Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    8. பஸூரஸுத்தங்

    8. Pasūrasuttaṃ

    830.

    830.

    இதே⁴வ ஸுத்³தி⁴ இதி வாத³யந்தி 1, நாஞ்ஞேஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴மாஹு;

    Idheva suddhi iti vādayanti 2, nāññesu dhammesu visuddhimāhu;

    யங் நிஸ்ஸிதா தத்த² ஸுப⁴ங் வதா³னா, பச்சேகஸச்சேஸு புதூ² நிவிட்டா².

    Yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānā, paccekasaccesu puthū niviṭṭhā.

    831.

    831.

    தே வாத³காமா பரிஸங் விக³ய்ஹ, பா³லங் த³ஹந்தீ மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞங்;

    Te vādakāmā parisaṃ vigayha, bālaṃ dahantī mithu aññamaññaṃ;

    வத³ந்தி தே அஞ்ஞஸிதா கதோ²ஜ்ஜங், பஸங்ஸகாமா குஸலா வதா³னா.

    Vadanti te aññasitā kathojjaṃ, pasaṃsakāmā kusalā vadānā.

    832.

    832.

    யுத்தோ கதா²யங் பரிஸாய மஜ்ஜே², பஸங்ஸமிச்ச²ங் வினிகா⁴தி ஹோதி;

    Yutto kathāyaṃ parisāya majjhe, pasaṃsamicchaṃ vinighāti hoti;

    அபாஹதஸ்மிங் பன மங்கு ஹோதி, நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி ரந்த⁴மேஸீ.

    Apāhatasmiṃ pana maṅku hoti, nindāya so kuppati randhamesī.

    833.

    833.

    யமஸ்ஸ வாத³ங் பரிஹீனமாஹு, அபாஹதங் பஞ்ஹவிமங்ஸகாஸே;

    Yamassa vādaṃ parihīnamāhu, apāhataṃ pañhavimaṃsakāse;

    பரிதே³வதி ஸோசதி ஹீனவாதோ³, உபச்சகா³ மந்தி அனுத்து²னாதி.

    Paridevati socati hīnavādo, upaccagā manti anutthunāti.

    834.

    834.

    ஏதே விவாதா³ ஸமணேஸு ஜாதா, ஏதேஸு உக்³கா⁴தி நிகா⁴தி ஹோதி;

    Ete vivādā samaṇesu jātā, etesu ugghāti nighāti hoti;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா விரமே கதோ²ஜ்ஜங், ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி²பஸங்ஸலாபா⁴.

    Etampi disvā virame kathojjaṃ, na haññadatthatthipasaṃsalābhā.

    835.

    835.

    பஸங்ஸிதோ வா பன தத்த² ஹோதி, அக்கா²ய வாத³ங் பரிஸாய மஜ்ஜே²;

    Pasaṃsito vā pana tattha hoti, akkhāya vādaṃ parisāya majjhe;

    ஸோ ஹஸ்ஸதீ உண்ணமதீ 3 ச தேன, பப்புய்ய தமத்த²ங் யதா² மனோ அஹு.

    So hassatī uṇṇamatī 4 ca tena, pappuyya tamatthaṃ yathā mano ahu.

    836.

    836.

    யா உண்ணதீ 5 ஸாஸ்ஸ விகா⁴தபூ⁴மி, மானாதிமானங் வத³தே பனேஸோ;

    Yā uṇṇatī 6 sāssa vighātabhūmi, mānātimānaṃ vadate paneso;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத², ந ஹி தேன ஸுத்³தி⁴ங் குஸலா வத³ந்தி.

    Etampi disvā na vivādayetha, na hi tena suddhiṃ kusalā vadanti.

    837.

    837.

    ஸூரோ யதா² ராஜகா²தா³ய புட்டோ², அபி⁴க³ஜ்ஜமேதி படிஸூரமிச்ச²ங்;

    Sūro yathā rājakhādāya puṭṭho, abhigajjameti paṭisūramicchaṃ;

    யேனேவ ஸோ தேன பலேஹி ஸூர, புப்³பே³வ நத்தி² யதி³த³ங் யுதா⁴ய.

    Yeneva so tena palehi sūra, pubbeva natthi yadidaṃ yudhāya.

    838.

    838.

    யே தி³ட்டி²முக்³க³ய்ஹ விவாத³யந்தி 7, இத³மேவ ஸச்சந்தி ச வாத³யந்தி;

    Ye diṭṭhimuggayha vivādayanti 8, idameva saccanti ca vādayanti;

    தே த்வங் வத³ஸ்ஸூ ந ஹி தேத⁴ அத்தி², வாத³ம்ஹி ஜாதே படிஸேனிகத்தா.

    Te tvaṃ vadassū na hi tedha atthi, vādamhi jāte paṭisenikattā.

    839.

    839.

    விஸேனிகத்வா பன யே சரந்தி, தி³ட்டீ²ஹி தி³ட்டி²ங் அவிருஜ்ஜ²மானா;

    Visenikatvā pana ye caranti, diṭṭhīhi diṭṭhiṃ avirujjhamānā;

    தேஸு த்வங் கிங் லபே⁴தோ² பஸூர, யேஸீத⁴ நத்தீ² பரமுக்³க³ஹீதங்.

    Tesu tvaṃ kiṃ labhetho pasūra, yesīdha natthī paramuggahītaṃ.

    840.

    840.

    அத² த்வங் பவிதக்கமாக³மா, மனஸா தி³ட்டி²க³தானி சிந்தயந்தோ;

    Atha tvaṃ pavitakkamāgamā, manasā diṭṭhigatāni cintayanto;

    தோ⁴னேன யுக³ங் ஸமாக³மா, ந ஹி த்வங் ஸக்க²ஸி ஸம்பயாதவேதி.

    Dhonena yugaṃ samāgamā, na hi tvaṃ sakkhasi sampayātaveti.

    பஸூரஸுத்தங் அட்ட²மங் நிட்டி²தங்.

    Pasūrasuttaṃ aṭṭhamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. விதி³யந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    2. vidiyanti (sī. pī.)
    3. உன்னமதீ (?)
    4. unnamatī (?)
    5. உன்னதீ (?)
    6. unnatī (?)
    7. விவாதி³யந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    8. vivādiyanti (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 8. பஸூரஸுத்தவண்ணனா • 8. Pasūrasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact