Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૯. પઠમદબ્બસુત્તં

    9. Paṭhamadabbasuttaṃ

    ૭૯. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. અથ ખો આયસ્મા દબ્બો મલ્લપુત્તો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા દબ્બો મલ્લપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘પરિનિબ્બાનકાલો મે દાનિ, સુગતા’’તિ. ‘‘યસ્સદાનિ ત્વં, દબ્બ, કાલં મઞ્ઞસી’’તિ.

    79. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho āyasmā dabbo mallaputto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā dabbo mallaputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘parinibbānakālo me dāni, sugatā’’ti. ‘‘Yassadāni tvaṃ, dabba, kālaṃ maññasī’’ti.

    અથ ખો આયસ્મા દબ્બો મલ્લપુત્તો ઉટ્ઠાયાસના ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા આકાસે અન્તલિક્ખે પલ્લઙ્કેન નિસીદિત્વા તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠહિત્વા પરિનિબ્બાયિ.

    Atha kho āyasmā dabbo mallaputto uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe pallaṅkena nisīditvā tejodhātuṃ samāpajjitvā vuṭṭhahitvā parinibbāyi.

    અથ ખો આયસ્મતો દબ્બસ્સ મલ્લપુત્તસ્સ વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા આકાસે અન્તલિક્ખે પલ્લઙ્કેન નિસીદિત્વા તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠહિત્વા પરિનિબ્બુતસ્સ સરીરસ્સ ઝાયમાનસ્સ ડય્હમાનસ્સ નેવ છારિકા પઞ્ઞાયિત્થ ન મસિ. સેય્યથાપિ નામ સપ્પિસ્સ વા તેલસ્સ વા ઝાયમાનસ્સ ડય્હમાનસ્સ નેવ છારિકા પઞ્ઞાયતિ ન મસિ; એવમેવ આયસ્મતો દબ્બસ્સ મલ્લપુત્તસ્સ વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા આકાસે અન્તલિક્ખે પલ્લઙ્કેન નિસીદિત્વા તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠહિત્વા પરિનિબ્બુતસ્સ સરીરસ્સ ઝાયમાનસ્સ ડય્હમાનસ્સ નેવ છારિકા પઞ્ઞાયિત્થ ન મસીતિ.

    Atha kho āyasmato dabbassa mallaputtassa vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe pallaṅkena nisīditvā tejodhātuṃ samāpajjitvā vuṭṭhahitvā parinibbutassa sarīrassa jhāyamānassa ḍayhamānassa neva chārikā paññāyittha na masi. Seyyathāpi nāma sappissa vā telassa vā jhāyamānassa ḍayhamānassa neva chārikā paññāyati na masi; evameva āyasmato dabbassa mallaputtassa vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe pallaṅkena nisīditvā tejodhātuṃ samāpajjitvā vuṭṭhahitvā parinibbutassa sarīrassa jhāyamānassa ḍayhamānassa neva chārikā paññāyittha na masīti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘અભેદિ કાયો નિરોધિ સઞ્ઞા,

    ‘‘Abhedi kāyo nirodhi saññā,

    વેદના સીતિભવિંસુ 1 સબ્બા;

    Vedanā sītibhaviṃsu 2 sabbā;

    વૂપસમિંસુ સઙ્ખારા,

    Vūpasamiṃsu saṅkhārā,

    વિઞ્ઞાણં અત્થમાગમા’’તિ. નવમં;

    Viññāṇaṃ atthamāgamā’’ti. navamaṃ;







    Footnotes:
    1. પીતિદહંસુ (સી॰ પી॰), સીતિદહિંસુ (ક॰)
    2. pītidahaṃsu (sī. pī.), sītidahiṃsu (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૯. પઠમદબ્બસુત્તવણ્ણના • 9. Paṭhamadabbasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact