Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    6. பாடலிகா³மியஸுத்தங்

    6. Pāṭaligāmiyasuttaṃ

    76. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா மக³தே⁴ஸு சாரிகங் சரமானோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் யேன பாடலிகா³மோ தத³வஸரி. அஸ்ஸோஸுங் கோ² பாடலிகா³மியா 1 உபாஸகா – ‘‘ப⁴க³வா கிர மக³தே⁴ஸு சாரிகங் சரமானோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பாடலிகா³மங் அனுப்பத்தோ’’தி. அத² கோ² பாடலிகா³மியா உபாஸகா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² பாடலிகா³மியா உபாஸகா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அதி⁴வாஸேது நோ, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ஆவஸதா²கா³ர’’ந்தி. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன.

    76. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā magadhesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ yena pāṭaligāmo tadavasari. Assosuṃ kho pāṭaligāmiyā 2 upāsakā – ‘‘bhagavā kira magadhesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pāṭaligāmaṃ anuppatto’’ti. Atha kho pāṭaligāmiyā upāsakā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho pāṭaligāmiyā upāsakā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘adhivāsetu no, bhante, bhagavā āvasathāgāra’’nti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena.

    அத² கோ² பாடலிகா³மியா உபாஸகா ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா யேனாவஸதா²கா³ரங் தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஸப்³ப³ஸந்த²ரிங் ஆவஸதா²கா³ரங் ஸந்த²ரித்வா ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா உத³கமணிகங் பதிட்டா²பெத்வா தேலப்பதீ³பங் ஆரோபெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏகமந்தங் டி²தா கோ² பாடலிகா³மியா உபாஸகா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘ஸப்³ப³ஸந்த²ரிஸந்த²தங் 3, ப⁴ந்தே, ஆவஸதா²கா³ரங்; ஆஸனானி பஞ்ஞத்தானி; உத³கமணிகோ பதிட்டா²பிதோ 4 தேலப்பதீ³போ ஆரோபிதோ. யஸ்ஸதா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா காலங் மஞ்ஞதீ’’தி.

    Atha kho pāṭaligāmiyā upāsakā bhagavato adhivāsanaṃ viditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā yenāvasathāgāraṃ tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā sabbasanthariṃ āvasathāgāraṃ santharitvā āsanāni paññāpetvā udakamaṇikaṃ patiṭṭhāpetvā telappadīpaṃ āropetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho pāṭaligāmiyā upāsakā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘sabbasantharisanthataṃ 5, bhante, āvasathāgāraṃ; āsanāni paññattāni; udakamaṇiko patiṭṭhāpito 6 telappadīpo āropito. Yassadāni, bhante, bhagavā kālaṃ maññatī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன யேன ஆவஸதா²கா³ரங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பாதே³ பக்கா²லெத்வா ஆவஸதா²கா³ரங் பவிஸித்வா மஜ்ஜி²மங் த²ம்ப⁴ங் நிஸ்ஸாய புரத்தா²பி⁴முகோ² நிஸீதி³. பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி கோ² பாதே³ பக்கா²லெத்வா ஆவஸதா²கா³ரங் பவிஸித்வா பச்சி²மங் பி⁴த்திங் நிஸ்ஸாய புரத்தா²பி⁴முகோ² நிஸீதி³ ப⁴க³வந்தங்யேவ புரக்க²த்வா. பாடலிகா³மியாபி கோ² உபாஸகா பாதே³ பக்கா²லெத்வா ஆவஸதா²கா³ரங் பவிஸித்வா புரத்தி²மங் பி⁴த்திங் நிஸ்ஸாய பச்சி²மாபி⁴முகா² நிஸீதி³ங்ஸு ப⁴க³வந்தங்யேவ புரக்க²த்வா. அத² கோ² ப⁴க³வா பாடலிகா³மியே உபாஸகே ஆமந்தேஸி –

    Atha kho bhagavā nivāsetvā pattacīvaramādāya saddhiṃ bhikkhusaṅghena yena āvasathāgāraṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā pāde pakkhāletvā āvasathāgāraṃ pavisitvā majjhimaṃ thambhaṃ nissāya puratthābhimukho nisīdi. Bhikkhusaṅghopi kho pāde pakkhāletvā āvasathāgāraṃ pavisitvā pacchimaṃ bhittiṃ nissāya puratthābhimukho nisīdi bhagavantaṃyeva purakkhatvā. Pāṭaligāmiyāpi kho upāsakā pāde pakkhāletvā āvasathāgāraṃ pavisitvā puratthimaṃ bhittiṃ nissāya pacchimābhimukhā nisīdiṃsu bhagavantaṃyeva purakkhatvā. Atha kho bhagavā pāṭaligāmiye upāsake āmantesi –

    ‘‘பஞ்சிமே, க³ஹபதயோ, ஆதீ³னவா து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா. கதமே பஞ்ச? இத⁴, க³ஹபதயோ, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ பமாதா³தி⁴கரணங் மஹதிங் போ⁴க³ஜானிங் நிக³ச்ச²தி. அயங் பட²மோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Pañcime, gahapatayo, ādīnavā dussīlassa sīlavipattiyā. Katame pañca? Idha, gahapatayo, dussīlo sīlavipanno pamādādhikaraṇaṃ mahatiṃ bhogajāniṃ nigacchati. Ayaṃ paṭhamo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபன்னஸ்ஸ பாபகோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தி. அயங் து³தியோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, dussīlassa sīlavipannassa pāpako kittisaddo abbhuggacchati. Ayaṃ dutiyo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ யஞ்ஞதே³வ பரிஸங் உபஸங்கமதி – யதி³ க²த்தியபரிஸங், யதி³ ப்³ராஹ்மணபரிஸங், யதி³ க³ஹபதிபரிஸங், யதி³ ஸமணபரிஸங் – அவிஸாரதோ³ உபஸங்கமதி மங்குபூ⁴தோ. அயங் ததியோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, dussīlo sīlavipanno yaññadeva parisaṃ upasaṅkamati – yadi khattiyaparisaṃ, yadi brāhmaṇaparisaṃ, yadi gahapatiparisaṃ, yadi samaṇaparisaṃ – avisārado upasaṅkamati maṅkubhūto. Ayaṃ tatiyo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ ஸம்மூள்ஹோ காலங் கரோதி. அயங் சதுத்தோ² ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, dussīlo sīlavipanno sammūḷho kālaṃ karoti. Ayaṃ catuttho ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, து³ஸ்ஸீலோ ஸீலவிபன்னோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதி. அயங் பஞ்சமோ ஆதீ³னவோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா. இமே கோ², க³ஹபதயோ, பஞ்ச ஆதீ³னவா து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபத்தியா.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, dussīlo sīlavipanno kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati. Ayaṃ pañcamo ādīnavo dussīlassa sīlavipattiyā. Ime kho, gahapatayo, pañca ādīnavā dussīlassa sīlavipattiyā.

    ‘‘பஞ்சிமே, க³ஹபதயோ, ஆனிஸங்ஸா ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய. கதமே பஞ்ச? இத⁴, க³ஹபதயோ, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ அப்பமாதா³தி⁴கரணங் மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் அதி⁴க³ச்ச²தி. அயங் பட²மோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Pañcime, gahapatayo, ānisaṃsā sīlavato sīlasampadāya. Katame pañca? Idha, gahapatayo, sīlavā sīlasampanno appamādādhikaraṇaṃ mahantaṃ bhogakkhandhaṃ adhigacchati. Ayaṃ paṭhamo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, ஸீலவதோ ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²தி. அயங் து³தியோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, sīlavato sīlasampannassa kalyāṇo kittisaddo abbhuggacchati. Ayaṃ dutiyo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ யஞ்ஞதே³வ பரிஸங் உபஸங்கமதி – யதி³ க²த்தியபரிஸங் , யதி³ ப்³ராஹ்மணபரிஸங், யதி³ க³ஹபதிபரிஸங், யதி³ ஸமணபரிஸங் – விஸாரதோ³ உபஸங்கமதி அமங்குபூ⁴தோ. அயங் ததியோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, sīlavā sīlasampanno yaññadeva parisaṃ upasaṅkamati – yadi khattiyaparisaṃ , yadi brāhmaṇaparisaṃ, yadi gahapatiparisaṃ, yadi samaṇaparisaṃ – visārado upasaṅkamati amaṅkubhūto. Ayaṃ tatiyo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ அஸம்மூள்ஹோ காலங்கரோதி. அயங் சதுத்தோ² ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, sīlavā sīlasampanno asammūḷho kālaṅkaroti. Ayaṃ catuttho ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya.

    ‘‘புன சபரங், க³ஹபதயோ, ஸீலவா ஸீலஸம்பன்னோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி. அயங் பஞ்சமோ ஆனிஸங்ஸோ ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³ய. இமே கோ², க³ஹபதயோ, பஞ்ச ஆனிஸங்ஸா ஸீலவதோ ஸீலஸம்பதா³யா’’தி.

    ‘‘Puna caparaṃ, gahapatayo, sīlavā sīlasampanno kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Ayaṃ pañcamo ānisaṃso sīlavato sīlasampadāya. Ime kho, gahapatayo, pañca ānisaṃsā sīlavato sīlasampadāyā’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா பாடலிகா³மியே உபாஸகே ப³ஹுதே³வ ரத்திங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுதேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா உய்யோஜேஸி – ‘‘அபி⁴க்கந்தா கோ², க³ஹபதயோ, ரத்தி; யஸ்ஸதா³னி தும்ஹே காலங் மஞ்ஞதா²’’தி. 7 அத² கோ² பாடலிகா³மியா உபாஸகா ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³த்வா அனுமோதி³த்வா 8 உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்கமிங்ஸு. அத² கோ² ப⁴க³வா அசிரபக்கந்தேஸு பாடலிகா³மியேஸு உபாஸகேஸு ஸுஞ்ஞாகா³ரங் பாவிஸி.

    Atha kho bhagavā pāṭaligāmiye upāsake bahudeva rattiṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samutejetvā sampahaṃsetvā uyyojesi – ‘‘abhikkantā kho, gahapatayo, ratti; yassadāni tumhe kālaṃ maññathā’’ti. 9 Atha kho pāṭaligāmiyā upāsakā bhagavato bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā 10 uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkamiṃsu. Atha kho bhagavā acirapakkantesu pāṭaligāmiyesu upāsakesu suññāgāraṃ pāvisi.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா 11 மக³த⁴மஹாமத்தா பாடலிகா³மே நக³ரங் மாபெந்தி வஜ்ஜீனங் படிபா³ஹாய. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா தே³வதாயோ ஸஹஸ்ஸஸஹஸ்ஸேவ 12 பாடலிகா³மே வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி. யஸ்மிங் பதே³ஸே மஹேஸக்கா² தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி மஹேஸக்கா²னங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். யஸ்மிங் பதே³ஸே மஜ்ஜி²மா தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி மஜ்ஜி²மானங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். யஸ்மிங் பதே³ஸே நீசா தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி நீசானங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங்.

    Tena kho pana samayena sunidhavassakārā 13 magadhamahāmattā pāṭaligāme nagaraṃ māpenti vajjīnaṃ paṭibāhāya. Tena kho pana samayena sambahulā devatāyo sahassasahasseva 14 pāṭaligāme vatthūni pariggaṇhanti. Yasmiṃ padese mahesakkhā devatā vatthūni pariggaṇhanti mahesakkhānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Yasmiṃ padese majjhimā devatā vatthūni pariggaṇhanti majjhimānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Yasmiṃ padese nīcā devatā vatthūni pariggaṇhanti nīcānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ.

    அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன தா தே³வதாயோ ஸஹஸ்ஸஸஹஸ்ஸேவ பாடலிகா³மே வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தியோ. யஸ்மிங் பதே³ஸே மஹேஸக்கா² தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி, மஹேஸக்கா²னங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். யஸ்மிங் பதே³ஸே மஜ்ஜி²மா தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி, மஜ்ஜி²மானங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். யஸ்மிங் பதே³ஸே நீசா தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி, நீசானங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். அத² கோ² ப⁴க³வா தஸ்ஸா ரத்தியா பச்சூஸஸமயே பச்சுட்டா²ய ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி –

    Addasā kho bhagavā dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena tā devatāyo sahassasahasseva pāṭaligāme vatthūni pariggaṇhantiyo. Yasmiṃ padese mahesakkhā devatā vatthūni pariggaṇhanti, mahesakkhānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Yasmiṃ padese majjhimā devatā vatthūni pariggaṇhanti, majjhimānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Yasmiṃ padese nīcā devatā vatthūni pariggaṇhanti, nīcānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Atha kho bhagavā tassā rattiyā paccūsasamaye paccuṭṭhāya āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi –

    ‘‘கே நு கோ² 15 ஆனந்த³ பாடலிகா³மே நக³ரங் மாபெந்தீ’’தி 16. ‘‘ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா, ப⁴ந்தே, மக³த⁴மஹாமத்தா பாடலிகா³மே நக³ரங் மாபெந்தி வஜ்ஜீனங் படிபா³ஹாயா’’தி. ‘‘ஸெய்யதா²பி, ஆனந்த³, தே³வேஹி தாவதிங்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா; ஏவமேவ கோ², ஆனந்த³, ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா மக³த⁴மஹாமத்தா பாடலிகா³மே நக³ரங் மாபெந்தி வஜ்ஜீனங் படிபா³ஹாய. இதா⁴ஹங், ஆனந்த³, அத்³த³ஸங் தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன ஸம்ப³ஹுலா தே³வதாயோ ஸஹஸ்ஸஸஹஸ்ஸேவ பாடலிகா³மே வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தியோ. யஸ்மிங் பதே³ஸே மஹேஸக்கா² தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி மஹேஸக்கா²னங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். யஸ்மிங் பதே³ஸே மஜ்ஜி²மா தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி மஜ்ஜி²மானங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். யஸ்மிங் பதே³ஸே நீசா தே³வதா வத்தூ²னி பரிக்³க³ண்ஹந்தி நீசானங் தத்த² ரஞ்ஞங் ராஜமஹாமத்தானங் சித்தானி நமந்தி நிவேஸனானி மாபேதுங். யாவதா, ஆனந்த³, அரியங் ஆயதனங் யாவதா வணிப்பதோ² இத³ங் அக்³க³னக³ரங் ப⁴விஸ்ஸதி பாடலிபுத்தங் புடபே⁴த³னங். பாடலிபுத்தஸ்ஸ கோ², ஆனந்த³, தயோ அந்தராயா ப⁴விஸ்ஸந்தி – அக்³கி³தோ வா உத³கதோ வா மிது²பே⁴த³தோ வா’’தி.

    ‘‘Ke nu kho 17 ānanda pāṭaligāme nagaraṃ māpentī’’ti 18. ‘‘Sunidhavassakārā, bhante, magadhamahāmattā pāṭaligāme nagaraṃ māpenti vajjīnaṃ paṭibāhāyā’’ti. ‘‘Seyyathāpi, ānanda, devehi tāvatiṃsehi saddhiṃ mantetvā; evameva kho, ānanda, sunidhavassakārā magadhamahāmattā pāṭaligāme nagaraṃ māpenti vajjīnaṃ paṭibāhāya. Idhāhaṃ, ānanda, addasaṃ dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena sambahulā devatāyo sahassasahasseva pāṭaligāme vatthūni pariggaṇhantiyo. Yasmiṃ padese mahesakkhā devatā vatthūni pariggaṇhanti mahesakkhānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Yasmiṃ padese majjhimā devatā vatthūni pariggaṇhanti majjhimānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Yasmiṃ padese nīcā devatā vatthūni pariggaṇhanti nīcānaṃ tattha raññaṃ rājamahāmattānaṃ cittāni namanti nivesanāni māpetuṃ. Yāvatā, ānanda, ariyaṃ āyatanaṃ yāvatā vaṇippatho idaṃ agganagaraṃ bhavissati pāṭaliputtaṃ puṭabhedanaṃ. Pāṭaliputtassa kho, ānanda, tayo antarāyā bhavissanti – aggito vā udakato vā mithubhedato vā’’ti.

    அத² கோ² ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா மக³த⁴மஹாமத்தா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³ங்ஸு. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாராணியங் 19 வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏகமந்தங் டி²தா கோ² ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா மக³த⁴மஹாமத்தா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அதி⁴வாஸேது நோ ப⁴வங் கோ³தமோ அஜ்ஜதனாய ப⁴த்தங் ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னா’’தி. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன.

    Atha kho sunidhavassakārā magadhamahāmattā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodiṃsu. Sammodanīyaṃ kathaṃ sārāṇiyaṃ 20 vītisāretvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho sunidhavassakārā magadhamahāmattā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘adhivāsetu no bhavaṃ gotamo ajjatanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena.

    அத² கோ² ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா மக³த⁴மஹாமத்தா ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா யேன ஸகோ ஆவஸதோ² தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஸகே ஆவஸதே² பணீதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியாதா³பெத்வா ப⁴க³வதோ காலங் ஆரோசேஸுங் – ‘‘காலோ, போ⁴ கோ³தம, நிட்டி²தங் ப⁴த்த’’ந்தி.

    Atha kho sunidhavassakārā magadhamahāmattā bhagavato adhivāsanaṃ viditvā yena sako āvasatho tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā sake āvasathe paṇītaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādāpetvā bhagavato kālaṃ ārocesuṃ – ‘‘kālo, bho gotama, niṭṭhitaṃ bhatta’’nti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன யேன ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரானங் மக³த⁴மஹாமத்தானங் ஆவஸதோ² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா மக³த⁴மஹாமத்தா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பேஸுங் ஸம்பவாரேஸுங்.

    Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya saddhiṃ bhikkhusaṅghena yena sunidhavassakārānaṃ magadhamahāmattānaṃ āvasatho tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho sunidhavassakārā magadhamahāmattā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesuṃ sampavāresuṃ.

    அத² கோ² ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா மக³த⁴மஹாமத்தா ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் அஞ்ஞதரங் நீசங் ஆஸனங் க³ஹெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னே கோ² ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரே மக³த⁴மஹாமத்தே ப⁴க³வா இமாஹி கா³தா²ஹி அனுமோதி³ –

    Atha kho sunidhavassakārā magadhamahāmattā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ aññataraṃ nīcaṃ āsanaṃ gahetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinne kho sunidhavassakāre magadhamahāmatte bhagavā imāhi gāthāhi anumodi –

    ‘‘யஸ்மிங் பதே³ஸே கப்பேதி, வாஸங் பண்டி³தஜாதியோ;

    ‘‘Yasmiṃ padese kappeti, vāsaṃ paṇḍitajātiyo;

    ஸீலவந்தெத்த² போ⁴ஜெத்வா, ஸஞ்ஞதே ப்³ரஹ்மசாரயோ 21.

    Sīlavantettha bhojetvā, saññate brahmacārayo 22.

    ‘‘யா தத்த² தே³வதா ஆஸுங், தாஸங் த³க்கி²ணமாதி³ஸே;

    ‘‘Yā tattha devatā āsuṃ, tāsaṃ dakkhiṇamādise;

    தா பூஜிதா பூஜயந்தி, மானிதா மானயந்தி நங்.

    Tā pūjitā pūjayanti, mānitā mānayanti naṃ.

    ‘‘ததோ நங் அனுகம்பந்தி, மாதா புத்தங்வ ஓரஸங்;

    ‘‘Tato naṃ anukampanti, mātā puttaṃva orasaṃ;

    தே³வதானுகம்பிதோ போஸோ, ஸதா³ ப⁴த்³ரானி பஸ்ஸதீ’’தி.

    Devatānukampito poso, sadā bhadrāni passatī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரானங் மக³த⁴மஹாமத்தானங் இமாஹி கா³தா²ஹி அனுமோதி³த்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி.

    Atha kho bhagavā sunidhavassakārānaṃ magadhamahāmattānaṃ imāhi gāthāhi anumoditvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ஸுனித⁴வஸ்ஸகாரா மக³த⁴மஹாமத்தா ப⁴க³வந்தங் பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தா⁴ ஹொந்தி – ‘‘யேனஜ்ஜ ஸமணோ கோ³தமோ த்³வாரேன நிக்க²மிஸ்ஸதி தங் ‘கோ³தமத்³வாரங்’ நாம ப⁴விஸ்ஸதி. யேன தித்தே²ன க³ங்க³ங் நதி³ங் தரிஸ்ஸதி தங் ‘கோ³தமதித்த²ங்’ நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.

    Tena kho pana samayena sunidhavassakārā magadhamahāmattā bhagavantaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhā honti – ‘‘yenajja samaṇo gotamo dvārena nikkhamissati taṃ ‘gotamadvāraṃ’ nāma bhavissati. Yena titthena gaṅgaṃ nadiṃ tarissati taṃ ‘gotamatitthaṃ’ nāma bhavissatī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா யேன த்³வாரேன நிக்க²மி தங் ‘கோ³தமத்³வாரங்’ நாம அஹோஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா யேன க³ங்கா³ நதீ³ தேனுபஸங்கமி. தேன கோ² பன ஸமயேன க³ங்கா³ நதீ³ பூரா ஹோதி ஸமதித்திகா காகபெய்யா. அப்பேகச்சே மனுஸ்ஸா நாவங் பரியேஸந்தி, அப்பேகச்சே உளும்பங் பரியேஸந்தி, அப்பேகச்சே குல்லங் ப³ந்த⁴ந்தி அபாரா பாரங் க³ந்துகாமா. அத² கோ² ப⁴க³வா – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ – க³ங்கா³ய நதி³யா ஓரிமதீரே 23 அந்தரஹிதோ பாரிமதீரே பச்சுட்டா²ஸி ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன .

    Atha kho bhagavā yena dvārena nikkhami taṃ ‘gotamadvāraṃ’ nāma ahosi. Atha kho bhagavā yena gaṅgā nadī tenupasaṅkami. Tena kho pana samayena gaṅgā nadī pūrā hoti samatittikā kākapeyyā. Appekacce manussā nāvaṃ pariyesanti, appekacce uḷumpaṃ pariyesanti, appekacce kullaṃ bandhanti apārā pāraṃ gantukāmā. Atha kho bhagavā – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – gaṅgāya nadiyā orimatīre 24 antarahito pārimatīre paccuṭṭhāsi saddhiṃ bhikkhusaṅghena .

    அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா தே மனுஸ்ஸே அப்பேகச்சே நாவங் பரியேஸந்தே, அப்பேகச்சே உளும்பங் பரியேஸந்தே, அப்பேகச்சே குல்லங் ப³ந்த⁴ந்தே அபாரா பாரங் க³ந்துகாமே.

    Addasā kho bhagavā te manusse appekacce nāvaṃ pariyesante, appekacce uḷumpaṃ pariyesante, appekacce kullaṃ bandhante apārā pāraṃ gantukāme.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யே தரந்தி அண்ணவங் ஸரங்,

    ‘‘Ye taranti aṇṇavaṃ saraṃ,

    ஸேதுங் கத்வான விஸஜ்ஜ பல்லலானி;

    Setuṃ katvāna visajja pallalāni;

    குல்லஞ்ஹி ஜனோ பப³ந்த⁴தி 25,

    Kullañhi jano pabandhati 26,

    திண்ணா 27 மேதா⁴வினோ ஜனா’’தி. ச²ட்ட²ங்;

    Tiṇṇā 28 medhāvino janā’’ti. chaṭṭhaṃ;







    Footnotes:
    1. பாடலிகா³மிகா (தீ³॰ நி॰ 2.148)
    2. pāṭaligāmikā (dī. ni. 2.148)
    3. ஸப்³ப³ஸந்த²ரிங் ஸந்த²தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. உத³கமணிகங் பதிட்டா²பிதங் (ஸ்யா॰)
    5. sabbasanthariṃ santhataṃ (sī. syā. pī.)
    6. udakamaṇikaṃ patiṭṭhāpitaṃ (syā.)
    7. ‘‘ஏவங் ப⁴ந்தே‘‘தி கோ²பாடலிகா³மியா உபாஸகா ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா (மஹாவ॰ 285; தீ³॰ நி॰ 2.151)
    8. ‘‘ஏவங் ப⁴ந்தே‘‘தி கோ²பாடலிகா³மியா உபாஸகா ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா (மஹாவ॰ 285; தீ³॰ நி॰ 2.151)
    9. ‘‘evaṃ bhante‘‘ti khopāṭaligāmiyā upāsakā bhagavato paṭissutvā (mahāva. 285; dī. ni. 2.151)
    10. ‘‘evaṃ bhante‘‘ti khopāṭaligāmiyā upāsakā bhagavato paṭissutvā (mahāva. 285; dī. ni. 2.151)
    11. ஸுனீத⁴வஸ்ஸகாரா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. ஸஹஸ்ஸேவ (ஸ்யா॰ க॰), ஸஹஸ்ஸஸ்ஸேவ (பீ॰)
    13. sunīdhavassakārā (sī. syā. pī.)
    14. sahasseva (syā. ka.), sahassasseva (pī.)
    15. கோ நு கோ² (ஸப்³ப³த்த²)
    16. மாபேதீதி (ஸப்³ப³த்த²)
    17. ko nu kho (sabbattha)
    18. māpetīti (sabbattha)
    19. ஸாராணீயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    20. sārāṇīyaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    21. ப்³ரஹ்மசாரினோ (ஸ்யா॰), ப்³ரஹ்மசரியே (பீ॰ க॰)
    22. brahmacārino (syā.), brahmacariye (pī. ka.)
    23. ஓரிமதீரா (ப³ஹூஸு) மஹாவ॰ 286; தீ³॰ நி॰ 2.154 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்)
    24. orimatīrā (bahūsu) mahāva. 286; dī. ni. 2.154 passitabbaṃ)
    25. ப³ந்த⁴தி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    26. bandhati (syā. pī.)
    27. நிதிண்ணா (க॰)
    28. nitiṇṇā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 6. பாடலிகா³மியஸுத்தவண்ணனா • 6. Pāṭaligāmiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact