Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૩-૧૦. પઠમઆનન્દસુત્તાદિવણ્ણના
3-10. Paṭhamaānandasuttādivaṇṇanā
૯૮૯-૯૯૬. અનિચ્ચાદિવસેનાતિ અનિચ્ચદુક્ખાનત્તવસેન. પવિચિનતિ પકારેહિ વિચિનતિ. નિક્કિલેસાતિ અપગતકિલેસા વિક્ખમ્ભિતકિલેસા. પીતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો, પસ્સદ્ધિસમ્બોજ્ઝઙ્ગોતિ પાઠો.
989-996.Aniccādivasenāti aniccadukkhānattavasena. Pavicinati pakārehi vicinati. Nikkilesāti apagatakilesā vikkhambhitakilesā. Pītisambojjhaṅgo, passaddhisambojjhaṅgoti pāṭho.
યાય અનોસક્કનં અનતિવત્તનઞ્ચ હોતિ, અયં તત્રમજ્ઝત્તુપેક્ખા મજ્ઝત્તાકારોતિ વુત્તા. એકચિત્તક્ખણિકાતિ એકચિત્તુપ્પાદપરિયાપન્નત્તા.
Yāya anosakkanaṃ anativattanañca hoti, ayaṃ tatramajjhattupekkhā majjhattākāroti vuttā. Ekacittakkhaṇikāti ekacittuppādapariyāpannattā.
ચત્તુન્નં ચતુક્કાનં વસેન સોળસક્ખત્તુકા. આનાપાનસન્નિસ્સયેન પવત્તત્તા આરમ્મણવસેન પવત્તા આનાપાનારમ્મણાપિ અપરભાગે સતિ આનાપાનસ્સતીતિ પરિયાયેન વત્તબ્બતં અરહતીતિ ‘‘આનાપાનસ્સતિ મિસ્સકા કથિતા’’તિ વુત્તં. આનાપાનમૂલકાતિ આનાપાનસન્નિસ્સયેન પવત્તા સતિપટ્ઠાના. તેસં મૂલભૂતાતિ તેસં સતિપટ્ઠાનાનં મૂલકારણભૂતા. બોજ્ઝઙ્ગમૂલકાતિ બોજ્ઝઙ્ગપચ્ચયભૂતા. તેપિ બોજ્ઝઙ્ગાતિ એતે વીસતિ સતિપટ્ઠાનહેતુકા બોજ્ઝઙ્ગા. વિજ્જાવિમુત્તિપૂરકાતિ તતિયવિજ્જાય તસ્સ ફલસ્સ ચ પરિપૂરણવસેન પવત્તા બોજ્ઝઙ્ગા. ફલસમ્પયુત્તાતિ ચતુત્થફલસમ્પયુત્તા, ચતુબ્બિધફલસમ્પયુત્તા વા.
Cattunnaṃ catukkānaṃ vasena soḷasakkhattukā. Ānāpānasannissayena pavattattā ārammaṇavasena pavattā ānāpānārammaṇāpi aparabhāge sati ānāpānassatīti pariyāyena vattabbataṃ arahatīti ‘‘ānāpānassati missakā kathitā’’ti vuttaṃ. Ānāpānamūlakāti ānāpānasannissayena pavattā satipaṭṭhānā. Tesaṃ mūlabhūtāti tesaṃ satipaṭṭhānānaṃ mūlakāraṇabhūtā. Bojjhaṅgamūlakāti bojjhaṅgapaccayabhūtā. Tepi bojjhaṅgāti ete vīsati satipaṭṭhānahetukā bojjhaṅgā. Vijjāvimuttipūrakāti tatiyavijjāya tassa phalassa ca paripūraṇavasena pavattā bojjhaṅgā. Phalasampayuttāti catutthaphalasampayuttā, catubbidhaphalasampayuttā vā.
દુતિયવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
આનાપાનસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ānāpānasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૩. પઠમઆનન્દસુત્તં • 3. Paṭhamaānandasuttaṃ
૪. દુતિયઆનન્દસુત્તં • 4. Dutiyaānandasuttaṃ
૫. પઠમભિક્ખુસુત્તં • 5. Paṭhamabhikkhusuttaṃ
૬. દુતિયભિક્ખુસુત્તં • 6. Dutiyabhikkhusuttaṃ
૭. સંયોજનપ્પહાનસુત્તં • 7. Saṃyojanappahānasuttaṃ
૮. અનુસયસમુગ્ઘાતસુત્તં • 8. Anusayasamugghātasuttaṃ
૯. અદ્ધાનપરિઞ્ઞાસુત્તં • 9. Addhānapariññāsuttaṃ
૧૦. આસવક્ખયસુત્તં • 10. Āsavakkhayasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩-૧૦. પઠમઆનન્દસુત્તાદિવણ્ણના • 3-10. Paṭhamaānandasuttādivaṇṇanā