Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૭. ગબ્ભિનિવગ્ગવણ્ણના
7. Gabbhinivaggavaṇṇanā
૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā
૧૦૬૭. ‘‘ગબ્ભિનિ’’ન્તિ દસ્સનાદીહિપિ ગબ્ભસમ્ભવતો વુત્તં. પદભાજનેપિ પવારિતભાવો ન દિસ્સતિ.
1067.‘‘Gabbhini’’nti dassanādīhipi gabbhasambhavato vuttaṃ. Padabhājanepi pavāritabhāvo na dissati.
૧૦૭૪. ધાતિ વાતિ એત્થ દારકં સામિકાનં દત્વા આહટે વડ્ઢેતિ, તથા માતાપીતિ કેચિ.
1074.Dhāti vāti ettha dārakaṃ sāmikānaṃ datvā āhaṭe vaḍḍheti, tathā mātāpīti keci.
૧૦૮૦. ‘‘સિક્ખમાન’’ન્તિ પાઠં દીપવાસિનો રોચેન્તિ કિરિયાકિરિયત્તા, જમ્બુદીપવાસિનો ‘‘સિક્ખમાના’’તિ. તસ્સત્થો સિક્ખાધમ્મમાનનતો સિક્ખમાનાતિ. ઇધ કિરિયા ન હોતિ, સઞ્ઞાવ અધિપ્પેતા. ન એતાસુ અસિક્ખિતા ઉપસમ્પાદેતબ્બા ઉપજ્ઝાયિનીઆદીનં આપત્તિભાવા. ‘‘તસ્સા ઉપસમ્પદા હોતિ એવા’’તિ વદન્તિ.
1080. ‘‘Sikkhamāna’’nti pāṭhaṃ dīpavāsino rocenti kiriyākiriyattā, jambudīpavāsino ‘‘sikkhamānā’’ti. Tassattho sikkhādhammamānanato sikkhamānāti. Idha kiriyā na hoti, saññāva adhippetā. Na etāsu asikkhitā upasampādetabbā upajjhāyinīādīnaṃ āpattibhāvā. ‘‘Tassā upasampadā hoti evā’’ti vadanti.
૧૦૮૨. ધમ્મકમ્મેતિ ઉપસમ્પદકમ્મં અધિપ્પેતં.
1082.Dhammakammeti upasampadakammaṃ adhippetaṃ.
૧૧૧૨. વુટ્ઠાપિતન્તિ સામણેરિભૂમિતો યાય થેરિયા ઉપસમ્પદાપેક્ખા વુટ્ઠપિતા, સા થેરી વુટ્ઠાપિતા નામ, તેનેવ પુન વિસેસનત્થં ‘‘પવત્તિનિ’’ન્તિ આહ.
1112.Vuṭṭhāpitanti sāmaṇeribhūmito yāya theriyā upasampadāpekkhā vuṭṭhapitā, sā therī vuṭṭhāpitā nāma, teneva puna visesanatthaṃ ‘‘pavattini’’nti āha.
પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
ગબ્ભિનિવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Gabbhinivaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. ચિત્તાગારવગ્ગવણ્ણના • 5. Cittāgāravaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā