dhammiṃ kathaṃ na tāva suṇanti. Te satthugāravena ‘‘amhākaṃ, bhante , dhammakathaṃ kathethā’’ti vattuṃ na sakkonti. Buddhā hi garū honti, ekacāriko sīho migarājā viya, pabhinnakuñjaro viya, phaṇakataāsīviso viya, mahāaggikkhandho viya ca durāsadā vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ஆஸீவிஸோ யதா² கோ⁴ரோ, மிக³ராஜாவ கேஸரீ;

    ‘‘Āsīviso yathā ghoro, migarājāva kesarī;

    நாகோ³வ குஞ்ஜரோ த³ந்தீ, ஏவங் பு³த்³தா⁴ து³ராஸதா³’’தி.

    Nāgova kuñjaro dantī, evaṃ buddhā durāsadā’’ti.

    ஏவங் து³ராஸத³ங் ஸத்தா²ரங் தே பி⁴க்கூ² ஸயங் யாசிதுங் அஸக்கொந்தா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் யாசமானா ‘‘ஸாது⁴ மயங், ஆவுஸோ’’தி ஆஹங்ஸு.

    Evaṃ durāsadaṃ satthāraṃ te bhikkhū sayaṃ yācituṃ asakkontā āyasmantaṃ ānandaṃ yācamānā ‘‘sādhu mayaṃ, āvuso’’ti āhaṃsu.

    அப்பேவ நாமாதி அபி நாம லபெ⁴ய்யாத². கஸ்மா பன தே²ரோ தே பி⁴க்கூ² ‘‘ரம்மகஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அஸ்ஸமங் உபஸங்கமெய்யாதா²’’தி ஆஹ? பாகடகிரியதாய. த³ஸப³லஸ்ஸ ஹி கிரியா தே²ரஸ்ஸ பாகடா ஹோதி; ஜானாதி தே²ரோ, ‘‘அஜ்ஜ ஸத்தா² ஜேதவனே வஸித்வா புப்³பா³ராமே தி³வாவிஹாரங் கரிஸ்ஸதி; அஜ்ஜ புப்³பா³ராமே வஸித்வா ஜேதவனே தி³வாவிஹாரங் கரிஸ்ஸதி; அஜ்ஜ ஏககோவ பிண்டா³ய பவிஸிஸ்ஸதி; அஜ்ஜ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ இமஸ்மிங் காலே ஜனபத³சாரிகங் நிக்க²மிஸ்ஸதீ’’தி. கிங் பனஸ்ஸ ஏவங் ஜானநத்த²ங் சேதோபரியஞாணங் அத்தீ²தி? நத்தி². அனுமானபு³த்³தி⁴யா பன கதகிரியாய நயக்³கா³ஹேன ஜானாதி. யஞ்ஹி தி³வஸங் ப⁴க³வா ஜேதவனே வஸித்வா புப்³பா³ராமே தி³வாவிஹாரங் காதுகாமோ ஹோதி, ததா³ ஸேனாஸனபரிக்கா²ரப⁴ண்டா³னங் படிஸாமனாகாரங் த³ஸ்ஸேதி, தே²ரோ ஸம்மஜ்ஜனிஸங்காரச²ட்³ட³னகாதீ³னி படிஸாமேதி. புப்³பா³ராமே வஸித்வா ஜேதவனங் தி³வாவிஹாராய ஆக³மனகாலேபி ஏஸேவ நயோ.

    Appeva nāmāti api nāma labheyyātha. Kasmā pana thero te bhikkhū ‘‘rammakassa brāhmaṇassa assamaṃ upasaṅkameyyāthā’’ti āha? Pākaṭakiriyatāya. Dasabalassa hi kiriyā therassa pākaṭā hoti; jānāti thero, ‘‘ajja satthā jetavane vasitvā pubbārāme divāvihāraṃ karissati; ajja pubbārāme vasitvā jetavane divāvihāraṃ karissati; ajja ekakova piṇḍāya pavisissati; ajja bhikkhusaṅghaparivuto imasmiṃ kāle janapadacārikaṃ nikkhamissatī’’ti. Kiṃ panassa evaṃ jānanatthaṃ cetopariyañāṇaṃ atthīti? Natthi. Anumānabuddhiyā pana katakiriyāya nayaggāhena jānāti. Yañhi divasaṃ bhagavā jetavane vasitvā pubbārāme divāvihāraṃ kātukāmo hoti, tadā senāsanaparikkhārabhaṇḍānaṃ paṭisāmanākāraṃ dasseti, thero sammajjanisaṅkārachaḍḍanakādīni paṭisāmeti. Pubbārāme vasitvā jetavanaṃ divāvihārāya āgamanakālepi eseva nayo.

    யதா³ பன ஏககோ பிண்டா³ய பவிஸிதுகாமோ ஹோதி, ததா³ பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா த்³வாரங் பிதா⁴ய ப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீத³தி. தே²ரோ ‘‘அஜ்ஜ ப⁴க³வா போ³த⁴னெய்யப³ந்த⁴வங் தி³ஸ்வா நிஸின்னோ’’தி தாய ஸஞ்ஞாய ஞத்வா ‘‘அஜ்ஜ, ஆவுஸோ, ப⁴க³வா ஏககோ பவிஸிதுகாமோ, தும்ஹே பி⁴க்கா²சாரஸஜ்ஜா ஹோதா²’’தி பி⁴க்கூ²னங் ஸஞ்ஞங் தே³தி. யதா³ பன பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ பவிஸிதுகாமோ ஹோதி, ததா³ க³ந்த⁴குடித்³வாரங் உபட்³ட⁴பித³ஹிதங் கத்வா ப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீத³தி, தே²ரோ தாய ஸஞ்ஞாய ஞத்வா பத்தசீவரக்³க³ஹணத்தா²ய பி⁴க்கூ²னங் ஸஞ்ஞங் தே³தி. யதா³ ஜனபத³சாரிகங் நிக்க²மிதுகாமோ ஹோதி, ததா³ ஏகங் த்³வே ஆலோபே அதிரேகங் பு⁴ஞ்ஜதி, ஸப்³ப³காலங் சங்கமனஞ்சாருய்ஹ அபராபரங் சங்கமதி, தே²ரோ தாய ஸஞ்ஞாய ஞத்வா ‘‘ப⁴க³வா, ஆவுஸோ, ஜனபத³சாரிகங் சரிதுகாமோ, தும்ஹாகங் கத்தப்³ப³ங் கரோதா²’’தி பி⁴க்கூ²னங் ஸஞ்ஞங் தே³தி.

    Yadā pana ekako piṇḍāya pavisitukāmo hoti, tadā pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā gandhakuṭiṃ pavisitvā dvāraṃ pidhāya phalasamāpattiṃ appetvā nisīdati. Thero ‘‘ajja bhagavā bodhaneyyabandhavaṃ disvā nisinno’’ti tāya saññāya ñatvā ‘‘ajja, āvuso, bhagavā ekako pavisitukāmo, tumhe bhikkhācārasajjā hothā’’ti bhikkhūnaṃ saññaṃ deti. Yadā pana bhikkhusaṅghaparivāro pavisitukāmo hoti, tadā gandhakuṭidvāraṃ upaḍḍhapidahitaṃ katvā phalasamāpattiṃ appetvā nisīdati, thero tāya saññāya ñatvā pattacīvaraggahaṇatthāya bhikkhūnaṃ saññaṃ deti. Yadā janapadacārikaṃ nikkhamitukāmo hoti, tadā ekaṃ dve ālope atirekaṃ bhuñjati, sabbakālaṃ caṅkamanañcāruyha aparāparaṃ caṅkamati, thero tāya saññāya ñatvā ‘‘bhagavā, āvuso, janapadacārikaṃ caritukāmo, tumhākaṃ kattabbaṃ karothā’’ti bhikkhūnaṃ saññaṃ deti.

    ப⁴க³வா பட²மபோ³தி⁴யங் வீஸதி வஸ்ஸானி அனிப³த்³த⁴வாஸோ அஹோஸி, பச்சா² பஞ்சவீஸதி வஸ்ஸானி அப்³போ³கிண்ணங் ஸாவத்தி²ங்யேவ உபனிஸ்ஸாய வஸந்தோ ஏகதி³வஸே த்³வே டா²னானி பரிபு⁴ஞ்ஜதி. ஜேதவனே ரத்திங் வஸித்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ த³க்கி²ணத்³வாரேன ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா பாசீனத்³வாரேன நிக்க²மித்வா புப்³பா³ராமே தி³வாவிஹாரங் கரோதி. புப்³பா³ராமே ரத்திங் வஸித்வா புனதி³வஸே பாசீனத்³வாரேன ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா த³க்கி²ணத்³வாரேன நிக்க²மித்வா ஜேதவனே தி³வாவிஹாரங் கரோதி. கஸ்மா? த்³வின்னங் குலானங் அனுகம்பாய. மனுஸ்ஸத்தபா⁴வே டி²தேன ஹி அனாத²பிண்டி³கேன விய அஞ்ஞேன கேனசி, மாதுகா³மத்தபா⁴வே டி²தாய ச விஸாகா²ய விய அஞ்ஞாய இத்தி²யா ததா²க³தங் உத்³தி³ஸ்ஸ த⁴னபரிச்சாகோ³ கதோ நாம நத்தி², தஸ்மா ப⁴க³வா தேஸங் அனுகம்பாய ஏகதி³வஸே இமானி த்³வே டா²னானி பரிபு⁴ஞ்ஜதி. தஸ்மிங் பன தி³வஸே ஜேதவனே வஸி, தஸ்மா தே²ரோ – ‘‘அஜ்ஜ ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா ஸாயன்ஹகாலே க³த்தானி பரிஸிஞ்சனத்தா²ய புப்³ப³கொட்ட²கங் க³மிஸ்ஸதி; அதா²ஹங் க³த்தானி பரிஸிஞ்சித்வா டி²தங் ப⁴க³வந்தங் யாசித்வா ரம்மகஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அஸ்ஸமங் க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமி. ஏவமிமே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² லபி⁴ஸ்ஸந்தி த⁴ம்மகத²ங் ஸவனாயா’’தி சிந்தெத்வா தே பி⁴க்கூ² ஏவமாஹ.

    Bhagavā paṭhamabodhiyaṃ vīsati vassāni anibaddhavāso ahosi, pacchā pañcavīsati vassāni abbokiṇṇaṃ sāvatthiṃyeva upanissāya vasanto ekadivase dve ṭhānāni paribhuñjati. Jetavane rattiṃ vasitvā punadivase bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā pācīnadvārena nikkhamitvā pubbārāme divāvihāraṃ karoti. Pubbārāme rattiṃ vasitvā punadivase pācīnadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā dakkhiṇadvārena nikkhamitvā jetavane divāvihāraṃ karoti. Kasmā? Dvinnaṃ kulānaṃ anukampāya. Manussattabhāve ṭhitena hi anāthapiṇḍikena viya aññena kenaci, mātugāmattabhāve ṭhitāya ca visākhāya viya aññāya itthiyā tathāgataṃ uddissa dhanapariccāgo kato nāma natthi, tasmā bhagavā tesaṃ anukampāya ekadivase imāni dve ṭhānāni paribhuñjati. Tasmiṃ pana divase jetavane vasi, tasmā thero – ‘‘ajja bhagavā sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā sāyanhakāle gattāni parisiñcanatthāya pubbakoṭṭhakaṃ gamissati; athāhaṃ gattāni parisiñcitvā ṭhitaṃ bhagavantaṃ yācitvā rammakassa brāhmaṇassa assamaṃ gahetvā gamissāmi. Evamime bhikkhū bhagavato sammukhā labhissanti dhammakathaṃ savanāyā’’ti cintetvā te bhikkhū evamāha.

    மிகா³ரமாதுபாஸாதோ³தி விஸாகா²ய பாஸாதோ³. ஸா ஹி மிகா³ரேன ஸெட்டி²னா மாதுட்டா²னே ட²பிதத்தா மிகா³ரமாதாதி வுச்சதி. படிஸல்லானா வுட்டி²தோதி தஸ்மிங் கிர பாஸாதே³ த்³வின்னங் மஹாஸாவகானங் ஸிரிக³ப்³பா⁴னங் மஜ்ஜே² ப⁴க³வதோ ஸிரிக³ப்³போ⁴ அஹோஸி. தே²ரோ த்³வாரங் விவரித்வா அந்தோக³ப்³ப⁴ங் ஸம்மஜ்ஜித்வா மாலாகசவரங் நீஹரித்வா மஞ்சபீட²ங் பஞ்ஞபெத்வா ஸத்து² ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி. ஸத்தா² ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸதோ ஸம்பஜானோ ஸீஹஸெய்யங் உபக³ம்ம த³ரத²ங் படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴த்வா உட்டா²ய ப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீதி³த்வா ஸாயன்ஹஸமயே ததோ வுட்டா²ஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘படிஸல்லானா வுட்டி²தோ’’தி.

    Migāramātupāsādoti visākhāya pāsādo. Sā hi migārena seṭṭhinā mātuṭṭhāne ṭhapitattā migāramātāti vuccati. Paṭisallānā vuṭṭhitoti tasmiṃ kira pāsāde dvinnaṃ mahāsāvakānaṃ sirigabbhānaṃ majjhe bhagavato sirigabbho ahosi. Thero dvāraṃ vivaritvā antogabbhaṃ sammajjitvā mālākacavaraṃ nīharitvā mañcapīṭhaṃ paññapetvā satthu saññaṃ adāsi. Satthā sirigabbhaṃ pavisitvā dakkhiṇena passena sato sampajāno sīhaseyyaṃ upagamma darathaṃ paṭippassambhetvā uṭṭhāya phalasamāpattiṃ appetvā nisīditvā sāyanhasamaye tato vuṭṭhāsi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘paṭisallānā vuṭṭhito’’ti.

    பரிஸிஞ்சிதுந்தி யோ ஹி சுண்ணமத்திகாதீ³ஹி க³த்தானி உப்³ப³ட்டெந்தோ மல்லகமுட்டா²தீ³ஹி வா க⁴ங்ஸந்தோ ந்ஹாயதி, ஸோ ந்ஹாயதீதி வுச்சதி. யோ ததா² அகத்வா பகதியாவ ந்ஹாயதி, ஸோ பரிஸிஞ்சதீதி வுச்சதி. ப⁴க³வதோபி ஸரீரே ததா² ஹரிதப்³ப³ங் ரஜோஜல்லங் நாம ந உபலிம்பதி, உதுக்³க³ஹணத்த²ங் பன ப⁴க³வா கேவலங் உத³கங் ஓதரதி. தேனாஹ – ‘‘க³த்தானி பரிஸிஞ்சிது’’ந்தி. புப்³ப³கொட்ட²கோதி பாசீனகொட்ட²கோ.

    Parisiñcitunti yo hi cuṇṇamattikādīhi gattāni ubbaṭṭento mallakamuṭṭhādīhi vā ghaṃsanto nhāyati, so nhāyatīti vuccati. Yo tathā akatvā pakatiyāva nhāyati, so parisiñcatīti vuccati. Bhagavatopi sarīre tathā haritabbaṃ rajojallaṃ nāma na upalimpati, utuggahaṇatthaṃ pana bhagavā kevalaṃ udakaṃ otarati. Tenāha – ‘‘gattāni parisiñcitu’’nti. Pubbakoṭṭhakoti pācīnakoṭṭhako.

    ஸாவத்தி²யங் கிர விஹாரோ கதா³சி மஹா ஹோதி கதா³சி கு²த்³த³கோ. ததா² ஹி ஸோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே யோஜனிகோ அஹோஸி, ஸிகி²ஸ்ஸ திகா³வுதோ, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ அட்³ட⁴யோஜனிகோ, ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ கா³வுதப்பமாணோ, கோணாக³மனஸ்ஸ அட்³ட⁴கா³வுதப்பமாணோ, கஸ்ஸபஸ்ஸ வீஸதிஉஸப⁴ப்பமாணோ, அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே அட்ட²கரீஸப்பமாணோ ஜாதோ. தம்பி நக³ரங் தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ கதா³சி பாசீனதோ ஹோதி, கதா³சி த³க்கி²ணதோ, கதா³சி பச்சி²மதோ, கதா³சி உத்தரதோ. ஜேதவனே க³ந்த⁴குடியங் பன சதுன்னங் மஞ்சபாதா³னங் பதிட்டி²தட்டா²னங் அசலமேவ.

    Sāvatthiyaṃ kira vihāro kadāci mahā hoti kadāci khuddako. Tathā hi so vipassissa bhagavato kāle yojaniko ahosi, sikhissa tigāvuto, vessabhussa aḍḍhayojaniko, kakusandhassa gāvutappamāṇo, koṇāgamanassa aḍḍhagāvutappamāṇo, kassapassa vīsatiusabhappamāṇo, amhākaṃ bhagavato kāle aṭṭhakarīsappamāṇo jāto. Tampi nagaraṃ tassa vihārassa kadāci pācīnato hoti, kadāci dakkhiṇato, kadāci pacchimato, kadāci uttarato. Jetavane gandhakuṭiyaṃ pana catunnaṃ mañcapādānaṃ patiṭṭhitaṭṭhānaṃ acalameva.

    சத்தாரி ஹி அசலசேதியட்டா²னானி நாம மஹாபோ³தி⁴பல்லங்கட்டா²னங் இஸிபதனே த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனட்டா²னங் ஸங்கஸ்ஸனக³ரத்³வாரே தே³வோரோஹணகாலே ஸோபானஸ்ஸ பதிட்ட²ட்டா²னங் மஞ்சபாத³ட்டா²னந்தி. அயங் பன புப்³ப³கொட்ட²கோ கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ வீஸதிஉஸப⁴விஹாரகாலே பாசீனத்³வாரே கொட்ட²கோ அஹோஸி. ஸோ இதா³னிபி புப்³ப³கொட்ட²கொத்வேவ பஞ்ஞாயதி. கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ காலே அசிரவதீ நக³ரங் பரிக்கி²பித்வா ஸந்த³மானா புப்³ப³கொட்ட²கங் பத்வா உத³கேன பி⁴ந்தி³த்வா மஹந்தங் உத³கரஹத³ங் மாபேஸி ஸமதித்த²ங் அனுபுப்³ப³க³ம்பீ⁴ரங். தத்த² ஏகங் ரஞ்ஞோ ந்ஹானதித்த²ங், ஏகங் நாக³ரானங், ஏகங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, ஏகங் பு³த்³தா⁴னந்தி ஏவங் பாடியேக்கானி ந்ஹானதித்தா²னி ஹொந்தி ரமணீயானி விப்பகிண்ணரஜதபட்டஸதி³ஸவாலிகானி. இதி ப⁴க³வா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் யேன அயங் ஏவரூபோ புப்³ப³கொட்ட²கோ தேனுபஸங்கமி க³த்தானி பரிஸிஞ்சிதுங் . அதா²யஸ்மா ஆனந்தோ³ உத³கஸாடிகங் உபனேஸி. ப⁴க³வா ரத்தது³பட்டங் அபனெத்வா உத³கஸாடிகங் நிவாஸேஸி. தே²ரோ து³பட்டேன ஸத்³தி⁴ங் மஹாசீவரங் அத்தனோ ஹத்த²க³தமகாஸி. ப⁴க³வா உத³கங் ஓதரி. ஸஹோதரணேனேவஸ்ஸ உத³கே மச்ச²கச்ச²பா ஸப்³பே³ ஸுவண்ணவண்ணா அஹேஸுங். யந்தனாலிகாஹி ஸுவண்ணரஸதா⁴ரானிஸிஞ்சமானகாலோ விய ஸுவண்ணபடபஸாரணகாலோ விய ச அஹோஸி. அத² ப⁴க³வதோ ந்ஹானவத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா ந்ஹத்வா பச்சுத்திண்ணஸ்ஸ தே²ரோ ரத்தது³பட்டங் உபனேஸி. ப⁴க³வா தங் நிவாஸெத்வா விஜ்ஜுலதாஸதி³ஸங் காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா மஹாசீவரங் அந்தந்தேன ஸங்ஹரித்வா பது³மக³ப்³ப⁴ஸதி³ஸங் கத்வா உபனீதங் த்³வீஸு கண்ணேஸு க³ஹெத்வா அட்டா²ஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘புப்³ப³கொட்ட²கே க³த்தானி பரிஸிஞ்சித்வா பச்சுத்தரித்வா ஏகசீவரோ அட்டா²ஸீ’’தி.

    Cattāri hi acalacetiyaṭṭhānāni nāma mahābodhipallaṅkaṭṭhānaṃ isipatane dhammacakkappavattanaṭṭhānaṃ saṅkassanagaradvāre devorohaṇakāle sopānassa patiṭṭhaṭṭhānaṃ mañcapādaṭṭhānanti. Ayaṃ pana pubbakoṭṭhako kassapadasabalassa vīsatiusabhavihārakāle pācīnadvāre koṭṭhako ahosi. So idānipi pubbakoṭṭhakotveva paññāyati. Kassapadasabalassa kāle aciravatī nagaraṃ parikkhipitvā sandamānā pubbakoṭṭhakaṃ patvā udakena bhinditvā mahantaṃ udakarahadaṃ māpesi samatitthaṃ anupubbagambhīraṃ. Tattha ekaṃ rañño nhānatitthaṃ, ekaṃ nāgarānaṃ, ekaṃ bhikkhusaṅghassa, ekaṃ buddhānanti evaṃ pāṭiyekkāni nhānatitthāni honti ramaṇīyāni vippakiṇṇarajatapaṭṭasadisavālikāni. Iti bhagavā āyasmatā ānandena saddhiṃ yena ayaṃ evarūpo pubbakoṭṭhako tenupasaṅkami gattāni parisiñcituṃ . Athāyasmā ānando udakasāṭikaṃ upanesi. Bhagavā rattadupaṭṭaṃ apanetvā udakasāṭikaṃ nivāsesi. Thero dupaṭṭena saddhiṃ mahācīvaraṃ attano hatthagatamakāsi. Bhagavā udakaṃ otari. Sahotaraṇenevassa udake macchakacchapā sabbe suvaṇṇavaṇṇā ahesuṃ. Yantanālikāhi suvaṇṇarasadhārānisiñcamānakālo viya suvaṇṇapaṭapasāraṇakālo viya ca ahosi. Atha bhagavato nhānavattaṃ dassetvā nhatvā paccuttiṇṇassa thero rattadupaṭṭaṃ upanesi. Bhagavā taṃ nivāsetvā vijjulatāsadisaṃ kāyabandhanaṃ bandhitvā mahācīvaraṃ antantena saṃharitvā padumagabbhasadisaṃ katvā upanītaṃ dvīsu kaṇṇesu gahetvā aṭṭhāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘pubbakoṭṭhake gattāni parisiñcitvā paccuttaritvā ekacīvaro aṭṭhāsī’’ti.

    ஏவங் டி²தஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ ஸரீரங் விகஸிதகமலுப்பலஸரங் ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லங் பாரிச்ச²த்தகங் தாராமரீசிவிகஸிதங் ச க³க³னதலங் ஸிரியா அவஹஸமானங் விய விரோசித்த². ப்³யாமப்பபா⁴பரிக்கே²பவிலாஸினீ சஸ்ஸ த்³வத்திங்ஸவரலக்க²ணமாலா க³ந்தெ²த்வா ட²பிதா த்³வத்திங்ஸசந்த³மாலா விய, த்³வத்திங்ஸஸூரியமாலா விய, படிபாடியா ட²பிதா த்³வத்திங்ஸசக்கவத்தி த்³வத்திங்ஸதே³வராஜா த்³வத்திங்ஸமஹாப்³ரஹ்மானோ விய ச அதிவிய விரோசித்த², வண்ணபூ⁴மினாமேஸா. ஏவரூபேஸு டா²னேஸு பு³த்³தா⁴னங் ஸரீரவண்ணங் வா கு³ணவண்ணங் வா சுண்ணியபதே³ஹி வா கா³தா²ஹி வா அத்த²ஞ்ச உபமாயோ ச காரணானி ச ஆஹரித்வா படிப³லேன த⁴ம்மகதி²கேன பூரெத்வா கதே²துங் வட்டதீதி ஏவரூபேஸு டா²னேஸு த⁴ம்மகதி²கஸ்ஸ தா²மோ வேதி³தப்³போ³.

    Evaṃ ṭhitassa pana bhagavato sarīraṃ vikasitakamaluppalasaraṃ sabbapāliphullaṃ pāricchattakaṃ tārāmarīcivikasitaṃ ca gaganatalaṃ siriyā avahasamānaṃ viya virocittha. Byāmappabhāparikkhepavilāsinī cassa dvattiṃsavaralakkhaṇamālā ganthetvā ṭhapitā dvattiṃsacandamālā viya, dvattiṃsasūriyamālā viya, paṭipāṭiyā ṭhapitā dvattiṃsacakkavatti dvattiṃsadevarājā dvattiṃsamahābrahmāno viya ca ativiya virocittha, vaṇṇabhūmināmesā. Evarūpesu ṭhānesu buddhānaṃ sarīravaṇṇaṃ vā guṇavaṇṇaṃ vā cuṇṇiyapadehi vā gāthāhi vā atthañca upamāyo ca kāraṇāni ca āharitvā paṭibalena dhammakathikena pūretvā kathetuṃ vaṭṭatīti evarūpesu ṭhānesu dhammakathikassa thāmo veditabbo.

    273. க³த்தானி புப்³பா³பயமானோதி பகதிபா⁴வங் க³மயமானோ நிருத³கானி குருமானோ, ஸுக்கா²பயமானோதி அத்தோ². ஸோத³கேன க³த்தேன சீவரங் பாருபந்தஸ்ஸ ஹி சீவரே கண்ணிகா உட்ட²ஹந்தி, பரிக்கா²ரப⁴ண்ட³ங் து³ஸ்ஸதி. பு³த்³தா⁴னங் பன ஸரீரே ரஜோஜல்லங் ந உபலிம்பதி; பது³மபத்தே பக்கி²த்தஉத³கபி³ந்து³ விய உத³கங் வினிவத்தெத்வா க³ச்ச²தி, ஏவங் ஸந்தேபி ஸிக்கா²கா³ரவதாய ப⁴க³வா, ‘‘பப்³ப³ஜிதவத்தங் நாமேத’’ந்தி மஹாசீவரங் உபோ⁴ஸு கண்ணேஸு க³ஹெத்வா புரதோ காயங் படிச்சா²தெ³த்வா அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே தே²ரோ சிந்தேஸி – ‘‘ப⁴க³வா மஹாசீவரங் பாருபித்வா மிகா³ரமாதுபாஸாத³ங் ஆரப்³ப⁴ க³மனாபி⁴ஹாரதோ பட்டா²ய து³ன்னிவத்தியோ ப⁴விஸ்ஸதி; பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி அதி⁴ப்பாயகோபனங் நாம ஏகசாரிகஸீஹஸ்ஸ க³ஹணத்த²ங் ஹத்த²ப்பஸாரணங் விய; பபி⁴ன்னவரவாரணஸ்ஸ ஸொண்டா³ய பராமஸனங் விய; உக்³க³தேஜஸ்ஸ ஆஸீவிஸஸ்ஸ கீ³வாய க³ஹணங் விய ச பா⁴ரியங் ஹோதி. இதே⁴வ ரம்மகஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அஸ்ஸமஸ்ஸ வண்ணங் கதெ²த்வா தத்த² க³மனத்தா²ய ப⁴க³வந்தங் யாசிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³…பே॰… அனுகம்பங் உபாதா³யா’’தி.

    273.Gattāni pubbāpayamānoti pakatibhāvaṃ gamayamāno nirudakāni kurumāno, sukkhāpayamānoti attho. Sodakena gattena cīvaraṃ pārupantassa hi cīvare kaṇṇikā uṭṭhahanti, parikkhārabhaṇḍaṃ dussati. Buddhānaṃ pana sarīre rajojallaṃ na upalimpati; padumapatte pakkhittaudakabindu viya udakaṃ vinivattetvā gacchati, evaṃ santepi sikkhāgāravatāya bhagavā, ‘‘pabbajitavattaṃ nāmeta’’nti mahācīvaraṃ ubhosu kaṇṇesu gahetvā purato kāyaṃ paṭicchādetvā aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe thero cintesi – ‘‘bhagavā mahācīvaraṃ pārupitvā migāramātupāsādaṃ ārabbha gamanābhihārato paṭṭhāya dunnivattiyo bhavissati; buddhānañhi adhippāyakopanaṃ nāma ekacārikasīhassa gahaṇatthaṃ hatthappasāraṇaṃ viya; pabhinnavaravāraṇassa soṇḍāya parāmasanaṃ viya; uggatejassa āsīvisassa gīvāya gahaṇaṃ viya ca bhāriyaṃ hoti. Idheva rammakassa brāhmaṇassa assamassa vaṇṇaṃ kathetvā tattha gamanatthāya bhagavantaṃ yācissāmī’’ti. So tathā akāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho āyasmā ānando…pe… anukampaṃ upādāyā’’ti.

    தத்த² அனுகம்பங் உபாதா³யாதி ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² த⁴ம்மிங் கத²ங் ஸொஸ்ஸாமாதி தங் அஸ்ஸமங் க³தானங் பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் அனுகம்பங் படிச்ச, தேஸு காருஞ்ஞங் கத்வாதி அத்தோ². த⁴ம்மியா கதா²யாதி த³ஸஸு பாரமிதாஸு அஞ்ஞதராய பாரமியா சேவ மஹாபி⁴னிக்க²மனஸ்ஸ ச வண்ணங் கத²யமானா ஸன்னிஸின்னா ஹொந்தி. ஆக³மயமானோதி ஓலோகயமானோ. அஹங் பு³த்³தோ⁴தி ஸஹஸா அப்பவிஸித்வா யாவ ஸா கதா² நிட்டா²தி, தாவ அட்டா²ஸீதி அத்தோ². அக்³க³ளங் ஆகோடேஸீதி அக்³க³னகே²ன கவாடே ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி. விவரிங்ஸூதி ஸோதங் ஓத³ஹித்வாவ நிஸின்னத்தா தங்க²ணங்யேவ ஆக³ந்த்வா விவரிங்ஸு.

    Tattha anukampaṃ upādāyāti bhagavato sammukhā dhammiṃ kathaṃ sossāmāti taṃ assamaṃ gatānaṃ pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ anukampaṃ paṭicca, tesu kāruññaṃ katvāti attho. Dhammiyā kathāyāti dasasu pāramitāsu aññatarāya pāramiyā ceva mahābhinikkhamanassa ca vaṇṇaṃ kathayamānā sannisinnā honti. Āgamayamānoti olokayamāno. Ahaṃ buddhoti sahasā appavisitvā yāva sā kathā niṭṭhāti, tāva aṭṭhāsīti attho. Aggaḷaṃ ākoṭesīti agganakhena kavāṭe saññaṃ adāsi. Vivariṃsūti sotaṃ odahitvāva nisinnattā taṅkhaṇaṃyeva āgantvā vivariṃsu.

    பஞ்ஞத்தே ஆஸனேதி பு³த்³த⁴காலே கிர யத்த² யத்த² ஏகோபி பி⁴க்கு² விஹரதி, ஸப்³ப³த்த² பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞத்தமேவ ஹோதி. கஸ்மா? ப⁴க³வா கிர அத்தனோ ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா பா²ஸுகட்டா²னே விஹரந்தே மனஸி கரோதி ‘‘அஸுகோ மய்ஹங் ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா க³தோ, ஸக்கி²ஸ்ஸதி நு கோ² விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் நோ வா’’தி. அத² நங் பஸ்ஸதி கம்மட்டா²னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அகுஸலவிதக்கே விதக்கயமானங், ததோ ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம மாதி³ஸஸ்ஸ ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா விஹரந்தங் இமங் குலபுத்தங் அகுஸலவிதக்கா அபி⁴ப⁴வித்வா அனமதக்³கே³ வட்டது³க்கே² ஸங்ஸாரெஸ்ஸந்தீ’’தி தஸ்ஸ அனுக்³க³ஹத்த²ங் தத்தே²வ அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா தங் குலபுத்தங் ஓவதி³த்வா ஆகாஸங் உப்பதித்வா புன அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ க³ச்ச²தி. அதே²வங் ஓவதி³யமானா தே பி⁴க்கூ² சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ஸத்தா² அம்ஹாகங் மனங் ஜானித்வா ஆக³ந்த்வா அம்ஹாகங் ஸமீபே டி²தங்யேவ அத்தானங் த³ஸ்ஸேதி; தஸ்மிங் க²ணே, ‘ப⁴ந்தே, இத⁴ நிஸீத³த², இத⁴ நிஸீத³தா²’தி ஆஸனபரியேஸனங் நாம பா⁴ரோ’’தி. தே ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வாவ விஹரந்தி. யஸ்ஸ பீட²ங் அத்தி², ஸோ தங் பஞ்ஞபேதி. யஸ்ஸ நத்தி², ஸோ மஞ்சங் வா ப²லகங் வா கட்ட²ங் வா பாஸாணங் வா வாலிகபுஞ்ஜங் வா பஞ்ஞபேதி. தங் அலப⁴மானா புராணபண்ணானிபி ஸங்கட்³டி⁴த்வா தத்த² பங்ஸுகூலங் பத்த²ரித்வா ட²பெந்தி. இத⁴ பன பகதிபஞ்ஞத்தமேவ ஆஸனங் அஹோஸி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதீ³’’தி.

    Paññatte āsaneti buddhakāle kira yattha yattha ekopi bhikkhu viharati, sabbattha buddhāsanaṃ paññattameva hoti. Kasmā? Bhagavā kira attano santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā phāsukaṭṭhāne viharante manasi karoti ‘‘asuko mayhaṃ santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā gato, sakkhissati nu kho visesaṃ nibbattetuṃ no vā’’ti. Atha naṃ passati kammaṭṭhānaṃ vissajjetvā akusalavitakke vitakkayamānaṃ, tato ‘‘kathañhi nāma mādisassa satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā viharantaṃ imaṃ kulaputtaṃ akusalavitakkā abhibhavitvā anamatagge vaṭṭadukkhe saṃsāressantī’’ti tassa anuggahatthaṃ tattheva attānaṃ dassetvā taṃ kulaputtaṃ ovaditvā ākāsaṃ uppatitvā puna attano vasanaṭṭhānameva gacchati. Athevaṃ ovadiyamānā te bhikkhū cintayiṃsu – ‘‘satthā amhākaṃ manaṃ jānitvā āgantvā amhākaṃ samīpe ṭhitaṃyeva attānaṃ dasseti; tasmiṃ khaṇe, ‘bhante, idha nisīdatha, idha nisīdathā’ti āsanapariyesanaṃ nāma bhāro’’ti. Te āsanaṃ paññapetvāva viharanti. Yassa pīṭhaṃ atthi, so taṃ paññapeti. Yassa natthi, so mañcaṃ vā phalakaṃ vā kaṭṭhaṃ vā pāsāṇaṃ vā vālikapuñjaṃ vā paññapeti. Taṃ alabhamānā purāṇapaṇṇānipi saṅkaḍḍhitvā tattha paṃsukūlaṃ pattharitvā ṭhapenti. Idha pana pakatipaññattameva āsanaṃ ahosi, taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘paññatte āsane nisīdī’’ti.

    காய நுத்தா²தி கதமாய நு கதா²ய ஸன்னிஸின்னா ப⁴வதா²தி அத்தோ². ‘‘காய நெத்தா²’’திபி பாளி, தஸ்ஸா கதமாய நு எத்தா²தி அத்தோ². ‘‘காய நொத்தா²’’திபி பாளி, தஸ்ஸாபி புரிமோயேவ அத்தோ². அந்தரா கதா²தி கம்மட்டா²னமனஸிகாரஉத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னங் அந்தரா அஞ்ஞா ஏகா கதா². விப்பகதாதி மம ஆக³மனபச்சயா அபரினிட்டி²தா ஸிக²ங் அப்பத்தா. அத² ப⁴க³வா அனுப்பத்தோதி அத² ஏதஸ்மிங் காலே ப⁴க³வா ஆக³தோ. த⁴ம்மீ வா கதா²தி த³ஸகதா²வத்து²னிஸ்ஸிதா வா த⁴ம்மீ கதா². அரியோ வா துண்ஹீபா⁴வோதி எத்த² பன து³தியஜ்ஜா²னம்பி அரியோ துண்ஹீபா⁴வோ மூலகம்மட்டா²னம்பி. தஸ்மா தங் ஜா²னங் அப்பெத்வா நிஸின்னோபி, மூலகம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா நிஸின்னோபி பி⁴க்கு² அரியேன துண்ஹீபா⁴வேன நிஸின்னோதி வேதி³தப்³போ³.

    Kāyanutthāti katamāya nu kathāya sannisinnā bhavathāti attho. ‘‘Kāya netthā’’tipi pāḷi, tassā katamāya nu etthāti attho. ‘‘Kāya notthā’’tipi pāḷi, tassāpi purimoyeva attho. Antarā kathāti kammaṭṭhānamanasikārauddesaparipucchādīnaṃ antarā aññā ekā kathā. Vippakatāti mama āgamanapaccayā apariniṭṭhitā sikhaṃ appattā. Atha bhagavā anuppattoti atha etasmiṃ kāle bhagavā āgato. Dhammī vā kathāti dasakathāvatthunissitā vā dhammī kathā. Ariyo vā tuṇhībhāvoti ettha pana dutiyajjhānampi ariyo tuṇhībhāvo mūlakammaṭṭhānampi. Tasmā taṃ jhānaṃ appetvā nisinnopi, mūlakammaṭṭhānaṃ gahetvā nisinnopi bhikkhu ariyena tuṇhībhāvena nisinnoti veditabbo.

    274. த்³வேமா, பி⁴க்க²வே, பரியேஸனாதி கோ அனுஸந்தி⁴? தே பி⁴க்கூ² ஸம்முகா² த⁴ம்மிங் கத²ங் ஸொஸ்ஸாமாதி தே²ரஸ்ஸ பா⁴ரங் அகங்ஸு, தே²ரோ தேஸங் அஸ்ஸமக³மனமகாஸி. தே தத்த² நிஸீதி³த்வா அதிரச்சா²னகதி²கா ஹுத்வா த⁴ம்மியா கதா²ய நிஸீதி³ங்ஸு. அத² ப⁴க³வா ‘‘அயங் தும்ஹாகங் பரியேஸனா அரியபரியேஸனா நாமா’’தி த³ஸ்ஸேதுங் இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² கதமா ச, பி⁴க்க²வே, அனரியபரியேஸனாதி எத்த² யதா² மக்³க³குஸலோ புரிஸோ பட²மங் வஜ்ஜேதப்³ப³ங் அபாயமக்³க³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘வாமங் முஞ்சித்வா த³க்கி²ணங் க³ண்ஹா’’தி வத³தி. ஏவங் ப⁴க³வா தே³ஸனாகுஸலதாய பட²மங் வஜ்ஜேதப்³ப³ங் அனரியபரியேஸனங் ஆசிக்கி²த்வா பச்சா² இதரங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீதி உத்³தே³ஸானுக்கமங் பி⁴ந்தி³த்வா ஏவமாஹ. ஜாதித⁴ம்மோதி ஜாயனஸபா⁴வோ. ஜராத⁴ம்மோதி ஜீரணஸபா⁴வோ. ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோதி ப்³யாதி⁴ஸபா⁴வோ. மரணத⁴ம்மோதி மரணஸபா⁴வோ. ஸோகத⁴ம்மோதி ஸோசனகஸபா⁴வோ. ஸங்கிலேஸத⁴ம்மோதி ஸங்கிலிஸ்ஸனஸபா⁴வோ.

    274.Dvemā, bhikkhave, pariyesanāti ko anusandhi? Te bhikkhū sammukhā dhammiṃ kathaṃ sossāmāti therassa bhāraṃ akaṃsu, thero tesaṃ assamagamanamakāsi. Te tattha nisīditvā atiracchānakathikā hutvā dhammiyā kathāya nisīdiṃsu. Atha bhagavā ‘‘ayaṃ tumhākaṃ pariyesanā ariyapariyesanā nāmā’’ti dassetuṃ imaṃ desanaṃ ārabhi. Tattha katamā ca, bhikkhave, anariyapariyesanāti ettha yathā maggakusalo puriso paṭhamaṃ vajjetabbaṃ apāyamaggaṃ dassento ‘‘vāmaṃ muñcitvā dakkhiṇaṃ gaṇhā’’ti vadati. Evaṃ bhagavā desanākusalatāya paṭhamaṃ vajjetabbaṃ anariyapariyesanaṃ ācikkhitvā pacchā itaraṃ ācikkhissāmīti uddesānukkamaṃ bhinditvā evamāha. Jātidhammoti jāyanasabhāvo. Jarādhammoti jīraṇasabhāvo. Byādhidhammoti byādhisabhāvo. Maraṇadhammoti maraṇasabhāvo. Sokadhammoti socanakasabhāvo. Saṃkilesadhammoti saṃkilissanasabhāvo.

    புத்தப⁴ரியந்தி புத்தா ச ப⁴ரியா ச. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². ஜாதரூபரஜதந்தி எத்த² பன ஜாதரூபந்தி ஸுவண்ணங். ரஜதந்தி யங்கிஞ்சி வோஹாரூபக³ங் லோஹமாஸகாதி³. ஜாதித⁴ம்மா ஹேதே, பி⁴க்க²வே, உபத⁴யோதி ஏதே பஞ்சகாமகு³ணூபத⁴யோ நாம ஹொந்தி, தே ஸப்³பே³பி ஜாதித⁴ம்மாதி த³ஸ்ஸேதி. ப்³யாதி⁴த⁴ம்மவாராதீ³ஸு ஜாதரூபரஜதங் ந க³ஹிதங், ந ஹேதஸ்ஸ ஸீஸரோகா³த³யோ ப்³யாத⁴யோ நாம ஹொந்தி, ந ஸத்தானங் விய சுதிஸங்கா²தங் மரணங், ந ஸோகோ உப்பஜ்ஜதி. அயாதீ³ஹி பன ஸங்கிலேஸேஹி ஸங்கிலிஸ்ஸதீதி ஸங்கிலேஸத⁴ம்மவாரே க³ஹிதங். ததா² உதுஸமுட்டா²னத்தா ஜாதித⁴ம்மவாரே. மலங் க³ஹெத்வா ஜீரணதோ ஜராத⁴ம்மவாரே ச.

    Puttabhariyanti puttā ca bhariyā ca. Esa nayo sabbattha. Jātarūparajatanti ettha pana jātarūpanti suvaṇṇaṃ. Rajatanti yaṃkiñci vohārūpagaṃ lohamāsakādi. Jātidhammā hete, bhikkhave, upadhayoti ete pañcakāmaguṇūpadhayo nāma honti, te sabbepi jātidhammāti dasseti. Byādhidhammavārādīsu jātarūparajataṃ na gahitaṃ, na hetassa sīsarogādayo byādhayo nāma honti, na sattānaṃ viya cutisaṅkhātaṃ maraṇaṃ, na soko uppajjati. Ayādīhi pana saṃkilesehi saṃkilissatīti saṃkilesadhammavāre gahitaṃ. Tathā utusamuṭṭhānattā jātidhammavāre. Malaṃ gahetvā jīraṇato jarādhammavāre ca.

    275. அயங் , பி⁴க்க²வே, அரியா பரியேஸனாதி, பி⁴க்க²வே, அயங் நித்³தோ³ஸதாயபி அரியேஹி பரியேஸிதப்³ப³தாயபி அரியபரியேஸனாதி வேதி³தப்³பா³.

    275.Ayaṃ, bhikkhave, ariyā pariyesanāti, bhikkhave, ayaṃ niddosatāyapi ariyehi pariyesitabbatāyapi ariyapariyesanāti veditabbā.

    276. அஹம்பி ஸுத³ங், பி⁴க்க²வேதி கஸ்மா ஆரபி⁴? மூலதோ பட்டா²ய மஹாபி⁴னிக்க²மனங் த³ஸ்ஸேதுங். ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘பி⁴க்க²வே, அஹம்பி புப்³பே³ அனரியபரியேஸனங் பரியேஸிங். ஸ்வாஹங் தங் பஹாய அரியபரியேஸனங் பரியேஸித்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ. பஞ்சவக்³கி³யாபி அனரியபரியேஸனங் பரியேஸிங்ஸு. தே தங் பஹாய அரியபரியேஸனங் பரியேஸித்வா கீ²ணாஸவபூ⁴மிங் பத்தா. தும்ஹேபி மம சேவ பஞ்சவக்³கி³யானஞ்ச மக்³க³ங் ஆருள்ஹா. அரியபரியேஸனா தும்ஹாகங் பரியேஸனா’’தி மூலதோ பட்டா²ய அத்தனோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் த³ஸ்ஸேதுங் இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴.

    276.Ahampi sudaṃ, bhikkhaveti kasmā ārabhi? Mūlato paṭṭhāya mahābhinikkhamanaṃ dassetuṃ. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘bhikkhave, ahampi pubbe anariyapariyesanaṃ pariyesiṃ. Svāhaṃ taṃ pahāya ariyapariyesanaṃ pariyesitvā sabbaññutaṃ patto. Pañcavaggiyāpi anariyapariyesanaṃ pariyesiṃsu. Te taṃ pahāya ariyapariyesanaṃ pariyesitvā khīṇāsavabhūmiṃ pattā. Tumhepi mama ceva pañcavaggiyānañca maggaṃ āruḷhā. Ariyapariyesanā tumhākaṃ pariyesanā’’ti mūlato paṭṭhāya attano mahābhinikkhamanaṃ dassetuṃ imaṃ desanaṃ ārabhi.

    277. தத்த² த³ஹரோவ ஸமானோதி தருணோவ ஸமானோ. ஸுஸுகாளகேஸோதி ஸுட்டு² காளகேஸோ, அஞ்ஜனவண்ணகேஸோவ ஹுத்வாதி அத்தோ². ப⁴த்³ரேனாதி ப⁴த்³த³கேன. பட²மேன வயஸாதி திண்ணங் வயானங் பட²மவயேன. அகாமகானந்தி அனிச்ச²மானானங், அனாத³ரத்தே² ஸாமிவசனங். அஸ்ஸூனி முகே² ஏதேஸந்தி அஸ்ஸுமுகா²; தேஸங் அஸ்ஸுமுகா²னங், அஸ்ஸுகிலின்னமுகா²னந்தி அத்தோ². ருத³ந்தானந்தி கந்தி³த்வா ரோத³மானானங். கிங் குஸலக³வேஸீதி கிங் குஸலந்தி க³வேஸமானோ. அனுத்தரங் ஸந்திவரபத³ந்தி உத்தமங் ஸந்திஸங்கா²தங் வரபத³ங், நிப்³பா³னங் பரியேஸமானோதி அத்தோ². யேன ஆளாரோ காலாமோதி எத்த² ஆளாரோதி தஸ்ஸ நாமங், தீ³க⁴பிங்க³லோ கிரேஸோ. தேனஸ்ஸ ஆளாரோதி நாமங் அஹோஸி. காலாமோதி கொ³த்தங். விஹரதாயஸ்மாதி விஹரது ஆயஸ்மா. யத்த² விஞ்ஞூ புரிஸோதி யஸ்மிங் த⁴ம்மே பண்டி³தோ புரிஸோ. ஸகங் ஆசரியகந்தி அத்தனோ ஆசரியஸமயங். உபஸம்பஜ்ஜ விஹரெய்யாதி படிலபி⁴த்வா விஹரெய்ய. எத்தாவதா தேன ஓகாஸோ கதோ ஹோதி. தங் த⁴ம்மந்தி தங் தேஸங் ஸமயங் தந்திங். பரியாபுணிந்தி ஸுத்வாவ உக்³க³ண்ஹிங்.

    277. Tattha daharova samānoti taruṇova samāno. Susukāḷakesoti suṭṭhu kāḷakeso, añjanavaṇṇakesova hutvāti attho. Bhadrenāti bhaddakena. Paṭhamena vayasāti tiṇṇaṃ vayānaṃ paṭhamavayena. Akāmakānanti anicchamānānaṃ, anādaratthe sāmivacanaṃ. Assūni mukhe etesanti assumukhā; tesaṃ assumukhānaṃ, assukilinnamukhānanti attho. Rudantānanti kanditvā rodamānānaṃ. Kiṃkusalagavesīti kiṃ kusalanti gavesamāno. Anuttaraṃ santivarapadanti uttamaṃ santisaṅkhātaṃ varapadaṃ, nibbānaṃ pariyesamānoti attho. Yena āḷāro kālāmoti ettha āḷāroti tassa nāmaṃ, dīghapiṅgalo kireso. Tenassa āḷāroti nāmaṃ ahosi. Kālāmoti gottaṃ. Viharatāyasmāti viharatu āyasmā. Yattha viññū purisoti yasmiṃ dhamme paṇḍito puriso. Sakaṃ ācariyakanti attano ācariyasamayaṃ. Upasampajja vihareyyāti paṭilabhitvā vihareyya. Ettāvatā tena okāso kato hoti. Taṃ dhammanti taṃ tesaṃ samayaṃ tantiṃ. Pariyāpuṇinti sutvāva uggaṇhiṃ.

    ஒட்ட²பஹதமத்தேனாதி தேன வுத்தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணத்த²ங் ஒட்ட²பஹரணமத்தேன; அபராபரங் கத்வா ஒட்ட²ஸஞ்சரணமத்தகேனாதி அத்தோ². லபிதலாபனமத்தேனாதி தேன லபிதஸ்ஸ படிலாபனமத்தகேன. ஞாணவாத³ந்தி ஜானாமீதி வாத³ங் . தே²ரவாத³ந்தி தி²ரபா⁴வவாத³ங், தே²ரோ அஹமெத்தா²தி ஏதங் வசனங். அஹஞ்சேவ அஞ்ஞே சாதி ந கேவலங் அஹங், அஞ்ஞேபி ப³ஹூ ஏவங் வத³ந்தி. கேவலங் ஸத்³தா⁴மத்தகேனாதி பஞ்ஞாய அஸச்சி²கத்வா ஸுத்³தே⁴ன ஸத்³தா⁴மத்தகேனேவ. போ³தி⁴ஸத்தோ கிர வாசாய த⁴ம்மங் உக்³க³ண்ஹந்தோயேவ, ‘‘ந காலாமஸ்ஸ வாசாய பரியத்திமத்தமேவ அஸ்மிங் த⁴ம்மே, அத்³தா⁴ ஏஸ ஸத்தன்னங் ஸமாபத்தீனங் லாபீ⁴’’தி அஞ்ஞாஸி, தேனஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி.

    Oṭṭhapahatamattenāti tena vuttassa paṭiggahaṇatthaṃ oṭṭhapaharaṇamattena; aparāparaṃ katvā oṭṭhasañcaraṇamattakenāti attho. Lapitalāpanamattenāti tena lapitassa paṭilāpanamattakena. Ñāṇavādanti jānāmīti vādaṃ . Theravādanti thirabhāvavādaṃ, thero ahametthāti etaṃ vacanaṃ. Ahañceva aññe cāti na kevalaṃ ahaṃ, aññepi bahū evaṃ vadanti. Kevalaṃ saddhāmattakenāti paññāya asacchikatvā suddhena saddhāmattakeneva. Bodhisatto kira vācāya dhammaṃ uggaṇhantoyeva, ‘‘na kālāmassa vācāya pariyattimattameva asmiṃ dhamme, addhā esa sattannaṃ samāpattīnaṃ lābhī’’ti aññāsi, tenassa etadahosi.

    ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் பவேதே³ஸீதி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனபரியோஸானா ஸத்த ஸமாபத்தியோ மங் ஜானாபேஸி. ஸத்³தா⁴தி இமாஸங் ஸத்தன்னங் ஸமாபத்தீனங் நிப்³ப³த்தனத்தா²ய ஸத்³தா⁴. வீரியாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. பத³ஹெய்யந்தி பயோக³ங் கரெய்யங். நசிரஸ்ஸேவ தங் த⁴ம்மங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸிந்தி போ³தி⁴ஸத்தோ கிர வீரியங் பக்³க³ஹெத்வா கதிபாஹஞ்ஞேவ ஸத்த ஸுவண்ணனிஸ்ஸேணியோ பஸாரெந்தோ விய ஸத்த ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தேஸி; தஸ்மா ஏவமாஹ.

    Ākiñcaññāyatanaṃ pavedesīti ākiñcaññāyatanapariyosānā satta samāpattiyo maṃ jānāpesi. Saddhāti imāsaṃ sattannaṃ samāpattīnaṃ nibbattanatthāya saddhā. Vīriyādīsupi eseva nayo. Padaheyyanti payogaṃ kareyyaṃ. Nacirasseva taṃ dhammaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsinti bodhisatto kira vīriyaṃ paggahetvā katipāhaññeva satta suvaṇṇanisseṇiyo pasārento viya satta samāpattiyo nibbattesi; tasmā evamāha.

    லாபா⁴ நோ, ஆவுஸோதி அனுஸூயகோ கிரேஸ காலாமோ. தஸ்மா ‘‘அயங் அது⁴னாக³தோ, கிந்தி கத்வா இமங் த⁴ம்மங் நிப்³ப³த்தேஸீ’’தி உஸூயங் அகத்வா பஸன்னோ பஸாத³ங் பவேதெ³ந்தோ ஏவமாஹ. உபோ⁴வ ஸந்தா இமங் க³ணங் பரிஹராமாதி ‘‘மஹா அயங் க³ணோ, த்³வேபி ஜனா பரிஹராமா’’தி வத்வா க³ணஸ்ஸ ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி, ‘‘அஹம்பி ஸத்தன்னங் ஸமாபத்தீனங் லாபீ⁴, மஹாபுரிஸோபி ஸத்தன்னமேவ , எத்தகா ஜனா மஹாபுரிஸஸ்ஸ ஸந்திகே பரிகம்மங் உக்³க³ண்ஹத², எத்தகா மய்ஹ’’ந்தி மஜ்ஜே² பி⁴ந்தி³த்வா அதா³ஸி. உளாராயாதி உத்தமாய. பூஜாயாதி காலாமஸ்ஸ கிர உபட்டா²கா இத்தி²யோபி புரிஸாபி க³ந்த⁴மாலாதீ³னி க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²ந்தி. காலாமோ – ‘‘க³ச்ச²த², மஹாபுரிஸங் பூஜேதா²’’தி வத³தி. தே தங் பூஜெத்வா யங் அவஸிட்ட²ங் ஹோதி, தேன காலாமங் பூஜெந்தி. மஹக்³கா⁴னி மஞ்சபீடா²னி ஆஹரந்தி; தானிபி மஹாபுரிஸஸ்ஸ தா³பெத்வா யதி³ அவஸிட்ட²ங் ஹோதி, அத்தனா க³ண்ஹாதி. க³தக³தட்டா²னே வரஸேனாஸனங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஜக்³கா³பெத்வா ஸேஸகங் அத்தனா க³ண்ஹாதி. ஏவங் உளாராய பூஜாய பூஜேஸி. நாயங் த⁴ம்மோ நிப்³பி³தா³யாதிஆதீ³ஸு அயங் ஸத்தஸமாபத்தித⁴ம்மோ நேவ வட்டே நிப்³பி³ந்த³னத்தா²ய, ந விரஜ்ஜனத்தா²ய, ந ராகா³தி³னிரோத⁴த்தா²ய, ந உபஸமத்தா²ய, ந அபி⁴ஞ்ஞெய்யத⁴ம்மங் அபி⁴ஜானநத்தா²ய, ந சதுமக்³க³ஸம்போ³தா⁴ய, ந நிப்³பா³னஸச்சி²கிரியாய ஸங்வத்ததீதி அத்தோ².
