Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
પઠમચતુક્કવણ્ણના
Paṭhamacatukkavaṇṇanā
૫૭. અસ્સાતિ આખ્યાતપદન્તિ તસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો ‘‘હોતી’’તિ આહ, ભવેય્યાતિ અત્થો, હોતીતિ વુત્તં હોતિ. દુતિયે અત્થવિકપ્પે ‘‘હોતી’’તિ ઇદં વચનસેસો.
57.Assāti ākhyātapadanti tassa atthaṃ dassento ‘‘hotī’’ti āha, bhaveyyāti attho, hotīti vuttaṃ hoti. Dutiye atthavikappe ‘‘hotī’’ti idaṃ vacanaseso.
૫૮. સાદિયન્તસ્સેવાતિ એત્થ સાદિયનં નામ સેવેતુકામતાચિત્તસ્સ ઉપ્પાદનમેવાતિ આહ ‘‘પટિસેવનચિત્તસમઙ્ગિસ્સા’’તિ. પટિપક્ખન્તિ અનિટ્ઠં અહિતં. ‘‘ભિક્ખૂનં પચ્ચત્થિકા ભિક્ખુપચ્ચત્થિકા’’તિ વુત્તે ઉપરિ વુચ્ચમાના રાજપચ્ચત્થિકાદયોપિ ઇધેવ પવિસન્તીતિ તં નિવત્તનત્થં ભિક્ખૂ એવ પચ્ચત્થિકાતિ રાજપચ્ચત્થિકાનુરૂપેન અત્થો દસ્સિતો. તસ્મિં ખણેતિ પવેસનક્ખણે. અગ્ગતો હિ યાવ મૂલા પવેસનકિરિયાય વત્તમાનકાલો પવેસનક્ખણો નામ. પવિટ્ઠકાલેતિ અઙ્ગજાતસ્સ યત્તકં ઠાનં પવેસનારહં, તત્તકં અનવસેસતો પવિટ્ઠકાલે, પવેસનકિરિયાય નિટ્ઠિતક્ખણેતિ અત્થો. એવં પવિટ્ઠસ્સ ઉદ્ધરણારમ્ભતો અન્તરા ઠિતકાલે ઠિતં અઙ્ગજાતં, તસ્સ ઠિતિ વા ઠિતં નામ, અટ્ઠકથાયં પન માતુગામસ્સ સુક્કવિસ્સટ્ઠિં પત્વા સબ્બથા વાયામતો ઓરમિત્વા ઠિતકાલં સન્ધાય ‘‘સુક્કવિસ્સટ્ઠિસમયે’’તિ વુત્તં, તદુભયમ્પિ ઠિતમેવાતિ ગહેતબ્બં. ઉદ્ધરણં નામ યાવ અગ્ગા નીહરણકિરિયાય વત્તમાનકાલોતિ આહ ‘‘નીહરણકાલે પટિસેવનચિત્તં ઉપટ્ઠાપેતી’’તિ.
58.Sādiyantassevāti ettha sādiyanaṃ nāma sevetukāmatācittassa uppādanamevāti āha ‘‘paṭisevanacittasamaṅgissā’’ti. Paṭipakkhanti aniṭṭhaṃ ahitaṃ. ‘‘Bhikkhūnaṃ paccatthikā bhikkhupaccatthikā’’ti vutte upari vuccamānā rājapaccatthikādayopi idheva pavisantīti taṃ nivattanatthaṃ bhikkhū eva paccatthikāti rājapaccatthikānurūpena attho dassito. Tasmiṃ khaṇeti pavesanakkhaṇe. Aggato hi yāva mūlā pavesanakiriyāya vattamānakālo pavesanakkhaṇo nāma. Paviṭṭhakāleti aṅgajātassa yattakaṃ ṭhānaṃ pavesanārahaṃ, tattakaṃ anavasesato paviṭṭhakāle, pavesanakiriyāya niṭṭhitakkhaṇeti attho. Evaṃ paviṭṭhassa uddharaṇārambhato antarā ṭhitakāle ṭhitaṃ aṅgajātaṃ, tassa ṭhiti vā ṭhitaṃ nāma, aṭṭhakathāyaṃ pana mātugāmassa sukkavissaṭṭhiṃ patvā sabbathā vāyāmato oramitvā ṭhitakālaṃ sandhāya ‘‘sukkavissaṭṭhisamaye’’ti vuttaṃ, tadubhayampi ṭhitamevāti gahetabbaṃ. Uddharaṇaṃ nāma yāva aggā nīharaṇakiriyāya vattamānakāloti āha ‘‘nīharaṇakāle paṭisevanacittaṃ upaṭṭhāpetī’’ti.
એત્થ ચ યસ્મા પરેહિ ઉપક્કમિયમાનસ્સ અઙ્ગજાતાદિકાયચલનસ્સ વિજ્જમાનત્તા સેવનચિત્તે ઉપટ્ઠિતમત્તે તસ્મિં ખણે ચિત્તજરૂપેન સઞ્જાયમાનં અઙ્ગજાતાદિચલનં ઇમિના સેવનચિત્તેન ઉપ્પાદિતમેવ હોતિ. અપિચ સેવનચિત્તે ઉપ્પન્ને પરેહિ અનુપક્કમિયમાનસ્સાપિ અઙ્ગજાતે ચલનં હોતેવ, તઞ્ચ તેન કતં નામ હોતિ, તસ્મા કાયચિત્તતો સમુટ્ઠિતં પારાજિકાપત્તિં સો આપજ્જતિયેવ ઉબ્ભજાણુમણ્ડલિકા (પાચિ॰ ૬૫૭-૬૫૮) વિય. તત્થાપિ હિ ‘‘અધક્ખકં ઉબ્ભજાણુમણ્ડલં આમસનં વા…પે॰… પટિપીળનં વા સાદિયેય્યા’’તિ (પાચિ॰ ૬૫૭) સાદિયનમત્તેયેવ આપત્તિ વુત્તા, ભિક્ખુનો કાયસંસગ્ગે પન ‘‘કાયસંસગ્ગં સમાપજ્જેય્યા’’તિ (પારા॰ ૨૭૦) અત્તનો ઉપક્કમસ્સ આપત્તિનિમિત્તભાવેન વુત્તત્તા ઇત્થિયા ફુસિયમાનસ્સ કાયસંસગ્ગરાગે ચ ઇત્થિયા સઞ્જનિતકાયચલને ચ વિજ્જમાનેપિ અત્તનો પયોગાભાવેન અનાપત્તિયેવ વુત્તાતિ ગહેતબ્બં. કેચિ પન ‘‘પઠમસઙ્ઘાદિસેસવિસયેપિ પરેહિ બલક્કારેન હત્થાદીહિ ઉપક્કમિયમાનસ્સ મોચનસ્સાદો ચ ઉપ્પજ્જતિ, તેન ચ અસુચિમ્હિ મુત્તે સઙ્ઘાદિસેસો, અમુત્તે થુલ્લચ્ચયં એવા’’તિ વદન્તિ. અઙ્ગારકાસુન્તિ અઙ્ગારરાસિં, અઙ્ગારપુણ્ણાવાટં વા. ઇત્થિયા ઉપક્કમિયમાને અસાદિયનં નામ ન સબ્બેસં વિસયોતિ આહ ઇમઞ્હીતિઆદિ. એકાદસહિ અગ્ગીહીતિ રાગદોસમોહજાતિજરામરણસોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસસઙ્ખાતેહિ એકાદસગ્ગીહિ. અસ્સાતિ અસાદિયન્તસ્સ. ચતુક્કં નીહરિત્વા ઠપેસીતિ એત્થ એકપુગ્ગલવિસયતાય એકોપિ અનાપત્તિવારો પવેસનપવિટ્ઠઠિતઉદ્ધરણસઙ્ખઆતાનં ચતુન્નં પદાનં વસેન ‘‘ચતુક્ક’’ન્તિ વુત્તો. પઠમચતુક્કકથાતિ એત્થ પન અનાપત્તિવારેન સદ્ધિં પઞ્ચન્નં વારાનં વુત્તનયેન ‘‘પઞ્ચ ચતુક્કા’’તિ વત્તબ્બેપિ એકમગ્ગવિસયતાય તેસં એકત્તં આરોપેત્વા પઠમચતુક્કતા વુત્તા. તેનેવ વક્ખતિ તિણ્ણં મગ્ગાનં વસેન તીણિ સુદ્ધિકચતુક્કાનીતિઆદિ.
Ettha ca yasmā parehi upakkamiyamānassa aṅgajātādikāyacalanassa vijjamānattā sevanacitte upaṭṭhitamatte tasmiṃ khaṇe cittajarūpena sañjāyamānaṃ aṅgajātādicalanaṃ iminā sevanacittena uppāditameva hoti. Apica sevanacitte uppanne parehi anupakkamiyamānassāpi aṅgajāte calanaṃ hoteva, tañca tena kataṃ nāma hoti, tasmā kāyacittato samuṭṭhitaṃ pārājikāpattiṃ so āpajjatiyeva ubbhajāṇumaṇḍalikā (pāci. 657-658) viya. Tatthāpi hi ‘‘adhakkhakaṃ ubbhajāṇumaṇḍalaṃ āmasanaṃ vā…pe… paṭipīḷanaṃ vā sādiyeyyā’’ti (pāci. 657) sādiyanamatteyeva āpatti vuttā, bhikkhuno kāyasaṃsagge pana ‘‘kāyasaṃsaggaṃ samāpajjeyyā’’ti (pārā. 270) attano upakkamassa āpattinimittabhāvena vuttattā itthiyā phusiyamānassa kāyasaṃsaggarāge ca itthiyā sañjanitakāyacalane ca vijjamānepi attano payogābhāvena anāpattiyeva vuttāti gahetabbaṃ. Keci pana ‘‘paṭhamasaṅghādisesavisayepi parehi balakkārena hatthādīhi upakkamiyamānassa mocanassādo ca uppajjati, tena ca asucimhi mutte saṅghādiseso, amutte thullaccayaṃ evā’’ti vadanti. Aṅgārakāsunti aṅgārarāsiṃ, aṅgārapuṇṇāvāṭaṃ vā. Itthiyā upakkamiyamāne asādiyanaṃ nāma na sabbesaṃ visayoti āha imañhītiādi. Ekādasahi aggīhīti rāgadosamohajātijarāmaraṇasokaparidevadukkhadomanassupāyāsasaṅkhātehi ekādasaggīhi. Assāti asādiyantassa. Catukkaṃ nīharitvā ṭhapesīti ettha ekapuggalavisayatāya ekopi anāpattivāro pavesanapaviṭṭhaṭhitauddharaṇasaṅkhaātānaṃ catunnaṃ padānaṃ vasena ‘‘catukka’’nti vutto. Paṭhamacatukkakathāti ettha pana anāpattivārena saddhiṃ pañcannaṃ vārānaṃ vuttanayena ‘‘pañca catukkā’’ti vattabbepi ekamaggavisayatāya tesaṃ ekattaṃ āropetvā paṭhamacatukkatā vuttā. Teneva vakkhati tiṇṇaṃ maggānaṃ vasena tīṇi suddhikacatukkānītiādi.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પઠમચતુક્કકથાવણ્ણના • Paṭhamacatukkakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પઠમચતુક્કકથાવણ્ણના • Paṭhamacatukkakathāvaṇṇanā