Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૮. પાટલિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
8. Pāṭalipupphiyattheraapadānavaṇṇanā
સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધન્તિઆદિકં આયસ્મતો પાટલિપુપ્ફિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો તિસ્સસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે સેટ્ઠિપુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો કુસલાકુસલઞ્ઞૂ સત્થરિ પસીદિત્વા પાટલિપુપ્ફં ગહેત્વા સત્થુ પૂજેસિ. સો તેન પુઞ્ઞેન બહુધા સુખસમ્પત્તિયો અનુભવન્તો દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સત્થરિ પસન્નો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhantiādikaṃ āyasmato pāṭalipupphiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto tissassa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe seṭṭhiputto hutvā nibbatto vuddhippatto kusalākusalaññū satthari pasīditvā pāṭalipupphaṃ gahetvā satthu pūjesi. So tena puññena bahudhā sukhasampattiyo anubhavanto devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto vuddhimanvāya satthari pasanno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૩૬. સો અપરભાગે અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સુવણ્ણવણ્ણં સમ્બુદ્ધન્તિઆદિમાહ. તત્થ અન્તરાપણેતિ આ સમન્તતો હિરઞ્ઞસુવણ્ણાદિકં ભણ્ડં પણેન્તિ વિક્કિણન્તિ પત્થરન્તિ એત્થાતિ આપણં, આપણસ્સ અન્તરં વીથીતિ અન્તરાપણં, તસ્મિં અન્તરાપણે. સુવણ્ણવણ્ણં કઞ્ચનગ્ઘિયસંકાસં દ્વત્તિંસવરલક્ખણં સમ્બુદ્ધં દિસ્વા પાટલિપુપ્ફં પૂજેસિન્તિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
36. So aparabhāge attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhantiādimāha. Tattha antarāpaṇeti ā samantato hiraññasuvaṇṇādikaṃ bhaṇḍaṃ paṇenti vikkiṇanti pattharanti etthāti āpaṇaṃ, āpaṇassa antaraṃ vīthīti antarāpaṇaṃ, tasmiṃ antarāpaṇe. Suvaṇṇavaṇṇaṃ kañcanagghiyasaṃkāsaṃ dvattiṃsavaralakkhaṇaṃ sambuddhaṃ disvā pāṭalipupphaṃ pūjesinti attho. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
પાટલિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Pāṭalipupphiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. પાટલિપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 8. Pāṭalipupphiyattheraapadānaṃ