Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. પાટલિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    8. Pāṭalipupphiyattheraapadānaṃ

    ૩૬.

    36.

    ‘‘સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધં, ગચ્છન્તં અન્તરાપણે;

    ‘‘Suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhaṃ, gacchantaṃ antarāpaṇe;

    કઞ્ચનગ્ઘિયસઙ્કાસં, બાત્તિંસવરલક્ખણં.

    Kañcanagghiyasaṅkāsaṃ, bāttiṃsavaralakkhaṇaṃ.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘સેટ્ઠિપુત્તો તદા આસિં, સુખુમાલો સુખેધિતો;

    ‘‘Seṭṭhiputto tadā āsiṃ, sukhumālo sukhedhito;

    ઉચ્છઙ્ગે પાટલિપુપ્ફં, કત્વાન 1 અભિસંહરિં.

    Ucchaṅge pāṭalipupphaṃ, katvāna 2 abhisaṃhariṃ.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, પુપ્ફેહિ અભિપૂજયિં;

    ‘‘Haṭṭho haṭṭhena cittena, pupphehi abhipūjayiṃ;

    તિસ્સં લોકવિદું નાથં, નરદેવં નમસ્સહં.

    Tissaṃ lokaviduṃ nāthaṃ, naradevaṃ namassahaṃ.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘દ્વેનવુતે ઇતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પુપ્ફપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘ઇતો તેસટ્ઠિકપ્પમ્હિ, અભિસમ્મતનામકો;

    ‘‘Ito tesaṭṭhikappamhi, abhisammatanāmako;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પાટલિપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pāṭalipupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પાટલિપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Pāṭalipupphiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. કત્વા તં (સી॰ સ્યા॰)
    2. katvā taṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૮. પાટલિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 8. Pāṭalipupphiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact