Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૩. અનિયતકણ્ડો

    3. Aniyatakaṇḍo

    ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā

    ૪૪૪-૫. ઉદ્દેસન્તિ ઉદ્દિસનં, આસાળ્હિનક્ખત્તં નામ વસ્સૂપગમપૂજા. સોતસ્સ રહોતિ એત્થ રહો-વચનસામઞ્ઞતો વુત્તં દુટ્ઠુલ્લસામઞ્ઞતો દુટ્ઠુલ્લારોચનપ્પટિચ્છાદનસિક્ખાપદેસુ પારાજિકવચનં વિય. તસ્મા ‘‘ચક્ખુસ્સ રહેનેવ પન પરિચ્છેદો કાતબ્બો’’તિ વુત્તં. કથં પઞ્ઞાયતીતિ ચે? ‘‘માતુગામો નામ તદહુજાતાપિ દારિકા’’તિ વચનતો, ‘‘અલંકમ્મનિયેતિ સક્કા હોતિ મેથુનં ધમ્મં પટિસેવિતુ’’ન્તિ વચનતો ચ રહોનિસજ્જસ્સાદો ચેત્થ મેથુનસન્નિસ્સિતકિલેસો, ન દુતિયે વિય દુટ્ઠુલ્લવાચસ્સાદકિલેસો, તસ્મા ચ પઞ્ઞાયતિ ‘‘સોતસ્સ રહો નાધિપ્પેતો’’તિ. કેચિ પન ‘‘તઞ્ચ લબ્ભતીતિ વચનસ્સ દસ્સનત્થં વુત્તં, તેન દુતિયે વુત્તા વિઞ્ઞૂ પટિબલા ગહિતા હોતી’’તિ વદન્તિ. યેન વા સાતિ એત્થ વા-સદ્દો ‘‘તેન સો ભિક્ખુ કારેતબ્બો વા’’તિ યોજેતબ્બો, સો ચ વિકપ્પત્થો, તસ્મા કારેતબ્બો વા પટિજાનમાનો, ન વા કારેતબ્બો અપ્પટિજાનમાનોતિ અત્થો. તેન વુત્તં અટ્ઠકથાયં ‘‘પટિજાનમાનોવ તેન સો ભિક્ખુ કારેતબ્બો…પે॰… ન કારેતબ્બો’’તિ. તસ્મા એવ પાળિયં તદત્થદ્વયદસ્સનત્થં ‘‘સા ચે એવં વદેય્યા’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘સદ્ધેય્યવચસા’’તિ ઇમિના સોતાપન્ના અત્થભઞ્જનકં ન ભણન્તિ, સેસં ભણન્તીતિ વાદીનં વાદો પટિસેધિતો હોતિ. ‘‘દિટ્ઠ’’ન્તિ વુત્તત્તા ‘‘ઓલોકેસી’’તિ સુન્દરં. રક્ખેય્યાસીતિ મમ વિસેસં કસ્સચિ નારોચેય્યાસીતિ અધિપ્પાયો.

    444-5.Uddesanti uddisanaṃ, āsāḷhinakkhattaṃ nāma vassūpagamapūjā. Sotassa rahoti ettha raho-vacanasāmaññato vuttaṃ duṭṭhullasāmaññato duṭṭhullārocanappaṭicchādanasikkhāpadesu pārājikavacanaṃ viya. Tasmā ‘‘cakkhussa raheneva pana paricchedo kātabbo’’ti vuttaṃ. Kathaṃ paññāyatīti ce? ‘‘Mātugāmo nāma tadahujātāpi dārikā’’ti vacanato, ‘‘alaṃkammaniyeti sakkā hoti methunaṃ dhammaṃ paṭisevitu’’nti vacanato ca rahonisajjassādo cettha methunasannissitakileso, na dutiye viya duṭṭhullavācassādakileso, tasmā ca paññāyati ‘‘sotassa raho nādhippeto’’ti. Keci pana ‘‘tañca labbhatīti vacanassa dassanatthaṃ vuttaṃ, tena dutiye vuttā viññū paṭibalā gahitā hotī’’ti vadanti. Yena vā sāti ettha -saddo ‘‘tena so bhikkhu kāretabbo vā’’ti yojetabbo, so ca vikappattho, tasmā kāretabbo vā paṭijānamāno, na vā kāretabbo appaṭijānamānoti attho. Tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘paṭijānamānova tena so bhikkhu kāretabbo…pe… na kāretabbo’’ti. Tasmā eva pāḷiyaṃ tadatthadvayadassanatthaṃ ‘‘sā ce evaṃ vadeyyā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Saddheyyavacasā’’ti iminā sotāpannā atthabhañjanakaṃ na bhaṇanti, sesaṃ bhaṇantīti vādīnaṃ vādo paṭisedhito hoti. ‘‘Diṭṭha’’nti vuttattā ‘‘olokesī’’ti sundaraṃ. Rakkheyyāsīti mama visesaṃ kassaci nāroceyyāsīti adhippāyo.

    ૪૪૬. ‘‘સા ચે એવં વદેય્ય ‘અય્યસ્સ મયા સુતં નિસિન્નસ્સ માતુગામં દુટ્ઠુલ્લાહિ વાચાહિ ઓભાસેન્તસ્સા’’’તિ, ઇદં કિમત્થમેત્થ વુત્તં, ન અધિપ્પેતઞ્હેતં ઇધ સોતસ્સ રહો નાધિપ્પેતોતિ કત્વાતિ ચે? અલંકમ્મનિયટ્ઠાને દુટ્ઠુલ્લવાચાપિ લબ્ભતિ, ન પન નાલંકમ્મનિયટ્ઠાને મેથુનન્તિ દસ્સનત્થં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બન્તિ. યથા એતં, તથા ‘‘સા ચે એવં વદેય્ય ‘અય્યસ્સ મયા સુતં માતુગામસ્સ સન્તિકે અત્તકામપારિચરિયાય વણ્ણં ભાસન્તસ્સા’’’તિ એતમ્પિ ઇધ લબ્ભતિ, ન દુતિયે નાલંકમ્મનિયટ્ઠાનત્તાતિ એકે. કઙ્ખાવિતરણિયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ દુતિયાનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના) ઇધાપિ દુતિયાનિયતાધિકારે પારાજિકાપત્તિઞ્ચ પરિહાપેત્વા દુટ્ઠુલ્લવાચાપત્તિયા વુત્તત્તા પઠમાનિયતે દુટ્ઠુલ્લવાચાપત્તિ ન વુત્તાતિ ચે? ‘‘સા ચે’’તિ તસ્સા પાળિયા પોત્થકા સોધેતબ્બા. ગણ્ઠિપદે ચ ‘‘ઇધ સિક્ખાપદે મેથુનકાયસંસગ્ગરહોનિસજ્જાનમેવાગતત્તા ચક્ખુસ્સરહોવ પમાણ’’ન્તિ લિખિતં, દુતિયાનિયતાધિકારે ચ ‘‘અનન્ધો કાયસંસગ્ગં પસ્સતિ, અબધિરો દુટ્ઠુલ્લં સુણાતિ, કાયચિત્તતો કાયસંસગ્ગો, વાચાચિત્તતો દુટ્ઠુલ્લં, ઉભયેહિ ઉભય’’ન્તિ ચ લિખિતં. અટ્ઠકથાયં ‘‘સમુટ્ઠાનાદીનિ પઠમપારાજિકસદિસાનેવા’’તિ વુત્તત્તાપિ દુટ્ઠુલ્લવાદો ન સુન્દરો ‘‘તદહુજાતા’’તિ વુત્તત્તાતિ.

    446. ‘‘Sā ce evaṃ vadeyya ‘ayyassa mayā sutaṃ nisinnassa mātugāmaṃ duṭṭhullāhi vācāhi obhāsentassā’’’ti, idaṃ kimatthamettha vuttaṃ, na adhippetañhetaṃ idha sotassa raho nādhippetoti katvāti ce? Alaṃkammaniyaṭṭhāne duṭṭhullavācāpi labbhati, na pana nālaṃkammaniyaṭṭhāne methunanti dassanatthaṃ vuttanti veditabbanti. Yathā etaṃ, tathā ‘‘sā ce evaṃ vadeyya ‘ayyassa mayā sutaṃ mātugāmassa santike attakāmapāricariyāya vaṇṇaṃ bhāsantassā’’’ti etampi idha labbhati, na dutiye nālaṃkammaniyaṭṭhānattāti eke. Kaṅkhāvitaraṇiyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyāniyatasikkhāpadavaṇṇanā) idhāpi dutiyāniyatādhikāre pārājikāpattiñca parihāpetvā duṭṭhullavācāpattiyā vuttattā paṭhamāniyate duṭṭhullavācāpatti na vuttāti ce? ‘‘Sā ce’’ti tassā pāḷiyā potthakā sodhetabbā. Gaṇṭhipade ca ‘‘idha sikkhāpade methunakāyasaṃsaggarahonisajjānamevāgatattā cakkhussarahova pamāṇa’’nti likhitaṃ, dutiyāniyatādhikāre ca ‘‘anandho kāyasaṃsaggaṃ passati, abadhiro duṭṭhullaṃ suṇāti, kāyacittato kāyasaṃsaggo, vācācittato duṭṭhullaṃ, ubhayehi ubhaya’’nti ca likhitaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ ‘‘samuṭṭhānādīni paṭhamapārājikasadisānevā’’ti vuttattāpi duṭṭhullavādo na sundaro ‘‘tadahujātā’’ti vuttattāti.

    પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact