Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨-૧૦. પસય્હસુત્તાદિવણ્ણના
2-10. Pasayhasuttādivaṇṇanā
૩૦૫-૩૧૩. પસય્હાતિ અભિભવિત્વા. અભિભુય્ય વત્તતીતિ અભિભવતિ અજ્ઝોત્થરતિ. નેવ રૂપબલં તાયતીતિ નેવ રૂપબલં તાયિતું રક્ખિતું સક્કોતિ. નાસેન્તેવ નં, કુલે ન વાસેન્તીતિ ‘‘દુસ્સીલા સંભિન્નાચારા અતિક્કન્તમરિયાદા’’તિ ગીવાયં ગહેત્વા નીહરન્તિ, ન તસ્મિં કુલે વાસેન્તિ. વાસેન્તેવ નં કુલે, ન નાસેન્તીતિ ‘‘કિં રૂપેન ભોગાદીહિ વા, પરિસુદ્ધસીલા એસા આચારસમ્પન્ના’’તિ ઞત્વા ઞાતકા તસ્મિં કુલે વાસેન્તિયેવ, ન નાસેન્તિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
305-313.Pasayhāti abhibhavitvā. Abhibhuyya vattatīti abhibhavati ajjhottharati. Neva rūpabalaṃ tāyatīti neva rūpabalaṃ tāyituṃ rakkhituṃ sakkoti. Nāsenteva naṃ, kule na vāsentīti ‘‘dussīlā saṃbhinnācārā atikkantamariyādā’’ti gīvāyaṃ gahetvā nīharanti, na tasmiṃ kule vāsenti. Vāsenteva naṃ kule, na nāsentīti ‘‘kiṃ rūpena bhogādīhi vā, parisuddhasīlā esā ācārasampannā’’ti ñatvā ñātakā tasmiṃ kule vāsentiyeva, na nāsenti. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
માતુગામસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Mātugāmasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૨. પસય્હસુત્તં • 2. Pasayhasuttaṃ
૩. અભિભુય્યસુત્તં • 3. Abhibhuyyasuttaṃ
૪. એકસુત્તં • 4. Ekasuttaṃ
૫. અઙ્ગસુત્તં • 5. Aṅgasuttaṃ
૬. નાસેન્તિસુત્તં • 6. Nāsentisuttaṃ
૭. હેતુસુત્તં • 7. Hetusuttaṃ
૮. ઠાનસુત્તં • 8. Ṭhānasuttaṃ
૯. પઞ્ચસીલવિસારદસુત્તં • 9. Pañcasīlavisāradasuttaṃ
૧૦. વડ્ઢીસુત્તં • 10. Vaḍḍhīsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨-૧૦. પસય્હસુત્તાદિવણ્ણના • 2-10. Pasayhasuttādivaṇṇanā