Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૯. પઠમહત્થપાદોપમસુત્તં

    9. Paṭhamahatthapādopamasuttaṃ

    ૨૩૬. ‘‘હત્થેસુ , ભિક્ખવે, સતિ આદાનનિક્ખેપનં પઞ્ઞાયતિ; પાદેસુ સતિ અભિક્કમપટિક્કમો પઞ્ઞાયતિ; પબ્બેસુ સતિ સમિઞ્જનપસારણં પઞ્ઞાયતિ; કુચ્છિસ્મિં સતિ જિઘચ્છા પિપાસા પઞ્ઞાયતિ. એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, ચક્ખુસ્મિં સતિ ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ અજ્ઝત્તં સુખં દુક્ખં…પે॰… જિવ્હાય સતિ જિવ્હાસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ અજ્ઝત્તં સુખં દુક્ખં…પે॰… મનસ્મિં સતિ મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ અજ્ઝત્તં સુખં દુક્ખં…પે॰….

    236. ‘‘Hatthesu , bhikkhave, sati ādānanikkhepanaṃ paññāyati; pādesu sati abhikkamapaṭikkamo paññāyati; pabbesu sati samiñjanapasāraṇaṃ paññāyati; kucchismiṃ sati jighacchā pipāsā paññāyati. Evameva kho, bhikkhave, cakkhusmiṃ sati cakkhusamphassapaccayā uppajjati ajjhattaṃ sukhaṃ dukkhaṃ…pe… jivhāya sati jivhāsamphassapaccayā uppajjati ajjhattaṃ sukhaṃ dukkhaṃ…pe… manasmiṃ sati manosamphassapaccayā uppajjati ajjhattaṃ sukhaṃ dukkhaṃ…pe….

    ‘‘હત્થેસુ, ભિક્ખવે, અસતિ આદાનનિક્ખેપનં ન પઞ્ઞાયતિ; પાદેસુ અસતિ અભિક્કમપટિક્કમો ન પઞ્ઞાયતિ; પબ્બેસુ અસતિ સમિઞ્જનપસારણં ન પઞ્ઞાયતિ; કુચ્છિસ્મિં અસતિ જિઘચ્છા પિપાસા ન પઞ્ઞાયતિ. એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, ચક્ખુસ્મિં અસતિ ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા નુપ્પજ્જતિ અજ્ઝત્તં સુખં દુક્ખં…પે॰… જિવ્હાય અસતિ જિવ્હાસમ્ફસ્સપચ્ચયા નુપ્પજ્જતિ…પે॰… મનસ્મિં અસતિ મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા નુપ્પજ્જતિ અજ્ઝત્તં સુખં દુક્ખ’’ન્તિ. નવમં.

    ‘‘Hatthesu, bhikkhave, asati ādānanikkhepanaṃ na paññāyati; pādesu asati abhikkamapaṭikkamo na paññāyati; pabbesu asati samiñjanapasāraṇaṃ na paññāyati; kucchismiṃ asati jighacchā pipāsā na paññāyati. Evameva kho, bhikkhave, cakkhusmiṃ asati cakkhusamphassapaccayā nuppajjati ajjhattaṃ sukhaṃ dukkhaṃ…pe… jivhāya asati jivhāsamphassapaccayā nuppajjati…pe… manasmiṃ asati manosamphassapaccayā nuppajjati ajjhattaṃ sukhaṃ dukkha’’nti. Navamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. પઠમહત્થપાદોપમસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Paṭhamahatthapādopamasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. પઠમહત્થપાદોપમસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Paṭhamahatthapādopamasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact