Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. પાસરાસિસુત્તવણ્ણના
6. Pāsarāsisuttavaṇṇanā
૨૭૨. એવં મે સુતન્તિ પાસરાસિસુત્તં. તત્થ સાધુ મયં, આવુસોતિ આયાચન્તા ભણન્તિ. એતે કિર પઞ્ચસતા ભિક્ખૂ જનપદવાસિનો ‘‘દસબલં પસ્સિસ્સામા’’તિ સાવત્થિં અનુપ્પત્તા. સત્થુદસ્સનં પન એતેહિ લદ્ધં, ધમ્મિં કથં ન તાવ સુણન્તિ. તે સત્થુગારવેન ‘‘અમ્હાકં, ભન્તે , ધમ્મકથં કથેથા’’તિ વત્તું ન સક્કોન્તિ. બુદ્ધા હિ ગરૂ હોન્તિ, એકચારિકો સીહો મિગરાજા વિય, પભિન્નકુઞ્જરો વિય, ફણકતઆસીવિસો વિય, મહાઅગ્ગિક્ખન્ધો વિય ચ દુરાસદા વુત્તમ્પિ ચેતં –
272.Evaṃme sutanti pāsarāsisuttaṃ. Tattha sādhu mayaṃ, āvusoti āyācantā bhaṇanti. Ete kira pañcasatā bhikkhū janapadavāsino ‘‘dasabalaṃ passissāmā’’ti sāvatthiṃ anuppattā. Satthudassanaṃ pana etehi laddhaṃ, dhammiṃ kathaṃ na tāva suṇanti. Te satthugāravena ‘‘amhākaṃ, bhante , dhammakathaṃ kathethā’’ti vattuṃ na sakkonti. Buddhā hi garū honti, ekacāriko sīho migarājā viya, pabhinnakuñjaro viya, phaṇakataāsīviso viya, mahāaggikkhandho viya ca durāsadā vuttampi cetaṃ –
‘‘આસીવિસો યથા ઘોરો, મિગરાજાવ કેસરી;
‘‘Āsīviso yathā ghoro, migarājāva kesarī;
નાગોવ કુઞ્જરો દન્તી, એવં બુદ્ધા દુરાસદા’’તિ.
Nāgova kuñjaro dantī, evaṃ buddhā durāsadā’’ti.
એવં દુરાસદં સત્થારં તે ભિક્ખૂ સયં યાચિતું અસક્કોન્તા આયસ્મન્તં આનન્દં યાચમાના ‘‘સાધુ મયં, આવુસો’’તિ આહંસુ.
Evaṃ durāsadaṃ satthāraṃ te bhikkhū sayaṃ yācituṃ asakkontā āyasmantaṃ ānandaṃ yācamānā ‘‘sādhu mayaṃ, āvuso’’ti āhaṃsu.
અપ્પેવ નામાતિ અપિ નામ લભેય્યાથ. કસ્મા પન થેરો તે ભિક્ખૂ ‘‘રમ્મકસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ અસ્સમં ઉપસઙ્કમેય્યાથા’’તિ આહ? પાકટકિરિયતાય. દસબલસ્સ હિ કિરિયા થેરસ્સ પાકટા હોતિ; જાનાતિ થેરો, ‘‘અજ્જ સત્થા જેતવને વસિત્વા પુબ્બારામે દિવાવિહારં કરિસ્સતિ; અજ્જ પુબ્બારામે વસિત્વા જેતવને દિવાવિહારં કરિસ્સતિ; અજ્જ એકકોવ પિણ્ડાય પવિસિસ્સતિ; અજ્જ ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો ઇમસ્મિં કાલે જનપદચારિકં નિક્ખમિસ્સતી’’તિ. કિં પનસ્સ એવં જાનનત્થં ચેતોપરિયઞાણં અત્થીતિ? નત્થિ. અનુમાનબુદ્ધિયા પન કતકિરિયાય નયગ્ગાહેન જાનાતિ. યઞ્હિ દિવસં ભગવા જેતવને વસિત્વા પુબ્બારામે દિવાવિહારં કાતુકામો હોતિ, તદા સેનાસનપરિક્ખારભણ્ડાનં પટિસામનાકારં દસ્સેતિ, થેરો સમ્મજ્જનિસઙ્કારછડ્ડનકાદીનિ પટિસામેતિ. પુબ્બારામે વસિત્વા જેતવનં દિવાવિહારાય આગમનકાલેપિ એસેવ નયો.
Appeva nāmāti api nāma labheyyātha. Kasmā pana thero te bhikkhū ‘‘rammakassa brāhmaṇassa assamaṃ upasaṅkameyyāthā’’ti āha? Pākaṭakiriyatāya. Dasabalassa hi kiriyā therassa pākaṭā hoti; jānāti thero, ‘‘ajja satthā jetavane vasitvā pubbārāme divāvihāraṃ karissati; ajja pubbārāme vasitvā jetavane divāvihāraṃ karissati; ajja ekakova piṇḍāya pavisissati; ajja bhikkhusaṅghaparivuto imasmiṃ kāle janapadacārikaṃ nikkhamissatī’’ti. Kiṃ panassa evaṃ jānanatthaṃ cetopariyañāṇaṃ atthīti? Natthi. Anumānabuddhiyā pana katakiriyāya nayaggāhena jānāti. Yañhi divasaṃ bhagavā jetavane vasitvā pubbārāme divāvihāraṃ kātukāmo hoti, tadā senāsanaparikkhārabhaṇḍānaṃ paṭisāmanākāraṃ dasseti, thero sammajjanisaṅkārachaḍḍanakādīni paṭisāmeti. Pubbārāme vasitvā jetavanaṃ divāvihārāya āgamanakālepi eseva nayo.
યદા પન એકકો પિણ્ડાય પવિસિતુકામો હોતિ, તદા પાતોવ સરીરપટિજગ્ગનં કત્વા ગન્ધકુટિં પવિસિત્વા દ્વારં પિધાય ફલસમાપત્તિં અપ્પેત્વા નિસીદતિ. થેરો ‘‘અજ્જ ભગવા બોધનેય્યબન્ધવં દિસ્વા નિસિન્નો’’તિ તાય સઞ્ઞાય ઞત્વા ‘‘અજ્જ, આવુસો, ભગવા એકકો પવિસિતુકામો, તુમ્હે ભિક્ખાચારસજ્જા હોથા’’તિ ભિક્ખૂનં સઞ્ઞં દેતિ. યદા પન ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવારો પવિસિતુકામો હોતિ, તદા ગન્ધકુટિદ્વારં ઉપડ્ઢપિદહિતં કત્વા ફલસમાપત્તિં અપ્પેત્વા નિસીદતિ, થેરો તાય સઞ્ઞાય ઞત્વા પત્તચીવરગ્ગહણત્થાય ભિક્ખૂનં સઞ્ઞં દેતિ. યદા જનપદચારિકં નિક્ખમિતુકામો હોતિ, તદા એકં દ્વે આલોપે અતિરેકં ભુઞ્જતિ, સબ્બકાલં ચઙ્કમનઞ્ચારુય્હ અપરાપરં ચઙ્કમતિ, થેરો તાય સઞ્ઞાય ઞત્વા ‘‘ભગવા, આવુસો, જનપદચારિકં ચરિતુકામો, તુમ્હાકં કત્તબ્બં કરોથા’’તિ ભિક્ખૂનં સઞ્ઞં દેતિ.
Yadā pana ekako piṇḍāya pavisitukāmo hoti, tadā pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā gandhakuṭiṃ pavisitvā dvāraṃ pidhāya phalasamāpattiṃ appetvā nisīdati. Thero ‘‘ajja bhagavā bodhaneyyabandhavaṃ disvā nisinno’’ti tāya saññāya ñatvā ‘‘ajja, āvuso, bhagavā ekako pavisitukāmo, tumhe bhikkhācārasajjā hothā’’ti bhikkhūnaṃ saññaṃ deti. Yadā pana bhikkhusaṅghaparivāro pavisitukāmo hoti, tadā gandhakuṭidvāraṃ upaḍḍhapidahitaṃ katvā phalasamāpattiṃ appetvā nisīdati, thero tāya saññāya ñatvā pattacīvaraggahaṇatthāya bhikkhūnaṃ saññaṃ deti. Yadā janapadacārikaṃ nikkhamitukāmo hoti, tadā ekaṃ dve ālope atirekaṃ bhuñjati, sabbakālaṃ caṅkamanañcāruyha aparāparaṃ caṅkamati, thero tāya saññāya ñatvā ‘‘bhagavā, āvuso, janapadacārikaṃ caritukāmo, tumhākaṃ kattabbaṃ karothā’’ti bhikkhūnaṃ saññaṃ deti.
ભગવા પઠમબોધિયં વીસતિ વસ્સાનિ અનિબદ્ધવાસો અહોસિ, પચ્છા પઞ્ચવીસતિ વસ્સાનિ અબ્બોકિણ્ણં સાવત્થિંયેવ ઉપનિસ્સાય વસન્તો એકદિવસે દ્વે ઠાનાનિ પરિભુઞ્જતિ. જેતવને રત્તિં વસિત્વા પુનદિવસે ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો દક્ખિણદ્વારેન સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિસિત્વા પાચીનદ્વારેન નિક્ખમિત્વા પુબ્બારામે દિવાવિહારં કરોતિ. પુબ્બારામે રત્તિં વસિત્વા પુનદિવસે પાચીનદ્વારેન સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિસિત્વા દક્ખિણદ્વારેન નિક્ખમિત્વા જેતવને દિવાવિહારં કરોતિ. કસ્મા? દ્વિન્નં કુલાનં અનુકમ્પાય. મનુસ્સત્તભાવે ઠિતેન હિ અનાથપિણ્ડિકેન વિય અઞ્ઞેન કેનચિ, માતુગામત્તભાવે ઠિતાય ચ વિસાખાય વિય અઞ્ઞાય ઇત્થિયા તથાગતં ઉદ્દિસ્સ ધનપરિચ્ચાગો કતો નામ નત્થિ, તસ્મા ભગવા તેસં અનુકમ્પાય એકદિવસે ઇમાનિ દ્વે ઠાનાનિ પરિભુઞ્જતિ. તસ્મિં પન દિવસે જેતવને વસિ, તસ્મા થેરો – ‘‘અજ્જ ભગવા સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરિત્વા સાયન્હકાલે ગત્તાનિ પરિસિઞ્ચનત્થાય પુબ્બકોટ્ઠકં ગમિસ્સતિ; અથાહં ગત્તાનિ પરિસિઞ્ચિત્વા ઠિતં ભગવન્તં યાચિત્વા રમ્મકસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ અસ્સમં ગહેત્વા ગમિસ્સામિ. એવમિમે ભિક્ખૂ ભગવતો સમ્મુખા લભિસ્સન્તિ ધમ્મકથં સવનાયા’’તિ ચિન્તેત્વા તે ભિક્ખૂ એવમાહ.
Bhagavā paṭhamabodhiyaṃ vīsati vassāni anibaddhavāso ahosi, pacchā pañcavīsati vassāni abbokiṇṇaṃ sāvatthiṃyeva upanissāya vasanto ekadivase dve ṭhānāni paribhuñjati. Jetavane rattiṃ vasitvā punadivase bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā pācīnadvārena nikkhamitvā pubbārāme divāvihāraṃ karoti. Pubbārāme rattiṃ vasitvā punadivase pācīnadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā dakkhiṇadvārena nikkhamitvā jetavane divāvihāraṃ karoti. Kasmā? Dvinnaṃ kulānaṃ anukampāya. Manussattabhāve ṭhitena hi anāthapiṇḍikena viya aññena kenaci, mātugāmattabhāve ṭhitāya ca visākhāya viya aññāya itthiyā tathāgataṃ uddissa dhanapariccāgo kato nāma natthi, tasmā bhagavā tesaṃ anukampāya ekadivase imāni dve ṭhānāni paribhuñjati. Tasmiṃ pana divase jetavane vasi, tasmā thero – ‘‘ajja bhagavā sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā sāyanhakāle gattāni parisiñcanatthāya pubbakoṭṭhakaṃ gamissati; athāhaṃ gattāni parisiñcitvā ṭhitaṃ bhagavantaṃ yācitvā rammakassa brāhmaṇassa assamaṃ gahetvā gamissāmi. Evamime bhikkhū bhagavato sammukhā labhissanti dhammakathaṃ savanāyā’’ti cintetvā te bhikkhū evamāha.
મિગારમાતુપાસાદોતિ વિસાખાય પાસાદો. સા હિ મિગારેન સેટ્ઠિના માતુટ્ઠાને ઠપિતત્તા મિગારમાતાતિ વુચ્ચતિ. પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતોતિ તસ્મિં કિર પાસાદે દ્વિન્નં મહાસાવકાનં સિરિગબ્ભાનં મજ્ઝે ભગવતો સિરિગબ્ભો અહોસિ. થેરો દ્વારં વિવરિત્વા અન્તોગબ્ભં સમ્મજ્જિત્વા માલાકચવરં નીહરિત્વા મઞ્ચપીઠં પઞ્ઞપેત્વા સત્થુ સઞ્ઞં અદાસિ. સત્થા સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા દક્ખિણેન પસ્સેન સતો સમ્પજાનો સીહસેય્યં ઉપગમ્મ દરથં પટિપ્પસ્સમ્ભેત્વા ઉટ્ઠાય ફલસમાપત્તિં અપ્પેત્વા નિસીદિત્વા સાયન્હસમયે તતો વુટ્ઠાસિ. તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતો’’તિ.
Migāramātupāsādoti visākhāya pāsādo. Sā hi migārena seṭṭhinā mātuṭṭhāne ṭhapitattā migāramātāti vuccati. Paṭisallānā vuṭṭhitoti tasmiṃ kira pāsāde dvinnaṃ mahāsāvakānaṃ sirigabbhānaṃ majjhe bhagavato sirigabbho ahosi. Thero dvāraṃ vivaritvā antogabbhaṃ sammajjitvā mālākacavaraṃ nīharitvā mañcapīṭhaṃ paññapetvā satthu saññaṃ adāsi. Satthā sirigabbhaṃ pavisitvā dakkhiṇena passena sato sampajāno sīhaseyyaṃ upagamma darathaṃ paṭippassambhetvā uṭṭhāya phalasamāpattiṃ appetvā nisīditvā sāyanhasamaye tato vuṭṭhāsi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘paṭisallānā vuṭṭhito’’ti.
પરિસિઞ્ચિતુન્તિ યો હિ ચુણ્ણમત્તિકાદીહિ ગત્તાનિ ઉબ્બટ્ટેન્તો મલ્લકમુટ્ઠાદીહિ વા ઘંસન્તો ન્હાયતિ, સો ન્હાયતીતિ વુચ્ચતિ. યો તથા અકત્વા પકતિયાવ ન્હાયતિ, સો પરિસિઞ્ચતીતિ વુચ્ચતિ. ભગવતોપિ સરીરે તથા હરિતબ્બં રજોજલ્લં નામ ન ઉપલિમ્પતિ, ઉતુગ્ગહણત્થં પન ભગવા કેવલં ઉદકં ઓતરતિ. તેનાહ – ‘‘ગત્તાનિ પરિસિઞ્ચિતુ’’ન્તિ. પુબ્બકોટ્ઠકોતિ પાચીનકોટ્ઠકો.
Parisiñcitunti yo hi cuṇṇamattikādīhi gattāni ubbaṭṭento mallakamuṭṭhādīhi vā ghaṃsanto nhāyati, so nhāyatīti vuccati. Yo tathā akatvā pakatiyāva nhāyati, so parisiñcatīti vuccati. Bhagavatopi sarīre tathā haritabbaṃ rajojallaṃ nāma na upalimpati, utuggahaṇatthaṃ pana bhagavā kevalaṃ udakaṃ otarati. Tenāha – ‘‘gattāni parisiñcitu’’nti. Pubbakoṭṭhakoti pācīnakoṭṭhako.
સાવત્થિયં કિર વિહારો કદાચિ મહા હોતિ કદાચિ ખુદ્દકો. તથા હિ સો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે યોજનિકો અહોસિ, સિખિસ્સ તિગાવુતો, વેસ્સભુસ્સ અડ્ઢયોજનિકો, કકુસન્ધસ્સ ગાવુતપ્પમાણો, કોણાગમનસ્સ અડ્ઢગાવુતપ્પમાણો, કસ્સપસ્સ વીસતિઉસભપ્પમાણો, અમ્હાકં ભગવતો કાલે અટ્ઠકરીસપ્પમાણો જાતો. તમ્પિ નગરં તસ્સ વિહારસ્સ કદાચિ પાચીનતો હોતિ, કદાચિ દક્ખિણતો, કદાચિ પચ્છિમતો, કદાચિ ઉત્તરતો. જેતવને ગન્ધકુટિયં પન ચતુન્નં મઞ્ચપાદાનં પતિટ્ઠિતટ્ઠાનં અચલમેવ.
Sāvatthiyaṃ kira vihāro kadāci mahā hoti kadāci khuddako. Tathā hi so vipassissa bhagavato kāle yojaniko ahosi, sikhissa tigāvuto, vessabhussa aḍḍhayojaniko, kakusandhassa gāvutappamāṇo, koṇāgamanassa aḍḍhagāvutappamāṇo, kassapassa vīsatiusabhappamāṇo, amhākaṃ bhagavato kāle aṭṭhakarīsappamāṇo jāto. Tampi nagaraṃ tassa vihārassa kadāci pācīnato hoti, kadāci dakkhiṇato, kadāci pacchimato, kadāci uttarato. Jetavane gandhakuṭiyaṃ pana catunnaṃ mañcapādānaṃ patiṭṭhitaṭṭhānaṃ acalameva.
ચત્તારિ હિ અચલચેતિયટ્ઠાનાનિ નામ મહાબોધિપલ્લઙ્કટ્ઠાનં ઇસિપતને ધમ્મચક્કપ્પવત્તનટ્ઠાનં સઙ્કસ્સનગરદ્વારે દેવોરોહણકાલે સોપાનસ્સ પતિટ્ઠટ્ઠાનં મઞ્ચપાદટ્ઠાનન્તિ. અયં પન પુબ્બકોટ્ઠકો કસ્સપદસબલસ્સ વીસતિઉસભવિહારકાલે પાચીનદ્વારે કોટ્ઠકો અહોસિ. સો ઇદાનિપિ પુબ્બકોટ્ઠકોત્વેવ પઞ્ઞાયતિ. કસ્સપદસબલસ્સ કાલે અચિરવતી નગરં પરિક્ખિપિત્વા સન્દમાના પુબ્બકોટ્ઠકં પત્વા ઉદકેન ભિન્દિત્વા મહન્તં ઉદકરહદં માપેસિ સમતિત્થં અનુપુબ્બગમ્ભીરં. તત્થ એકં રઞ્ઞો ન્હાનતિત્થં, એકં નાગરાનં, એકં ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ, એકં બુદ્ધાનન્તિ એવં પાટિયેક્કાનિ ન્હાનતિત્થાનિ હોન્તિ રમણીયાનિ વિપ્પકિણ્ણરજતપટ્ટસદિસવાલિકાનિ. ઇતિ ભગવા આયસ્મતા આનન્દેન સદ્ધિં યેન અયં એવરૂપો પુબ્બકોટ્ઠકો તેનુપસઙ્કમિ ગત્તાનિ પરિસિઞ્ચિતું . અથાયસ્મા આનન્દો ઉદકસાટિકં ઉપનેસિ. ભગવા રત્તદુપટ્ટં અપનેત્વા ઉદકસાટિકં નિવાસેસિ. થેરો દુપટ્ટેન સદ્ધિં મહાચીવરં અત્તનો હત્થગતમકાસિ. ભગવા ઉદકં ઓતરિ. સહોતરણેનેવસ્સ ઉદકે મચ્છકચ્છપા સબ્બે સુવણ્ણવણ્ણા અહેસું. યન્તનાલિકાહિ સુવણ્ણરસધારાનિસિઞ્ચમાનકાલો વિય સુવણ્ણપટપસારણકાલો વિય ચ અહોસિ. અથ ભગવતો ન્હાનવત્તં દસ્સેત્વા ન્હત્વા પચ્ચુત્તિણ્ણસ્સ થેરો રત્તદુપટ્ટં ઉપનેસિ. ભગવા તં નિવાસેત્વા વિજ્જુલતાસદિસં કાયબન્ધનં બન્ધિત્વા મહાચીવરં અન્તન્તેન સંહરિત્વા પદુમગબ્ભસદિસં કત્વા ઉપનીતં દ્વીસુ કણ્ણેસુ ગહેત્વા અટ્ઠાસિ. તેન વુત્તં – ‘‘પુબ્બકોટ્ઠકે ગત્તાનિ પરિસિઞ્ચિત્વા પચ્ચુત્તરિત્વા એકચીવરો અટ્ઠાસી’’તિ.
Cattāri hi acalacetiyaṭṭhānāni nāma mahābodhipallaṅkaṭṭhānaṃ isipatane dhammacakkappavattanaṭṭhānaṃ saṅkassanagaradvāre devorohaṇakāle sopānassa patiṭṭhaṭṭhānaṃ mañcapādaṭṭhānanti. Ayaṃ pana pubbakoṭṭhako kassapadasabalassa vīsatiusabhavihārakāle pācīnadvāre koṭṭhako ahosi. So idānipi pubbakoṭṭhakotveva paññāyati. Kassapadasabalassa kāle aciravatī nagaraṃ parikkhipitvā sandamānā pubbakoṭṭhakaṃ patvā udakena bhinditvā mahantaṃ udakarahadaṃ māpesi samatitthaṃ anupubbagambhīraṃ. Tattha ekaṃ rañño nhānatitthaṃ, ekaṃ nāgarānaṃ, ekaṃ bhikkhusaṅghassa, ekaṃ buddhānanti evaṃ pāṭiyekkāni nhānatitthāni honti ramaṇīyāni vippakiṇṇarajatapaṭṭasadisavālikāni. Iti bhagavā āyasmatā ānandena saddhiṃ yena ayaṃ evarūpo pubbakoṭṭhako tenupasaṅkami gattāni parisiñcituṃ . Athāyasmā ānando udakasāṭikaṃ upanesi. Bhagavā rattadupaṭṭaṃ apanetvā udakasāṭikaṃ nivāsesi. Thero dupaṭṭena saddhiṃ mahācīvaraṃ attano hatthagatamakāsi. Bhagavā udakaṃ otari. Sahotaraṇenevassa udake macchakacchapā sabbe suvaṇṇavaṇṇā ahesuṃ. Yantanālikāhi suvaṇṇarasadhārānisiñcamānakālo viya suvaṇṇapaṭapasāraṇakālo viya ca ahosi. Atha bhagavato nhānavattaṃ dassetvā nhatvā paccuttiṇṇassa thero rattadupaṭṭaṃ upanesi. Bhagavā taṃ nivāsetvā vijjulatāsadisaṃ kāyabandhanaṃ bandhitvā mahācīvaraṃ antantena saṃharitvā padumagabbhasadisaṃ katvā upanītaṃ dvīsu kaṇṇesu gahetvā aṭṭhāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘pubbakoṭṭhake gattāni parisiñcitvā paccuttaritvā ekacīvaro aṭṭhāsī’’ti.
એવં ઠિતસ્સ પન ભગવતો સરીરં વિકસિતકમલુપ્પલસરં સબ્બપાલિફુલ્લં પારિચ્છત્તકં તારામરીચિવિકસિતં ચ ગગનતલં સિરિયા અવહસમાનં વિય વિરોચિત્થ. બ્યામપ્પભાપરિક્ખેપવિલાસિની ચસ્સ દ્વત્તિંસવરલક્ખણમાલા ગન્થેત્વા ઠપિતા દ્વત્તિંસચન્દમાલા વિય, દ્વત્તિંસસૂરિયમાલા વિય, પટિપાટિયા ઠપિતા દ્વત્તિંસચક્કવત્તિ દ્વત્તિંસદેવરાજા દ્વત્તિંસમહાબ્રહ્માનો વિય ચ અતિવિય વિરોચિત્થ, વણ્ણભૂમિનામેસા. એવરૂપેસુ ઠાનેસુ બુદ્ધાનં સરીરવણ્ણં વા ગુણવણ્ણં વા ચુણ્ણિયપદેહિ વા ગાથાહિ વા અત્થઞ્ચ ઉપમાયો ચ કારણાનિ ચ આહરિત્વા પટિબલેન ધમ્મકથિકેન પૂરેત્વા કથેતું વટ્ટતીતિ એવરૂપેસુ ઠાનેસુ ધમ્મકથિકસ્સ થામો વેદિતબ્બો.
Evaṃ ṭhitassa pana bhagavato sarīraṃ vikasitakamaluppalasaraṃ sabbapāliphullaṃ pāricchattakaṃ tārāmarīcivikasitaṃ ca gaganatalaṃ siriyā avahasamānaṃ viya virocittha. Byāmappabhāparikkhepavilāsinī cassa dvattiṃsavaralakkhaṇamālā ganthetvā ṭhapitā dvattiṃsacandamālā viya, dvattiṃsasūriyamālā viya, paṭipāṭiyā ṭhapitā dvattiṃsacakkavatti dvattiṃsadevarājā dvattiṃsamahābrahmāno viya ca ativiya virocittha, vaṇṇabhūmināmesā. Evarūpesu ṭhānesu buddhānaṃ sarīravaṇṇaṃ vā guṇavaṇṇaṃ vā cuṇṇiyapadehi vā gāthāhi vā atthañca upamāyo ca kāraṇāni ca āharitvā paṭibalena dhammakathikena pūretvā kathetuṃ vaṭṭatīti evarūpesu ṭhānesu dhammakathikassa thāmo veditabbo.
૨૭૩. ગત્તાનિ પુબ્બાપયમાનોતિ પકતિભાવં ગમયમાનો નિરુદકાનિ કુરુમાનો, સુક્ખાપયમાનોતિ અત્થો. સોદકેન ગત્તેન ચીવરં પારુપન્તસ્સ હિ ચીવરે કણ્ણિકા ઉટ્ઠહન્તિ, પરિક્ખારભણ્ડં દુસ્સતિ. બુદ્ધાનં પન સરીરે રજોજલ્લં ન ઉપલિમ્પતિ; પદુમપત્તે પક્ખિત્તઉદકબિન્દુ વિય ઉદકં વિનિવત્તેત્વા ગચ્છતિ, એવં સન્તેપિ સિક્ખાગારવતાય ભગવા, ‘‘પબ્બજિતવત્તં નામેત’’ન્તિ મહાચીવરં ઉભોસુ કણ્ણેસુ ગહેત્વા પુરતો કાયં પટિચ્છાદેત્વા અટ્ઠાસિ. તસ્મિં ખણે થેરો ચિન્તેસિ – ‘‘ભગવા મહાચીવરં પારુપિત્વા મિગારમાતુપાસાદં આરબ્ભ ગમનાભિહારતો પટ્ઠાય દુન્નિવત્તિયો ભવિસ્સતિ; બુદ્ધાનઞ્હિ અધિપ્પાયકોપનં નામ એકચારિકસીહસ્સ ગહણત્થં હત્થપ્પસારણં વિય; પભિન્નવરવારણસ્સ સોણ્ડાય પરામસનં વિય; ઉગ્ગતેજસ્સ આસીવિસસ્સ ગીવાય ગહણં વિય ચ ભારિયં હોતિ. ઇધેવ રમ્મકસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ અસ્સમસ્સ વણ્ણં કથેત્વા તત્થ ગમનત્થાય ભગવન્તં યાચિસ્સામી’’તિ. સો તથા અકાસિ. તેન વુત્તં – ‘‘અથ ખો આયસ્મા આનન્દો…પે॰… અનુકમ્પં ઉપાદાયા’’તિ.
273.Gattāni pubbāpayamānoti pakatibhāvaṃ gamayamāno nirudakāni kurumāno, sukkhāpayamānoti attho. Sodakena gattena cīvaraṃ pārupantassa hi cīvare kaṇṇikā uṭṭhahanti, parikkhārabhaṇḍaṃ dussati. Buddhānaṃ pana sarīre rajojallaṃ na upalimpati; padumapatte pakkhittaudakabindu viya udakaṃ vinivattetvā gacchati, evaṃ santepi sikkhāgāravatāya bhagavā, ‘‘pabbajitavattaṃ nāmeta’’nti mahācīvaraṃ ubhosu kaṇṇesu gahetvā purato kāyaṃ paṭicchādetvā aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe thero cintesi – ‘‘bhagavā mahācīvaraṃ pārupitvā migāramātupāsādaṃ ārabbha gamanābhihārato paṭṭhāya dunnivattiyo bhavissati; buddhānañhi adhippāyakopanaṃ nāma ekacārikasīhassa gahaṇatthaṃ hatthappasāraṇaṃ viya; pabhinnavaravāraṇassa soṇḍāya parāmasanaṃ viya; uggatejassa āsīvisassa gīvāya gahaṇaṃ viya ca bhāriyaṃ hoti. Idheva rammakassa brāhmaṇassa assamassa vaṇṇaṃ kathetvā tattha gamanatthāya bhagavantaṃ yācissāmī’’ti. So tathā akāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho āyasmā ānando…pe… anukampaṃ upādāyā’’ti.
તત્થ અનુકમ્પં ઉપાદાયાતિ ભગવતો સમ્મુખા ધમ્મિં કથં સોસ્સામાતિ તં અસ્સમં ગતાનં પઞ્ચન્નં ભિક્ખુસતાનં અનુકમ્પં પટિચ્ચ, તેસુ કારુઞ્ઞં કત્વાતિ અત્થો. ધમ્મિયા કથાયાતિ દસસુ પારમિતાસુ અઞ્ઞતરાય પારમિયા ચેવ મહાભિનિક્ખમનસ્સ ચ વણ્ણં કથયમાના સન્નિસિન્ના હોન્તિ. આગમયમાનોતિ ઓલોકયમાનો. અહં બુદ્ધોતિ સહસા અપ્પવિસિત્વા યાવ સા કથા નિટ્ઠાતિ, તાવ અટ્ઠાસીતિ અત્થો. અગ્ગળં આકોટેસીતિ અગ્ગનખેન કવાટે સઞ્ઞં અદાસિ. વિવરિંસૂતિ સોતં ઓદહિત્વાવ નિસિન્નત્તા તઙ્ખણંયેવ આગન્ત્વા વિવરિંસુ.
Tattha anukampaṃ upādāyāti bhagavato sammukhā dhammiṃ kathaṃ sossāmāti taṃ assamaṃ gatānaṃ pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ anukampaṃ paṭicca, tesu kāruññaṃ katvāti attho. Dhammiyā kathāyāti dasasu pāramitāsu aññatarāya pāramiyā ceva mahābhinikkhamanassa ca vaṇṇaṃ kathayamānā sannisinnā honti. Āgamayamānoti olokayamāno. Ahaṃ buddhoti sahasā appavisitvā yāva sā kathā niṭṭhāti, tāva aṭṭhāsīti attho. Aggaḷaṃ ākoṭesīti agganakhena kavāṭe saññaṃ adāsi. Vivariṃsūti sotaṃ odahitvāva nisinnattā taṅkhaṇaṃyeva āgantvā vivariṃsu.
પઞ્ઞત્તે આસનેતિ બુદ્ધકાલે કિર યત્થ યત્થ એકોપિ ભિક્ખુ વિહરતિ, સબ્બત્થ બુદ્ધાસનં પઞ્ઞત્તમેવ હોતિ. કસ્મા? ભગવા કિર અત્તનો સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા ફાસુકટ્ઠાને વિહરન્તે મનસિ કરોતિ ‘‘અસુકો મય્હં સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા ગતો, સક્ખિસ્સતિ નુ ખો વિસેસં નિબ્બત્તેતું નો વા’’તિ. અથ નં પસ્સતિ કમ્મટ્ઠાનં વિસ્સજ્જેત્વા અકુસલવિતક્કે વિતક્કયમાનં, તતો ‘‘કથઞ્હિ નામ માદિસસ્સ સત્થુ સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા વિહરન્તં ઇમં કુલપુત્તં અકુસલવિતક્કા અભિભવિત્વા અનમતગ્ગે વટ્ટદુક્ખે સંસારેસ્સન્તી’’તિ તસ્સ અનુગ્ગહત્થં તત્થેવ અત્તાનં દસ્સેત્વા તં કુલપુત્તં ઓવદિત્વા આકાસં ઉપ્પતિત્વા પુન અત્તનો વસનટ્ઠાનમેવ ગચ્છતિ. અથેવં ઓવદિયમાના તે ભિક્ખૂ ચિન્તયિંસુ – ‘‘સત્થા અમ્હાકં મનં જાનિત્વા આગન્ત્વા અમ્હાકં સમીપે ઠિતંયેવ અત્તાનં દસ્સેતિ; તસ્મિં ખણે, ‘ભન્તે, ઇધ નિસીદથ, ઇધ નિસીદથા’તિ આસનપરિયેસનં નામ ભારો’’તિ. તે આસનં પઞ્ઞપેત્વાવ વિહરન્તિ. યસ્સ પીઠં અત્થિ, સો તં પઞ્ઞપેતિ. યસ્સ નત્થિ, સો મઞ્ચં વા ફલકં વા કટ્ઠં વા પાસાણં વા વાલિકપુઞ્જં વા પઞ્ઞપેતિ. તં અલભમાના પુરાણપણ્ણાનિપિ સઙ્કડ્ઢિત્વા તત્થ પંસુકૂલં પત્થરિત્વા ઠપેન્તિ. ઇધ પન પકતિપઞ્ઞત્તમેવ આસનં અહોસિ, તં સન્ધાય વુત્તં – ‘‘પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદી’’તિ.
Paññatte āsaneti buddhakāle kira yattha yattha ekopi bhikkhu viharati, sabbattha buddhāsanaṃ paññattameva hoti. Kasmā? Bhagavā kira attano santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā phāsukaṭṭhāne viharante manasi karoti ‘‘asuko mayhaṃ santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā gato, sakkhissati nu kho visesaṃ nibbattetuṃ no vā’’ti. Atha naṃ passati kammaṭṭhānaṃ vissajjetvā akusalavitakke vitakkayamānaṃ, tato ‘‘kathañhi nāma mādisassa satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā viharantaṃ imaṃ kulaputtaṃ akusalavitakkā abhibhavitvā anamatagge vaṭṭadukkhe saṃsāressantī’’ti tassa anuggahatthaṃ tattheva attānaṃ dassetvā taṃ kulaputtaṃ ovaditvā ākāsaṃ uppatitvā puna attano vasanaṭṭhānameva gacchati. Athevaṃ ovadiyamānā te bhikkhū cintayiṃsu – ‘‘satthā amhākaṃ manaṃ jānitvā āgantvā amhākaṃ samīpe ṭhitaṃyeva attānaṃ dasseti; tasmiṃ khaṇe, ‘bhante, idha nisīdatha, idha nisīdathā’ti āsanapariyesanaṃ nāma bhāro’’ti. Te āsanaṃ paññapetvāva viharanti. Yassa pīṭhaṃ atthi, so taṃ paññapeti. Yassa natthi, so mañcaṃ vā phalakaṃ vā kaṭṭhaṃ vā pāsāṇaṃ vā vālikapuñjaṃ vā paññapeti. Taṃ alabhamānā purāṇapaṇṇānipi saṅkaḍḍhitvā tattha paṃsukūlaṃ pattharitvā ṭhapenti. Idha pana pakatipaññattameva āsanaṃ ahosi, taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘paññatte āsane nisīdī’’ti.
કાય નુત્થાતિ કતમાય નુ કથાય સન્નિસિન્ના ભવથાતિ અત્થો. ‘‘કાય નેત્થા’’તિપિ પાળિ, તસ્સા કતમાય નુ એત્થાતિ અત્થો. ‘‘કાય નોત્થા’’તિપિ પાળિ, તસ્સાપિ પુરિમોયેવ અત્થો. અન્તરા કથાતિ કમ્મટ્ઠાનમનસિકારઉદ્દેસપરિપુચ્છાદીનં અન્તરા અઞ્ઞા એકા કથા. વિપ્પકતાતિ મમ આગમનપચ્ચયા અપરિનિટ્ઠિતા સિખં અપ્પત્તા. અથ ભગવા અનુપ્પત્તોતિ અથ એતસ્મિં કાલે ભગવા આગતો. ધમ્મી વા કથાતિ દસકથાવત્થુનિસ્સિતા વા ધમ્મી કથા. અરિયો વા તુણ્હીભાવોતિ એત્થ પન દુતિયજ્ઝાનમ્પિ અરિયો તુણ્હીભાવો મૂલકમ્મટ્ઠાનમ્પિ. તસ્મા તં ઝાનં અપ્પેત્વા નિસિન્નોપિ, મૂલકમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા નિસિન્નોપિ ભિક્ખુ અરિયેન તુણ્હીભાવેન નિસિન્નોતિ વેદિતબ્બો.
Kāyanutthāti katamāya nu kathāya sannisinnā bhavathāti attho. ‘‘Kāya netthā’’tipi pāḷi, tassā katamāya nu etthāti attho. ‘‘Kāya notthā’’tipi pāḷi, tassāpi purimoyeva attho. Antarā kathāti kammaṭṭhānamanasikārauddesaparipucchādīnaṃ antarā aññā ekā kathā. Vippakatāti mama āgamanapaccayā apariniṭṭhitā sikhaṃ appattā. Atha bhagavā anuppattoti atha etasmiṃ kāle bhagavā āgato. Dhammī vā kathāti dasakathāvatthunissitā vā dhammī kathā. Ariyo vā tuṇhībhāvoti ettha pana dutiyajjhānampi ariyo tuṇhībhāvo mūlakammaṭṭhānampi. Tasmā taṃ jhānaṃ appetvā nisinnopi, mūlakammaṭṭhānaṃ gahetvā nisinnopi bhikkhu ariyena tuṇhībhāvena nisinnoti veditabbo.
૨૭૪. દ્વેમા, ભિક્ખવે, પરિયેસનાતિ કો અનુસન્ધિ? તે ભિક્ખૂ સમ્મુખા ધમ્મિં કથં સોસ્સામાતિ થેરસ્સ ભારં અકંસુ, થેરો તેસં અસ્સમગમનમકાસિ. તે તત્થ નિસીદિત્વા અતિરચ્છાનકથિકા હુત્વા ધમ્મિયા કથાય નિસીદિંસુ. અથ ભગવા ‘‘અયં તુમ્હાકં પરિયેસના અરિયપરિયેસના નામા’’તિ દસ્સેતું ઇમં દેસનં આરભિ. તત્થ કતમા ચ, ભિક્ખવે, અનરિયપરિયેસનાતિ એત્થ યથા મગ્ગકુસલો પુરિસો પઠમં વજ્જેતબ્બં અપાયમગ્ગં દસ્સેન્તો ‘‘વામં મુઞ્ચિત્વા દક્ખિણં ગણ્હા’’તિ વદતિ. એવં ભગવા દેસનાકુસલતાય પઠમં વજ્જેતબ્બં અનરિયપરિયેસનં આચિક્ખિત્વા પચ્છા ઇતરં આચિક્ખિસ્સામીતિ ઉદ્દેસાનુક્કમં ભિન્દિત્વા એવમાહ. જાતિધમ્મોતિ જાયનસભાવો. જરાધમ્મોતિ જીરણસભાવો. બ્યાધિધમ્મોતિ બ્યાધિસભાવો. મરણધમ્મોતિ મરણસભાવો. સોકધમ્મોતિ સોચનકસભાવો. સંકિલેસધમ્મોતિ સંકિલિસ્સનસભાવો.
274.Dvemā, bhikkhave, pariyesanāti ko anusandhi? Te bhikkhū sammukhā dhammiṃ kathaṃ sossāmāti therassa bhāraṃ akaṃsu, thero tesaṃ assamagamanamakāsi. Te tattha nisīditvā atiracchānakathikā hutvā dhammiyā kathāya nisīdiṃsu. Atha bhagavā ‘‘ayaṃ tumhākaṃ pariyesanā ariyapariyesanā nāmā’’ti dassetuṃ imaṃ desanaṃ ārabhi. Tattha katamā ca, bhikkhave, anariyapariyesanāti ettha yathā maggakusalo puriso paṭhamaṃ vajjetabbaṃ apāyamaggaṃ dassento ‘‘vāmaṃ muñcitvā dakkhiṇaṃ gaṇhā’’ti vadati. Evaṃ bhagavā desanākusalatāya paṭhamaṃ vajjetabbaṃ anariyapariyesanaṃ ācikkhitvā pacchā itaraṃ ācikkhissāmīti uddesānukkamaṃ bhinditvā evamāha. Jātidhammoti jāyanasabhāvo. Jarādhammoti jīraṇasabhāvo. Byādhidhammoti byādhisabhāvo. Maraṇadhammoti maraṇasabhāvo. Sokadhammoti socanakasabhāvo. Saṃkilesadhammoti saṃkilissanasabhāvo.
પુત્તભરિયન્તિ પુત્તા ચ ભરિયા ચ. એસ નયો સબ્બત્થ. જાતરૂપરજતન્તિ એત્થ પન જાતરૂપન્તિ સુવણ્ણં. રજતન્તિ યંકિઞ્ચિ વોહારૂપગં લોહમાસકાદિ. જાતિધમ્મા હેતે, ભિક્ખવે, ઉપધયોતિ એતે પઞ્ચકામગુણૂપધયો નામ હોન્તિ, તે સબ્બેપિ જાતિધમ્માતિ દસ્સેતિ. બ્યાધિધમ્મવારાદીસુ જાતરૂપરજતં ન ગહિતં, ન હેતસ્સ સીસરોગાદયો બ્યાધયો નામ હોન્તિ, ન સત્તાનં વિય ચુતિસઙ્ખાતં મરણં, ન સોકો ઉપ્પજ્જતિ. અયાદીહિ પન સંકિલેસેહિ સંકિલિસ્સતીતિ સંકિલેસધમ્મવારે ગહિતં. તથા ઉતુસમુટ્ઠાનત્તા જાતિધમ્મવારે. મલં ગહેત્વા જીરણતો જરાધમ્મવારે ચ.
Puttabhariyanti puttā ca bhariyā ca. Esa nayo sabbattha. Jātarūparajatanti ettha pana jātarūpanti suvaṇṇaṃ. Rajatanti yaṃkiñci vohārūpagaṃ lohamāsakādi. Jātidhammā hete, bhikkhave, upadhayoti ete pañcakāmaguṇūpadhayo nāma honti, te sabbepi jātidhammāti dasseti. Byādhidhammavārādīsu jātarūparajataṃ na gahitaṃ, na hetassa sīsarogādayo byādhayo nāma honti, na sattānaṃ viya cutisaṅkhātaṃ maraṇaṃ, na soko uppajjati. Ayādīhi pana saṃkilesehi saṃkilissatīti saṃkilesadhammavāre gahitaṃ. Tathā utusamuṭṭhānattā jātidhammavāre. Malaṃ gahetvā jīraṇato jarādhammavāre ca.
૨૭૫. અયં , ભિક્ખવે, અરિયા પરિયેસનાતિ, ભિક્ખવે, અયં નિદ્દોસતાયપિ અરિયેહિ પરિયેસિતબ્બતાયપિ અરિયપરિયેસનાતિ વેદિતબ્બા.
275.Ayaṃ, bhikkhave, ariyā pariyesanāti, bhikkhave, ayaṃ niddosatāyapi ariyehi pariyesitabbatāyapi ariyapariyesanāti veditabbā.
૨૭૬. અહમ્પિ સુદં, ભિક્ખવેતિ કસ્મા આરભિ? મૂલતો પટ્ઠાય મહાભિનિક્ખમનં દસ્સેતું. એવં કિરસ્સ અહોસિ – ‘‘ભિક્ખવે, અહમ્પિ પુબ્બે અનરિયપરિયેસનં પરિયેસિં. સ્વાહં તં પહાય અરિયપરિયેસનં પરિયેસિત્વા સબ્બઞ્ઞુતં પત્તો. પઞ્ચવગ્ગિયાપિ અનરિયપરિયેસનં પરિયેસિંસુ. તે તં પહાય અરિયપરિયેસનં પરિયેસિત્વા ખીણાસવભૂમિં પત્તા. તુમ્હેપિ મમ ચેવ પઞ્ચવગ્ગિયાનઞ્ચ મગ્ગં આરુળ્હા. અરિયપરિયેસના તુમ્હાકં પરિયેસના’’તિ મૂલતો પટ્ઠાય અત્તનો મહાભિનિક્ખમનં દસ્સેતું ઇમં દેસનં આરભિ.
276.Ahampi sudaṃ, bhikkhaveti kasmā ārabhi? Mūlato paṭṭhāya mahābhinikkhamanaṃ dassetuṃ. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘bhikkhave, ahampi pubbe anariyapariyesanaṃ pariyesiṃ. Svāhaṃ taṃ pahāya ariyapariyesanaṃ pariyesitvā sabbaññutaṃ patto. Pañcavaggiyāpi anariyapariyesanaṃ pariyesiṃsu. Te taṃ pahāya ariyapariyesanaṃ pariyesitvā khīṇāsavabhūmiṃ pattā. Tumhepi mama ceva pañcavaggiyānañca maggaṃ āruḷhā. Ariyapariyesanā tumhākaṃ pariyesanā’’ti mūlato paṭṭhāya attano mahābhinikkhamanaṃ dassetuṃ imaṃ desanaṃ ārabhi.
૨૭૭. તત્થ દહરોવ સમાનોતિ તરુણોવ સમાનો. સુસુકાળકેસોતિ સુટ્ઠુ કાળકેસો, અઞ્જનવણ્ણકેસોવ હુત્વાતિ અત્થો. ભદ્રેનાતિ ભદ્દકેન. પઠમેન વયસાતિ તિણ્ણં વયાનં પઠમવયેન. અકામકાનન્તિ અનિચ્છમાનાનં, અનાદરત્થે સામિવચનં. અસ્સૂનિ મુખે એતેસન્તિ અસ્સુમુખા; તેસં અસ્સુમુખાનં, અસ્સુકિલિન્નમુખાનન્તિ અત્થો. રુદન્તાનન્તિ કન્દિત્વા રોદમાનાનં. કિં કુસલગવેસીતિ કિં કુસલન્તિ ગવેસમાનો. અનુત્તરં સન્તિવરપદન્તિ ઉત્તમં સન્તિસઙ્ખાતં વરપદં, નિબ્બાનં પરિયેસમાનોતિ અત્થો. યેન આળારો કાલામોતિ એત્થ આળારોતિ તસ્સ નામં, દીઘપિઙ્ગલો કિરેસો. તેનસ્સ આળારોતિ નામં અહોસિ. કાલામોતિ ગોત્તં. વિહરતાયસ્માતિ વિહરતુ આયસ્મા. યત્થ વિઞ્ઞૂ પુરિસોતિ યસ્મિં ધમ્મે પણ્ડિતો પુરિસો. સકં આચરિયકન્તિ અત્તનો આચરિયસમયં. ઉપસમ્પજ્જ વિહરેય્યાતિ પટિલભિત્વા વિહરેય્ય. એત્તાવતા તેન ઓકાસો કતો હોતિ. તં ધમ્મન્તિ તં તેસં સમયં તન્તિં. પરિયાપુણિન્તિ સુત્વાવ ઉગ્ગણ્હિં.
277. Tattha daharova samānoti taruṇova samāno. Susukāḷakesoti suṭṭhu kāḷakeso, añjanavaṇṇakesova hutvāti attho. Bhadrenāti bhaddakena. Paṭhamena vayasāti tiṇṇaṃ vayānaṃ paṭhamavayena. Akāmakānanti anicchamānānaṃ, anādaratthe sāmivacanaṃ. Assūni mukhe etesanti assumukhā; tesaṃ assumukhānaṃ, assukilinnamukhānanti attho. Rudantānanti kanditvā rodamānānaṃ. Kiṃkusalagavesīti kiṃ kusalanti gavesamāno. Anuttaraṃ santivarapadanti uttamaṃ santisaṅkhātaṃ varapadaṃ, nibbānaṃ pariyesamānoti attho. Yena āḷāro kālāmoti ettha āḷāroti tassa nāmaṃ, dīghapiṅgalo kireso. Tenassa āḷāroti nāmaṃ ahosi. Kālāmoti gottaṃ. Viharatāyasmāti viharatu āyasmā. Yattha viññū purisoti yasmiṃ dhamme paṇḍito puriso. Sakaṃ ācariyakanti attano ācariyasamayaṃ. Upasampajja vihareyyāti paṭilabhitvā vihareyya. Ettāvatā tena okāso kato hoti. Taṃ dhammanti taṃ tesaṃ samayaṃ tantiṃ. Pariyāpuṇinti sutvāva uggaṇhiṃ.
ઓટ્ઠપહતમત્તેનાતિ તેન વુત્તસ્સ પટિગ્ગહણત્થં ઓટ્ઠપહરણમત્તેન; અપરાપરં કત્વા ઓટ્ઠસઞ્ચરણમત્તકેનાતિ અત્થો. લપિતલાપનમત્તેનાતિ તેન લપિતસ્સ પટિલાપનમત્તકેન. ઞાણવાદન્તિ જાનામીતિ વાદં . થેરવાદન્તિ થિરભાવવાદં, થેરો અહમેત્થાતિ એતં વચનં. અહઞ્ચેવ અઞ્ઞે ચાતિ ન કેવલં અહં, અઞ્ઞેપિ બહૂ એવં વદન્તિ. કેવલં સદ્ધામત્તકેનાતિ પઞ્ઞાય અસચ્છિકત્વા સુદ્ધેન સદ્ધામત્તકેનેવ. બોધિસત્તો કિર વાચાય ધમ્મં ઉગ્ગણ્હન્તોયેવ, ‘‘ન કાલામસ્સ વાચાય પરિયત્તિમત્તમેવ અસ્મિં ધમ્મે, અદ્ધા એસ સત્તન્નં સમાપત્તીનં લાભી’’તિ અઞ્ઞાસિ, તેનસ્સ એતદહોસિ.
Oṭṭhapahatamattenāti tena vuttassa paṭiggahaṇatthaṃ oṭṭhapaharaṇamattena; aparāparaṃ katvā oṭṭhasañcaraṇamattakenāti attho. Lapitalāpanamattenāti tena lapitassa paṭilāpanamattakena. Ñāṇavādanti jānāmīti vādaṃ . Theravādanti thirabhāvavādaṃ, thero ahametthāti etaṃ vacanaṃ. Ahañceva aññe cāti na kevalaṃ ahaṃ, aññepi bahū evaṃ vadanti. Kevalaṃ saddhāmattakenāti paññāya asacchikatvā suddhena saddhāmattakeneva. Bodhisatto kira vācāya dhammaṃ uggaṇhantoyeva, ‘‘na kālāmassa vācāya pariyattimattameva asmiṃ dhamme, addhā esa sattannaṃ samāpattīnaṃ lābhī’’ti aññāsi, tenassa etadahosi.
આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં પવેદેસીતિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનપરિયોસાના સત્ત સમાપત્તિયો મં જાનાપેસિ. સદ્ધાતિ ઇમાસં સત્તન્નં સમાપત્તીનં નિબ્બત્તનત્થાય સદ્ધા. વીરિયાદીસુપિ એસેવ નયો. પદહેય્યન્તિ પયોગં કરેય્યં. નચિરસ્સેવ તં ધમ્મં સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહાસિન્તિ બોધિસત્તો કિર વીરિયં પગ્ગહેત્વા કતિપાહઞ્ઞેવ સત્ત સુવણ્ણનિસ્સેણિયો પસારેન્તો વિય સત્ત સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેસિ; તસ્મા એવમાહ.
Ākiñcaññāyatanaṃ pavedesīti ākiñcaññāyatanapariyosānā satta samāpattiyo maṃ jānāpesi. Saddhāti imāsaṃ sattannaṃ samāpattīnaṃ nibbattanatthāya saddhā. Vīriyādīsupi eseva nayo. Padaheyyanti payogaṃ kareyyaṃ. Nacirasseva taṃ dhammaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsinti bodhisatto kira vīriyaṃ paggahetvā katipāhaññeva satta suvaṇṇanisseṇiyo pasārento viya satta samāpattiyo nibbattesi; tasmā evamāha.
લાભા નો, આવુસોતિ અનુસૂયકો કિરેસ કાલામો. તસ્મા ‘‘અયં અધુનાગતો, કિન્તિ કત્વા ઇમં ધમ્મં નિબ્બત્તેસી’’તિ ઉસૂયં અકત્વા પસન્નો પસાદં પવેદેન્તો એવમાહ. ઉભોવ સન્તા ઇમં ગણં પરિહરામાતિ ‘‘મહા અયં ગણો, દ્વેપિ જના પરિહરામા’’તિ વત્વા ગણસ્સ સઞ્ઞં અદાસિ, ‘‘અહમ્પિ સત્તન્નં સમાપત્તીનં લાભી, મહાપુરિસોપિ સત્તન્નમેવ , એત્તકા જના મહાપુરિસસ્સ સન્તિકે પરિકમ્મં ઉગ્ગણ્હથ, એત્તકા મય્હ’’ન્તિ મજ્ઝે ભિન્દિત્વા અદાસિ. ઉળારાયાતિ ઉત્તમાય. પૂજાયાતિ કાલામસ્સ કિર ઉપટ્ઠાકા ઇત્થિયોપિ પુરિસાપિ ગન્ધમાલાદીનિ ગહેત્વા આગચ્છન્તિ. કાલામો – ‘‘ગચ્છથ, મહાપુરિસં પૂજેથા’’તિ વદતિ. તે તં પૂજેત્વા યં અવસિટ્ઠં હોતિ, તેન કાલામં પૂજેન્તિ. મહગ્ઘાનિ મઞ્ચપીઠાનિ આહરન્તિ; તાનિપિ મહાપુરિસસ્સ દાપેત્વા યદિ અવસિટ્ઠં હોતિ, અત્તના ગણ્હાતિ. ગતગતટ્ઠાને વરસેનાસનં બોધિસત્તસ્સ જગ્ગાપેત્વા સેસકં અત્તના ગણ્હાતિ. એવં ઉળારાય પૂજાય પૂજેસિ. નાયં ધમ્મો નિબ્બિદાયાતિઆદીસુ અયં સત્તસમાપત્તિધમ્મો નેવ વટ્ટે નિબ્બિન્દનત્થાય, ન વિરજ્જનત્થાય, ન રાગાદિનિરોધત્થાય, ન ઉપસમત્થાય, ન અભિઞ્ઞેય્યધમ્મં અભિજાનનત્થાય, ન ચતુમગ્ગસમ્બોધાય, ન નિબ્બાનસચ્છિકિરિયાય સંવત્તતીતિ અત્થો.
Lābhā no, āvusoti anusūyako kiresa kālāmo. Tasmā ‘‘ayaṃ adhunāgato, kinti katvā imaṃ dhammaṃ nibbattesī’’ti usūyaṃ akatvā pasanno pasādaṃ pavedento evamāha. Ubhova santā imaṃ gaṇaṃ pariharāmāti ‘‘mahā ayaṃ gaṇo, dvepi janā pariharāmā’’ti vatvā gaṇassa saññaṃ adāsi, ‘‘ahampi sattannaṃ samāpattīnaṃ lābhī, mahāpurisopi sattannameva , ettakā janā mahāpurisassa santike parikammaṃ uggaṇhatha, ettakā mayha’’nti majjhe bhinditvā adāsi. Uḷārāyāti uttamāya. Pūjāyāti kālāmassa kira upaṭṭhākā itthiyopi purisāpi gandhamālādīni gahetvā āgacchanti. Kālāmo – ‘‘gacchatha, mahāpurisaṃ pūjethā’’ti vadati. Te taṃ pūjetvā yaṃ avasiṭṭhaṃ hoti, tena kālāmaṃ pūjenti. Mahagghāni mañcapīṭhāni āharanti; tānipi mahāpurisassa dāpetvā yadi avasiṭṭhaṃ hoti, attanā gaṇhāti. Gatagataṭṭhāne varasenāsanaṃ bodhisattassa jaggāpetvā sesakaṃ attanā gaṇhāti. Evaṃ uḷārāya pūjāya pūjesi. Nāyaṃ dhammo nibbidāyātiādīsu ayaṃ sattasamāpattidhammo neva vaṭṭe nibbindanatthāya, na virajjanatthāya, na rāgādinirodhatthāya, na upasamatthāya, na abhiññeyyadhammaṃ abhijānanatthāya, na catumaggasambodhāya, na nibbānasacchikiriyāya saṃvattatīti attho.
યાવદેવ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનૂપપત્તિયાતિ યાવ સટ્ઠિકપ્પસહસ્સાયુપરિમાણે આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનભવે ઉપપત્તિ, તાવદેવ સંવત્તતિ, ન તતો ઉદ્ધં. એવમયં પુનરાવત્તનધમ્મોયેવ; યઞ્ચ ઠાનં પાપેતિ, તં જાતિજરામરણેહિ અપરિમુત્તમેવ મચ્ચુપાસપરિક્ખિત્તમેવાતિ. તતો પટ્ઠાય ચ પન મહાસત્તો યથા નામ છાતજ્ઝત્તપુરિસો મનુઞ્ઞભોજનં લભિત્વા સમ્પિયાયમાનોપિ ભુઞ્જિત્વા પિત્તવસેન વા સેમ્હવસેન વા મક્ખિકાવસેન વા છડ્ડેત્વા પુન એકં પિણ્ડમ્પિ ભુઞ્જિસ્સામીતિ મનં ન ઉપ્પાદેતિ; એવમેવ ઇમા સત્ત સમાપત્તિયો મહન્તેન ઉસ્સાહેન નિબ્બત્તેત્વાપિ, તાસુ ઇમં પુનરાવત્તિકાદિભેદં આદીનવં દિસ્વા, પુન ઇમં ધમ્મં આવજ્જિસ્સામિ વા સમાપજ્જિસ્સામિ વા અધિટ્ઠહિસ્સામિ વા વુટ્ઠહિસ્સામિ વા પચ્ચવેક્ખિસ્સામિ વાતિ ચિત્તમેવ ન ઉપ્પાદેસિ. અનલઙ્કરિત્વાતિ અલં ઇમિના, અલં ઇમિનાતિ પુનપ્પુનં અલઙ્કરિત્વા. નિબ્બિજ્જાતિ નિબ્બિન્દિત્વા. અપક્કમિન્તિ અગમાસિં.