Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. પાટલિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    2. Pāṭalipupphiyattheraapadānaṃ

    .

    6.

    ‘‘વિપસ્સી નામ ભગવા, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;

    ‘‘Vipassī nāma bhagavā, sayambhū aggapuggalo;

    પુરક્ખતો સસિસ્સેહિ, પાવિસિ બન્ધુમં જિનો.

    Purakkhato sasissehi, pāvisi bandhumaṃ jino.

    .

    7.

    ‘‘તીણિ પાટલિપુપ્ફાનિ, ઉચ્છઙ્ગે ઠપિતાનિ મે;

    ‘‘Tīṇi pāṭalipupphāni, ucchaṅge ṭhapitāni me;

    સીસં ન્હાયિતુકામોવ, નદીતિત્થં અગચ્છહં.

    Sīsaṃ nhāyitukāmova, nadītitthaṃ agacchahaṃ.

    .

    8.

    ‘‘નિક્ખમ્મ બન્ધુમતિયા, અદ્દસં લોકનાયકં;

    ‘‘Nikkhamma bandhumatiyā, addasaṃ lokanāyakaṃ;

    ઇન્દીવરંવ જલિતં, આદિત્તંવ હુતાસનં.

    Indīvaraṃva jalitaṃ, ādittaṃva hutāsanaṃ.

    .

    9.

    ‘‘બ્યગ્ઘૂસભંવ પવરં, અભિજાતંવ કેસરિં;

    ‘‘Byagghūsabhaṃva pavaraṃ, abhijātaṃva kesariṃ;

    ગચ્છન્તં સમણાનગ્ગં, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતં.

    Gacchantaṃ samaṇānaggaṃ, bhikkhusaṅghapurakkhataṃ.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘તસ્મિં પસન્નો 1 સુગતે, કિલેસમલધોવને;

    ‘‘Tasmiṃ pasanno 2 sugate, kilesamaladhovane;

    ગહેત્વા તીણિ પુપ્ફાનિ, બુદ્ધસેટ્ઠં અપૂજયિં.

    Gahetvā tīṇi pupphāni, buddhaseṭṭhaṃ apūjayiṃ.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિપૂજયિં;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પાટલિપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pāṭalipupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પાટલિપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Pāṭalipupphiyattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સમણે (ક॰)
    2. samaṇe (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. લકુણ્ડકભદ્દિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Lakuṇḍakabhaddiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact