Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    પાટલિગામવત્થુકથાવણ્ણના

    Pāṭaligāmavatthukathāvaṇṇanā

    ૨૮૬. પાટલિગામે નગરં માપેન્તીતિ પાટલિગામસ્સ સમીપે તસ્સેવ ગામખેત્તભૂતે મહન્તે અરઞ્ઞપ્પદેસે પાટલિપુત્તં નામ નગરં માપેન્તિ. યાવતા અરિયં આયતનન્તિ યત્તકં અરિયમનુસ્સાનં ઓસરણટ્ઠાનં. યાવતા વણિપ્પથોતિ યત્તકં વાણિજાનં ભણ્ડવિક્કીણનટ્ઠાનં, વસનટ્ઠાનં વા, ઇદં તેસં સબ્બેસં અગ્ગનગરં ભવિસ્સતીતિ અત્થો. પુટભેદનન્તિ સકટાદીહિ નાનાદેસતો આહટાનં ભણ્ડપુટાનં વિક્કીણનત્થાય મોચનટ્ઠાનં. સરન્તિ તળાકાદીસુપિ વત્તતિ , તન્નિવત્તનત્થં ‘‘સરન્તિ ઇધ નદી અધિપ્પેતા’’તિ વુત્તં સરતિ સન્દતીતિ કત્વા. વિના એવ કુલ્લેન તિણ્ણાતિ ઇદં અપ્પમત્તકઉદકમ્પિ અફુસિત્વા વિના કુલ્લેન પારપ્પત્તા.

    286.Pāṭaligāme nagaraṃ māpentīti pāṭaligāmassa samīpe tasseva gāmakhettabhūte mahante araññappadese pāṭaliputtaṃ nāma nagaraṃ māpenti. Yāvatā ariyaṃ āyatananti yattakaṃ ariyamanussānaṃ osaraṇaṭṭhānaṃ. Yāvatā vaṇippathoti yattakaṃ vāṇijānaṃ bhaṇḍavikkīṇanaṭṭhānaṃ, vasanaṭṭhānaṃ vā, idaṃ tesaṃ sabbesaṃ agganagaraṃ bhavissatīti attho. Puṭabhedananti sakaṭādīhi nānādesato āhaṭānaṃ bhaṇḍapuṭānaṃ vikkīṇanatthāya mocanaṭṭhānaṃ. Saranti taḷākādīsupi vattati , tannivattanatthaṃ ‘‘saranti idha nadī adhippetā’’ti vuttaṃ sarati sandatīti katvā. Vinā eva kullena tiṇṇāti idaṃ appamattakaudakampi aphusitvā vinā kullena pārappattā.

    પાટલિગામવત્થુકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pāṭaligāmavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૭૪. સુનિધવસ્સકારવત્થુ • 174. Sunidhavassakāravatthu

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પાટલિગામવત્થુકથા • Pāṭaligāmavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સુનિધવસ્સકારવત્થુકથાવણ્ણના • Sunidhavassakāravatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૭૩. પાટલિગામવત્થુકથા • 173. Pāṭaligāmavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact