Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૩. પાટલિયસુત્તવણ્ણના

    13. Pāṭaliyasuttavaṇṇanā

    ૩૬૫. તેરસમે દૂતેય્યાનીતિ દૂતકમ્માનિ પણ્ણાનિ ચેવ મુખસાસનાનિ ચ. પાણાતિપાતઞ્ચાહન્તિ ઇદં કસ્મા આરદ્ધં? ન કેવલં અહં માયં જાનામિ, અઞ્ઞમ્પિ ઇદઞ્ચિદઞ્ચ જાનામીતિ સબ્બઞ્ઞુભાવદસ્સનત્થં આરદ્ધં. સન્તિ હિ, ગામણિ, એકે સમણબ્રાહ્મણાતિ ઇદં સેસસમણબ્રાહ્મણાનં લદ્ધિં દસ્સેત્વા તસ્સા પજહાપનત્થં આરદ્ધં.

    365. Terasame dūteyyānīti dūtakammāni paṇṇāni ceva mukhasāsanāni ca. Pāṇātipātañcāhanti idaṃ kasmā āraddhaṃ? Na kevalaṃ ahaṃ māyaṃ jānāmi, aññampi idañcidañca jānāmīti sabbaññubhāvadassanatthaṃ āraddhaṃ. Santi hi, gāmaṇi, eke samaṇabrāhmaṇāti idaṃ sesasamaṇabrāhmaṇānaṃ laddhiṃ dassetvā tassā pajahāpanatthaṃ āraddhaṃ.

    માલી કુણ્ડલીતિ માલાય માલી, કુણ્ડલેહિ કુણ્ડલી. ઇત્થિકામેહીતિ ઇત્થીહિ સદ્ધિં કામા ઇત્થિકામા, તેહિ ઇત્થિકામેહિ. આવસથાગારન્તિ કુલઘરસ્સ એકસ્મિં ઠાને એકેકસ્સેવ સુખનિવાસત્થાય કતં વાસાગારં. તેનાહં યથાસત્તિ યથાબલં સંવિભજામીતિ તસ્સાહં અત્તનો સત્તિઅનુરૂપેન ચેવ બલાનુરૂપેન ચ સંવિભાગં કરોમિ. અલન્તિ યુત્તં. કઙ્ખનિયે ઠાનેતિ કઙ્ખિતબ્બે કારણે. ચિત્તસમાધિન્તિ તસ્મિં ધમ્મસમાધિસ્મિં ઠિતો ત્વં સહ વિપસ્સનાય ચતુન્નં મગ્ગાનં વસેન ચિત્તસમાધિં સચે પટિલભેય્યાસીતિ દસ્સેતિ. અપણ્ણકતાય મય્હન્તિ અયં પટિપદા મય્હં અપણ્ણકતાય અનપરાધકતાય એવ સંવત્તતીતિ અત્થો. કટગ્ગાહોતિ જયગ્ગાહો.

    Mālī kuṇḍalīti mālāya mālī, kuṇḍalehi kuṇḍalī. Itthikāmehīti itthīhi saddhiṃ kāmā itthikāmā, tehi itthikāmehi. Āvasathāgāranti kulagharassa ekasmiṃ ṭhāne ekekasseva sukhanivāsatthāya kataṃ vāsāgāraṃ. Tenāhaṃ yathāsatti yathābalaṃ saṃvibhajāmīti tassāhaṃ attano sattianurūpena ceva balānurūpena ca saṃvibhāgaṃ karomi. Alanti yuttaṃ. Kaṅkhaniye ṭhāneti kaṅkhitabbe kāraṇe. Cittasamādhinti tasmiṃ dhammasamādhismiṃ ṭhito tvaṃ saha vipassanāya catunnaṃ maggānaṃ vasena cittasamādhiṃ sace paṭilabheyyāsīti dasseti. Apaṇṇakatāyamayhanti ayaṃ paṭipadā mayhaṃ apaṇṇakatāya anaparādhakatāya eva saṃvattatīti attho. Kaṭaggāhoti jayaggāho.

    અયં ખો, ગામણિ, ધમ્મસમાધિ, તત્ર ચે ત્વં ચિત્તસમાધિં પટિલભેય્યાસીતિ એત્થ ધમ્મસમાધીતિ દસકુસલકમ્મપથધમ્મા, ચિત્તસમાધીતિ સહ વિપસ્સનાય ચત્તારો મગ્ગા. અથ વા ‘‘પામોજ્જં જાયતિ, પમુદિતસ્સ પીતિ જાયતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૫.૨૬) એવં વુત્તા પામોજ્જપીતિપસ્સદ્ધિસુખસમાધિસઙ્ખાતા પઞ્ચ ધમ્મા ધમ્મસમાધિ નામ, ચિત્તસમાધિ પન સહ વિપસ્સનાય ચત્તારો મગ્ગાવ. અથ વા દસકુસલકમ્મપથા ચત્તારો બ્રહ્મવિહારા ચાતિ અયં ધમ્મસમાધિ નામ, તં ધમ્મસમાધિં પૂરેન્તસ્સ ઉપ્પન્ના ચિત્તેકગ્ગતા ચિત્તસમાધિ નામ. એવં ત્વં ઇમં કઙ્ખાધમ્મં પજહેય્યાસીતિ એવં ત્વં ઇમસ્મિં વુત્તપ્પભેદે ધમ્મસમાધિસ્મિં ઠિતો સચે એવં ચિત્તસમાધિં પટિલભેય્યાસિ, એકંસેનેતં કઙ્ખં પજહેય્યાસીતિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ વુત્તનયમેવાતિ.

    Ayaṃ kho, gāmaṇi, dhammasamādhi, tatra ce tvaṃ cittasamādhiṃ paṭilabheyyāsīti ettha dhammasamādhīti dasakusalakammapathadhammā, cittasamādhīti saha vipassanāya cattāro maggā. Atha vā ‘‘pāmojjaṃ jāyati, pamuditassa pīti jāyatī’’ti (a. ni. 5.26) evaṃ vuttā pāmojjapītipassaddhisukhasamādhisaṅkhātā pañca dhammā dhammasamādhi nāma, cittasamādhi pana saha vipassanāya cattāro maggāva. Atha vā dasakusalakammapathā cattāro brahmavihārā cāti ayaṃ dhammasamādhi nāma, taṃ dhammasamādhiṃ pūrentassa uppannā cittekaggatā cittasamādhi nāma. Evaṃ tvaṃ imaṃ kaṅkhādhammaṃ pajaheyyāsīti evaṃ tvaṃ imasmiṃ vuttappabhede dhammasamādhismiṃ ṭhito sace evaṃ cittasamādhiṃ paṭilabheyyāsi, ekaṃsenetaṃ kaṅkhaṃ pajaheyyāsīti attho. Sesaṃ sabbattha vuttanayamevāti.

    ગામણિસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Gāmaṇisaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૩. પાટલિયસુત્તં • 13. Pāṭaliyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૩. પાટલિયસુત્તવણ્ણના • 13. Pāṭaliyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact