Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
2. து³தியபண்ணாஸகங்
2. Dutiyapaṇṇāsakaṃ
(6) 1. ப்³ராஹ்மணவக்³கோ³
(6) 1. Brāhmaṇavaggo
1. பட²மத்³வெப்³ராஹ்மணஸுத்தங்
1. Paṭhamadvebrāhmaṇasuttaṃ
52. அத² கோ² த்³வே ப்³ராஹ்மணா ஜிண்ணா வுத்³தா⁴ மஹல்லகா அத்³த⁴க³தா வயோஅனுப்பத்தா வீஸவஸ்ஸஸதிகா ஜாதியா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³ங்ஸு. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே ப்³ராஹ்மணா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘மயமஸ்ஸு, போ⁴ கோ³தம, ப்³ராஹ்மணா ஜிண்ணா வுத்³தா⁴ மஹல்லகா அத்³த⁴க³தா வயோஅனுப்பத்தா வீஸவஸ்ஸஸதிகா ஜாதியா; தே சம்ஹா அகதகல்யாணா அகதகுஸலா அகதபீ⁴ருத்தாணா. ஓவத³து நோ ப⁴வங் கோ³தமோ, அனுஸாஸது நோ ப⁴வங் கோ³தமோ யங் அம்ஹாகங் அஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி.
52. Atha kho dve brāhmaṇā jiṇṇā vuddhā mahallakā addhagatā vayoanuppattā vīsavassasatikā jātiyā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodiṃsu. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te brāhmaṇā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mayamassu, bho gotama, brāhmaṇā jiṇṇā vuddhā mahallakā addhagatā vayoanuppattā vīsavassasatikā jātiyā; te camhā akatakalyāṇā akatakusalā akatabhīruttāṇā. Ovadatu no bhavaṃ gotamo, anusāsatu no bhavaṃ gotamo yaṃ amhākaṃ assa dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti.
‘‘தக்³க⁴ தும்ஹே, ப்³ராஹ்மணா, ஜிண்ணா வுத்³தா⁴ மஹல்லகா அத்³த⁴க³தா வயோஅனுப்பத்தா வீஸவஸ்ஸஸதிகா ஜாதியா; தே சத்த² அகதகல்யாணா அகதகுஸலா அகதபீ⁴ருத்தாணா. உபனீயதி கோ² அயங், ப்³ராஹ்மணா, லோகோ ஜராய ப்³யாதி⁴னா மரணேன. ஏவங் உபனீயமானே கோ², ப்³ராஹ்மணா, லோகே ஜராய ப்³யாதி⁴னா மரணேன, யோ இத⁴ காயேன ஸங்யமோ வாசாய ஸங்யமோ மனஸா ஸங்யமோ, தங் தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ தாணஞ்ச லேணஞ்ச தீ³பஞ்ச ஸரணஞ்ச பராயணஞ்சா’’தி.
‘‘Taggha tumhe, brāhmaṇā, jiṇṇā vuddhā mahallakā addhagatā vayoanuppattā vīsavassasatikā jātiyā; te cattha akatakalyāṇā akatakusalā akatabhīruttāṇā. Upanīyati kho ayaṃ, brāhmaṇā, loko jarāya byādhinā maraṇena. Evaṃ upanīyamāne kho, brāhmaṇā, loke jarāya byādhinā maraṇena, yo idha kāyena saṃyamo vācāya saṃyamo manasā saṃyamo, taṃ tassa petassa tāṇañca leṇañca dīpañca saraṇañca parāyaṇañcā’’ti.
‘‘உபனீயதி ஜீவிதமப்பமாயு,
‘‘Upanīyati jīvitamappamāyu,
ஜரூபனீதஸ்ஸ ந ஸந்தி தாணா;
Jarūpanītassa na santi tāṇā;
ஏதங் ப⁴யங் மரணே பெக்க²மானோ,
Etaṃ bhayaṃ maraṇe pekkhamāno,
புஞ்ஞானி கயிராத² ஸுகா²வஹானி.
Puññāni kayirātha sukhāvahāni.
‘‘யோத⁴ காயேன ஸங்யமோ, வாசாய உத³ சேதஸா;
‘‘Yodha kāyena saṃyamo, vācāya uda cetasā;
தங் தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ ஸுகா²ய ஹோதி,
Taṃ tassa petassa sukhāya hoti,
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. பட²மத்³வெப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 1. Paṭhamadvebrāhmaṇasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. பட²மத்³வெப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 1. Paṭhamadvebrāhmaṇasuttavaṇṇanā