Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. પઠમઅપુત્તકસુત્તવણ્ણના

    9. Paṭhamaaputtakasuttavaṇṇanā

    ૧૩૦. નવમે દિવા દિવસ્સાતિ દિવસસ્સ દિવા, મજ્ઝન્હિકસમયેતિ અત્થો. સાપતેય્યન્તિ ધનં. કો પન વાદો રૂપિયસ્સાતિ સુવણ્ણરજતતમ્બલોહકાળલોહફાલકચ્છપકાદિભેદસ્સ ઘનકતસ્સ ચેવ પરિભોગભાજનાદિભેદસ્સ ચ રૂપિયભણ્ડસ્સ પન કો વાદો? ‘‘એત્તકં નામા’’તિ કા પરિચ્છેદકથાતિ અત્થો. કણાજકન્તિ સકુણ્ડકભત્તં. બિલઙ્ગદુતિયન્તિ કઞ્જિકદુતિયં. સાણન્તિ સાણવાકમયં . તિપક્ખવસનન્તિ તીણિ ખણ્ડાનિ દ્વીસુ ઠાનેસુ સિબ્બિત્વા કતનિવાસનં.

    130. Navame divā divassāti divasassa divā, majjhanhikasamayeti attho. Sāpateyyanti dhanaṃ. Ko pana vādo rūpiyassāti suvaṇṇarajatatambalohakāḷalohaphālakacchapakādibhedassa ghanakatassa ceva paribhogabhājanādibhedassa ca rūpiyabhaṇḍassa pana ko vādo? ‘‘Ettakaṃ nāmā’’ti kā paricchedakathāti attho. Kaṇājakanti sakuṇḍakabhattaṃ. Bilaṅgadutiyanti kañjikadutiyaṃ. Sāṇanti sāṇavākamayaṃ . Tipakkhavasananti tīṇi khaṇḍāni dvīsu ṭhānesu sibbitvā katanivāsanaṃ.

    અસપ્પુરિસોતિ લામકપુરિસો. ઉદ્ધગ્ગિકન્તિઆદીસુ ઉપરૂપરિભૂમીસુ ફલદાનવસેન ઉદ્ધં અગ્ગમસ્સાતિ ઉદ્ધગ્ગિકા. સગ્ગસ્સ હિતા તત્રુપપત્તિજનનતોતિ સોવગ્ગિકા. નિબ્બત્તટ્ઠાનેસુ સુખો વિપાકો અસ્સાતિ સુખવિપાકા. સુટ્ઠુ અગ્ગાનં દિબ્બવણ્ણાદીનં વિસેસાનં નિબ્બત્તનતો સગ્ગસંવત્તનિકા. એવરૂપં દક્ખિણદાનં ન પતિટ્ઠાપેતીતિ.

    Asappurisoti lāmakapuriso. Uddhaggikantiādīsu uparūparibhūmīsu phaladānavasena uddhaṃ aggamassāti uddhaggikā. Saggassa hitā tatrupapattijananatoti sovaggikā. Nibbattaṭṭhānesu sukho vipāko assāti sukhavipākā. Suṭṭhu aggānaṃ dibbavaṇṇādīnaṃ visesānaṃ nibbattanato saggasaṃvattanikā. Evarūpaṃ dakkhiṇadānaṃ na patiṭṭhāpetīti.

    સાતોદકાતિ મધુરોદકા. સેત્તોદકાતિ વીચીનં ભિન્નટ્ઠાને ઉદકસ્સ સેતતાય સેતોદકા. સુપતિત્થાતિ સુન્દરતિત્થા. તં જનોતિ યેન ઉદકેન સાતોદકા, તં ઉદકં જનો ભાજનાનિ પૂરેત્વા નેવ હરેય્ય. ન યથાપચ્ચયં વા કરેય્યાતિ, યં યં ઉદકેન ઉદકકિચ્ચં કાતબ્બં, તં તં ન કરેય્ય. તદપેય્યમાનન્તિ તં અપેય્યમાનં. કિચ્ચકરો ચ હોતીતિ અત્તના કત્તબ્બકિચ્ચકરો ચેવ કુસલકિચ્ચકરો ચ, ભુઞ્જતિ ચ, કમ્મન્તે ચ પયોજેતિ, દાનઞ્ચ દેતીતિ અત્થો. નવમં.

    Sātodakāti madhurodakā. Settodakāti vīcīnaṃ bhinnaṭṭhāne udakassa setatāya setodakā. Supatitthāti sundaratitthā. Taṃ janoti yena udakena sātodakā, taṃ udakaṃ jano bhājanāni pūretvā neva hareyya. Na yathāpaccayaṃ vā kareyyāti, yaṃ yaṃ udakena udakakiccaṃ kātabbaṃ, taṃ taṃ na kareyya. Tadapeyyamānanti taṃ apeyyamānaṃ. Kiccakaro ca hotīti attanā kattabbakiccakaro ceva kusalakiccakaro ca, bhuñjati ca, kammante ca payojeti, dānañca detīti attho. Navamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૯. પઠમઅપુત્તકસુત્તં • 9. Paṭhamaaputtakasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. પઠમઅપુત્તકસુત્તવણ્ણના • 9. Paṭhamaaputtakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact