Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૮. પઠમદુટ્ઠદોસસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Paṭhamaduṭṭhadosasikkhāpadavaṇṇanā
૩૮૦. અટ્ઠમે પાકારેન ચ પરિક્ખિત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ગોપુરટ્ટાલકયુત્તન્તિ એત્થ પાકારેસુ યુદ્ધત્થાય કતો વઙ્કસણ્ઠાનો સરક્ખેપછિદ્દસહિતો પતિસ્સયવિસેસો અટ્ટાલકો નામ.
380. Aṭṭhame pākārena ca parikkhittanti sambandho. Gopuraṭṭālakayuttanti ettha pākāresu yuddhatthāya kato vaṅkasaṇṭhāno sarakkhepachiddasahito patissayaviseso aṭṭālako nāma.
સોળસવિધસ્સાતિ ચતૂહિ મગ્ગેહિ પચ્ચેકં ચતૂસુ સચ્ચેસુ કત્તબ્બસ્સ પરિઞ્ઞાપહાનસચ્છિકિરિયાભાવનાસઙ્ખાતસ્સ સોળસવિધસ્સ. તે ગારવેનાતિ તે કિલન્તરૂપા ભિક્ખૂ ભત્તુદ્દેસકટ્ઠાને સન્નિપતિતાનં ભિક્ખૂનં પુરતો અત્તનો કિલન્તસરીરં દસ્સેત્વા ઉદ્દિસાપને ગારવેન, લજ્જાયાતિ અત્થો. તેરસપીતિ ભત્તુદ્દેસકસેનાસનગાહાપકભણ્ડાગારિકચીવરપટિગ્ગાહકચીવરભાજકયાગુભાજકફલભાજકખજ્જભાજકઅપ્પમત્તકવિસ્સજ્જકસાટિયગાહાપકપત્તગાહાપકઆરામિકપેસકસામણેરપેસકસમ્મુતીનં વસેન તેરસપિ.
Soḷasavidhassāti catūhi maggehi paccekaṃ catūsu saccesu kattabbassa pariññāpahānasacchikiriyābhāvanāsaṅkhātassa soḷasavidhassa. Te gāravenāti te kilantarūpā bhikkhū bhattuddesakaṭṭhāne sannipatitānaṃ bhikkhūnaṃ purato attano kilantasarīraṃ dassetvā uddisāpane gāravena, lajjāyāti attho. Terasapīti bhattuddesakasenāsanagāhāpakabhaṇḍāgārikacīvarapaṭiggāhakacīvarabhājakayāgubhājakaphalabhājakakhajjabhājakaappamattakavissajjakasāṭiyagāhāpakapattagāhāpakaārāmikapesakasāmaṇerapesakasammutīnaṃ vasena terasapi.
પાળિયં ‘‘અપિસૂ’’તિ ઇદં ‘‘અપિચા’’તિ ઇમિના સમાનત્થો નિપાતો. એવં સબ્બપદેસૂતિ પીઠાદીસુ સેનાસનસાધારણેસુ, કતિકસણ્ઠાનપવેસનિક્ખમનકાલાદીસુ પન વિસું વિસું અધિટ્ઠહિત્વા કથાપેતીતિ વેદિતબ્બં . અયઞ્હિ નિમ્મિતાનં ધમ્મતાતિ અનિયમેત્વા નિમ્મિતાનં વસેન વુત્તં, નિયમેત્વા પન ‘‘એત્તકા ઇદઞ્ચિદઞ્ચ કથેન્તુ, એત્તકા તુણ્હી ભવન્તુ, નાનાપ્પકારં ઇરિયાપથં, કિરિયઞ્ચ કપ્પેન્તુ, નાનાવણ્ણસણ્ઠાનવયોનિયમા ચ હોન્તૂ’’તિ પરિકમ્મં કત્વા સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠાય અધિટ્ઠિતે ઇચ્છિતિચ્છિતપ્પકારા અઞ્ઞમઞ્ઞમ્પિ વિસદિસાવ હોન્તિ. અવત્થુકવચનન્તિ નિરત્થકવચનં.
Pāḷiyaṃ ‘‘apisū’’ti idaṃ ‘‘apicā’’ti iminā samānattho nipāto. Evaṃ sabbapadesūti pīṭhādīsu senāsanasādhāraṇesu, katikasaṇṭhānapavesanikkhamanakālādīsu pana visuṃ visuṃ adhiṭṭhahitvā kathāpetīti veditabbaṃ . Ayañhi nimmitānaṃ dhammatāti aniyametvā nimmitānaṃ vasena vuttaṃ, niyametvā pana ‘‘ettakā idañcidañca kathentu, ettakā tuṇhī bhavantu, nānāppakāraṃ iriyāpathaṃ, kiriyañca kappentu, nānāvaṇṇasaṇṭhānavayoniyamā ca hontū’’ti parikammaṃ katvā samāpajjitvā vuṭṭhāya adhiṭṭhite icchiticchitappakārā aññamaññampi visadisāva honti. Avatthukavacananti niratthakavacanaṃ.
૩૮૩. એકચારિકભત્તન્તિ અતિમનાપત્તા સબ્બેસમ્પિ પટિલાભત્થાય વિસું ઠિતિકાય પાપેતબ્બભત્તં. તદ્ધિતવોહારેનાતિ ચત્તારિ પમાણમસ્સ ચતુક્કન્તિ એવં તદ્ધિતવોહારેન. ભવોતિ ભવિતબ્બો. અતીતં દિવસભાગન્તિ તસ્મિઞ્ઞેવ દિવસે સલાકદાનક્ખણં સન્ધાય વુત્તં. હિય્યોતિ ઇમસ્સ અજ્જ ઇચ્ચેવ અત્થો. તેનેવાહંસુ ‘‘સ્વે અમ્હે’’તિઆદિ. પધૂપાયન્તાતિ પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જનકોધવસેન પધૂપાયન્તા. પાળિયં કિસ્સ મન્તિ કેન કારણેન મયાતિ અત્થો.
383.Ekacārikabhattanti atimanāpattā sabbesampi paṭilābhatthāya visuṃ ṭhitikāya pāpetabbabhattaṃ. Taddhitavohārenāti cattāri pamāṇamassa catukkanti evaṃ taddhitavohārena. Bhavoti bhavitabbo. Atītaṃ divasabhāganti tasmiññeva divase salākadānakkhaṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Hiyyoti imassa ajja icceva attho. Tenevāhaṃsu ‘‘sve amhe’’tiādi. Padhūpāyantāti punappunaṃ uppajjanakodhavasena padhūpāyantā. Pāḷiyaṃ kissa manti kena kāraṇena mayāti attho.
૩૮૪. ‘‘સરસિ ત્વ’’ન્તિ ઇદં એકં વાક્યં કત્વા, ‘‘કત્તા’’તિ ઇદઞ્ચ કત્તરિ રિતુપચ્ચયન્તં કત્વા, ‘‘અસી’’તિ અજ્ઝાહારપદેન સહ એકવાક્યં કત્વા, ‘‘એવરૂપ’’ન્તિ ઇદં, ‘‘યથાયં ભિક્ખુની આહા’’તિ ઇદઞ્ચ દ્વીસુ વાક્યેસુ પચ્ચેકં યોજેતબ્બન્તિ દસ્સેતું ‘‘અથ વા’’તિઆદિમાહ. ઉજુકમેવાતિ ત્વા-પચ્ચયન્તવસેન પઠમં અત્થગ્ગહણં ઉજુકન્તિ અધિપ્પાયો.
384. ‘‘Sarasi tva’’nti idaṃ ekaṃ vākyaṃ katvā, ‘‘kattā’’ti idañca kattari ritupaccayantaṃ katvā, ‘‘asī’’ti ajjhāhārapadena saha ekavākyaṃ katvā, ‘‘evarūpa’’nti idaṃ, ‘‘yathāyaṃ bhikkhunī āhā’’ti idañca dvīsu vākyesu paccekaṃ yojetabbanti dassetuṃ ‘‘atha vā’’tiādimāha. Ujukamevāti tvā-paccayantavasena paṭhamaṃ atthaggahaṇaṃ ujukanti adhippāyo.
દુતિયો દબ્બ-સદ્દો પણ્ડિતાદિવચનોતિ આહ ‘‘ન ખો દબ્બ દબ્બા પણ્ડિતા’’તિ. નિબ્બેઠેન્તીતિ દોસતો મોચેન્તિ. વિનયલક્ખણે તન્તિન્તિ વિનયવિનિચ્છયલક્ખણવિસયે આગમં ઠપેન્તો. પાળિયં યતો અહન્તિઆદીસુ યસ્મિં કાલે અહં જાતો, તતો પભુતિ સુપિનન્તેનપિ મેથુનં ધમ્મં નાભિજાનામિ, ન ચ તસ્સ મેથુનધમ્મસ્સ પટિસેવિતા અહોસિન્તિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. તેનાહ ‘‘સુપિનન્તેનપી’’તિઆદિ. ઇદાનિ એકવાક્યવસેન યોજનં દસ્સેતું ‘‘અથ વા’’તિઆદિ વુત્તં. ન ઘટતીતિ યસ્મા ખીણાસવસ્સ વચનેન એતિસ્સા વચનં ન સમેતિ, તઞ્ચ ન ઘટનં યસ્મા પુબ્બે ભિક્ખૂસુ પસિદ્ધાય એવ અચ્ચન્તદુસ્સીલતાય એવ અહોસિ, તસ્મા મેત્તિયં ભિક્ખુનિં નાસેથાતિ અધિપ્પાયો.
Dutiyo dabba-saddo paṇḍitādivacanoti āha ‘‘na kho dabba dabbā paṇḍitā’’ti. Nibbeṭhentīti dosato mocenti. Vinayalakkhaṇe tantinti vinayavinicchayalakkhaṇavisaye āgamaṃ ṭhapento. Pāḷiyaṃ yato ahantiādīsu yasmiṃ kāle ahaṃ jāto, tato pabhuti supinantenapi methunaṃ dhammaṃ nābhijānāmi, na ca tassa methunadhammassa paṭisevitā ahosinti attho daṭṭhabbo. Tenāha ‘‘supinantenapī’’tiādi. Idāni ekavākyavasena yojanaṃ dassetuṃ ‘‘atha vā’’tiādi vuttaṃ. Na ghaṭatīti yasmā khīṇāsavassa vacanena etissā vacanaṃ na sameti, tañca na ghaṭanaṃ yasmā pubbe bhikkhūsu pasiddhāya eva accantadussīlatāya eva ahosi, tasmā mettiyaṃ bhikkhuniṃ nāsethāti adhippāyo.
ચર પિરેતિ ચર ગચ્છ પિરે પર અમામક ત્વં. વિનસ્સાતિ અદસ્સનં ગચ્છ. અકારિકાતિ અમૂલકેન ચોદનાય ન કારિકા. કારકો હોતીતિ ‘‘અય્યેનમ્હિ દૂસિતા’’તિ ઇમાય પટિઞ્ઞાય યદિ નાસિતા, તદા થેરો ભિક્ખુનીદૂસકત્તસિદ્ધિતો તસ્સ દોસસ્સ કારકો હોતિ. અકારકો હોતીતિ તાય કતપટિઞ્ઞં અનપેક્ખિત્વા સામઞ્ઞતો ‘‘મેત્તિયં ભિક્ખુનિં નાસેથા’’તિ ભગવતા વુત્તત્તા અકારકો હોતિ. યદિ હિ થેરો કારકો ભવેય્ય, અવસ્સં તમેવ દોસં અપદિસિત્વા ઇમિના નામ કારણેન ‘‘મેત્તિયં ભિક્ખુનિં નાસેથા’’તિ વત્તબ્બં સિયા, તથા અવુત્તત્તા, ‘‘દબ્બઞ્ચ અનુયુઞ્જથા’’તિ અવત્વા ‘‘ઇમે ચ ભિક્ખૂ અનુયુઞ્જથા’’તિ વુત્તત્તા ચ સામત્થિયતો મેત્તિયાય ભિક્ખુનિયા અઞ્ઞેન દોસેન નાસનારહતા, વત્થુસ્સ ચ અમૂલકભાવો, થેરસ્સ અકારકભાવો ચ સિદ્ધો હોતીતિ અધિપ્પાયો.
Cara pireti cara gaccha pire para amāmaka tvaṃ. Vinassāti adassanaṃ gaccha. Akārikāti amūlakena codanāya na kārikā. Kārako hotīti ‘‘ayyenamhi dūsitā’’ti imāya paṭiññāya yadi nāsitā, tadā thero bhikkhunīdūsakattasiddhito tassa dosassa kārako hoti. Akārako hotīti tāya katapaṭiññaṃ anapekkhitvā sāmaññato ‘‘mettiyaṃ bhikkhuniṃ nāsethā’’ti bhagavatā vuttattā akārako hoti. Yadi hi thero kārako bhaveyya, avassaṃ tameva dosaṃ apadisitvā iminā nāma kāraṇena ‘‘mettiyaṃ bhikkhuniṃ nāsethā’’ti vattabbaṃ siyā, tathā avuttattā, ‘‘dabbañca anuyuñjathā’’ti avatvā ‘‘ime ca bhikkhū anuyuñjathā’’ti vuttattā ca sāmatthiyato mettiyāya bhikkhuniyā aññena dosena nāsanārahatā, vatthussa ca amūlakabhāvo, therassa akārakabhāvo ca siddho hotīti adhippāyo.
અત્તનો સુત્તન્તિ ‘‘સકાય પટિઞ્ઞાયા’’તિ ઇમિના પક્ખેપવચનેન સહિતં કૂટસુત્તં. થેરો કારકો હોતીતિ એત્થ અયમધિપ્પાયો – ‘‘સકાય પટિઞ્ઞાયા’’તિ અવત્વા સામઞ્ઞતો ‘‘મેત્તિયં ભિક્ખુનિં નાસેથા’’તિ ઓતિણ્ણવત્થુસ્મિંયેવ તસ્સા નાસના વિહિતાતિ તુમ્હાકં વાદે થેરો કારકો હોતિ, ‘‘સકાય પટિઞ્ઞાયા’’તિ પન વુત્તે પુબ્બેયેવ સિદ્ધસ્સ પારાજિકસ્સ સુચિકાય અસ્સા સકાય પટિઞ્ઞાય નાસેથાતિ સિજ્ઝનતો અમ્હાકં વાદે થેરો અકારકો હોતીતિ. મહાવિહારવાસીનમ્પિ પન ‘‘સકાય પટિઞ્ઞાયા’’તિ વુત્તે ઓતિણ્ણવત્થુસ્મિંયેવ તસ્સા નાસના વિહિતા હોતિ, ન સામઞ્ઞતોતિ અધિપ્પાયો. એત્થાતિ ઇમેસુ દ્વીસુ વાદેસુ, સુત્તેસુ વા. યં પચ્છા વુત્તન્તિ મહાવિહારવાસીહિ યં વુત્તં, તં યુત્તન્તિ અત્થો. વિચારિતં હેતન્તિ એતં પચ્છિમસ્સ યુત્તત્તં વિચારિતં, ‘‘તત્ર સઙ્ઘાદિસેસો વુટ્ઠાનગામિની…પે॰… અસુદ્ધતાયેવ નાસેસી’’તિ વક્ખમાનનયેન વિનિચ્છિતન્તિ અત્થો. ‘‘ભિક્ખુનિં અનુદ્ધંસેતિ દુક્કટ’’ન્તિ ઇમિના મહાઅટ્ઠકથાવાદો દસ્સિતો.
Attano suttanti ‘‘sakāya paṭiññāyā’’ti iminā pakkhepavacanena sahitaṃ kūṭasuttaṃ. Therokārako hotīti ettha ayamadhippāyo – ‘‘sakāya paṭiññāyā’’ti avatvā sāmaññato ‘‘mettiyaṃ bhikkhuniṃ nāsethā’’ti otiṇṇavatthusmiṃyeva tassā nāsanā vihitāti tumhākaṃ vāde thero kārako hoti, ‘‘sakāya paṭiññāyā’’ti pana vutte pubbeyeva siddhassa pārājikassa sucikāya assā sakāya paṭiññāya nāsethāti sijjhanato amhākaṃ vāde thero akārako hotīti. Mahāvihāravāsīnampi pana ‘‘sakāya paṭiññāyā’’ti vutte otiṇṇavatthusmiṃyeva tassā nāsanā vihitā hoti, na sāmaññatoti adhippāyo. Etthāti imesu dvīsu vādesu, suttesu vā. Yaṃ pacchā vuttanti mahāvihāravāsīhi yaṃ vuttaṃ, taṃ yuttanti attho. Vicāritaṃ hetanti etaṃ pacchimassa yuttattaṃ vicāritaṃ, ‘‘tatra saṅghādiseso vuṭṭhānagāminī…pe… asuddhatāyeva nāsesī’’ti vakkhamānanayena vinicchitanti attho. ‘‘Bhikkhuniṃ anuddhaṃseti dukkaṭa’’nti iminā mahāaṭṭhakathāvādo dassito.
તત્રાતિ તેસુ દુક્કટપાચિત્તિયેસુ. દુક્કટન્તિ વુત્તમહાઅટ્ઠકથાવાદસ્સ અધિપ્પાયં દસ્સેત્વા ‘‘પાચિત્તિય’’ન્તિ પવત્તસ્સ કુરુન્દિવાદસ્સ અધિપ્પાયં દસ્સેતું ‘‘પચ્છિમનયેપી’’તિઆદિ વુત્તં. વચનપ્પમાણતોતિ વિસંવાદનાધિપ્પાયે સમાનેપિ અનુદ્ધંસનાદિવિસેસે સઙ્ઘાદિસેસાદિનો વિધાયકવચનબલેનાતિ અત્થો. ભિક્ખુસ્સ પન ભિક્ખુનિયા દુક્કટન્તિ ભિક્ખુનિં અનુદ્ધંસેન્તસ્સ ભિક્ખુસ્સ દુક્કટં.
Tatrāti tesu dukkaṭapācittiyesu. Dukkaṭanti vuttamahāaṭṭhakathāvādassa adhippāyaṃ dassetvā ‘‘pācittiya’’nti pavattassa kurundivādassa adhippāyaṃ dassetuṃ ‘‘pacchimanayepī’’tiādi vuttaṃ. Vacanappamāṇatoti visaṃvādanādhippāye samānepi anuddhaṃsanādivisese saṅghādisesādino vidhāyakavacanabalenāti attho. Bhikkhussa pana bhikkhuniyā dukkaṭanti bhikkhuniṃ anuddhaṃsentassa bhikkhussa dukkaṭaṃ.
એવં દ્વીસુપિ અટ્ઠકથાવચનેસુ અધિપ્પાયં વિભાવેત્વા ઇદાનિ પચ્છિમે પાચિત્તિયવાદે દોસં દસ્સેત્વા પુરિમદુક્કટવાદમેવ પતિટ્ઠાપેતું ‘‘તત્ર પના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ વિસુન્તિ સમ્પજાનમુસાવાદે પાચિત્તિયતો (પાચિ॰ ૧) વિસું પાચિત્તિયં વુત્તં, તત્થ અનન્તોગધભાવાતિ અધિપ્પાયો. તસ્માતિ યસ્મા અમૂલકાનુદ્ધંસને વિસુઞ્ઞેવ પાચિત્તિયં પઞ્ઞત્તં, તસ્મા પુરિમનયોતિ દુક્કટવાદો. એવં અન્તરા પવિટ્ઠં દુક્કટપાચિત્તિયવાદં દસ્સેત્વા ઇદાનિ પાકટમેવ અત્થં વિભાવેતું ‘‘તથા ભિક્ખુની’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ તથાતિ યથા ભિક્ખુસ્સ ભિક્ખું, ભિક્ખુનિઞ્ચ અનુદ્ધંસેન્તસ્સ સઙ્ઘાદિસેસદુક્કટાનિ વુત્તાનિ, તથાતિ અત્થો. એતેહિ નાસના નત્થીતિ સામઞ્ઞતો વુત્તં, દુક્કટેન ઇમિસ્સા પન નાસના નત્થીતિ અધિપ્પાયો. દુસ્સીલાતિ પારાજિકા.
Evaṃ dvīsupi aṭṭhakathāvacanesu adhippāyaṃ vibhāvetvā idāni pacchime pācittiyavāde dosaṃ dassetvā purimadukkaṭavādameva patiṭṭhāpetuṃ ‘‘tatra panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha visunti sampajānamusāvāde pācittiyato (pāci. 1) visuṃ pācittiyaṃ vuttaṃ, tattha anantogadhabhāvāti adhippāyo. Tasmāti yasmā amūlakānuddhaṃsane visuññeva pācittiyaṃ paññattaṃ, tasmā purimanayoti dukkaṭavādo. Evaṃ antarā paviṭṭhaṃ dukkaṭapācittiyavādaṃ dassetvā idāni pākaṭameva atthaṃ vibhāvetuṃ ‘‘tathā bhikkhunī’’tiādi āraddhaṃ. Tattha tathāti yathā bhikkhussa bhikkhuṃ, bhikkhuniñca anuddhaṃsentassa saṅghādisesadukkaṭāni vuttāni, tathāti attho. Etehi nāsanā natthīti sāmaññato vuttaṃ, dukkaṭena imissā pana nāsanā natthīti adhippāyo. Dussīlāti pārājikā.
૩૮૬. આકારનાનત્તેનાતિ દૂસિતાકારસ્સ, દૂસકાકારસ્સ ચ નાનત્તેન. અનભિરદ્ધોતિ અતુટ્ઠો. તેનાહ ‘‘ન સુખિતો’’તિ. ન પસાદિતોતિ અનુપ્પાદિતપ્પસાદો. ખીલ-સદ્દો થદ્ધભાવવચનો , કચવરપરિયાયો ચ હોતીતિ આહ ‘‘ચિત્ત…પે॰… ખીલ’’ન્તિ. નપ્પતીતોતિ પીતિસુખાદીહિ ન અભિગતો ન ઉપગતો. તેનાહ ‘‘ન અભિસટો’’તિ.
386.Ākāranānattenāti dūsitākārassa, dūsakākārassa ca nānattena. Anabhiraddhoti atuṭṭho. Tenāha ‘‘na sukhito’’ti. Na pasāditoti anuppāditappasādo. Khīla-saddo thaddhabhāvavacano , kacavarapariyāyo ca hotīti āha ‘‘citta…pe… khīla’’nti. Nappatītoti pītisukhādīhi na abhigato na upagato. Tenāha ‘‘na abhisaṭo’’ti.
યેન દુટ્ઠોતિ ચ કુપિતોતિ ચ વુત્તોતિ એત્થ યેન દુટ્ઠોતિ ચ વુત્તો યેન કુપિતોતિ ચ વુત્તો, તં માતિકાયઞ્ચ પદભાજને (પારા॰ ૩૮૬) ચ વુત્તં ઉભયમ્પેતન્તિ યોજેતબ્બં. દ્વીહીતિ ‘‘તેન ચ કોપેન, તેન ચ દોસેના’’તિ વુત્તકોપદોસપદેહિ દ્વીહિ, અત્થતો પન દ્વીહિપિ દોસોવ દસ્સિતોતિ આહ ‘‘સઙ્ખારક્ખન્ધમેવ દસ્સેતી’’તિ. યાયાતિ અનત્તમનતાય.
Yena duṭṭhoti ca kupitoti ca vuttoti ettha yena duṭṭhoti ca vutto yena kupitoti ca vutto, taṃ mātikāyañca padabhājane (pārā. 386) ca vuttaṃ ubhayampetanti yojetabbaṃ. Dvīhīti ‘‘tena ca kopena, tena ca dosenā’’ti vuttakopadosapadehi dvīhi, atthato pana dvīhipi dosova dassitoti āha ‘‘saṅkhārakkhandhameva dassetī’’ti. Yāyāti anattamanatāya.
ન ચુદિતકવસેનાતિ યદિ ચુદિતકવસેનાપિ અમૂલકં અધિપ્પેતં સિયા, અમૂલકં નામ અનજ્ઝાપન્નન્તિ પદભાજનં વદેય્યાતિ અધિપ્પાયો. યં પારાજિકન્તિ ભિક્ખુનો અનુરૂપેસુ એકૂનવીસતિયા પારાજિકેસુ અઞ્ઞતરં. પદભાજને (પારા॰ ૩૮૬) પન ભિક્ખુવિભઙ્ગે આગતાનેવ ગહેત્વા ‘‘ચતુન્નં અઞ્ઞતરેના’’તિ વુત્તં. એતં ઇધ અપ્પમાણન્તિ એતં આપન્નાનાપન્નતં ઇધાનુદ્ધંસને આપત્તિયા અનઙ્ગં, આપત્તિં પન આપન્ને વા અનાપન્ને વા પુગ્ગલે ‘‘અનાપન્નો એસો સુદ્ધો’’તિ સુદ્ધસઞ્ઞાય વા વિમતિયા વા ચાવનાધિપ્પાયોવ ઇધ અઙ્ગન્તિ અધિપ્પાયો.
Na cuditakavasenāti yadi cuditakavasenāpi amūlakaṃ adhippetaṃ siyā, amūlakaṃ nāma anajjhāpannanti padabhājanaṃ vadeyyāti adhippāyo. Yaṃ pārājikanti bhikkhuno anurūpesu ekūnavīsatiyā pārājikesu aññataraṃ. Padabhājane (pārā. 386) pana bhikkhuvibhaṅge āgatāneva gahetvā ‘‘catunnaṃ aññatarenā’’ti vuttaṃ. Etaṃ idha appamāṇanti etaṃ āpannānāpannataṃ idhānuddhaṃsane āpattiyā anaṅgaṃ, āpattiṃ pana āpanne vā anāpanne vā puggale ‘‘anāpanno eso suddho’’ti suddhasaññāya vā vimatiyā vā cāvanādhippāyova idha aṅganti adhippāyo.
તથેવાતિ પસાદસોતેન, દિબ્બસોતેન વાતિ ઇમમત્થં અતિદિસતિ. દિટ્ઠાનુસારેનેવ સમુપ્પન્ના પરિસઙ્કાવ દિટ્ઠપરિસઙ્કિતં નામ. એવં સેસેસુપિ. ‘‘અદિસ્વા વા’’તિ ઇદં ઉક્કટ્ઠવસેન વુત્તં, દિસ્વા પક્કન્તેસુપિ દોસો નત્થિયેવ. ઇમેસન્તિ ઇમેહિ. કરિસ્સન્તીતિ તસ્મિં ખણે ઉપ્પજ્જનાકારદસ્સનં, પચ્છા પન એત્તકેન કાલેન કતં વાતિ સઙ્કાય ચોદેતિ. ન હિ કરિસ્સન્તીતિ ચોદના અત્થિ. ‘‘અરિટ્ઠં પીત’’ન્તિ ઇદં મુખે સુરાગન્ધવાયનનિમિત્તદસ્સનં. અરિટ્ઠઞ્હિ સુરાસદિસવણ્ણગન્ધં કપ્પિયભેસજ્જં.
Tathevāti pasādasotena, dibbasotena vāti imamatthaṃ atidisati. Diṭṭhānusāreneva samuppannā parisaṅkāva diṭṭhaparisaṅkitaṃ nāma. Evaṃ sesesupi. ‘‘Adisvā vā’’ti idaṃ ukkaṭṭhavasena vuttaṃ, disvā pakkantesupi doso natthiyeva. Imesanti imehi. Karissantīti tasmiṃ khaṇe uppajjanākāradassanaṃ, pacchā pana ettakena kālena kataṃ vāti saṅkāya codeti. Na hi karissantīti codanā atthi. ‘‘Ariṭṭhaṃ pīta’’nti idaṃ mukhe surāgandhavāyananimittadassanaṃ. Ariṭṭhañhi surāsadisavaṇṇagandhaṃ kappiyabhesajjaṃ.
દિટ્ઠં અત્થિ સમૂલકન્તિઆદીસુ અજ્ઝાચારસ્સ સમ્ભવાસમ્ભવાનં મૂલામૂલભાવદસ્સનં. અત્થિ સઞ્ઞાસમૂલકન્તિઆદિ પન દિટ્ઠસઞ્ઞાય સમ્ભવાસમ્ભવાનં મૂલામૂલભાવદસ્સનં. દિસ્વાવ દિટ્ઠસઞ્ઞી હુત્વા ચોદેતીતિ એત્થ યં ચોદેતિ, તતો અઞ્ઞં પુગ્ગલં વીતિક્કમન્તં, પટિચ્છન્નોકાસતો નિક્ખમન્તં વા દિસ્વા ‘‘અયં સો’’તિ સઞ્ઞાય ચોદેન્તોપિ સઙ્ગય્હતિ. એસ નયો સુતાદીસુપિ. સમૂલકેન વા સઞ્ઞાસમૂલકેન વાતિ એત્થ પારાજિકમાપન્નં દિટ્ઠાદિમૂલકેન ચ ‘‘અયં આપન્નો’’તિ અસુદ્ધસઞ્ઞાય ચોદેન્તો સમૂલકેન ચોદેતિ નામ. સઞ્ઞાસમૂલકત્તે એવ અનાપત્તિસમ્ભવતો આપન્ને વા અનાપન્ને વા પુગ્ગલે આપન્નસઞ્ઞી દિટ્ઠાદીસુ , અદિટ્ઠાદીસુ વા મૂલેસુ દિટ્ઠસુતાદિસઞ્ઞી તેન દિટ્ઠાદિમૂલકેન તં પુગ્ગલં ચોદેન્તો સઞ્ઞાસમૂલકેન ચોદેતિ નામ. ઇમેસં અનાપત્તિ, વુત્તવિપરિયાયેન આપત્તિવારે અત્થો વેદિતબ્બો.
Diṭṭhaṃ atthi samūlakantiādīsu ajjhācārassa sambhavāsambhavānaṃ mūlāmūlabhāvadassanaṃ. Atthi saññāsamūlakantiādi pana diṭṭhasaññāya sambhavāsambhavānaṃ mūlāmūlabhāvadassanaṃ. Disvāva diṭṭhasaññī hutvā codetīti ettha yaṃ codeti, tato aññaṃ puggalaṃ vītikkamantaṃ, paṭicchannokāsato nikkhamantaṃ vā disvā ‘‘ayaṃ so’’ti saññāya codentopi saṅgayhati. Esa nayo sutādīsupi. Samūlakena vā saññāsamūlakena vāti ettha pārājikamāpannaṃ diṭṭhādimūlakena ca ‘‘ayaṃ āpanno’’ti asuddhasaññāya codento samūlakena codeti nāma. Saññāsamūlakatte eva anāpattisambhavato āpanne vā anāpanne vā puggale āpannasaññī diṭṭhādīsu , adiṭṭhādīsu vā mūlesu diṭṭhasutādisaññī tena diṭṭhādimūlakena taṃ puggalaṃ codento saññāsamūlakena codeti nāma. Imesaṃ anāpatti, vuttavipariyāyena āpattivāre attho veditabbo.
સમીપે ઠત્વાતિ હત્થવિકારવચીઘોસાનં ચોદનાવસેન પવત્તિયમાનાનં દસ્સનસવનૂપચારે ઠત્વાતિ અત્થો. કેચિ પન ‘‘દ્વાદસહત્થબ્ભન્તરે ઠત્વા’’તિ (સારત્થ॰ ટી॰ ૨.૩૮૫-૩૮૬) વદન્તિ, તં ન યુત્તં. પરતો બ્યતિરેકતો અનાપત્તિં દસ્સેન્તેન ‘‘દૂતં વા પણ્ણં વા સાસનં વા પેસેત્વા’’તિ એત્તકમેવ વુત્તં, ન પન ‘‘દ્વાદસહત્થં મુઞ્ચિત્વા ચોદેન્તસ્સ સીસં ન એતી’’તિ વુત્તં. વાચાય વાચાયાતિ સકિં આણત્તસ્સ સકલમ્પિ દિવસં વદતો વાચાય વાચાય ચોદાપકસ્સેવ આપત્તિ. સોપીતિ આણત્તોપિ. તસ્સ ચ ‘‘મયાપિ દિટ્ઠ’’ન્તિઆદિં અવત્વાપિ ‘‘અમૂલક’’ન્તિ સઞ્ઞાય ચાવનાધિપ્પાયેન ‘‘ત્વં પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નોસી’’તિ ઇદમેવ વાચં પરસ્સ વચનં વિય અકત્વા સામઞ્ઞતો વદન્તસ્સાપિ સઙ્ઘાદિસેસો એવ. સતિપિ પન અનુદ્ધંસનાધિપ્પાયે ‘‘અસુકેન એવં વુત્ત’’ન્તિ પરેન વુત્તમેવ વદન્તસ્સ નત્થિ સઙ્ઘાદિસેસો. સચે પન પરેન અવુત્તમ્પિ વુત્તન્તિ વદતિ, આપત્તિ એવ.
Samīpe ṭhatvāti hatthavikāravacīghosānaṃ codanāvasena pavattiyamānānaṃ dassanasavanūpacāre ṭhatvāti attho. Keci pana ‘‘dvādasahatthabbhantare ṭhatvā’’ti (sārattha. ṭī. 2.385-386) vadanti, taṃ na yuttaṃ. Parato byatirekato anāpattiṃ dassentena ‘‘dūtaṃ vā paṇṇaṃ vā sāsanaṃ vā pesetvā’’ti ettakameva vuttaṃ, na pana ‘‘dvādasahatthaṃ muñcitvā codentassa sīsaṃ na etī’’ti vuttaṃ. Vācāya vācāyāti sakiṃ āṇattassa sakalampi divasaṃ vadato vācāya vācāya codāpakasseva āpatti. Sopīti āṇattopi. Tassa ca ‘‘mayāpi diṭṭha’’ntiādiṃ avatvāpi ‘‘amūlaka’’nti saññāya cāvanādhippāyena ‘‘tvaṃ pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpannosī’’ti idameva vācaṃ parassa vacanaṃ viya akatvā sāmaññato vadantassāpi saṅghādiseso eva. Satipi pana anuddhaṃsanādhippāye ‘‘asukena evaṃ vutta’’nti parena vuttameva vadantassa natthi saṅghādiseso. Sace pana parena avuttampi vuttanti vadati, āpatti eva.
સમ્બહુલા સમ્બહુલે સમ્બહુલેહિ વત્થૂહીતિ એત્થ સમ્બહુલેતિ ચુદિતકબહુત્તનિદ્દેસેન પુરિમેસુ તીસુ વારેસુ ચુદિતકબહુત્તેનાપિ વારભેદસબ્ભાવં ઞાપેતિ. એકસ્મિઞ્હિ ચુદિતકવત્થુચોદકભેદેન ઇદં ચતુક્કં વુત્તં, ચુદિતકબહુત્તેનાપિ ચતુક્કન્તરં લબ્ભતીતિ અટ્ઠકં હોતિ એવ.
Sambahulā sambahule sambahulehi vatthūhīti ettha sambahuleti cuditakabahuttaniddesena purimesu tīsu vāresu cuditakabahuttenāpi vārabhedasabbhāvaṃ ñāpeti. Ekasmiñhi cuditakavatthucodakabhedena idaṃ catukkaṃ vuttaṃ, cuditakabahuttenāpi catukkantaraṃ labbhatīti aṭṭhakaṃ hoti eva.
અમૂલકચોદનાપસઙ્ગેન સમૂલકચોદનાલક્ખણાદિં દસ્સેતું ‘‘ચોદેતું પન કો લભતી’’તિઆદિ આરદ્ધં. ભિક્ખુસ્સ સુત્વા ચોદેતીતિઆદિ સુત્તં યસ્મા યે ચોદકસ્સ અઞ્ઞેસં વિપત્તિં પકાસેન્તિ, તેપિ તસ્મિં ખણે ચોદકભાવે ઠત્વાવ પકાસેન્તિ, તેસઞ્ચ વચનં ગહેત્વા ઇતરોપિ યસ્મા ચોદેતુઞ્ચ અસમ્પટિચ્છન્તં તેહિ તિત્થિયસાવકપરિયોસાનેહિ પઠમચોદકેહિ સમ્પટિચ્છાપેતુઞ્ચ લભતિ, તસ્મા ઇધ સાવકભાવેન ઉદ્ધટન્તિ વેદિતબ્બં.
Amūlakacodanāpasaṅgena samūlakacodanālakkhaṇādiṃ dassetuṃ ‘‘codetuṃ pana ko labhatī’’tiādi āraddhaṃ. Bhikkhussa sutvā codetītiādi suttaṃ yasmā ye codakassa aññesaṃ vipattiṃ pakāsenti, tepi tasmiṃ khaṇe codakabhāve ṭhatvāva pakāsenti, tesañca vacanaṃ gahetvā itaropi yasmā codetuñca asampaṭicchantaṃ tehi titthiyasāvakapariyosānehi paṭhamacodakehi sampaṭicchāpetuñca labhati, tasmā idha sāvakabhāvena uddhaṭanti veditabbaṃ.
દૂતં વાતિઆદીસુ ‘‘ત્વં એવં ગન્ત્વા ચોદેહી’’તિ દૂતં વા પેસેત્વા યો ચોદેતું સક્કોતિ, તસ્સ પણ્ણં, મૂલસાસનં વા પેસેત્વા. સમયેનાતિ પકતિયા જાનનક્ખણે.
Dūtaṃ vātiādīsu ‘‘tvaṃ evaṃ gantvā codehī’’ti dūtaṃ vā pesetvā yo codetuṃ sakkoti, tassa paṇṇaṃ, mūlasāsanaṃ vā pesetvā. Samayenāti pakatiyā jānanakkhaṇe.
ગરુકાનં દ્વિન્નન્તિ પારાજિકસઙ્ઘાદિસેસાનં. મિચ્છાદિટ્ઠિ નામ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિનયપ્પવત્તા (મ॰ નિ॰ ૧.૪૪૫; ૨.૯૪, ૯૫, ૨૨૫; ૩.૯૧, ૧૧૬, ૧૩૬; સં॰ નિ॰ ૩.૨૧૦) દસવત્થુકા દિટ્ઠિ, સસ્સતુચ્છેદસઙ્ખાતં અન્તં ગણ્હાપકદિટ્ઠિ અન્તગ્ગાહિકા નામ. આજીવહેતુ પઞ્ઞત્તાનં છન્નન્તિ આજીવહેતુપિ આપજ્જિતબ્બાનં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મપારાજિકં (પારા॰ ૧૯૫), સઞ્ચરિત્તે (પારા॰ ૩૦૧, ૩૦૨) સઙ્ઘાદિસેસો, ‘‘યો તે વિહારે વસતિ, સો અરહા’’તિ (પારા॰ ૨૨૦) પરિયાયેન થુલ્લચ્ચયં, ભિક્ખુસ્સ પણીતભોજનવિઞ્ઞત્તિયા પાચિત્તિયં (પાચિ॰ ૨૫૭), ભિક્ખુનિયાપણીતભોજનવિઞ્ઞત્તિયા પાટિદેસનીયં (પાચિ॰ ૧૨૩૬), સૂપોદનવિઞ્ઞત્તિયા (પાચિ॰ ૬૧૨-૬૧૩) દુક્કટન્તિ ઇમેસં પરિવારે (પરિ॰ ૨૮૭) વુત્તાનં છન્નં. ન હેતા આપત્તિયો આજીવહેતુ એવ પઞ્ઞત્તા સઞ્ચરિત્તાદીનં અઞ્ઞથાપિ આપજ્જિતબ્બતો. આજીવહેતુપિ એતાસં આપજ્જનં સન્ધાય એવં વુત્તં, આજીવહેતુપિ પઞ્ઞત્તાનન્તિ અત્થો. ન કેવલઞ્ચ એતા એવ, અઞ્ઞાપિ અદિન્નાદાનકુલદૂસનપાણવધવેજ્જકમ્માદિવસેન આજીવહેતુ આપજ્જિતબ્બાપિ સન્તિ, તા પન આપત્તિસભઆગતાય પારાજિકાદીસુ છસુ એવ સઙ્ગય્હન્તીતિ વિસું ન વુત્તાતિ વેદિતબ્બા.
Garukānaṃ dvinnanti pārājikasaṅghādisesānaṃ. Micchādiṭṭhi nāma ‘‘natthi dinna’’ntiādinayappavattā (ma. ni. 1.445; 2.94, 95, 225; 3.91, 116, 136; saṃ. ni. 3.210) dasavatthukā diṭṭhi, sassatucchedasaṅkhātaṃ antaṃ gaṇhāpakadiṭṭhi antaggāhikā nāma. Ājīvahetu paññattānaṃ channanti ājīvahetupi āpajjitabbānaṃ uttarimanussadhammapārājikaṃ (pārā. 195), sañcaritte (pārā. 301, 302) saṅghādiseso, ‘‘yo te vihāre vasati, so arahā’’ti (pārā. 220) pariyāyena thullaccayaṃ, bhikkhussa paṇītabhojanaviññattiyā pācittiyaṃ (pāci. 257), bhikkhuniyāpaṇītabhojanaviññattiyā pāṭidesanīyaṃ (pāci. 1236), sūpodanaviññattiyā (pāci. 612-613) dukkaṭanti imesaṃ parivāre (pari. 287) vuttānaṃ channaṃ. Na hetā āpattiyo ājīvahetu eva paññattā sañcarittādīnaṃ aññathāpi āpajjitabbato. Ājīvahetupi etāsaṃ āpajjanaṃ sandhāya evaṃ vuttaṃ, ājīvahetupi paññattānanti attho. Na kevalañca etā eva, aññāpi adinnādānakuladūsanapāṇavadhavejjakammādivasena ājīvahetu āpajjitabbāpi santi, tā pana āpattisabhaāgatāya pārājikādīsu chasu eva saṅgayhantīti visuṃ na vuttāti veditabbā.
એત્તાવતા પન સીસં ન એતીતિ સઙ્ઘાદિસેસં સન્ધાય વુત્તં, ચોદના પન કતા એવ હોતિ. તિંસાનીતિ તિંસં એતેસમત્થીતિ તિંસાનિ, તિંસાધિકાનીતિ વુત્તં હોતિ. નવુતાનીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો.
Ettāvatā pana sīsaṃ na etīti saṅghādisesaṃ sandhāya vuttaṃ, codanā pana katā eva hoti. Tiṃsānīti tiṃsaṃ etesamatthīti tiṃsāni, tiṃsādhikānīti vuttaṃ hoti. Navutānīti etthāpi eseva nayo.
અત્તાદાનં આદાતુકામેનાતિ એત્થ અત્તના આદાતબ્બતો દિટ્ઠાદિમૂલકેહિ ગહેતબ્બતો પરસ્સ વિપ્ફન્દિતું અદત્વા પગ્ગણ્હનતો અત્તાદાનન્તિ ચોદના વુચ્ચતિ, તં આદાતુકામેન, ચોદનં કત્તુકામેનાતિ અત્થો.
Attādānaṃ ādātukāmenāti ettha attanā ādātabbato diṭṭhādimūlakehi gahetabbato parassa vipphandituṃ adatvā paggaṇhanato attādānanti codanā vuccati, taṃ ādātukāmena, codanaṃ kattukāmenāti attho.
ઉબ્બાહિકાયાતિ ઉબ્બહન્તિ વિયોજેન્તિ એતાય અલજ્જીનં તજ્જનિં વા કલહં વાતિ ઉબ્બાહિકા, સઙ્ઘસમ્મુતિ, તાય. વિનિચ્છિનનં નામ તાય સમ્મતભિક્ખૂહિ વિનિચ્છનનમેવ. અલજ્જુસ્સન્નાય હિ પરિસાય સમથક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૨૨૭) આગતેહિ દસઙ્ગેહિ સમન્નાગતા દ્વે તયો ભિક્ખૂ તત્થેવ વુત્તાય ઞત્તિદુતિયકમ્મવાચાય સમ્મન્નિતબ્બા, તેહિ ચ સમ્મતેહિ વિસું વા નિસીદિત્વા, તસ્સા એવ વા પરિસાય ‘‘અઞ્ઞેહિ ન કિઞ્ચિ કથેતબ્બ’’ન્તિ સાવેત્વા તં અધિકરણં વિનિચ્છિતબ્બં.
Ubbāhikāyāti ubbahanti viyojenti etāya alajjīnaṃ tajjaniṃ vā kalahaṃ vāti ubbāhikā, saṅghasammuti, tāya. Vinicchinanaṃ nāma tāya sammatabhikkhūhi vinicchananameva. Alajjussannāya hi parisāya samathakkhandhake (cūḷava. 227) āgatehi dasaṅgehi samannāgatā dve tayo bhikkhū tattheva vuttāya ñattidutiyakammavācāya sammannitabbā, tehi ca sammatehi visuṃ vā nisīditvā, tassā eva vā parisāya ‘‘aññehi na kiñci kathetabba’’nti sāvetvā taṃ adhikaraṇaṃ vinicchitabbaṃ.
કિમ્હીતિ કિસ્મિં વત્થુસ્મિં, કતરવિપત્તિયન્તિ અત્થો. ‘‘કિમ્હિ નં નામા’’તિ ઇદં ‘‘કતરાય વિપત્તિયા એતં ચોદેસી’’તિ યાય કાયચિ વિઞ્ઞાયમાનાય ભાસાય વુત્તેપિ ચોદકસ્સ વિનયે અપકતઞ્ઞુતાય ‘‘સીલાચારદિટ્ઠિઆજીવવિપત્તીસુ કતરાયાતિ મં પુચ્છતી’’તિ ઞાતું અસક્કોન્તસ્સ પુચ્છા, ન પન કિમ્હીતિઆદિપદત્થમત્તં અજાનન્તસ્સ. ન હિ અનુવિજ્જકો ચોદકં બાલં અપરિચિતભાસાય ‘‘કિમ્હિ ન’’ન્તિ પુચ્છતિ. ‘‘કિમ્હિ નમ્પિ ન જાનાસી’’તિ ઇદમ્પિ વચનમત્તં સન્ધાય વુત્તં ન હોતિ, ‘‘કતરવિપત્તિયા’’તિ વુત્તે ‘‘અસુકાય વિપત્તિયા’’તિ વત્તુમ્પિ ન જાનાસીતિ વચનસ્સ અધિપ્પાયમેવ સન્ધાય વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં. તેનેવ વક્ખતિ ‘‘બાલસ્સ લજ્જિસ્સ નયો દાતબ્બો’’તિ વત્વા ચ ‘‘કિમ્હિ નં ચોદેસીતિ સીલવિપત્તિયા’’તિઆદિ અધિપ્પાયપ્પકાસનમેવ નયદાનં વુત્તં, ન પન કિમ્હિ-નં-પદાનં પરિયાયમત્તદસ્સનં. ન હિ બાલો ‘‘કતરવિપત્તિયં નં ચોદેસી’’તિ ઇમસ્સ વચનસ્સ અત્થે ઞાતેપિ વિપત્તિપ્પભેદનં, અત્તના ચોદિયમાનં વિપત્તિસરૂપઞ્ચ જાનિતું સક્કોતિ, તસ્મા તેનેવ અજાનનેન અલજ્જી અપસાદેતબ્બો. ‘‘કિમ્હિ ન’’ન્તિ ઇદમ્પિ ઉપલક્ખણમત્તં, અઞ્ઞેન વા યેન કેનચિ આકારેન અવિઞ્ઞુતં પકાસેત્વા વિસ્સજ્જેતબ્બોવ.
Kimhīti kismiṃ vatthusmiṃ, kataravipattiyanti attho. ‘‘Kimhi naṃ nāmā’’ti idaṃ ‘‘katarāya vipattiyā etaṃ codesī’’ti yāya kāyaci viññāyamānāya bhāsāya vuttepi codakassa vinaye apakataññutāya ‘‘sīlācāradiṭṭhiājīvavipattīsu katarāyāti maṃ pucchatī’’ti ñātuṃ asakkontassa pucchā, na pana kimhītiādipadatthamattaṃ ajānantassa. Na hi anuvijjako codakaṃ bālaṃ aparicitabhāsāya ‘‘kimhi na’’nti pucchati. ‘‘Kimhi nampi na jānāsī’’ti idampi vacanamattaṃ sandhāya vuttaṃ na hoti, ‘‘kataravipattiyā’’ti vutte ‘‘asukāya vipattiyā’’ti vattumpi na jānāsīti vacanassa adhippāyameva sandhāya vuttanti gahetabbaṃ. Teneva vakkhati ‘‘bālassa lajjissa nayo dātabbo’’ti vatvā ca ‘‘kimhi naṃ codesīti sīlavipattiyā’’tiādi adhippāyappakāsanameva nayadānaṃ vuttaṃ, na pana kimhi-naṃ-padānaṃ pariyāyamattadassanaṃ. Na hi bālo ‘‘kataravipattiyaṃ naṃ codesī’’ti imassa vacanassa atthe ñātepi vipattippabhedanaṃ, attanā codiyamānaṃ vipattisarūpañca jānituṃ sakkoti, tasmā teneva ajānanena alajjī apasādetabbo. ‘‘Kimhi na’’nti idampi upalakkhaṇamattaṃ, aññena vā yena kenaci ākārena aviññutaṃ pakāsetvā vissajjetabbova.
‘‘દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાયા’’તિઆદિવચનતો (પારા॰ ૩૯; પરિ॰ ૨) ‘‘અલજ્જીનિગ્ગહત્થાય…પે॰… પઞ્ઞત્ત’’ન્તિ વુત્તં. એહિતીતિ હિ-કારો એત્થ આગમો દટ્ઠબ્બો, આગમિસ્સતીતિ અત્થો. દિટ્ઠસન્તાનેનાતિ દિટ્ઠનિયામેન. અલજ્જિસ્સ પટિઞ્ઞાય એવ કાતબ્બન્તિ વચનપટિવચનક્કમેનેવ દોસે આવિભૂતેપિ અલજ્જિસ્સ ‘‘અસુદ્ધોહ’’ન્તિ દોસસમ્પટિચ્છનપઅઞ્ઞાય એવ આપત્તિયા કાતબ્બન્તિ અત્થો. કેચિ પન ‘‘અલજ્જિસ્સ એતં નત્થીતિ સુદ્ધપટિઞ્ઞાય એવ અનાપત્તિયા કાતબ્બન્તિ અયમેત્થ અત્થો સઙ્ગહિતો’’તિ વદન્તિ, તં ન યુત્તં અનુવિજ્જકસ્સેવ નિરત્થકત્તાપત્તિતો ચોદકેનેવ અલજ્જિપટિઞ્ઞાય ઠાતબ્બતો. દોસાપગમપટિઞ્ઞા એવ હિ ઇધ પટિઞ્ઞાતિ અધિપ્પેતા. તેનેવ વક્ખતિ ‘‘એતમ્પિ નત્થીતિ પટિઞ્ઞં ન દેતી’’તિઆદિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૩૮૫-૩૮૬).
‘‘Dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāyā’’tiādivacanato (pārā. 39; pari. 2) ‘‘alajjīniggahatthāya…pe… paññatta’’nti vuttaṃ. Ehitīti hi-kāro ettha āgamo daṭṭhabbo, āgamissatīti attho. Diṭṭhasantānenāti diṭṭhaniyāmena. Alajjissa paṭiññāya eva kātabbanti vacanapaṭivacanakkameneva dose āvibhūtepi alajjissa ‘‘asuddhoha’’nti dosasampaṭicchanapaaññāya eva āpattiyā kātabbanti attho. Keci pana ‘‘alajjissa etaṃ natthīti suddhapaṭiññāya eva anāpattiyā kātabbanti ayamettha attho saṅgahito’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ anuvijjakasseva niratthakattāpattito codakeneva alajjipaṭiññāya ṭhātabbato. Dosāpagamapaṭiññā eva hi idha paṭiññāti adhippetā. Teneva vakkhati ‘‘etampi natthīti paṭiññaṃ na detī’’tiādi (pārā. aṭṭha. 2.385-386).
તદત્થદીપનત્થન્તિ અલજ્જિસ્સ દોસે આવિભૂતેપિ તસ્સ દોસાપગમપટિઞ્ઞાય એવ કાતબ્બતાદીપનત્થં. વિવાદવત્થુસઙ્ખાતે અત્થે પચ્ચત્થિકા અત્થપચ્ચત્થિકા. સઞ્ઞં દત્વાતિ નેસં કથાપચ્છેદત્થં, અભિમુખકરણત્થઞ્ચ સદ્દં કત્વા. વિનિચ્છિનિતું અનનુચ્છવિકોતિ ‘‘અસુદ્ધો’’તિ સઞ્ઞાય ચોદકપક્ખે પવિટ્ઠત્તા અનુવિજ્જકભાવતો બહિભૂતત્તા અનુવિજ્જિતું અસક્કુણેય્યતં સન્ધાય વુત્તં. સન્દેહે એવ હિ સતિ અનુવિજ્જિતું સક્કા, અસુદ્ધદિટ્ઠિયા પન સતિ ચુદિતકેન વુત્તં સબ્બં અસચ્ચતોપિ પટિભાતિ, કથં તત્થ અનુવિજ્જના સિયાતિ.
Tadatthadīpanatthanti alajjissa dose āvibhūtepi tassa dosāpagamapaṭiññāya eva kātabbatādīpanatthaṃ. Vivādavatthusaṅkhāte atthe paccatthikā atthapaccatthikā. Saññaṃ datvāti nesaṃ kathāpacchedatthaṃ, abhimukhakaraṇatthañca saddaṃ katvā. Vinicchinituṃ ananucchavikoti ‘‘asuddho’’ti saññāya codakapakkhe paviṭṭhattā anuvijjakabhāvato bahibhūtattā anuvijjituṃ asakkuṇeyyataṃ sandhāya vuttaṃ. Sandehe eva hi sati anuvijjituṃ sakkā, asuddhadiṭṭhiyā pana sati cuditakena vuttaṃ sabbaṃ asaccatopi paṭibhāti, kathaṃ tattha anuvijjanā siyāti.
‘‘તથા નાસિતકોવ ભવિસ્સતી’’તિ ઇમિના વિનિચ્છયં અદત્વા સઙ્ઘતો વિયોજનં નામ લિઙ્ગનાસના વિય અયમ્પિ એકો નાસનપ્પકારોતિ દસ્સેતિ. વિરદ્ધં હોતીતિ સઞ્ચિચ્ચ આપત્તિં સહસા આપન્નો હોતિ. ‘‘આદિતો પટ્ઠાય અલજ્જી નામ નત્થી’’તિ ઇદં ‘‘પક્ખાનુરક્ખણત્થાય પટિઞ્ઞં ન દેતી’’તિ ઇમસ્સ અલજ્જિલક્ખણસમ્ભવસ્સ કારણવચનં. પટિચ્છાદિતકાલતો પટ્ઠાય અલજ્જી નામ એવ, પુરિમો લજ્જિભાવો ન રક્ખતીતિ અત્થો. પટિઞ્ઞં ન દેતીતિ સચે મયા કતદોસં વક્ખામિ, મય્હં અનુવત્તકા ભિજ્જિસ્સન્તીતિ પટિઞ્ઞં ન દેતિ. ઠાને ન તિટ્ઠતીતિ લજ્જિટ્ઠાને ન તિટ્ઠતિ, કાયવાચાસુ વીતિક્કમો હોતિ એવાતિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘વિનિચ્છયો ન દાતબ્બો’’તિ, પુબ્બે પક્ખિકાનં પટિઞ્ઞાય વૂપસમિતસ્સાપિ અધિકરણસ્સ દુવૂપસન્તતાય અયમ્પિ તથા નાસિતકોવ ભવિસ્સતીતિ અધિપ્પાયો.
‘‘Tathānāsitakova bhavissatī’’ti iminā vinicchayaṃ adatvā saṅghato viyojanaṃ nāma liṅganāsanā viya ayampi eko nāsanappakāroti dasseti. Viraddhaṃ hotīti sañcicca āpattiṃ sahasā āpanno hoti. ‘‘Ādito paṭṭhāya alajjī nāma natthī’’ti idaṃ ‘‘pakkhānurakkhaṇatthāya paṭiññaṃ na detī’’ti imassa alajjilakkhaṇasambhavassa kāraṇavacanaṃ. Paṭicchāditakālato paṭṭhāya alajjī nāma eva, purimo lajjibhāvo na rakkhatīti attho. Paṭiññaṃ na detīti sace mayā katadosaṃ vakkhāmi, mayhaṃ anuvattakā bhijjissantīti paṭiññaṃ na deti. Ṭhāne na tiṭṭhatīti lajjiṭṭhāne na tiṭṭhati, kāyavācāsu vītikkamo hoti evāti adhippāyo. Tenāha ‘‘vinicchayo na dātabbo’’ti, pubbe pakkhikānaṃ paṭiññāya vūpasamitassāpi adhikaraṇassa duvūpasantatāya ayampi tathā nāsitakova bhavissatīti adhippāyo.
ચુદિતકચોદકેસુ પટિપત્તિં ઞત્વાતિ ‘‘તુમ્હે અમ્હાકં વિનિચ્છયેન તુટ્ઠા ભવિસ્સથા’’તિઆદિના વુત્તં ચુદિતકચોદકેસુ અનુવિજ્જકેન પટિપજ્જિતબ્બકમ્મં ઞત્વા. વિનિચ્છયો મજ્ઝેતિ આપત્તીતિ વા અનાપત્તીતિ વા વિનિચ્છયપરિયોસાનઅનુવિજ્જનાનં મજ્ઝં નામાતિ અત્થો.
Cuditakacodakesu paṭipattiṃ ñatvāti ‘‘tumhe amhākaṃ vinicchayena tuṭṭhā bhavissathā’’tiādinā vuttaṃ cuditakacodakesu anuvijjakena paṭipajjitabbakammaṃ ñatvā. Vinicchayo majjheti āpattīti vā anāpattīti vā vinicchayapariyosānaanuvijjanānaṃ majjhaṃ nāmāti attho.
અમૂલકમ્પિ સમૂલકં કત્વા વદન્તીતિ આહ ‘‘દ્વે મૂલાની’’તિ. કાલેન વક્ખામીતિઆદીસુ ઓકાસં કારાપેત્વા વદન્તો કાલેન વદતિ નામ. સલાકગ્ગયાગુઅગ્ગભિક્ખાચારટ્ઠાનાદીસુ ચોદેન્તો અકાલેન વદતિ નામ. દોસતો વુટ્ઠાપેતુકામતાય વદન્તો અત્થસંહિતેન વદતિ નામ. દોસન્તરોતિ દોસચિત્તો. પન્નરસસુ ધમ્મેસૂતિ ‘‘પરિસુદ્ધકાયસમઆચારતા, તથા વચીસમાચારતા, સબ્રહ્મચારીસુ મેત્તચિત્તતા, બહુસ્સુતતા, ઉભિન્નં પાતિમોક્ખાનં સ્વાગતાદિતા, કાલેન વક્ખામી’’તિઆદિના (પરિ॰ ૩૬૨) વુત્તપઞ્ચધમ્મા ચ કારુઞ્ઞતા, હિતેસિતા, અનુકમ્પતા, આપત્તિવુટ્ઠાનતા, વિનયપુરેક્ખારતાતિ (ચૂળવ॰ ૪૦૧) ઇમેસુ પન્નરસસુ. તત્થ ‘‘કારુઞ્ઞતા’’તિ ઇમિના કરુણા દસ્સિતા. હિતેસિતાતિ હિતગવેસનતા. અનુકમ્પતાતિ તેન હિતેન સંયોજનતા, ઇમેહિ દ્વીહિપિ મેત્તા દસ્સિતા. આપત્તિવુટ્ઠાનતાતિ સુદ્ધન્તે પતિટ્ઠાપનતા. વત્થું ચોદેત્વા સારેત્વા પટિઞ્ઞં આરોપેત્વા યથાપટિઞ્ઞાય કમ્મકરણં વિનયપુરેક્ખારતા નામ.
Amūlakampi samūlakaṃ katvā vadantīti āha ‘‘dve mūlānī’’ti. Kālena vakkhāmītiādīsu okāsaṃ kārāpetvā vadanto kālena vadati nāma. Salākaggayāguaggabhikkhācāraṭṭhānādīsu codento akālena vadati nāma. Dosato vuṭṭhāpetukāmatāya vadanto atthasaṃhitena vadati nāma. Dosantaroti dosacitto. Pannarasasu dhammesūti ‘‘parisuddhakāyasamaācāratā, tathā vacīsamācāratā, sabrahmacārīsu mettacittatā, bahussutatā, ubhinnaṃ pātimokkhānaṃ svāgatāditā, kālena vakkhāmī’’tiādinā (pari. 362) vuttapañcadhammā ca kāruññatā, hitesitā, anukampatā, āpattivuṭṭhānatā, vinayapurekkhāratāti (cūḷava. 401) imesu pannarasasu. Tattha ‘‘kāruññatā’’ti iminā karuṇā dassitā. Hitesitāti hitagavesanatā. Anukampatāti tena hitena saṃyojanatā, imehi dvīhipi mettā dassitā. Āpattivuṭṭhānatāti suddhante patiṭṭhāpanatā. Vatthuṃ codetvā sāretvā paṭiññaṃ āropetvā yathāpaṭiññāya kammakaraṇaṃ vinayapurekkhāratā nāma.