Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૫. સગાથકપુઞ્ઞાભિસન્દવગ્ગો
5. Sagāthakapuññābhisandavaggo
૧. પઠમઅભિસન્દસુત્તં
1. Paṭhamaabhisandasuttaṃ
૧૦૩૭. ‘‘ચત્તારોમે , ભિક્ખવે, પુઞ્ઞાભિસન્દા, કુસલાભિસન્દા, સુખસ્સાહારા. કતમે ચત્તારો? ઇધ, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો હોતિ – ઇતિપિ સો ભગવા…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ. અયં પઠમો પુઞ્ઞાભિસન્દો, કુસલાભિસન્દો, સુખસ્સાહારો.
1037. ‘‘Cattārome , bhikkhave, puññābhisandā, kusalābhisandā, sukhassāhārā. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. Ayaṃ paṭhamo puññābhisando, kusalābhisando, sukhassāhāro.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰….
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, ariyasāvako dhamme…pe… saṅghe…pe….
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો હોતિ અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહિ. અયં ચતુત્થો પુઞ્ઞાભિસન્દો, કુસલાભિસન્દો, સુખસ્સાહારો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે , ચત્તારો પુઞ્ઞાભિસન્દા, કુસલાભિસન્દા, સુખસ્સાહારા.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, ariyasāvako ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. Ayaṃ catuttho puññābhisando, kusalābhisando, sukhassāhāro. Ime kho, bhikkhave , cattāro puññābhisandā, kusalābhisandā, sukhassāhārā.
‘‘ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂહિ પુઞ્ઞાભિસન્દેહિ કુસલાભિસન્દેહિ સમન્નાગતસ્સ અરિયસાવકસ્સ ન સુકરં પુઞ્ઞસ્સ પમાણં ગણેતું – ‘એત્તકો પુઞ્ઞાભિસન્દો, કુસલાભિસન્દો, સુખસ્સાહારો’તિ. અથ ખો અસઙ્ખ્યેય્યો અપ્પમેય્યો મહાપુઞ્ઞક્ખન્ધો ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ.
‘‘Imehi kho, bhikkhave, catūhi puññābhisandehi kusalābhisandehi samannāgatassa ariyasāvakassa na sukaraṃ puññassa pamāṇaṃ gaṇetuṃ – ‘ettako puññābhisando, kusalābhisando, sukhassāhāro’ti. Atha kho asaṅkhyeyyo appameyyo mahāpuññakkhandho tveva saṅkhyaṃ gacchati.
‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, મહાસમુદ્દે ન સુકરં ઉદકસ્સ પમાણં ગણેતું – ‘એત્તકાનિ ઉદકાળ્હકાની’તિ વા ‘એત્તકાનિ ઉદકાળ્હકસતાની’તિ વા ‘એત્તકાનિ ઉદકાળ્હકસહસ્સાની’તિ વા ‘એત્તકાનિ ઉદકાળ્હકસતસહસ્સાની’તિ વાતિ. અથ ખો અસઙ્ખ્યેય્યો અપ્પમેય્યો મહાઉદકક્ખન્ધો ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, ઇમેહિ ચતૂહિ પુઞ્ઞાભિસન્દેહિ કુસલાભિસન્દેહિ સમન્નાગતસ્સ અરિયસાવકસ્સ ન સુકરં પુઞ્ઞસ્સ પમાણં ગણેતું – ‘એત્તકો પુઞ્ઞાભિસન્દો, કુસલાભિસન્દો, સુખસ્સાહારો’તિ. અથ ખો અસઙ્ખ્યેય્યો અપ્પમેય્યો મહાપુઞ્ઞક્ખન્ધો ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતી’’તિ.
‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, mahāsamudde na sukaraṃ udakassa pamāṇaṃ gaṇetuṃ – ‘ettakāni udakāḷhakānī’ti vā ‘ettakāni udakāḷhakasatānī’ti vā ‘ettakāni udakāḷhakasahassānī’ti vā ‘ettakāni udakāḷhakasatasahassānī’ti vāti. Atha kho asaṅkhyeyyo appameyyo mahāudakakkhandho tveva saṅkhyaṃ gacchati. Evameva kho, bhikkhave, imehi catūhi puññābhisandehi kusalābhisandehi samannāgatassa ariyasāvakassa na sukaraṃ puññassa pamāṇaṃ gaṇetuṃ – ‘ettako puññābhisando, kusalābhisando, sukhassāhāro’ti. Atha kho asaṅkhyeyyo appameyyo mahāpuññakkhandho tveva saṅkhyaṃ gacchatī’’ti.
ઇદમવોચ ભગવા. ઇદં વત્વાન સુગતો અથાપરં એતદવોચ સત્થા –
Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –
‘‘મહોદધિં અપરિમિતં મહાસરં,
‘‘Mahodadhiṃ aparimitaṃ mahāsaraṃ,
બહુભેરવં રતનગણાનમાલયં;
Bahubheravaṃ ratanagaṇānamālayaṃ;
નજ્જો યથા નરગણસઙ્ઘસેવિતા,
Najjo yathā naragaṇasaṅghasevitā,
પુથૂ સવન્તી ઉપયન્તિ સાગરં.
Puthū savantī upayanti sāgaraṃ.
‘‘એવં નરં અન્નપાનવત્થદદં,
‘‘Evaṃ naraṃ annapānavatthadadaṃ,
પુઞ્ઞસ્સ ધારા ઉપયન્તિ પણ્ડિતં,
Puññassa dhārā upayanti paṇḍitaṃ,
નજ્જો યથા વારિવહાવ સાગર’’ન્તિ. પઠમં;
Najjo yathā vārivahāva sāgara’’nti. paṭhamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. પઠમઅભિઅસન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamaabhiasandasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. પઠમઅભિસન્દસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamaabhisandasuttavaṇṇanā